2019. szeptember 8., vasárnap

A Budapest Wolves Ladies szezonnyitója

Tudom, a Ladies-football nem szokott túl nagy érdeklődésre szert tenni itthon, viszont mivel idén én is masszívan érintett vagyok a sztoriban (Récsey Dávid vezetőedző engem nevezett ki defensive coordinatornak), ezért rendszeresen be fogok számolni a Ladies eredményeiről is.
Egy salzburgi kiruccanással kezdődött a Budapest Wolves Ladies szezonja az osztrák AFL Ladies Divisionben. Fárasztó hétvége volt és a körülmények nem éppen csapatunk mellett szóltak.

Juhász Enikő, a Wolves Ladies debütáló irányítója

Eleve a szezonkezdés évek óta valamiért nehézkes a Wolves-nál (gondolom, a többi csapatnál sem probléma mentes, de én ezzel szembesülök). Mindig akad jópár játékos, aki elmarad a papírmunkával és ezért nem léphet pályára a season kickoff meccseken. Így volt ez az utánpótlás csapatokkal az elmúlt években és a lányokkal is ezt tapasztaltam idén. Emellett viszonylag későn készült el a meccsnaptár ahhoz, hogy mindenki szabaddá tudja tenni magát erre a mérkőzésre. Ennek az lett az eredménye, hogy mindössze 15-en utaztunk Salzburgba.
Ráadásul az utazás is elég komoly kihívást jelentett. A nemzetközi buszozás szabályai szerint ugyanis a buszoknak (illetve a sofőröknek) ilyen távolságnál 9 órás pihenőt kell biztosítani. Ez azt jelentette, hogy hiába csak 14.00-ra volt meghirdetve a kickoff, nekünk jóval korábban meg kellett érkeznünk, hogy utána még legyen lehetősége a sofőrnek letudni a 9 órás pihenőt is és mégse éjjel induljunk haza. Így aztán hajnali kettőkor indult buszunk Budapestről. (Az csak egy külön kérdés, hogy hiába értünk már bőven 10 óra előtt a pályához, a sofőr csak 11-re tudott leparkolni, így hazafelé este 8 után tudtunk csak elindulni...)

Hiába a tavalyi osztrák női pontvadászat utolsó helyezettje ellen léptünk pályára, a lányok komoly kihívás elé néztek. Az offense Juhász Enikő személyében új irányítót kapott, tavalyhoz képest a rendszer is egy kicsit átalakult, akárcsak a játékosállomány (többek között az offensive line). Defense oldalon sem volt sokkal könnyebb dolga a lányoknak. Egyrészt megkaptak engem a nyakukra egy új rendszerrel együtt, másrészt a tavalyi védelem legjobb játékosa, Lőrincz Kitti linebacker a szezon végén bejelentette visszavonulását, ami nagyon komoly érvágást jelentett a defense számára. 
Szóval a labda mindkét oldalán számos újdonsággal - és az ezekkel együtt járó nehézségekkel - kellett a csapatnak megküzdenie.
A helyzeten pedig cseppet sem segített az, hogy mind az offense-ben, mind pedig a defense-ben a szűkös utazó keret miatt a játékosok nagyjából felének oda-vissza kellett játszania, tehát lényegében le sem jöttek a pályáról. Marlyin Réka defensive back / running back pedig hetek óta combhúzódással küszködik.

A nehézségek ilyen felsorolása magyarázkodásnak tűnhet, hogy miért nem sikerült egy könnyed győzelmet aratnunk a Ducks ellen - amire egyébként a keret eredetileg predesztinálva lett volna. De erről szó sincs. Csak fontosnak tartok minden eredményt a helyén kezelni.

Nem játszottunk jól. Voltak ugyan nagyon jó play-ek és nagyon pozitív mozzanatok, de összességében igen hullámzó játékot mutattunk. Egy ilyen, nehézségekkel telepakolt mérkőzés után azt gondolom, nagyon fontos, hogy meglássuk a pozitívumokat, hogy azokra alapozva építsük tovább a szezonunkat. 
Offense oldalon mindenképpen ki kell emelni a nagyon fiatal újonc running back, Szaló-Pál Zsófia teljesítményét, Zsófi legalább 50 yardot hozott össze futásból, úgy, hogy nagyon ritkán sikerült őt az első ütközéssel megállítania a salzburgi védelemnek. Juhász Enikő QB-nak is volt pár igazán jó play-e, passzból és a földön is termelte a yardokat, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy még nagyon nem szokott össze az elkapóival, az időzítések, az összhang eléggé hiányzott. Az offensive line munkája is hagyott még lehetőséget a fejlődésre. Bár voltak bíztató drive-jaink, a befejezések nem sikerültek, így pontok nélkül zártuk a mérkőzést.
Defense-ben nagyon sok hiba csúszott a játékba. Tipikus szezon eleji hiba, hogy a védelem nem tud tackle-t csinálni. Sajnos számos missed tackle volt a meccsen, ami külön bosszantó, hogy ennek jelentős része még a line of scrimmage mögött történt. Alapvetően jó statisztikát tudhat(na) magáénak a védelem, hiszen három playt leszámítva az ellenfél mindösszesen 3 first downt ért el a meccsen és 2 labdát is szereztünk. Az első félidőben nem is tudtak pontot szerezni ellenünk a hazaiak, sajnos azonban az a három kivételként kezelt play mindegyike touchdown volt a második félidőben, ráadásul - ami még bosszantóbbá teszi a dolgot - mindegyik egy egyszerű read option futás volt (kettő 40 yard fölötti volt, egy pedig az end zone-unk előteréből indult). 
Végül a szezonnyitó mérkőzést kisebb meglepetésre 19-0-ás eredménnyel a Salzburg Ducks nyerte meg. 


A vereséggel nem hoztuk könnyű helyzetbe magunkat, innentől kezdve nagyon figyelnünk kell arra, hogy az előttünk álló mérkőzéseket győztesen fejezzük be, ha döntőt szeretnénk játszani a szezon végén. Most közel egy hónap áll rendelkezésünkre a következő mérkőzésig, nagyon 8 edzés áll előttünk, hogy a hibákat kijavítsuk és mind az offense, mind pedig a defense rendszereket finomabbra hangoljuk. 

A mérkőzés drive chartja:
1. negyed
SD - 3 & out
BPW - Turnover on downs
SD - Fumble lost
2. negyed
BPW - Turnover on downs
SD - Punt
BPW - Interception
SD - Turnover on downs
BPW - Punt
SD - End of half
3. negyed
BPW - Punt
SD - Rushing TD (PAT good 7-0)
4. negyed
BPW - Turnover on downs
SD - Fumble lost
BPW - Interception
SD - Rushing TD (PAT blocked 13-0)
BPW - Fumble lost
SD - Rushing TD (2-pt conv. failed 19-0)
BPW - Turnover on downs
SD - End of game

A defense egyéni statisztikái:
Defense MVP: Kovács Alexandra (LB) 7 tackle, 1 FF, 1 FR
Marlyin Réka (DB) 7 tackle
Deák Zsanett (DL) 4 tackle
Kovács Orsolya (LB) 3 tackle, 1 FR
Gulyás Veronika (LB) 3 tackle, 1 blokk
Török Nikolett (DB) 3 tackle
Szabó Andrea (LB) 3 tackle

A forduló eredményei:
Salzburg Ducks Ladies 19-0 Budapest Wolves Ladies
Telfs Patriots Ladies 0-26 Dacia Vikings Ladies
Danube Dragons Ladies 12-20 Schwaz Hammers Ladies

Az AFL Ladies tabella jelenlegi állása
1. Dacia Vikings 1-0
2. Salzburg Ducks 1-0
3. Schwaz Hammers 1-0
4. Danube Dragons 0-1
5. Budapest Wolves 0-1
6. Telfs Patriots 0-1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése