2010. június 30., szerda

Nyolcaddöntők után

 Azt hiszem, elmondhatom, hogy ez az idei labdarúgó világbajnokság nem nekem lett kitalálva. A versengés kezdetekor hat csapatra mondtam, hogy igen, őket szeretem, nekik drukkolok és remélem, hogy minél tovább eljutnak. Nos, ebből a hat csapatból kettő (Olaszország és Elefántcsontpart) még a csoportkört sem élte túl, a másik négy (USA, Anglia, Japán és Portugália) pedig a legjobb 16 között pottyant ki.
De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a nyolc nyolcaddöntőt egyesével!
 
A legjobb tizenhat között a közdelmeket Uruguay és Dél-Korea nyitotta. Egy hajtós, kemény meccset láthattunk, egy jó Dél-Koreát és egy még jobb Uruguay-t. Luis Suárez már a mérkőzés legelején betalált az ázsiaiak kapujába, melyre csak a 68. percben érkezett válasz Lee Cung-Yong részéről. Végül a mérkőzés hajrájában ismét Suárez talált be, megszerezve ezzel nemzete számára a továbbjutást.
Uruguay - Dél-Korea 2-1
 
Az USA válogatottja az egyedüli afrikaiként talpon maradt Ghána ellen lépett pályára. USA ugyebár egy nagyon késői góllal tudott csoprtelsőként a legjobb 16 közé jutni, ami elsősorban azt bizonyította, hogy az utolsó percig nem lehet őket leírni. Ez a tény ezen a meccsen is bizonyíttatott. Ghána Kevin-Prince Boateng révén már az ötödik percben gólt szerzett és ez megalapozta a nagy iramú, jó mérkőzést. A 62. percben egy teljesen jogos büntetőt kapott Amerika, amit Landon Donovan biztos lábbal értékesített is. A döntetlen ellenére az iram megmaradt, és az, hogy az afrikai válogatott nem kapott ki sok góllal, kizárólag Kingson kapus remeknél is remekebb teljesítményén múlt. Mivel a 90 perc nem hozott döntést, hosszabbításra került sor. Akárcsak a rendes játékidőt, a hosszabbítást is egy korai góllal kezdte Ghána és bár az amerikaiak a 2x15 percet is végighajtották, gólt már nem tudtak szerezni. Egy nagyon jó meccsen esett ki USA. A mérkőzésnek egyébként magyar érdekeltsége is volt, Kassai Viktor gyakorlatilag hiba nélkül vezette le a 120 perces összecsapást.
USA - Ghána 1-2
 
Vasárnap délután Anglia és Németország összecsapására került sor. Mindenki nagy várakozással tekintett a mérkőzés elé, nagy csatát vártak, azonban az angolok miatt ez teljes mértékben elmaradt. Németország nagyon erősen és agresszív letámadással kezdtett, amivel a szigetország játékosai semmit sem tudtak kezdeni. Fél óra elmúltával Klose és Podolski góljaival már 2-0 arányban vezetett Németország. Akkor megrázta magát Anglia és egy szögeletet követően az első gólnál hatalmasat hibázó Upson fejelt a német kapuba visszahozva ezzel az angol reményeket. Anglia ekkor kifejezetten jól játszott, magabiztos támadásokat vezett, és pár perc múlva Lampard lőtt kapura. A labda megpattant a felső lécen és levágódott. Szabad szemmel, az élő képen is jól látszott, hogy a labda vagy fél méterrel a gólvonal mögött pattant a földre, majd onnan ki. De a partjelző nagyon le volt maradva az eseménytől, és Jorge Larrionda játékvezető sem vette észre, így nem adták meg a gólt. Ezzel a kapitális hibával meg is tört Anglia lendülete, kicsit hitevesztetté is váltak, és a második félidő derekán Thomas Müller két perc alatt esett két gólja minden álmot szertefoszlatott. Anglia ekkor már nem is játszott, a játékosok csak lézengtek a pályán. A németek jobbak voltak és továbbjutottak. De ez a mérkőzés egy komoly jel volt a FIFA felé, hogy igenis nagy szükség lenne a videóbíró bevezetésére. És sajnálatos, hogy a hibás bírói döntés miatt utólag nem a jól játszó németekről szól ez a meccs, hanem a videóbíró hiányáról. Egy érdekesség: Anglia minden idők legnagyobb, világbajnokságon elszenvedett vereségébe futott bele.
Németország - Anglia 4-1 
 
És, hogy újra a bíróról kelljen beszélni, csak pár órát kellett várni. Sajnos. A torna egyik legnagyobb esélyesen, Argentína lépett pályára Mexikó ellen. A nagy iramú találkozót az olasz Roberto Rosetti vezetti és neki is sikerült egy méretes bakit elkövetnie, egy elképesztően nagy lesgólt adott meg. Az asszisztens itt is jól le volt maradva az eseményekről. És itt is felmerült a videóbíró hiánya. Egy nap alatt két kapitális hiba. Utólag a FIFA egyébként úgy döntött, hogy nem kritizálja meg játékvezetőit. Sajnálatos, hogy itt is ez lett a meccs fő momentuma pedig a két csapat nagyot küzdött a pályán. Mexikó legnagyobb ellensége a kapufa volt, míg az argentínok szépen játszadoztak. A világ legjobb játékosának kikáltott Messi az égvilágon semmit nem csinált, Carlos Tevez kettő, Higuaín egy gólt szerezve azonban a második félidő elejére három gólos előnyt lapátoltak össze. Mexikó az utolsó pillanatig küzdött de csupán egy szépítő gólra futotta, Javier Hernandez a 71. percben lőtt egy nagy gólt.
Argentína - Mexikó 3-1
 
A nyolcaddöntők harmadik játéknapján először Hollandia és Szlovákia csapott össze. Szlovákiát meglepetéscsapatnak mondják, hiszen ők búcsúztatták az olaszokat, de egyáltalán nem mutatnak semmi különlegeset. Egy kemény, agresszív focit játszanak, kicsit szerb stílusban, de ennyi. Egy közepes tempójú mérkőzésen Hollandia végig mezőnyfölényben és a 18. perctől vezetés tudatában játszott. A mérkőzés hajrájában Sneijder megduplázta a holland előnyt, majd a 94. percben egy büntetőből szépített Vittek (aki egyébként jelenleg megosztva a torna gólkirálya). Így viszonylag szoros küzdelemnek látszik, de az igazság az, hogy Mucha kapus megközelítőleg 4-5 biztos góltól mentette meg északi szomszédainkat, remekül, elképesztően nagyokat védett.
Hollandia - Szlovákia 2-1
 
A dél-amerikai rangadón Brazília Chile ellen lépett pályára. A brazilok játéka egyre nagyobb csalódás a számomra. Inkább a kontrákra és a pontrúgásokra épülő stratégiával játszottak, míg Chile becsülettel ment előre. De ez a passzív stratégia is egy komoly győzelemre elég volt, Juan, Luis Fabiano és Robinho góljaival magabiztosan nyert Brazília.
Brazília - Chile 3-0
 
Az utolsó játéknapot Japán és Paraguay nyitotta. A kék szamurájok sokak számára titkos favoritok voltak, elképesztően gyors, agresszív, ugyanakkor kombinatív játékuk és két játékosuk (Endo és Honda) szabadrúgásai kifejezetten esélyessé tették őket. Nos, ebből ezen a meccsen semmit sem mutattak meg. Egy lassú iramú, eseménytelen, unalmas meccset játszott a két csapat, mintha az első perctől fogva a büntetőpárbajra készültek volna. Amit 120 perc elteltével meg is kaptak. És a két csapat között annyi döntött, hogy Komano a tizenegyesét kapufára lőtte, míg a párbajt kezdő Paraguay mind az öt alkalommal betalált.
Paraguay - Japán 0-0 (tizenegyesekkel 5-3)
 
Az utolsó nyolcaddöntőt óriási várakozás előzte meg. Két nagyon nagy nevekből álló csapat, két szomszéd, ráadásul az egyik a regnáló Európa-bajnok. Spanyolország és Portugália játékosai nagy barátságban kezdték meg a találkozót. A meccs első 15 perce elképesztő spanyol fölényt hozott, de aztán visszaállt a rend és egy jó iramú mérkőzést játszott a két csapat. Itt is, ott is voltak nagy helyzetek, a spanyol Iker Casillas és a portugál Eduardo (a két kapus) hatalmas védésekre kényszerült. Portugál oldalról a legtöbbet talán Cristiano Ronaldotól vártak. Őt nagyon sokan nem szeretik, de véleményem szerint a világ egyik legjobb játékosa. De mint ilyen, külön figyelmet kap, így nem nagyon tudott kibontakozni. És hozzátartozik, hogy Ronaldo játékának az is részét képezi, hogy szabadrúgásokat harcol ki (azt, hogy mennyire jogosakat, az változó). Ezen a meccsen az argentín Baldassi nem volt hajlandó igazán ellene fújni. A másik oldalon a két klasszis csatár Fernando Torres és David Villa is remekül játszott, utóbbi egy 63. percben lőtt góllal tovább is juttatta csapatát a legjobb nyolc közé.
Spanyolország - Portugália 1-0
 
Most két nap pihenő következik, majd pénteken folytatódik a világbajnokság a negyeddöntőkkel. A negyeddöntők párosítása:
- Hollandia - Brazília
(én Hollandia továbbjutására tippelek, bár azért a brazilokat sem szabad leírni egy percre sem)
- Uruguay - Ghána
(egy nagyon hajtós, két esélyes meccs lesz - remélem - és Ghána továbbjutásában bízom)
- Argentína - Németország
(azt gondolom, hogy mindkét csapat számára a VB eddigi legnehezebb mérkőzése következik, argentín továbbjutásra tippelnék)
- Paraguay - Spanyolország
(Paraguay jelenléte egy kicsit kakukktojás nekem a legjobb 8 között, spanyol továbbjutást tippelek)
 
Most, hogy mind a hat kezdeti favoritom kiesett, új kedvencek után kell néznem a még álló nyolc csapat között. Uruguay, Ghána és Spanyolország eléggé meggyőző volt, úgyhogy innentől Ghána és Spanyolország sikerének fogok drukkolni. (Ami a korábbiak fényében azt jelenti, hogy nem jutnak tovább a negyeddöntőkből...)
 
Érdekesnek tartom, ezért, mint a csoportkörök után is, itt is leírom, hogy melyik konföderációból mennyi csapat van még talpon (zárójelben, hogy a világbajnokság elején mennyi volt): 
UEFA (Európa): 3 (13)
CONMEBOL (Dél-Amerika): 4 (5)
CONCACAF (Észak- és Közép-Amerika): 0 (3)
CAF (Afrika): 1 (6)
AFC (Ázsia): 0 (4)
OFC (Óceánia): 0 (1) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése