2016. június 17., péntek

Jönnek a rájátszások

Az elmúlt hétvégén minden a Bodri Pincészet Divízió I-ről szólt itthon, a magyar amerikai football életben.


A kilenc csapatos bajnokságban a Dunaújváros Gorillaz, maga részéről már a megelőző hétvégén végzett az alapszakasszal, makulátlan, 6-0-ás mérleggel, azonban a másik nyolc csapatnak még hátra volt egy mérkőzése. A Szekszárd Bad Bones és a Debrecen Gladiators az elődöntőben hazai pályát jelentő alapszakasz-második helyezésért futottak, a Miskolc Renegades, a Budapest Cowbells 2 és a Budapest Titans az alapszakasz negyedik, még rájátszást jelentő helyéért harcoltak, míg az Újpest Bulldogs, a Tatabánya Mustangs és a Budapest Wolves 2 számára már csak az elúszott esélyek miatt az erkölcsi elégtétel maradt.


Szombaton az Újpest Bulldogs Szekszárdra látogatott. Az egyébként is hányattatott szezont maguk mögött tudó lilák a sérülések, valamint az utánpótlás korosztályú csapatok bécsi turnéja miatt megcsappant rosterrel érkeztek. Számukra már nem volt tétje a mérkőzésnek, hiszen a rájátszásba már nem juthattak be, úgyhogy egy kellemes edzésnek fogták fel a találkozót. A foghíjas csapatot és a meccs jelentéktelenségét is bizonyította, hogy Cápa barátom (Zagyva Balázs), a Bulldogok vezetőedzője jobb guard pozícióban játszott az első félidőben. Vaszkó János pedig, aki tavaly ősszel velünk kezdte a felkészülést és állítólag azért nem maradt Szekszárdon, mert nem akart falat játszani (csak állítólag ez a magyarázat, ugyanis a játékos egy szó nélkül hagyta ott a Bad Bones-t) bal tackle-t játoszott. 
Ennek ellenére meglepetéssel indult a mérkőzés. Miután megszereztük a vezetést Gyarmati Máté TD futása és Balázs Szabolcs extrája után, a Bulldogs is simán keresztül gyalogolt a védelmünkön és TD-t szereztek. A pontszerzésük azért is volt kifejezetten bosszantó, mert teljes mértékben fel voltunk készülve arra, hogy miket játszanak, pontosan tudtuk, hogy milyen play-ekre számítsunk és hogy kik a kulcsjátékosok. Bár több pontot a Kutyák nem szereztek, mégis időnként ijesztő volt, hogy főleg a coverage mennyire rosszul működött.
A szekszárdi defense (Fotó: Tarzi Projekt)
Az offense szépen lassan haladt előre és gyűjtögette a pontokat. Novakov Dávid végül 2 futott TD-t, Gyarmati Máté 2 futott és 2 passzolt TD regisztrálhatott. 
Ezen a meccsen végre a special team is odatette magát és idén talán a legmegbízhatóbb játékot mutatta. Sikerült egy onside kickel meglepnünk ellenfelünket (felettébb bosszantó, hogy ezt nem tudta az offense abban a drive-ban kihasználni), valamint később a punt return is pontot szerzett, Dragan Petkovics-Marjanovics szedte össze a labdát az end zone-ban egy rossz snapet követően. 
A lelkesedés, az akarás, ami a csapatot jellemezte, a második negyedtől, mindenképpen bíztató lehet az elődöntő előtt. A harmadik negyed elején meglett a hőn áhított 28 pontos különbség (ennyi kellett ahhoz, hogy a Debrecent megelőzzük a tabellán függetlenül attól, hogy ők mit játszanak), majd a negyed közepétől már futó óra mellett játszottuk végig a meccset (életbe lépett a mercy rule). A vége 49-6 lett és ezzel a második helyen zártuk az alapszakaszt.
A mérkőzés egyetlen nagy negatívuma a rengeteg sárga zászló volt. A két csapat összesen több, mint 300 yard büntetést kapott. Úgy érzem, a játékvezetés nem volt elég konzekvens, több alkalommal is szerintem büntettek olyan dolgokat, amit nem kellett volna és zászló nélkül hagytak olyan play-eket, amik büntetendőek lettek volna. Ez nem csak nálunk, hanem mindkét oldalon felmerült probléma volt, az ellenfél offensive coordinatora, Kovács Zsolt barátom is kifejtette véleményét erről. 
De lényeg az, hogy sikerült a csodálatos hazai közönségünket ismét egy győzelemmel megörvendeztetnünk és 5-1-es mérleggel a második helyen rájátszásba jutnunk.

Fotó: Tarzi Projekt
A másik szombati mérkőzésnek még nagyobb tétje volt. Legalábbis a Budapest Titans számára. A titánoknak az utolsó esélyük volt, hogy megcsípjék a rájátszást érő negyedik helyet, ha nyernek a Tatabánya Mustangs ellen. Rájátszásba jutásuk feltétele azonban nem csak saját kezükben volt, még a Miskolc Renegade veresége is kellett volna hozzá. Mindenesetre a fővárosi csapat megtette a magáét és 21-0 arányban legyőzte a Musztángokat.

Vasárnap a Debrecen Gladiators a Budapest Wolves 2 ellen lépett pályára. A hajdúságiak számára ekkor már tétnélküli volt a mérkőzés, hiszen a Bad Bones nagy arányú győzelme miatt csak a harmadik helyen végezhettek. A Wolves “kiscsapata” számára pedig mindössze annyi téttel bírt a találkozó, hogy ne nyeretlenül zárják az alapszakaszt. A tétnélküliség ellenére sem aprózta el a Gladiators. Roják Ricsi két futott és 2 visszahordott touchdownnal, a mezőny legjobbjaként segítette hozzá csapatát az 56-6 arányú győzelemhez. Ezzel a Wolves második csapata az alapszakasz utolsó helyén végzett (akárcsak a felnőtt csapat a Cellect HFL-ben), míg a Gladiators 5-1-es mérlegével harmadik helyen rájátszásba jutott.
A Cowbells 2 offense-e és a Renegades defense-e feszül egymásnak (Fotó: www.miskolcrenegades.hu)
A legnagyobb tétje a Miskolc Renegades mérkőzésének volt a Budapest Cowbells 2 ellen. A volt Hurricanes Arénában megrendezett találkozó amolyan win or go home meccs volt, mindkét csapat számára a győzelem jelenthetett csak életbenmaradást. A találkozón aztán egyértelműen a HFL-ben edzett nyíregyházi játéksokkal erősített Renegades dominált, 48-7 arányú győzelmük azt jelentette, hogy a miskolciak 4-2-es mérleggel negyedik helyen jutottak a rájátszásba, míg a Cowbells második számú csapata három győzelmével és ugyanannyi vereségével hatodik helyen zárta az alapszakaszt. A Renegades győzelme egyúttal a Titans szezonjának végét is jelentette.
Fontosnak érzem kiemelni, hogy a Cowbells már hetek óta streameli a hazai mérkőzéseit, ami egy hatalmas előrelépés a sportág hazai terjesztése történetében.

A hétvégi négy mérkőzéssel lezárult a Bodri Pincészet Divízió I alapszakasza. A legértékesebb játékosokat még a MAFSZ Statisztikai Bizottsága nem hírdette ki, azonban annyi bizonyos, hogy a liga legeredményesebb runningbackje Novakov Dávid lett 13 futott TD-nal. A Bad Bones backje éppen csak megelőzte a Debrecen Gladiators válogatott futóját, Roják Richárdot. Novakov eredménye azért is említésre méltó, mert tavaly tavasszal, amikor csatlakozott a Szekszárd Bad Bones-hoz, akkor kezdett el runningback-ként edzeni (előtte 6 évig linebacker volt a kezem alatt), és akkor elmondta, hogy az a célja, hogy jövőre (azaz idén) a divízió I legjobb backje legyen. Elhatározását végre is hajtotta, mindenki számára követendő példát felallítva a munkamoráljával. Az edzések mellett is rettentően sokat edzett és nagy segítségére volt Kovács Sándor offensive koordinator is. Gratulálok az elért eredményhez!

Novakov Dávis fut (Fotó: Tarzi Projekt)
A Bodri Pincészet Divízió I egy hét pihenőt tart, majd jövő hétvégén, június 25-én jönnek az elődöntők: a Gladiators Szekszárdra, a Renegades pedig Dunaújvárosba utazik.


Azonban a hétvégére sem marad foci nélkül, aki a magyar bajnokságokat követi. 
Szombaton a FEZEN Divízió II-re terelődik minden figyelem, ahol elkezdődik a rájátszás a Wild Card körrel. A tavaly még nyeretlen, de idén az alapszakasz harmadik helyén végző Dabas Sparks otthonába utazik a Miskolci Egyetem és az Eger Heroes koprodukciójából létrejött újonc MEAFC Lions. Ezzel egyidőben, az elmaradt mérkőzésének köszönhetően negyedik helyen végzett Debrecen Gladiators 2 látja vendégül a ligába idén visszatérő Szombathely Crushers csapatát.


Vasárnap pedig a BVSC Stadionban megrendezésre kerül az év legfontosabb football eseménye, a Cellect HFL döntője. A XI. Hungarian Bowl két résztvevője a Budapest Cowbells és a Miskolc Steelers lesz. Nagyon érdekes, hogy a két csapat különböző hozzáállást képvisel. A Steelers-t gyakorlatilag a remek import játékosaik (kifejezetten a már harmadik szezonját Magyarországon játszó Troy Rice-t kell kiemelni) viszik a hátukon, míg a Cowbells, mint csapat erősebb szerintem. Ráadásul a Cowbells védelme igen jól teljesített eddig, míg a Steelers inkább azon az állásponton van, hogy "szerezzünk több pontot, mint amennyit kapunk", ebből viszont sokszor a semleges néző számára élvezetes, pontzuhatagos meccsek jönnek ki (mint például a Győr Sharks elleni 43-40-nel végződő alapszakasz meccs, vagy a Heroes elleni 39-32-es elődöntő). Meglátjuk, hogy a “csapat vs playmakerek” párharcból ki kerül ki győztesen. Egyébként csütörtökön a DIGI Sport Reggeli Start műsorában vendégül látták Bánfi Mihályt (Cowbells) és Szabó Martint (Steelers)... nos, azt a párharcot toronymagasan a Cowbells nyerte. Ha már DIGI Sport: ők fogják közvetíteni a HFL döntőjét, így aki nem tud személyesen is jelen lenni a BVSC Stadionban vasárnap, az ott tudja követni a történéseket. Aki pedig sem a helyszínen nem tudja megnézni a meccset, sem pedig a DIGI Sport csatornához sincs hozzáférése, keresse fel a FRANCESCO'S SPORTS TWITTER account-ját, ahol követheti majd az eredményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése