2016. június 21., kedd

A XI. Hungarian Bowl

Bár már több, mint egy nap telt el a XI. Hungarian Bowl óta, még mindig nem igazán tudom feldolgozni a mérkőzés utolsó négy-öt percét. Szerintem nem is kérdés, hogy a Budapest Cowbells és a Miskolc Steelers vasárnapi összecsapása egyike a három legizgalmasabb, legfordulatosabb HFL-döntőnek. Röviden összefoglalom, mit is láttam a BVSC Stadionban.

A körítés is döntőhöz méltó volt (fotó: Radó Norbert)


Két nagyon különböző csapat találkozott a HFL idei kiírásának fináléjában.
A Miskolc Steelers, mióta a magyar topligát HFL-nek hívják, elsőként jutott vidéki csapatként döntőbe. Ráadásul még a magyar foci történetében nem volt olyan csapat, amely ennyi külföldi és import játékossal készült volna. A borsodi csapat rosterén 9 külföldi játékos szerepelt (nem számítva ide a végleges eltiltása miatt az oldalvonalra szorult Dion Williams-et), főleg az offense-t, skill poszton erősítették meg nagyon. A komoly bevásárlásnak meg lett az eredménye, az importok a hátukon vitték a csapatot, ugyebár egészen a döntőbe.

A Budapest Cowbells (fotó: Hidvégi János Gábor)
Ezzel szemben a Budapest Cowbells főleg belülről építkezett, mindössze három külföldi tarkította a keretet (abból az egyik, Patrick Ogunji már évek óta Magyarországon lakik és itt edz, játszott már a Hurricanes, a Wolves és most a Cowbells színeiben). Érdekes módon mind a három külföldi játékos a védelmet erősítette idén - ez talán Karim Trabelsi vezetőedző defense-preferált mentalitásából is fakad. A legnagyobb külföldi igazolása a pestieknek kétségkívül Alex Tibbles defensive tackle szerződtetése volt, akit az alapszakasz legjobb defense játékosának is választottak. A Cowbells-hez igazolt továbbá a magyar válogatott eddig egyetlen pontszerzője, Czirók Márton. Marci eredetileg irányítóként érkezett a kolomposokhoz, de Trabelsi meggyőzte, hogy receiverként nagyobb hasznára van a csapatnak. Így Váry Tamás irányított a Cowbells-ben, míg Czirók receiverként az alapszakasz offense MVP-je lett.

A két alapszakasz MVP, Czirók Márton és Alex Tibbles (fotó: Radó Norbert)

Gyakorlatilag tehát egy elég komplex, összeszokott csapat képét mutató gárda csapott össze egy, néhány magasabb képességű játékost foglalkoztató, de összevásárolt, összetákoltnak tűnő játékosgárdával rendelkező csapattal. Én a mérkőzés előtt úgy tippeltem, hogy a Steelers hosszabbításban fog nyerni. Tévedtem.

A mutatott játék nem okozott komolyabb meglepetést. A Miskolc Steelers támadott, a Cowbells pedig remekül védekezett. Ami engem kicsit meglepett, hogy a Cowbells offense-e sem igazán tudott mit kezdeni a Steelers védelmével. A budapesti veterán running back Cseperkáló Péter például rendre csak egy-két yardot tudott hozni, hosszabb futása is főleg szabálytalanságnak volt köszönhető. Ami még egy kicsit meglepett, az az volt, hogy a Vasyl Jordan - Troy Rice páros sem működött olyan kiemelkedően, mint amire számítani lehetett volna. Ráadásul a mérkőzés folyamán Rice kétszer is labdát vesztett.

Az egész Cowbells defenseTroy Rice ellen (fotó: Krausz Gabriella)
Mindenesetre még az első negyedben a vezetést a Steelers szerezte meg, Vasyl Jordan passzát A.J. Benson kapta el az end zone-ban. Az extra pont is sikeres volt, úgyhogy 7-0-ás vezetés szerzett a Steelers. A pontszerzést követően igazi defense csata alakult ki, egyik csapat sem tudott felülkerekedni a másikon. A félidőt végül Váry Tamás interceptionje zárta.
A második félidőben egy elképesztően hosszú drive-ot követően Cseperkáló Péter touchdownjával és az extrával kiegyenlített a Cowbells. Ezt követően el is billent kicsit a mérleg nyelve a budapesti csapat irányába. A defense továbbra is remekül működött, az offense-be pedig új életet lehelt, hogy az erőfutó Cseperkáló helyett a sokkal gyorsabb és mozgékonyabb Roják Richárd kezdett el futni. A negyedik negyedben Roják 35 yardos futott TD-jával vezetést szerzett a Cowbells. Az extra pontot azonban blokkolták és Szabó Martin majdnem vissza is vitte azt. 13-7-re módosult így az állás kevesebb, mint 5 perccel a vége előtt.
Ezt követően a Steelers egy masszív támadó drive-ot vezetett, azonban ez a drive nem erről marad emlékezetes. Troy Rice-nak volt egy nagyon szép, negyedik downos, oldalvonal melletti elkapása, melyet a Cowbells védelme azonban erősen vitatott. Ekkor jöttek a Németh-testvérek, előbb Németh Márton kapott 15 yardos unsportsmanlike conduct büntetést szövegelésért, majd testvére, a "kolompolásáról" hírhedté vált és egy évre eltiltott, azóta az "Ádám keresi Évát" szuperprodukciót is megjárt Bence is kapott egy ugyanilyen büntetést, ezzel saját 5 yardosukra húzva ellenfelüket. A Steelers pedig köszönte a lehetőséget és Eaton Lamar futásával kiegyenlített. Már a két perces figyelmeztetésen belül jártunk, amikor az extra ponttal a miskolciak átvehették volna a vezetést, a rúgást azonban Alex Tibbles blokkolta, így kevesebb, mint 2 perccel a vége előtt 13-13-as döntetlen alakult ki.
A hajrában aztán őrült dolgok következtek. A Cowbells megpróbált egy trükkös playt, aminek fumble lett a vége, támadhatott a Steelers. Rögtön az első playben Jordan passzolt egyet Rice-nak, aki túlvállalta magát és négy védővel a nyakán labdát vesztett. Kedvező pozícióból támadhatott a Cowbells, ráadásul a mérkőzésen finoman szólva sem villogó Váry Tamás egy remek passzt adott, így field goal távolságba kerültek a pestiek fél perccel a vége előtt. Még egy futóplayt és egy büntetést követően, 16 másodperccel a vége előtt, 19 yardról mezőny gólhoz készült a Cowbells. Amit be is rúgtak. Vagy mégsem? Nehéz lenne megmondani, nagyon sokan vitatják, hogy bent volt-e, mindenesetre 10 másodperccel a vége előtt a játékvezetők jogosnak ítélték a field goalt. A Cowbells 16-13-ra vezetett ezzel és az oldalvonalon elkezdték a győzelmet ünnepelni. Már csak egy kickoff volt hátra, gondoltam, majd valami jó pattogós rúgással (squib kick) próbálkozik a Cowbells, de nem ez történt. Számomra érthetetlen módon a rúgó egyenesen belerúgta a labdát Troy Rice kezébe. Ez a lehető legrosszabb választás volt, és ezt a laikusok is tudhatták, nem hogy a kicker Nagy Kevin. De ha nem tudta, utólag rájött. Rice begyújtotta a rakétáit, a rá jellemző kígyószerű mozgással áttört a coverage csapaton és közel 100 yardon keresztül visszahordta a labdát. Elképesztő volt nézni, ahogy a Cowbells egy győztes meccset kiengedett a kezéből egy ekkora buta hibával. Elképesztő volt azt a csöndet is hallani, ami a Cowbells rajongótáborára ült a visszahordás alatt és a TD-t követően. Érthetetlen számomra, hogy miért így végezték el a kickoffot.
Troy Rice visszahordásával lejárt a mérkőzésóra, így 19-16-ra nyert a Miskolc Steelers és először a magyarországi football történetében nem fővárosi csapat nyerte a legmagasabb ligát. A döntő MVP-je érthető módon Troy Rice lett.

A bajnok Miskolc Steelers (fotó: Radó Norbert)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése