2016. június 10., péntek

Végjáték parketten és jégen

Ha június eleje van, az azt jelenti, hogy mind a profi amerikai jégkorongosok (NHL) és a kosarasok (NBA) is már javában a nagydöntőnél járnak.


Vessünk egy gyors pillantást rájuk!



A kosarasoknál egészen hihetetlen, rekord-szezont zárt a Golden State Warriors, gyakorlatilag minden róluk és a point guard Steph Curry-ről szólt. A tavalyi évad után a 2015/16-os szezont is a legjobb mérleggel zárta a kaliforniai csapat. Idén 73 győzelem mellett csupán 9 vereséget szenvedett el Steve Kerr vezette egyesület.
A legtöbb szakértő azt gondolta, hogy az oaklandiek nem találják szembe magukat komoly nehézséggel a nyugati konferenciában. Aztán jött az Oklahoma City Thunder és a főcsoport-döntőben kis híján meglepetést okozott, hét mérkőzésre volt szükség, hogy a Warriors 4-3-as összesítéssel nagy döntőbe juthasson.
Keleten a LeBron James nevével fémjelzett Cleveland Cavaliers volt a legnagyobb esélyes és ők ennek megfelelően remekül is szerepeltek a rájátszásban. Előbb a Detroit Pistons-t, majd az Atlanta Falcons-t búcsúztatták söpréssel, legnehezebb ellenfelüknek a főcsoport-döntőben a Toronto Raptors bizonyult, akiket 4-2-es összesítéssel múltak felül.


Az NBA nagydöntője tehát a Golden State Warriors és a Cleveland Cavs összecsapását hozta. Ezzel LeBron James zsinórban a hatodik NBA Finals-ére készül (2011-től 2014-ig a Miami Heat színeiben, 2015-ben és idén pedig a Cleveland Cavaliers alkalmazásában), ami emberfeletti teljesítmény. Jelenleg a párharc nyitott, 2-1-re vezet a Golden State Warriors.


Mint a bevezetőben írtam, a jégen is a vége felé jár a bajokság.
Érdekes, hogy egyik divíziógyőztes sem jutott még csak a főcsoport döntőkig sem. Ezáltal is beigazolódott az az elmélet, hogy az NHL-ben az alapszakasz arról szól csak, hogy a csapat bejusson a rájátszásba, onnantól kezdve pedig teljesen új időszámítás kezdődik.
Nyugaton az elmúlt négy év a Chicago Blackhawks-ról és a Los Angeles Kings-ről szólt, nemcsak a főcsoportot nyerte a két csapat egyike 2012-óta, de az NHL nagydöntőjét is megnyerték. Idén mindkét csapat rájátszásba jutott, de az első körön nem tudott keresztüljutni. Ugyanígy járt a Pacific Division győztese, az Anaheim Ducks is. Az alapszakaszt a Central Division első helyén záró Dallas Stars egy lépéssel tovább jutott, de a főcsoport-döntőbe már nem tudott bejutni. A nyugati főcsoport hatodik helyén rájátszásba jutó San Jose Sharks azonban nem állt meg a nagydöntőig. Először az LA Kings-et ütötte ki meglepő könnyedséggel (4-1), majd egy kőkemény párbajt vívtak a Nashville Predators-szal (4-3). A konferenciadöntőben aztán 4-2-re verték a St. Louis Blues-t, amivel jogot szereztek arra, hogy a jégkorong legnagyobb porondján szerepelhessenek.
A keleti konferencia alapszakaszát a Washingon Capitals elképesztő dominanciája jellemezte. Alexander Ovechkin csapata hatalmas előnnyel nyerte meg a Metropolitan Divisiont és jutottak első helyen rájátszásba. A Capitals a második körig jutott, azonban a nagy rivális Pittburgh Penguins túl nagy falatnak bizonyult. Az Atlantic Division győztese, a Florida Panthers sem jutott messzire, rögtön az első körben kiestek a New York Islanders ellenében. A tavalyi nagydöntős Tampa Bay Lightning játszotta a Pingvinek ellen a konferenciadöntőt, és a végletekig kiélezett párharcot vívtak. Végül a Pittsburgh nyerte meg a főcsoportot 4-3-ra és jutott az NHL nagydöntőjében.


Tegnap már az ötödik mérkőzésre került sor a San Jose Sharks és a Pittsburgh Penguins között. A Penguins 3-1-re vezetett, de egy gólgazdag első harmadot követően mindkét csapat remekül védekezett, majd a harmadik harmadban egy góllal a Sharks bebiztosította győzelmét és azt, hogy még életben maradhat a Stanley Cup tróeáért. A párharc állása tehát 3-2 a Penguins javára. A hatodik mérkőzésre vasárnap kerül sor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése