2019. szeptember 26., csütörtök

MLB - közeleg az alapszakasz vége

Bár – azt hiszem – a Yankees egyik újonca lenyilatkozta a minap, hogy ő csak játszani szereti a baseballt, mert nézni unalmas, én azért kifejezetten szeretem nézni. Ha az ember kicsit benéz az alapvető dolgok mögé (a pitcher dobja a labdát, a batter elüti aztán fut, ha tud), akkor egy nagyon összetett és komoly stratégiára épülő játékot lát. Igen, az igaz, hogy baromira sok a holtidő a játék során, de ettől eltekintve én nagyon jó és izgalmas sportnak látom a baseballt. Sajnos sokkal kevesebb időm és lehetőségem van nézni, mint ahogy azt szeretném.

Foto: BleacherReport


Az idei MLB (Major League Baseball - észak-amerikai profi baseball bajnokság) alapszakaszából jó, ha 4-5 meccset láttam, csak arra maradt időm és energiám, hogy az eredményeket kövessem, úgy ímmel-ámmal. Az eredmények közül is főleg a Boston Red Sox eredményeit követem, amennyire tudom. 
Viszont most már nagyon közel vagyunk az alapszakasz végéhez és a rájátszás kezdetéhez, úgyhogy mindenképpen érdemes egy pillantást vetni arra, hogy mi is zajlik a tengeren túl ebben a miliőben.

A 2000-es évek World Series bajnokai
A 162 mérkőzéses alapszakaszból már csak 4-5 van hátra a csapatoknak, így elég szépen körvonalazódik, hogy melyik öt csapat jut rájátszásba az American League (AL) és a National League (NL) konferenciákban. Mindkét konferenciában három csapat (a három divízió győztese) automatikusan konferencia-elődöntős, míg a két legjobb (nem divízió győztes) csapat egy wild card kört követően juthat a legjobb 8 közé.

Pillanatnyilag így áll a playoff picture:


Az American League keleti divíziót már biztos, hogy megnyerte a New York Yankees. 6 győzelemmel vezetnek a második Tampa Bay előtt és a Rays-nek már csak 4 meccse van hátra. A  tavalyi bajnok Boston Red Sox harmadikként a  divízió közepén helyezkedik el, negyedik a Toronto Blue Jays és sereghajtó a Baltimore Orioles.

A központi divízióban még nyitott a verseny a csoportelsőségért. Bár a Minnesota Twins 97-60-as mérlegével 4 győzelemmel vezet a Cleveland előtt, azonban az Indians-nek még 5 mérkőzése van. Tehát papírforma szerint egy huszáros hajrával (és a Minnesota betlijével) befuthat a Cleveland. Tulajdonképpen a Twins-nek 5 meccsből kettőt kell nyernie, hogy megnyerje a csoportját. Harmadik a Chicago White Sox, negyedik a Kansas City Royals, ötödik pedig a Detroit Tigers. A Tigers egyébként az egész MLB tekintetében a leggyengébb csapat, pár meccsel a vége előtt a győzelmeinek aránya a 30%-ot sem éri el.

A West Division küzdelmeit már biztos, hogy a Houston Astros nyeri. 103 győzelme már behoztatlan előnyt jelent a második Oakland Athletics számára. Harmadik a Texas Rangers, negyedik az LA Angels és sereghajtó a Seattle Mariners. Teljes győzelem-vereség mutató tekintetében ez a csoport lett az AL legerősebb divíziója.

Tehát „alanyi jogon” egyelőre az AL-ből még csak az Astros és a Yankees jutott a rájátszásba. A két továbbjutó mellett négy csapatnak van esélye rájátszásba jutni, a Twins, az Indians, a Rays és az Athletics. Négyük között hatalmas versenyfutás alakulhat ki a végére, hiszen a Minnesota 97, az Oakland 94, a Tampa Bay szintén 94 és a Cleveland 93 győzelemmel ugrik neki az utolsó kb. másfél hétnek. 


A National League-ben sincs meg még minden csoportban a csoportgyőztes, mégis sokkal tisztább az a bizonyos playoff picture.
Keleten megnyerte a csoportot az Atlanta Braves 96 győzelemmel. Mögöttük második helyen fog végezni a Washington Nationals, mégpedig 88 győzelmével az is biztos már, hogy egyike lesz azon csapatoknak, akik a wild card körben harcolhatják ki a továbbjutást. Harmadik a New York Mets, negyedik a Philadelphia Phillies közel 50%-os mérleggel. A csoport végén pedig a Miami Marlins végzett, konferenciájában a legrosszabb győzelmi mutatóval.

A Central Divisiont jelenleg a St. Louis Cardinals vezeti 90 győzelemmel, ami már biztos rájátszás részvételt biztosít számukra. Azonban az, hogy csoportgyőztesként, vagy wild card helyen jutnak el a playoffba, még nem derült ki, hiszen a 3 győzelem hátránnyal a második helyen álló Milwaukee Brewers-nek van még esélye befogni a csoportelsőt. A 2016-os bajnok Chicago Cubs  82 győzelemmel a harmadik, a Cincinnati Reds a negyedik és a csoportot a Pittsburgh Pirates zárja. 

Nyugaton a legtisztább a helyzet. A csoportot (és az egész NL konferenciát) megnyerte a Los Angeles Dodgers, 101 győzelmét már senki sem fogja tudni felülmúlni. Ráadásul a második helyen álló Arizona Diamondbacks 81 győzelme már biztos, hogy nem lesz elég a wild card körre sem, így ebből a divízióból csak a Dodgers lép már pályára októberben. Harmadik a San Francisco Giants, negyedik a San Diego Padres és a csoportot a Colorado Rockies zárja. 

Az NL konferencia tekintetében abban a remek helyzetben vagyunk, hogy már most tudjuk, hogy kik lesznek ott a rájátszásban, csak az nem biztos még minden csapat esetében, hogy melyik helyen. Az Braves és a Dodgers biztos, hogy ott vannak a legjobb nyolc között. A Nationals biztos, hogy wild card résztvevő. Már csak az a kérdés, hogy a Cardinals–Brewers párosból melyik jut egyenesen a konferencia-elődöntőbe és ki kényszerül még egy wild card körre.

Fotó: Yahoo! Sports
Van tehát néhány kérdés, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden ilyen jellegű kérdésünkre legkésőbb 5 napon belül választ fogunk kapni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése