2010. június 2., szerda

NCAA Lacrosse Championship 2010


Lezárult az amerikai egyetemi lacrosse bajnokság mindhárom osztályának 2010-es évada.


A szezon elején a szakértők a legesélyesebbnek a Virginia és a Duke egyetemeket tartották a végső győzelemre, de a két tavalyi döntős, a bajnok Syracuse és a Cornell is a hatvan csapatos mezőny első 10 pozíciójában kapott helyet. Tehát voltaképpen elég nyitott volt a kép - mint ahogy az az egyetemi sportok esetében általában lenni szokott.
Végül az eredetileg 6. kiemelt Notre Dame Fighting Irish és a második kiemelt Duke Blue Devils jutott a döntőbe. Előbbi a Cornellt, utóbbi pedig a Virginia-t búcsúztatta az elődöntőben.
Baltimore-ban került megrendezésre a döntő, és hosszabbításban, 6-5 arányban a Duke győzedelmeskedett, az NCAA lacrosse bajnokságok történetében először. Egyébként érdekes megjegyezni, hogy bár a Notre Dame mindig viszonylag elegáns helyen áll a szezon eleji power rankingeken (erőrangsor), mégis idén volt az első alkalom, hogy döntőbe jutottak.
A másodosztályban sem történt semmilyen nagy meglepetés. A Le Moyne College 2006 óta eddig minden döntőn ott volt, idén sem volt ez másként. Hozzá csatlakozott a rendezvényen a Long Island University C.W. Post, mely tavaly bajnok lett. Így gyakorlatilag a 2009-es bajnoki döntő megismétlését láthatták a nézők. És a történelem ismételte önmagát, megint a C.W. Post lett a bajnok 14-9 arányban legyőzve a Le Moyne-t. Ezzel a Le Moyne hiába jutott döntőbe az elmúlt öt évben, sorozatban a harmadik döntőjét vesztette el.
A harmadik egyetemi osztályban a második legnagyobb hagyománnyal bíró egyetem (12 döntős szereplés, 8 győzelem), a Salisbury volt az egyik döntős. (A legsikeresebb egyetem ebben a versenysorozatban egyébként a Hobart College, ők '80-tól '93-ig 13 alkalommal lettek bajnokok.) A döntő másik résztvevője szintén egy esélyes volt, az eredetileg 6. kiemelt Tufts University. A Tufts történetében először jutott döntőbe és ha már ott volt, akkor meg is nyert 9-6 arányban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése