2016. június 2., csütörtök

Tengeren túli lacrosse körkép

Némi hiányt (sőt, inkább elmaradást) próbálok ismét pótolni azzal, hogy gyorsan bemutatom, hogy mi is a helyzet jelenleg az Új-Világ lacrosse életében.
Amikor amerikai lacrosse-ról beszélek, akkor mindig elsősorban négy bajnokságra gondolok, a Major League Lacrosse (a profi férfi field lacrosse bajnokság), a National Lacrosse League (a profi férfi indoor lacrosse bajnokság), valamint a fiú és a lány egyetemi field lacrosse bajnokság. Lássuk!




MAJOR LEAGUE LACROSSE

A profi férfi field lacrosse bajnokságban idén is kilenc csapat indult el. Az április 23-án indult alapszakaszból eddig öt teljes forduló telt el, augusztus elejéig még további kilenc mérkőzésre kerül sor. A 14 mérkőzéses alapszakaszt követően a legjobb négy csapat részvételével augusztus 13-án a connecticuti Fairfieldben és a minnesotai Blaine-ben kerül sor az elődöntőkre. Az elődöntők győztesei egy héttel később, augusztus 20-án játszák a bajnoki döntőt a Kennesaw State University pályáján, Georgia államban.
Mivel még a bajnokság felénél sem tartunk, nehéz lenne komolyabb találgatásokba bocsátkozni az alapszakasz végkimenetelével kapcsolatosan. Az bizonyos, hogy a tabellát a tavalyi elődöntős Ohio Machine vezet 4-1-es mérleggel, míg a tavalyi bajnok New York Lizards a harmadik helyen áll. A 2015-ös sereghajtó Charlotte Hounds idén már 4 mérkőzés alatt annyi meccset nyert (nevezetesen 3-at), mint tavaly az egész alapszakaszban. A mezőnyt a Boston Cannons felezi 3-3-as aránnyal (ők az egyetlenek, akik eddig 6 mérkőzést játszottak), míg a tabella alján, egyelőre nyeretlenül áll a tavaly is csalódást keltő teljesítményt nyújtó Florida Launch.
Az MLL alapszakaszára még visszatérek, amikor kicsit közelebb kerülünk a rájátszáshoz és kezd kialakulni a kép.



NATIONAL LACROSSE LEAGUE

Míg a field lacrosse-osok még a szezon felénél sem járnak, addig a profi box lacrosse bajnokság a végjátéknál tart.
Idén is, mint már évek óta minden szezon elején, kicsit változott a résztvevő csapatok listája. 2016-ban az Edmonton Rush helyett Saskatchewan Rush néven indult, a Minnesota Swarm pedig átköltözött Georgiába. A keleti divízióban öt csapat, a nyugati divízióban pedig négy csapat indult. A bajnokság lebonyolítása úgy történik, hogy a 18 mérkőzéses alapszakaszt követően mindkét divízióban a csoportgyőztes automatikusan a divízió döntőbe (a bajnokság elődöntőjébe) kerül, míg a második és a harmadik játszik egy egy mérkőzéses divízió elődöntőt. A divízió döntők és a bajnoki döntő 3 meccses szériák (azaz két győzelem kell a párharc megnyeréséhez).
A tavalyi alapszakasz győztese, a Toronto Rock utolsó helyen végzett Keleten. Nem nagyon sikerült az erősítés a Vancouver Stealth-nek akik a tavalyi 2015-ös utolsó helyüket idén utolsó előttire cserélték. A legnagyobb pozitív változást a New England Black Wolves jelentette idén, akik tavaly utolsóként végeztek az alapszakaszban, idén azonban rájátszásba jutottak.
A keleti divíziót a Buffalo Bandits nyerte meg 13-5-ös mérleggel, második lett a New England (10-8), harmadik pedig a Georgia (8-10). A divízió elődöntőjét hosszabbítás után a New England Black Wolves nyerte 15-14 arányban, így a divízió döntőjébe jutottak. A divízió döntőjében aztán két mérkőzésen (15-10 és 20-15) könnyedén kisöpörte a Bandits a new englandi csapatot.
A nyugati divízióban a Saskatchewan (13-5) végzett az első helyen. A csoportban az elődöntőt a harmadik helyen végzett Calgary Roughnecks (8-10) nyerte hosszabbításban a Colorado Mammoth (12-6) ellen 11-10-re. A divízió fináléjában aztán a Rush meglehetős könnyedséggel (16-10, 12-9) söpörte ki a Calgary-t.
A két 2-0-ás elődöntő után kialakult a bajnoki döntő párosítása, melyből egy mérkőzést már le is tudtak a csapatok. A Saskatchewan Rush az első mérkőzésen idegenben 11-9-re tudott nyerni a Buffalo Bandits ellen. Most szombaton, Saskatoonban következik a visszavágó. Amennyiben a papírforma érvényesül, akkor a Rush megvédi bajnoki címét és 2015 után idén is a National Lacrosse League bajnoka lesz.




NCAA DIVISION I WOMEN'S LACROSSE

26 egyetem csapata jutott a női lacrosse bajnokság rájátszásába. Az alapszakaszt első hat helyen záró csapat automatikusan a második körbe került, míg a fennmaradó 20 csapat május 13-án a továbbjutásért megkezdték a küzdelmeket.
Az első körben komolyabb meglepetés nem született, 16 csapattal két nap múlva lezajlott a második kör.
A legjobb 16 között hat mérkőzésen papírforma eredmény született. Két mérkőzésen azonban meglepő eredmény született. A nyolcadik helyen rangsorolt Cornell 8-7-re kikapott a Massachusetts ellen, de még ennél is sokkolóbb volt a Penn State 14-13-as győzelme az alapszakaszt második helyen záró Florida Gators ellen.
A Penn State upset szárnyalása a negyeddöntők között is folytatódott. Az állami rivális Pennsylvania (alapszakasz 7. kiemeltje) nem bírt a Penn State-tel, 8-4-re győzedelmeskedett utóbbi. A többi elődöntőn a rangsorolás alapján felállított papírforma érvényesült. Egy kőkemény meccsen 12-11-re nyert a Syracuse a USC ellen, a North Carolina 10-6-ra verte a Notre Dame-et, a Maryland pedig brutálisan, 18-3-ra kiütötte a Massachusetts csapatát.
A Maryland brutális dominanciája az elődöntőben is megmaradt, 19-9 verték a Syracuse egyetemet. A másik elődöntőn sokig azt lehetett gondolni, hogy a Penn State toább szárnyal, azonban végül 12-11-re nyerni tudott a North Carolina.
A döntőben így a Maryland Terrapins és a North Carolina Tar Heels csapott össze. Ezt gyakorlatilag a tavalyi és a 2013-as finálé visszavágójának is tekinthetjük. 2013-ban a Tar Heels, 2015-ben a Terrapins tudott nyerni. A két csapat valamelyike egyébként az elmúlt 8 év alatt hat alkalommal volt döntős, megtörve a Northwestern 2005-óta tartó brutális dominanciáját. A fináléba vezető út alapján azt lehetett gondolni, hogy a Maryland idén is kivégzi a UNC-t, azonban nem ez történt. Egy izgalmasan induló első félidő után igencsak egyoldalú második félidő következett és a North Carolina Tar Heels 13-7-es végeredménnyel bajnok lett. Érdekesség, hogy a Maryland idei első vereségét szenvedte el, egy hosszú, 2014. 04. 05-e óta tartó,  48 mérkőzéses győzelmi sorozatot szakítva meg ezzel.



NCAA DIVISION I MEN'S LACROSSE

A fiúk mezőnyében a csapatok 13 és 17 meccs közötti alapszakaszt játszottak A május 14-én induló rájátszásba a rangsorolás szerinti legjobb 16 csapat jutott.
Már rögtön a rájátszás első körében, a legjobb 16 között igen érdekes és meglepő eredmények születtek. A Navy 13-10-re verte a negyedik kiemelt Yale csapatát, a Towson 10-9-es eredménnyel búcsúztatta az alapszakaszt a második helyen záró Denvert, a North Carolina pedig ugyan ilyen eredménnyel zárta le a Marquette szezonját. Mellettük a Maryland, a Syracuse, a Brown, a Loyola és a Notre Dame papírforma győzelmet aratott.
A negyeddöntők között is a Tar Heels szolgáltatta a meglepetést, ugyanis 13-9-re legyőzték a harmadik kiemelt Notre Dame-et. A Maryland 13-7-es győzelme a Syracuse felett, valamint a Brown és a Loyola továbbjutása már nem okozott ekkora meglepetést.
Az egyik elődöntőben az alpszakaszgyőztes Maryland az ötödik kiemelt Brownnal játszott egy nagyon kiélezett mérkőzést, mely a Terrapins 15-14-es győzelmével záródott. A másik elődöntőben már mindenki azt várta, hogy véget érjen a North Carolina szárnyalása, azonban ők ezt máshogy gondolták. Viszonylag könnyed, 18-13-as eredménnyel küldték haza a Loyola csapatát.
Ezzel egy olyan érdekes helyzet alakult ki, hogy mind a nők, mind pedig a férfiak mezőnyében Maryland-UNC döntőre került sor. A döntőben a Maryland és a North Carolina egy végletekig kiélezett, hosszabbításban eldőlt csatát vívtak, melyből 14-13-as eredménnyel a Tar Heels került ki győztesen. A North Carolina Tar Heels győzelmével az első bajnoki címét szerezte meg 1991-óta. Ráadásul a sportg egyetemi királyai lettek a világoskékek azzal, hogy mindkét nem bajnokságát megnyerték.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése