2010. június 11., péntek

FIFA World Cup 2010


Kezdek puhulni, úgy tűnik. Nem elég, hogy nem drukkolok teljes szívből a franciák ellen, de még labdarúgásról is írok. 
És fogok még írni bőven az elkövetkező egy hónapban, amíg a labdarúgó világbajnokság tart.
Érdekes egyébként, hogy ezeket a világeseményeket mindig nagy érdeklődés kíséri világszerte, de az idei kupa talán még fontosabb, mint korábban. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, de még Amerikában is nagyon várták az eseményt, ott, ahol a labdarúgás az amerikai football mellett folyamatosan háttérbe szorult mindig is. És most eljutottunk odáig, hogy tegnap (magyar idő szerint ma hajnalban) az ESPN a NBA (kosárlabda) döntő negyedik mérkőzésének szüneteiben rendszeresen adtak be FIFA World Cup spotokat, sőt, mi több, a félidőben külön műsort szenteltek az eseménynek. Mondjuk az ő esetükben történelmi jelentőségű lesz az első meccs, az örökös nagy rivális (minden téren) Anglia lesz ugyanis a csillagos-sávos válogatott első ellenfele.

Pár szó akkor essen a Világbajnokság lebonyolításáról. Ugyebár 32 ország válogatottja vesz részt a küzdelmekben, 8 db 4 fős csoportba vannak sorolva a csapatok. A csoportmérkőzések során minden csapat játszik az összes csoportellenfelével, ami csapatonként 3 (csoportonként 6) meccset jelent. A 6 csoportmérkőzés végeztével kialakul a csoport végeredménye, mely alapján az első és második helyezett jut tovább a 16 csapatos egyenes kieséses rendszerbe. A csoportmeccsek során lehet döntetlen is a végeredmény, az egyenes kieséses rendszerben már értelemszerűen döntésre kell vinni minden összecsapást.

Szaladjunk végig akkor a csportokon! Minden csoportnál jelezni fogom, hogy kit várok továbbjutónak - remélem, ez majd generál egy kis vitát is 

A CSOPORT
Dél-Afrika
Mexikó
Uruguay
Franciaország
Nagyon kemény csoportnak tűmik, a házigazdáknak erős csapatuk van és azért nem szabad elfelejteni (Dél-Korea óta), hogy ők a hazai csapat. A franciák bármelyik labdarúgó tornán indulnak, esélyesnek számítanak, de néha nagyon komoly csalódást tudnak okozni szurkolóiknak. Mexikó és Uruguay két nagyon erős, technikás csapat. Szerintem a csoportban sok döntetlen fog születni és végül a gólarányok fognak dönteni. Azt jósolnám, hogy Dél-Afrika és Franciaország jut tovább, de még egyszer, nagyon szoros küzdelemre számítok.

B CSOPORT
Argentína
Nigéria
Dél-Korea
Görögország
Bár a görögöknek néha nagyon ki tud jönni a lépés, nem hiszem, hogy nagyon komoly esélyesei lennének ennek a csoportnak. Ellenben Argentína az egész torna egyik esélyese. És az, hogy Nigéria vagy Dél-Korea... azt gondolom, hogy a pillanatnyi formán fog múlni. Argentína és Dél-Korea továbbjutását tippelném.

C CSOPORT
Anglia
USA
Algéria
Szlovénia
Ez számomra nagyon egyértelmű csoportnak tűnik. Mondják, hogy a labda kerek és bármi megtörténhet, de nem tartom valószínűnek, hogy Szlovénia ebből a csoportból tovább tudna menni. Algériának nincs rossz csapata, de az a véleményem, hogy Anglia és USA jut tovább ebből a csoportból. Megjegyzem, az egész tornán legjobban talán a szombati USA-Anglia meccset várom.

D CSOPORT
Németország
Ausztrália
Szerbia
Ghána
Ez sem egy gyenge csoport. Németország nyilvánvalóan kiemelkedik a csoport mezőnyéből, de azt gondolom, hogy a második hely kiadó. Ghána egy szépen játszó, technikás csapat, Ausztrália rengeteget dolgozik és ők is jól állnak technika terén, Szerbia pedig egy igazi, tradicionálisan kőkemény balkáni csapat. Én azt tippelem, hogy Németország mellett Szerbia megy tovább.

E CSOPORT
Hollandia
Dánia
Japán
Kamerun
Hollandia persze a legnagyobb esélyese a csoportnak, elképesztő nevek alkotják a csapatot, de náluk valahogy abszolút esetleges, hogy éppen hogy játszanak. Dániát én nem tartom komolyabb erőnek, ezzel szemben Japán elképesztő játékerőt képvisel. Hollandia és Japán továbbjutására tippelnék.

F CSOPORT
Olaszország
Paraguay
Új-Zéland
Szlovákia
Azt gondolom, kedvenceimnek, az olaszoknak szerencséjük van a csoport-sorsolással. Új-Zéland ugye talán a legkönnyebb selejtező csoportból jutott ki a világversenyre, Szlovákia részvétele pedig a puszta szerencsének köszönhető óriási meglepetés. Paraguaynak nincs rossz csapata, de régi fénye már tűnni látszik számomra. Ennek ellenére azt gondolom, hogy továbbjut Paraguay, Olaszország mögött.

G CSOPORT
Brazília
Észak-Korea
Elefántcsontpart
Portugália
Egy brutálisan kemény csoport. Voltaképpen bárki továbbjuthat innen. Persze, Brazília komoly esélyes, de Portugália és Elefántcsontpart is nagyon erős. Észak-Korea meglepetésre (és meggyőző játékkal) jutott be a legjobb 32 csapatos mezőnybe. És mint régen a szovjetek, bármire képesek lehetnek. És félő, hogy ha kiesnek, vajon nem végzik-e ki egytől-egyig a játékosokat. A viccet félretéve azt tippelem, hogy Brazília és Portugália jut tovább a csoportból, bár én nagyon drukkolok Elefántcsontpart sikerének.

H CSOPORT
Spanyolország
Svájc
Honduras
Chile
Spanyolország szerintem a világ egyik legerősebb csapata, mégsem jön ki soha a lépés a nagy versenyeken. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ők jutnak tovább majd ebből a csoportból. Melléjük Svájc vagy Chile fog csatlakozni szerintem, Hunduras tényleges esélyeiben nem nagyon bízom. Tippem Spanyolország és Chile.

Nos, így néz ki a mezőny. Eddig egy mérkőzést játszottak le, Mexikó a nyitómérkőzésen 1-1-es döntetlent játszott a házigazda Dél-Afrikával. A mai másik mérkőzés a Franciaország-Uruguay összecsapás. Az első félidő után az állás 0-0. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése