2010. június 22., kedd

A második kör után


Végetért a második csoportkör is a 2010-es dél-afrikai FIFA labdarúgó világbajnokságon. Ezen a 18 mérkőzésen már jóval több gól (42 az előző kör 24-éhez képest) esett és látványosabb, izgalmasabb küzdelmekre került sor. Van olyan válogatott, amelyik bebiztosította a továbbjutását és van olyan, amelyik már biztos kieső. A legnagyobb meglepetés és szenzáció a körben Portugália kiütéses győzelme volt a három félidőn át remekül védekező észak-koreai válogatott felett. A portugálok 7-0-s győzelmet arattak.

Szaladjunk végig akkor a csoportokon.

A CSOPORT
Dél-Afrika - Uruguay 0-3
Franciaország - Mexikó 0-2
Uruguay már az első körben, Franciaország ellen is meggyőző teljesítményt nyújtott és Dél-Afrika nem volt igazi ellenfél. Azonban Franciaország harmatgyenge játéka igazán meglepő volt. Ráadásul kiszivárgó hírek szerint nagyon komoly gondok vannak Franciaország háza táján, a már legendának számító Nicola Anelkát a szövetségi kapitány hazaküldte, mire a játékosok megtagadták az edzést. Nagy blama lenne, hogy lőtt gól nélkül kéne hazamenniük, ezért Dél-Afrika ellen valamit le kell tenniük az asztalra.
A csoport állása:
1. Uruguay 1-1-0 3-0 4 pont
2. Mexikó 1-1-0 3-1 4 pont
3. Franciaország 0-1-1 0-2 1 pont
4. Dél-Afrika 0-1-1 1-4 1 pont
A két mérkőzésen mutatott játék alapján azt mondanám, hogy valószínűsíthető az, hogy a jelenleg élen álló két csapat jut tovább. Mexikó és Uruguay egymás ellen játszik és mindkét csapat számára a döntetlen is továbbjutást jelent. Franciaország és Dél-Afrika továbbjutása csak akkor történhet meg, ha nagy arányú győzelmet aratnak és az Uruguay-Mexikó meccs nem döntetlennel zárul. Nehéz helyzetben van a két alsó csapat.

B CSOPORT
Görögország - Nigéria 2-1
Argentína - Dél-Korea 4-1
Szinte hihetetlen, hogy Görögország a tökéletesen ötlettelen, fantáziátlan játékával nyerni tudott. Mondjuk ebben az méginkább hihetetlen, hogy Nigéria mennyire harmatgyenge ezen a világbajnokságon. Argentína nagyarányú győzelme nem okozott különösebb meglepetést.
A csoprot állása:
1. Argentína 2-0-0- 5-1 6 pont
2. Dél-Korea 1-0-1 3-4 3 pont
3. Görögország 1-0-1 2-3 3 pont
4. Nigéria 0-0-2 1-3 0 pont
Kisebb fajta csodának kéne történnie, hogy Nigéria még továbbjuthasson a csoportból (meg kéne verniük Koreát, miközben Görögország kikap Argentínától). És valószínű, hogy Argentína legyőzi Görögországot, és akkor Dél-Koreának egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz Nigéria ellen. Úgyhogy várhatóan Argentína és Dél-Korea lesz a továbbjutó.

C CSOPORT
Szlovénia - USA 2-2
Anglia - Algéria 0-0
A C csoport továbbra sem jutnak dűlőre egymásra. És a két esélyes csapat (Anglia és USA) kezd nagy bajban lenni. Az USA bár sokkal jobban játszott, mint Szlovénia, mégsem tudtak nyerni, és Anglia is sikertelen maradt a rettentően jól játszó Algéria ellen egy rendkívül hajtós, nagy iramú meccsen.
A csoport állása:
1. Szlovénia 1-1-0 3-2 4 pont
2. USA 0-2-0 3-3 2 pont
3. Anglia 0-2-0 1-1 2 pont
4. Algéria 0-1-1 0-1 1 pont
Szlovénia ha egy döntetlent ér el Anglia ellen, azzal már továbbjut. Angliának és USAnak nagyon fontos lenne, hogy nyerjen, nem is csak feltétlenül a továbbjutás miatt, hanem a meg kell mutatniuk, hogy érnek valamit. Egyébként még egy győzelemmel Algéria is továbbjuthat.

D CSOPORT
Németország - Szerbia 0-1
Ghána - Ausztrália 1-1
A megelőző körben mutatott lehengerlő német játék a semmibe veszett. Szerbia ellen egy ötlettelen futballt mutattak. Nem mintha Szerbia sokkal többet tett volna hozzá a mérkőzés szinvonalához. A történethez hozzátartozik, hogy még a meccs elején kiállították Miroslav Klose-t és rögtön rá született a szerb vezető - és végül - győztes gól. A másik ágon egy rendkívül hajtós mérkőzésen döntetlenezett Ghána Ausztrália ellen (pedig emberelőnyben játszhatott sokat az afrikai válogatott).
A csoport állása:
1. Ghána 1-1-0 2-1 4 pont
2. Németország 1-0-1 4-1 3 pont
3. Szerbia 1-0-1 1-1 3 pont
4. Ausztrália 0-1-1 1-5 1 pont
Nagyon fontos lesz az utolsó kör, mert mindenkinek van esélye a továbbjutásra. De nagyon nehéz dolguk lesz a csapatoknak. Németországnak a csoportelső - és nagyon erős - Ghána ellen kell megmutatnia, mit tud, míg Szerbia az elég gyengécske Ausztrália ellen biztosíthatja be a továbbjutását.

E CSOPORT
Hollandia - Japán 1-0
Kamerun - Dánia 1-2
Az E csoport úgy tűnik a papírforma csoportja. Eddig mind a négy mérkőzésen az esélyesebb nyert.
A csoprot állása:
1. Hollandia 2-0-0 3-0 6 pont
2. Japán 1-0-1 1-1 3 pont
3. Dánia 1-0-1 2-3 3 pont
4. Kamerun 0-0-2 1-3 0 pont
Körvonalazódik a vége, még mindenkinek meg van az esélye a továbbjutásra. Egyedül Hollandia biztos továbbjutó eddig. Kamerunnak egy nagyobb győzelem kéne a Hollandok ellen - amire a papírforma szerint igen kicsi az esély. A második helyért viszont Japán és Dánia várhatóan hatalmas csatát fog vívni.

F CSOPORT
Szlovákia - Paraguay 0-2
Olaszország - Új-Zéland 1-1
Ha az angolokra elmondtuk, hogy gondban vannak, akkor ez igaz az olaszokra is. Nem tudtak nyerni, pedig ellenfelük a nagyon gyenge Új-Zélandi válogatott volt. Paraguay pedig nagyon meggyőző játékkal múlta felül Szlovákiát.
A csoport állása:
1. Paraguay 1-1-0 3-1 4 pont
2. Olaszország 0-2-0 2-2 2 pont
3. Új-Zéland 0-2-0 2-2 2 pont
4. Szlovákia 0-1-1 1-3 1 pont
A csoport még mindig elég nyitott. Mindegyik csapat továbbjuthat egy győzelemmel. Bár az utolsó két mérkőzés párosítása alapján Paraguay-nak és Olaszországnak van esélye továbbjutni.

G CSOPORT
Brazília - Elefántcsontpart 3-1
Portugália - Észak-Korea 7-0
Két nagyon jó mérkőzésre került sor ebben a nagyon kemény csoportban. Elefántcsontpart játéka kicsit csalódás volt, mert Brazília egy közepes játékkal is könnyedén lépett túl rajtuk. A másik meccs első félidejében Portugália hatalmas iramot diktált, de Észak-Korea nagyon jól állta a sarat, csak egy gólt tudott szerezni a mediterrán csapat. Aztán a második félidőben Portugália lőtt még egy gólt és a rendezetten védekező észak-koreai csapat összeomlott, folyamatosan hullottak a gólok, még a szupersztár Cristiano Ronaldo is betalált hosszú, gólaszályos időszakátlezárva a válogatottban.
A csoport állása:
1. Brazília 2-0-0 5-2 6 pont
2. Portugália 1-1-0 7-0 4 pont
3. Elefántcsontpart 0-1-1 1-3 1 pont
4. Észak-Korea 0-0-2 1-9 0 pont
Brazília már biztos továbbjutó. Észak-Korea azonban már biztos, hogy nem jut tovább. Éppen ezért lesz érdekes az utolsó kör. Ha feladja a kommunista állam csapata és hagyja, hogy Elefántcsontpart keresztülgyalogoljon rajta (hatalmas gólkülönbséggel), és Brazília pedig legyőzi Portugáliát, akkor még Elefántcsontpart továbbjuthat. Portugáliának egy döntetlen is a biztos továbbjutást jelentené, de valószínűleg az elképesztő gólarány miatt még vereség esetén is továbbjutnak.

H CSOPORT
Chile - Svájc 1-0
Spanyolország - Honduras 2-0
Ebben a csoportban továbbra sincs döntetlen. És a papírforma érvényesült. A Svájc-Chile meccs elég gyengére sikeredett, de végül Chile hozta a kötelezőt. Spanyolországnak a Svájc elleni nagy blama után kötelező volt nyerni. És David Villa duplája ezt be is biztosította. Egyébként a spanyol csatárnak lehetősége lett volna egy klasszikus mesterhármast lőni (ami mostanában igen ritka), de elhibázott egy 11-est.
A csoport állása:
1. Chile 2-0-0 2-0 6 pont
2. Spanyolország 1-0-1 2-1 3 pont
3. Svájc 1-0-1 1-1 3 pont
4. Honduras 0-0-2 0-3 0 pont
A következő körben Chile játszik Spanyolország ellen. A spanyoloknak komoly győzelmi kényszerrel kell pályára lépniük a csoportelső ellen. Már csak azért is, mert Svájc a gyengécske Honduras ellen lép pályára, és ha győznek, akkor Spanyolországnak is győznie kell a továbbjutáshoz. Ugyanakkor Chile továbbjutása is veszélybe kerülne egy vereség esetén, így komoly küzdelemre kell számítani. De még mindenki továbbjuthat, egy nagy arányú győzelem esetén még Honduras is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése