2010. június 26., szombat

Csoportkör végén


Nos, tegnap véget ért a harmadik csoportkör utolsó összecsapása is. Számos meglepetés született, vagy legalábbis olyan eredmény, amire én, szakavatatlan személy döbbenten tekintek.
Lássuk akkor szépen sorban a csoportokat.

A CSOPORT
Mexikó - Uruguay 0-1
Franciaország - Dél-Afrika 1-2
A korábbi két csoportkörben már egyértelművé vált, hogy Uruguay nagy erőt képvisel. Mint ahogy az is, hogy Franciaország nagyon csúnyán széthullott. Így aztán a két mérkőzés nem is hozott nagy meglepetést. A mexikóiak úgy ímmel-ámmal küzdöttek, de látszott, hogy nem törik össze magukat, a továbbjutásuk így is elég biztosnak tűnt. Az uruguay-iak úgy jutottak tovább, hogy még nem kaptak gólt. A másik oldalon pedig a Bafana Bafana (jelentése: fiúk, a dél-afrikai válogatott beceneve) megmutatta, hogy azért nem teljesen érdemtelenül vannak ott a világbajnokságon, és házigazda csapathoz méltó játékot nyújtva győzték le a teljesen ötlettelen és ami még nagyobb baj, lélektelen franciákat. De győzelmük a rossz gólarány miatt nem volt elég a továbbjutáshoz.

A csoport végeredménye:
1. Uruguay 2-1-0 4-0 7 pont
2. Mexikó 1-1-1 3-2 4 pont
3. Dél-Afrika 1-1-1 3-5 4 pont
4. Franciaország 0-1-2 1-4 1 pont

Így Uruguay és Mexikó jutott a nyolcaddöntőkbe, a múltkori ezüstérmes Franciaország nyeretlenül (mint utóbb kiderült, másodosztályon) távozott Dél-Afrikából.
Ezt a csoportot nagyon rosszul tippeltem meg, hiszen Dél-Afrika és Franciaország továbbjutására számítottam...

B CSOPORT
Nigéria - Dél-Korea 2-2
Görögország - Argentína 0-2
Az argentínok bizonyították klasszisukat, a görögök az égvilágon semmit sem csináltak (pedig nekik kellett volna rohanniuk az eredmény után). A másik oldalon pedig egy kőkemény küzdelmet vívott a két csapat, végre Nigéria is mutatott valamit. Viszont a döntetlen az eddig a csoport végén kullogó Nigériának kevés volt.

A csoport végeredménye:
1. Argentína 3-0-0 7-1 9 pont
2. Dél-Korea 1-1-1 5-6 4 pont
3. Görögország 1-0-2 2-5 3 pont
4. Nigéria 0-1-2 3-5 1 pont

A csoportból 100%-os teljesítménnyel Argentína jutott tovább az első helyen és nagy harc árán Dél-Korea a másodikon.
Ezen csoport esetében eltaláltam a továbbjutó csapatokat - hozzáteszem, nem volt nehéz dolgom.

C CSOPORT
Szlovénia - Anglia 0-1
USA - Algéria 1-0
Az USA - Algéria találkozó egy nagyon nagy mezőnyharcot hozott. Algéria nem játszott jól, ellenben remekül védekeztek az egyre inkább rohamozó amerikaiak ellen. Már amikor úgy nézett ki, hogy USA csapata utazhat haza, a 91. percben a legnagyobb észak-amerikai sztár, Landon Donovan lőtt gólt, így továbbjuttatta csapatát. Megjegyzendő, hogy szinte már törvényszerűen, Amerikának nem adtak meg egy teljesen szabályos gólt. A másik meccsen egy végletekig fegyelmezett és kemény szlovén válogatott állt fel Anglia ellen. Egy jó, hajtós mérkőzés volt.

A csoport végeredménye:
1. USA 1-2-0 4-3 5 pont
2. Anglia 1-2-0 2-1 5 pont
3. Szlovénia 1-1-1 3-3 4 pont
4. Algéria 0-1-2 0-2 1 pont

A csoportból így több lőtt góllal az amerikai válogatott jutott tovább elsőként, és azonos pontszámmal, azonos gólkülönbséggel az anyaország másodikként. Mindkét csapat veretlen maradt, de meg kell jegyeznünk, hogy mindkét válogatottnak van még hova fejlődnie.
Ebben a csoportban is eltaláltam a két továbbjutót, bár szó szerint az utolsó percekig ez kérdéses volt.

D CSOPORT
Ghána - Németország 0-1
Ausztrália - Szerbia 2-1
Nagyon kiélezett két mérkőzés volt, hiszen ebben a nyitott csoportban gyakorlatilag bárki továbbmehetett volna. Ghána nagyon szépen védekezett, és Németország nem is igazán talált ellenszert, egy gólt sikerült lőniük. A másik összecsapáson egyik csapat sem játszott jól, de nem is csoda, a döntetlen Szerbiának elég lett volna. Azonban a második félidőben volt a szerbeknek öt katasztrofális percük, amit Ausztrália két góllal torolt meg, és hiába küzdött utána déli szomszédunk, a mérkőzés végén csak egy szépítő gólra futotta, ami a repülőjegyet jelentette haza.

A csoport végeredménye:
1. Németország 2-0-1 5-1 6 pont
2. Ghána 1-1-1 2-2 4 pont
3. Ausztrália 1-1-1 3-6 4 pont
4. Szerbia 1-0-2 2-3 3 pont

A meglepően szoros végeredmény alapján a csoportelső Németország mellett jobb gólkülönbségével Ghána (egyetlen afrikai országként) jutott tovább a nyolcaddöntőkbe.
Előzetesen én Szerbia továbbjutását tippeltem meg Németország mellett, de ez nem valósult meg. És voltaképpen ennek örülök is, Ghána üde színfolt a világbajnokságon.

E CSOPORT
Dánia - Japán 1-3
Kamerun - Hollandia 1-2
Hollandia már az utolsó csoportkör előtt is biztos továbbjutó volt, úgyhogy nekik Kamerun ellen csak focizniuk kellett. Egy kevéssé izgalmas mérkőzésen nyertek is. Ellenben a másik összecsapáson a továbbjutás volt a tét. A képlet egyszerű volt, aki nyer, az továbbjut. És ennek érdekében Japán tett meg többet, egy izgalmas mérkőzésen legyőzve európai ellenfeleiket.

A csoport végeredménye:
1. Hollandia 3-0-0 5-1 9 pont
2. Japán 2-0-1 4-2 6 pont
3. Dánia 1-0-2 3-6 3 pont
4. Kamerun 0-0-3 2-5 0 pont

Hollandia ezzel - akár csak Argentína - egy kapott góllal és 100%-os teljesítménnyel jutott a legjobb 16 közé. Melléjük Japán sorakozik fel, úgy gondolom, teljesen megérdemelten. Kamerun pedig 0 ponttal és -3-as gólkülönbséggel (nagyon rossz eredménnyel) zárták a tornát, hozzáteszem, ez még mindig nem a legrosszabb eredmény.
Ezen két csapat továbbjutását tippeltem meg előzetesen.

F CSOPORT
Szlovákia - Olaszország 3-2
Paraguay - Új-Zéland 0-0
Talán a torna legnagyobb meglepetése született ebben a csoportban, nevezetesen a Szlovákia - Olaszország mérkőzésen. Az olasz válogatottnak az első két mérkőzésen nem igazán sikerült játszaniuk, de ezt a záró összecsapást mindenképpen meg kellett - volna - nyerniük. Ennek ellenére a 80. percig semmit sem csináltak. Nem mentek a passzok, lassúak voltak, a labdaátvétellel is rengeteg probléma volt. Szlovákia pedig köszönte szépen és előbb a 25. majd a 73. percben gólra váltotta egyértelmű mezőnyfölényét. Aztán, mintha Olaszországnak akkor jutott volna eszébe, hogy akár focizhatnának is, előadták azt, amit mindenki várt tőlük. Csodás támadásokat vezettek, minden támadás gyakorlatilag gólhelyzettel ért véget, pontosak és gyorsak voltak, lefújásig két gól is szereztek, de a 88. percben a frissen beállt Kopúnek végleg szertefoszlatta a továbbjutási reményeiket. Tény, hogy amióta én a nemzetközi labdarúgást követem (az 1994-es amerikai VB óta), ilyen rosszul összerakott olasz válogatottat még nem láttam. Marcello Lippi remélem nagyon gyorsan lemond szövetségi kapitányi címéről! A másik találkozón egy mezőnyküzdelembe torkolló mérkőzésen az All Blacks gólnélküli döntetlent ért el Paraguay ellen, akiknek ez tökéletesen meg is felelt.

A csoport végeredménye:
1. Paraguay 1-2-0 3-1 5 pont
2. Szlovákia 1-1-1 4-5 4 pont
3. Új-Zéland 0-3-0 2-2 3 pont
4. Olaszország 0-2-1 4-5 2 pont

A csoportból így Paraguay mellett Szlovákia jutott tovább. Érdekesség, hogy Új-Zéland veretlenül fejezte be a világbajnokságot, de ez kevés volt a továbbjutáshoz. Olaszország pedig szégyenszemre csoportutolsóként zárta a tornát.
Előzetesen én abban bíztam, hogy az olaszok könnyedén, csoportelsőként jutnak tovább, Paraguay továbbjutásában pedig egészen biztos voltam. Sőt, Olaszországot akár a végső küzdelmekbe vártam volna, ehelyett most utaznak haza és a helyükön szerintem teljes mértékben érdemtelenül szereplő szlovákok mennek a legjobb 16 közé. Nagy csalódás ez számomra.

G CSOPORT
Portugália - Brazília 0-0
Észak-Korea - Elefántcsontpart 0-3
Az várható volt, hogy a világ két portugál ajkú országa nem fogja összetörni magát egymás ellen, hiszen még a gólnélküli döntetlen is mindkettőjük biztos továbbjutását jelentette. Érdekesség, hogy Portugália eddig csak egy mérkőzésen szerzett gólt, mégis Argentínával holtversenyben a legtöbb gólt lőtték. A másik mérkőzésen két nagy kérdés merült fel, egyrészt, hogy Elefántcsontpart mutat-e végre valamit a portugálok elleni 0-0-s döntetlen és a brazilok elleni vereség után. A másik nagy kérdés az volt, hogy vajon Észak-Korea talpra tud-e állni a hatalmas pofon után, amit Portugáliától kaptak. Az első kérdésre az a válasz igen, a másodikra nem. Magabiztos játékkal nyert Elefántcsontpart.

A csoport végeredménye:
1. Brazília 2-1-0 5-2 7 pont
2. Portugália 1-2-0 7-0 5 pont
3. Elefántcsontpart 1-1-1 4-3 4 pont
4. Észak-Korea 0-0-3 1-12 0 pont

Ezzel Brazília és Portugália jutott tovább, míg Elefántcsontpart és Észak-Korea pakolhat és mehet haza. Ráadásul a kommunista állam katonái a torna legrosszabb eredményével - sőt, megkockáztatom, hogy a világbajnokságok történetének egyik legrosszabb eredményével - kénytelenek hazatérni. Ami elég érdekes, mert az első találkozón és a második mérkőzés első félidejében még elég szervezetten és lelkesen játszottak.
Én is Brazília és Portugália továbbjutását tippeltem, bár egy Portugália, Elenfántcsontpart továbbjutó párosnak nagyon örültem volna.

H CSOPORT
Chile - Spanyolország 1-2
Svájc - Honduras
Spanyolországnak eléggé kellett a győzelem, és ennek érdekében mindent meg is tettek az első félidőben. Már a 37. percben két góllal vezettek, amikor még emberelőnybe is kerültek. Aztán a mérkőzés leült, a spanyoloknak ez elég volt a továbbjutáshoz, akárcsak Chile is továbbjutó volt a vereséggel is. A dél-amerikai csapat ráadásul emberhátrányban még kevésbé vezetett akciókat, a mérkőzés vége felé volt még néhány értékes pillanatuk, de egyenlíteni sem tudtak - látszólag nem is volt céljuk. Svájc válogatottja jól meglepte a világot azzal, hogy legelső mérkőzésükön legyőzték Spanyolországot, azt követően azonban nem mutattak semmit. Így volt ez Honduras ellen is, erejükből csak egy gólnélküli döntetlenre futotta, annak ellenére, hogy ők a továbbjutásért harcolhattak - volna -, míg Hondurasnak csak matematikai esélye lett volna .

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 2-0-1 4-2 6 pont
2. Chile 2-0-1 3-2 6 pont
3. Svájc 1-1-1 1-1 4 pont
4. Honduras 0-1-2 0-3 1 pont

Spanyolország és Chile végül esélyesként jutottak tovább a csoportból.
Ahogy azt korábban meg is tippeltem.

A csoportkörök végével kialakultak a nyolcaddöntő párosításai is. Az alábbiakban leírom a meccseket és melléjük a tippjeimet (amik inkább remények mostmár).
- Uruguay vs Dél-Korea
(Tippem: Uruguay)
- USA vs Ghána
(Tippem: USA)
- Németország vs Anglia
(Tippem: Anglia)
- Argentína vs Mexikó
(Tippem: Argentína)
- Hollandia vs Szlovákia
(Tippem: Hollandia)
- Brazília vs Chile
(Tippem: Brazília)
- Paraguay vs Japán
(Tippem: Japán)
- Spanyolország vs Portugália
(Tippem: Portugália)

Végezetül érdekességként álljon itt a nyolcaddöntőbe jutotta csapatok megoszlása kontinens (csoport szerint). Zárójelben található, hogy a világbajnokság kezdetén hány ország képviselte a csoportot.
UEFA (Európa): 6 (13)
CONMEBOL (Dél-Amerika): 5 (5)
CONCACAF (Észak- és Közép-Amerika): 2 (3)
CAF (Afrika): 1 (6)
AFC (Ázsia): 2 (4)
OFC (Óceánia): 0 (1)
Eddig a VB két nagy vesztese az UEFA és a CAF konföderáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése