2010. június 5., szombat

Nagydöntők Amerikában


Bár nem igazán szoktam az amerikai footballon és a lacrosse-on kívül más sportágakról írni, de most megteszem. Történt ugyanis, hogy mind az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság), mind pedig az NHL-ben (észak-amerikai profi jégkorong bajnokság) döntőjébe bejutott a kedvenc csapaton.

Az NBA-ben a Boston Celtics jutott döntőbe, majd mellé csatlakozott a Los Angeles Lakers. Mindkét csapat hatalmas múlttal rendelkezik, a Lakers 31. (!) alkalommal jutott döntőbe az NBA története során, ezzel a los angelesi alakulat az a csapat, amely a legtöbbször szerepelhetett a végjátékban. Az eddigi 30 szereplése során 15-ször nyerte meg a párharcot és emelhették játékosai magasba a Larry O'Brien trófeát. A Celtics eddig "csupán" 20 alkalommal vett részt döntőben, ezzel a második az örök ranglistán (érdekesség, hogy a harmadik helyen álló Philadelphia 76ers is mindössze 9 részvétellel büszkélkedhet). A 20 alkalmat azonban sokkal jobban használták ki, mint nyugati parti ellenfeleik, ugyanis ha döntőbe jutottak, 17 alkalommal nyertek és csak 3-szor maradtak alul. Ez egészen elképesztő arány.
Egyébként a két csapat idei versengése az 1980-as éveket idézi, amikor Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar és Larry Bird főszereplésével a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics uralta az évtizedet.
Visszatérve a jelenbe, az első mérkőzést játszotta le eddig a két csapat a négy győzelemig tartó sorozatban. Ezt az összecsapást a Lakers magabiztosan nyerte 102-89 arányban hazai pályán, a los angelesi Staples Centerben. A legnagyobb probléma talán az volt, hogy a Lakers teljesen kivette a játékból a bostoni irányítót, Rajon Rondot, így rendszeresen rossz helyzetekből kellett a bostoni játékosoknak dobálniuk. És az sem segített, hogy Paul Pierce-nek és Ray Allennek viszonylag sokat kellett ülniük a személyi hibák miatt. (meglepő dolgokat fújtak egyébként a bírók... de hozzáteszem, hogy annyira nem értek ehhez a sportághoz, hogy valós kritikát fogalmazhassak meg)
De messze még a vége... Hajrá Boston!
Az NHL háza táján pedig az történt, hogy a Philadelphia Flyers 1997 után végre újra bejutott a Stanley Cup Finals-be. Ellenfelük az a Chicago Blackhawks, akik még régebben, 1992-ben szerepeltek utoljára a döntőben. És hogy ezek a csapatok mikor emelhették magasba a trófeát, még messzebb kell visszatekintenünk az időben. A Szeles Város fekete sólymai 1962-ben győzedelmeskedtek utoljára, a pennsilvaniai alakulat pedig 1975-ben. Úgyhogy az idei döntő mindkét csapat szurkoló számára hatalmas izgalmakat jelent.
A jégkorong döntőben már az első három mérkőzést le is játszották a csapatok. És egyelőre a papírforma érvényesül, miszerint a hazai csapat nyeri az aktuális mérkőzést. Az első két meccset Chicagoban játszották, és a Blackhawks 6-5-re, majd 2-1-re megnyerte a találkozókat. Ezt követően a két csapat Philadelphiába utazott, ahol a Flyers 4-3 arányban győzedelmeskedni tudott. Ezzel a sorozat jelenlegi állása 2-1 a Chicagonak.
Magyar idő szerint ma hajnalban, nagyjából egy óra múlva kezdődik a negyedik mérkőzés Philadelphiában. Lehetősége van a Flyers-nek kiegyenlíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése