2016. június 27., hétfő

Kiderült, melyik csapatok jutnak a Div1 és a Div2 döntőjébe

Edzői pályafutásomat a Debrecen Gladiators tekintetében a "mi lett volna, ha..." kíséri végig. Aminek nyilván semmi értelme, mert a dolgok mindig úgy alakultak, ahogy. Érdekes, hogy a Debrecen az egyik a kettő olyan magyar csapat közül, amelyik ellen negatív az edzői mérlegem (a másik a Dunaújváros Gorillaz, ellenük egy mérkőzést játszottam, amit elvesztettünk az idei alapszakasz során). Eddig négy alkalommal találkoztam a Gladiators-zel, egy győzelem mellett három vereséget könyveltem el. Ráadásul mindhárom vereség rájátszásban volt, playoff meccset még nem nyertem a Debrecen ellen. Ami durva.
2006-ban a Budapest Wolves II defensive coordinatora voltam, amikor a hosszabbításban Kovács Zsolt vezetőedző úgy döntött, hogy a megszerzett TD után nem extra pontot rúgunk az egyenlítésért, hanem két pontra megyünk a győzelemért. "Mi lett volna, ha" egyenlítünk és folytatjuk? Nem derül ki már soha, nem sikerült a két pont és kikaptunk.
2015-ben a Szekszárd Bad Bones vezetőedzőjeként Divízió II döntőt játszottunk a Gladiators ellen. "Mi lett volna, ha" Gyarmati Máté irányító nem sérül meg az első félidő végén? Nem derül ki már soha, irányító nélkül játszottuk le a második félidőt és egy touchdown különbséggel alul maradtunk.
2016-ban pedig szintén a Szekszárd Bad Bones vezetőedzőjeként a Bodri Pincészet Divízió I elődöntőjében találkoztunk. "Mi lett volna, ha" Novakov Dávid nem élete legrosszabb teljesítményét nyújtja? Nem derül ki már soha...

Szekszárd Bad Bones (fotó: Tarzi Projekt)

Vegyes érzések kavarognak bennem a mérkőzéssel kapcsolatosan. Egyértelműen underdogok voltunk ezen a meccsen. A Gladiators a Nyíregyháza Tigers és a Budapest Cowbells HFL-edzett, válogatott játékosaival erősített csapattal jött Szekszárdra. Alapvetően nagyon erős gárda, így nem csoda, hogy nyerni tudtak. Azonban a mutatott játékuk alapján rettentően bosszantó, hogy győztesen tudták elhagyni a pályát.

Debrecen Gladiators (fotó: Tarzi Projekt)
A defense-ünk szépen felkészült az ellenfél játékából és végig hősiesen állták is a sarat, de rettentően sok egyéni hibát követtek el. Miután az ellenfél játékára építve eszközöltem pár módosítást, egy-két játékosom látványosan nem értette, hogy mit várok el tőle a pályán. Emellett a tackle-ök sem mentek, máskor kifejezetten biztos szerelőnek számító játékosok csúsztak le az egyébként közel sem fizikális (bár remek mozgású) Roják Richárd válogatott running backről és az időnként kimozgó irányítóról. Márpedig az ilyen hibák egy elődöntőn nem férnek bele. A védelemben Kóré Dávid cornerback ugyan 3 interceptiont is elejtett, mégis a mezőny egyik legjobbja volt, szinte hiba nélkül hajtotta végre a coverage feladatokat, mellette Zilai János linebacker játéka emelhető ki pozitívumként.

Roják Ricsivel küzd a szekszárdi védelem (fotó: Tarzi Projekt)
Az offense-ben is történt némi változtatás, igazodva a debreceni védelem gyenge pontjaihoz és erősségeihez (például a remek képességű válogatott linebacker Harsányi Tamáshoz). Sajnos a változtatások akkor működtek volna jól, ha jól játszik a csapat. Azonban a szezon alatt olyan megbízható, a válogatott rookie táborába is behívott Novakov Dávid borzalmas napot fogott ki. Rosszul olvasott, rosszul hajtotta végre a play-eket, nem igazán találta az utat az ellenfél end zone-ja felé. A második félidőre így eléggé egysíkúvá vált a játékunk és az egyébként is bokasérüléssel játszó Gyarmati Mátéra maradt a feladatok nagy része. Az offense fal is elég indiszponáltan játszott, talán Tóth Róbert nevét lehet kiemelni onnan, mint legerősebb pont - aki négy hete kezdett el az offense line-nal dolgozni, előtte a védelmet erősítette.
Akárhogy is, 14-14-es eredménnyel zárult a második félidő, így jöhetett a hosszabbítás. Mi kezdtünk támadással, de nem sikerült még first downt sem szereznünk. A Gladiators támadó drive-jában pedig jött egy szép passz, az emberfogás ellenére teljesen üresen maradt elkapó pedig az end zone-ban elkapta a labdát. Ezzel 14-20 arányban megnyerte az elődöntőt a Gladiators és döntőbe jutott.

A nagy szekszárdi támadó quartett, balról jobbra:
Vörös Dávid WR (#5), Szabolcska Balázs WR (#8), Gyarmati Máté QB (#1) és Novakov Dávid RB (#41)
(fotó: Vörös József)
A másik ágon is egy szoros mérkőzésre számítottam, hiszen azt lehetett hallani, hogy a Miskolc Renegades nyíregyházi játékosokkal töltötte fel a keretét, köztük a két amerikai importtal. Ennek ellenére a hazai pályán játszó Dunaújváros Gorillaz könnyedén, 35-0 arányban kiütötte a borsodiakat.

Ezzel a Bodri Pincészet Divízió I-ben a döntőt a Dunaújváros Gorillaz és a Debrecen Gladiators vívja majd két hét múlva, valószínűleg Dunaújvárosban.



A vasárnapi Divízió I döntők előtt még szombaton eldőlt a döntőbe jutás sorsa a FEZEN Divízió II pontvadászatban is. Nagy meglepetés nem született, az alapszakasz kettő veretlen csapata és a bajnokság toronymagas esélyesei, a Székesfehérvár Enthroners és a Budapest Eagles könnyedén lépett túl elődöntőbeli ellenfelén. Az Enthroners a szintén veretlen alapszakaszt záró Dabas Sparks ellen győzött 53-12 arányban, az Eagles pedig 40-2-re lépte le a Szomathely Crushers csapatát.
A FEZEN Divízió II döntőjét tehát a Székesfehérvár Enthroners és a Budapest Eagles vívja a First Fielden, Fehérvárott.

A MAFSZ logóra kattintva elérhető az összes eredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése