2010. június 10., csütörtök

A Reggie Bush ügy


Az egyetemi amerikai football-t már évek óta követők számára biztosan nem ismeretlen a tény, hogy az NCAA (National Collegiate Athletic Association - Nemzeti Egyetemi Sportszövetség) Committee on Infractions (Szabálysértési Biozottság) nevű bizottsága eljárást folytat a University of Southern California (USC) egyetem ellen. A fő vád a "lack of institutional control", azaz az intézményi ellenőrzés hiánya.

De lássuk, mi is történt, ami idáig vezetett.
Volt ugyebár a USC-nek egy zseniális running backje, Reggie Bush (2006-os draft 1/2-es pickje). Tudni kell, hogy az egyetemi játékosoknak szigorúan tilos bármilyen pénzt elfogadniuk az iskolai sportösztöndíjon kívül. Sajnálatos módon Reggie és az egész Bush család nem tudta kivárni azt, hogy a gyakorlatilag garantált profi karrierrel elkezdjen dőlni a pénz. Dokumentumok és vallomások támasztják alá, hogy Reggie Bush a sophmore és junior évében (másod és harmad év) több, mint 100.000 dollárt (kb 20 millió forint) kapott még nem hivatalos ügynökeitől (Michael Michaels és Lloyd Lake), hogy táborokban, reklámokban vegyen részt, luxuskörülmények között jelenjen meg a nagy nyilvánosság előtt (repülő, limuzin, drága ruhák, sokcsillagos szállodák), továbbá, hogy családja a kaliforniai Spring Valley-ben, egy majdnem 300 négyzetméteres házban éljenek.
Reggie végül 2006-ban, profi karrierje megkezdésekor úgy döntött, hogy Mike Ornstein-t választja ügynökéül, ezzel olajat öntött a tűzre. Michaels és Lloyd többmilliós pert indított a Bush család ellen, és természetesen az NCAA is elkezdett vizsgálódni.
A rendelkezésre álló adatok alapján az NCAA megállapította, hogy Bush az egyetemi szövetség szabályaival és az etikai kódexel ellentétesen részesült juttatásokban. Azonban a játékos ellen már semmilyen szankciót nem tudtak érvényesíteni, ezért indult eljárás közvetlenül az egyetem ellen.
A vizsgálat során kiderült, hogy több korábbi játékos is érintett hasonló eseményekben. Matt Leinart (QB - Arizona Cardinals), Dwayne Jarrett (WR - Carolina Panthers) és Joe McKnight (RB - New York Jets) neve is felmerült. Kiderült - a USC nagy pechjére -, hogy a szabálytalan juttatások nem korlátozódnak a football szakosztályra, hanem kiterjedt már a kosárlabdára is, O.J. Mayo (guard - Memphis Grizzlies) nevével fémjelezve a botrányt.
Mivel az érintett nevek láttán elég egyértelmű, hogy ez az egyetemen nem egyedi eset, nem is csak a football szakosztályra várható szankció, hanem az egész egyetem, minden sportprogram büntetést várhat. Még a legszakavatottabb elemzők véleménye is eltért azzal kapcsolatosan, hogy milyen súlyos büntetésre számíthat a Southern California. Volt, aki azt jósolta, hogy a szövetség példát fog statuálni és nagyon kemény kézzel csap le az oktatási intézményre. Ez azt jelentené, hogy nem elég, hogy elveszik a korábbi eredményeket, megnyirbálják a sportösztöndíj rendszert, hanem még meg is vonják a televíziós és bowl jogokat az egyetem csapataitól (azaz a mérkőzéseket nem közvetíti a televízió és az alapszakasz végeztével nem játszhatnak bowl-meccset a csapatok, mindkettő komoly anyagi veszteséget jelent). Utóbbi nyilvánvalóan hatalmas csapás lenne a csapatok és szurkolóik számára is.
A szakértők másik csoportja azonban éppen azzal érvelt, hogy a USC túlságosan nagy közönséget (és ezáltal pénzt) vonz be az NCAA sorozatokba, hogy nem engedhetik meg a drákói szigort. Ők arra tippelnek, hogy "csak" az eredményeket veszi majd az NCAA vissza, esetleg drasztikusan csökkentik az egyetem játékosai részére folyósított sportösztöndíjat (amit majd az intézmény fog szépen kipótolni).

Mindenesetre az NCAA néhány napja elküldte vizsgálatának végeredményét és döntését az egyetem vezetőségének, nekik 15 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek. Bruce Feldman, egy elismert NCAA szakértő szerint a döntésben két éves bowl eltiltás és teljes ösztöndíj megvonás mellett számos apróbb büntetés szerepel. Követve az eseményeket, kommentben írok aktuális híreket.

FIGHT ON!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése