2019. szeptember 20., péntek

Bemutatkozik a Water Skyball

Egy gyerekkori barátom facebook-oldalán találkoztam először a Water Skyball nevű sporttal. Először nem igazán vettem róla tudomást, de több posztja után érdekelni kezdett, hogy valójában mi is ez. Kicsit utána is néztem, de arra gondoltam, hogy legjobb lenne ezt a sportot első kézből, egy vele készült interjún keresztül megismerni.
Szelecsényi Gábor mondatain keresztül tehát bemutatkozik a Water Skyball.

(Forrás: waterskyball.com)


Francesco's Sports (FS): Néhány mondatban el tudnád mondani, mi is ez az egész?
Szelecsényi Gábor (SzG): A Water Skyball, röviden WSB, egy labdajáték, amit vízben játszunk, két fős csapatokban. A pálya 10*8 méteres, a vízmélysége 100-120 centiméter, tehát egy felnőtt embernek úgy derékig ér. A játékban a cél, hogy a labdát az ellenfél kapujába juttassuk. Maga a kapu osztott, a középső része 2 méter széles, a két szélső rész 1-1 méteres.


A pálya zónákra van osztva, a kapu előtti részek a védő zónák, ebben egyszerre mindig csak egy-egy játékos tartózkodhat maximum, a középső rész a mezőny zóna, itt bármennyi játékos lehet.
Hogy egy gól mennyi pontott ér, az függ attól, hogy melyik zónából dobta a játékos, és a kapu melyik részébe érkezett. A kapu közepébe dobott labdák nagyobb pontértékűek, mint a kapu szélébe érkezett labdák, és a hátrébb lévő zónából történő dobás is több pontot ér, mint a közelebbről indított dobás.


A WSB-ben nagyon fontos a szellemiség, amelynek alappillérei az egymás kölcsönös tisztelete, az egymás egészségére és testi épségére való odafigyelés, a közösségalkotás, a fejlődésre való törekvés a játék által. Minden szabály úgy lett kialakítva, hogy a fizikai és mentális fejlődést szolgálja és a szellemiséget képviselje. 
A WSB non contact játék, a játékosok játék közben semmilyen körülmények között nem érhetnek egymáshoz, minden tudatos vagy öntudatlan, erre irányuló cselekedet szankciót von maga után. Így nem a játékosok testi ereje vagy termete az, ami eldönti a meccseket, hanem az összedolgozás a csapattárssal és a játékosok helyzetfelismerő képessége.
A WSB labda ehhez a játékhoz lett kifejlesztve. Könnyű, hogy nem okozzon sérülést, másrészt olyan anyaga van, amire vizesen nehéz rászorítani. Ez amúgy is tilos a játékban. Ez azért van így, mert ezáltal a játékosok nem vállból dobnak, amiben sok a sérülés veszély, hanem teljes testből indítják a dobásokat, emellett nagyban fejleszti koordinációt, és a nagyobb tenyerű játékosok sem kerülnek előnybe a többiekhez képest.
Mint említettem, a pálya zónákra van osztva, és bizonyos esetekben a játékosok az egyik zónából a másikba való átlépéssel megszerezhetik a labdát a másik csapattól. Emiatt a játékosoknak az egész pályán mind a négy ember és a labda mozgását egyszerre kell figyelniük, ami mentálisan rendkívül fejlesztő. A játékban sok a mozgás, mindig minden játékos előtt több lehetőség van beleszólni a játékba, és minden lépésre van ellenlépés, így a játék nagyon dinamikus, pörgős és izgalmas, megmozgatja a testet és az agyat egyaránt.

(Forrás: fontanus.hu)
FS: A sportág kialakulásáról tudsz mesélni valamit? Te hogyan kerültél kapcsolatba vele?
SzG: A Water Skyballt a Fontanus Központ oktatói fejlesztették ki, Török-Szabó Balázs és Hacker Péter. A Fontanus egy tudományos és módszertani kutatóintézet, kutatásai középpontjában pedig az ember illetve az ember testi és mentális fejlődése, fejlesztése áll. A Központ oktatási intézménye a Fontanus Akadémia, ahol a fentieket az oktatók és a hallgatók együtt kutatják és együtt tanulnak gyakorlati módszereken keresztül, mint például a játékok és a sportok.
A Water Skyball fejlesztő játéknak indult, az Akadémia hallgatóinak egy nyári programjaként indult útjára, és én magam is hallgatóként találkoztam vele először.
Az évek során a játékból sportág lett. Az első országos bajnokság 2015-ben került megrendezésre. Idén 5 éves a Water SkyBall, az idei országos bajnokságon 136 nevezett játékos vett részt, női és férfi NB I. és NB II. osztályokban. Ezen kívül volt WSB roadshow a Balaton körül és az ország különböző uszodáiban és fürdőiben, ahol több, mint 1500-an próbálták ki idén a sportágat, illetve amatőr kupa is megrendezésre került.
Ezekből látszik, hogy a sportág rajongótábora rohamosan növekszik, és remélhetőleg ez nem áll meg, tervek vannak további amatőr kupák indítására az őszi-téli felkészülési időszakban a nyári versenyszezon előtt.

(Forrás: fontanus-freestyle.hu)
FS: Hány egyesület van Magyarországon és hol lehet kipróbálni?
SzG: Jelenleg 10 WSB egyesület működik az országban, vannak Bp-i, Szegedi, Kecskeméti és Pécsi székhelyű egyesületek is. 
Szegeden és Budapesten van rendszeres heti WSB edzés. Budapesten a rendszeres edzéseknek a Tüskecsarnok Uszoda ad otthont. A tervek között szerepel egy WSB pálya telepítése a Makói Hagymatikum Fürdőbe is.
Az edzéseken bárki részt vehet, és kipróbálhatja a játékot, az ezzel kapcsolatos információk a honlapon (http://www.waterskyball.com/) és a Facebook oldalon (https://www.facebook.com/waterskyball/) találhatók.

(Forrás: waterskyball.com)
FS: Hogyan épül fel a bajnokság? Milyen a lebonyolítási rendszer, mikor, hol kerül sor a meccsekre?
SzG: A WSB-ben nyaranta kerülnek megrendezésre az országos bajnokságok. Emellett időszakonként megrendezésre kerülnek amatőr bajnokságok, egynapos WSB kupák is, különböző helyszíneken.  
Az NB I. férfi és női oldalról is úgy épül fel, hogy a csapatok 2 csoportra lettek osztva, ezek a Keleti illetve a Nyugati csoport. Idén júniusban és júliusban került megrendezésre az NB I. alapszakasza, ahol 8 fordulóban mérték össze erejüket a csapatok a csoportokon belül. Ezen meccsek alatt folyamatosan pontokat gyűjtöttek.
A két csoport 2 legjobb csapata került be a rájátszásba, ami júliusban és augusztusban került megrendezésre, ahol az addigi pontok nullázódtak, és a csapatok újra elkezdtek pontokat gyűjteni. Ez alapján dőlt el, hogy ki került az augusztusi Nagydöntőbe, ami egy 3 meccsből álló összecsapás volt. Aki a 3 meccs alatt több pontot tudott gyűjteni, az lett a bajnok.
Az NB II. lebonyolítási rendszere más volt. A férfi és a női NB II.  júliusban került megrendezésre, 3-3 fordulóval. Egy forduló során csoportmeccsek voltak 2 körben, amiben folyamatosan pontokat gyűjtöttek a csapatok. Ezt egyenes kieséses szakasz követte, aminek a végén az adott napi döntőbe kerülhettek a csapatok. Minden versenynap egy bajnokság volt a bajnokságban. Az egyes versenynapok során szerzett pontok a végén összeadódtak, és ez határozta meg a bajnokság végeredményét.
A fentieken túl még gálameccsek is megrendezésre szoktak kerülni a bajnokságok lezárása után, pl. Kelet vs. Nyugat összecsapás, Szurkolók csatája, All Star Gála.
És hagyományosan a versenyszerzont a 2x12 kihívás zárja le, ami egy 12 órán át tartó összecsapás, ami 2 medencében zajlik. Idén több, mint 100 játékos vett részt ebben a kihívásban. A 2 csapat férfi tagjai az egyik medencében, női tagjai pedig a másik medencében csaptak össze, a végén pedig a medencék pontszámai összeadódtak. Ez minden évben egy nagyon izgalmas összecsapás, ahol mindenki 12 órán keresztül játszik és szurkol, a végén pedig egy csapatként szállunk ki a medencéből.
A 2x12 kihívást talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy ez a Water SkyBall ünnepe, ami egy napba sűrítve mutatja meg a Water SkyBall és a Fontanus Akadémia szellemiségét.

(Forrás: waterskyball.com)
FS: Kiknek ajánlanád, hogy elkezdjenek Water Skyballozni? Néhány mondatban meg tudnád fogalmazni, miért ajánlanád?
SzG: A Water Skyballt mindenkinek ajánlanám – hiszen úgy lett kialakítva mind a szabályrendszere, mind a körülményei, hogy bárki számára játszható legyen. Onnantól kezdve, hogy valakinek leér a lába a száz centiméteres vízben, bárki kipróbálhatja. Van 60 éves játékos is, aki tavaly kétszer is szerepelt az egynapos kupákon.
S mivel négy versenyző kell a játékhoz, egy négy fős család számára is ideális lehet a sport. Emellett mindenki megtalálhatja benne a kihívást saját magának, mindenki tud kitűzni olyan célt benne, ami felé törekedve fejlődni tud, fizikai és mentális szinten egyaránt.
A WSB szellemiségébe beletartozik a non contact szabály, és az odafigyelés egymás testi épségére A játék úgy van kialakítva, hogy minimalizálja a sérülések veszélyét, ezt pedig a játékosok közösen tartják be, figyelve önmagukra és egymásra. 
A bajnokságokra nevezett játékosok között is nagy a szórás, van, aki mindenféle sportmúlt nélkül vágott bele, van, aki volt válogatott sportolóként. Korban is nagy az eltérés, a nevezett játékosok 18 évestől kb. 50 éves korig megtalálhatóak a bajnokságban.

Röviden a játékot mindenkinek ajánlanám, aki szeretne kipróbálni egy új, izgalmas labdajátékot, és kipróbálni magát, hogy mire képes egy sok szempontból teljesen újszerű és nagyon élvezetes sportágban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése