2016. június 19., vasárnap

Túl a második csoportkörön

Tegnap este véget ért a második forduló az UEFA Európa-bajnokság csoportkörében. Rengeteg kérdés nyitva maradt még egy fordulóval a vége előtt, csupán négy csapat sorsa dőlt már el. Az biztos, hogy Franciaország, Spanyolország és Olaszország már biztos résztvevője lesz a legjobb 16 csapat küzdelmének, illetve már az is bizonyos, hogy Ukrajna kiesését már semmilyen csoda sem akadályozhatja meg.
Számukra a legfontosabb, hogy két kör után is vezetjük a csoportunkat, azonban ez még nem garancia semmire.


A második fordulóban már ünnepelhettünk 4 gólos mérkőzést is, a Csehország-Horvátország összecsapás 2-2-re végződött. Egyébként az egy rendkívül érdekes meccs volt, Horvátország klasszisokkal jobban játszott a cseheknél, 2-0-ra is vezetett, majd a 60. perc környékén a horvát szurkolótáborban volt valami balhé, és úgy tűnt, ekkor a válogatottnál is eltört valami. A csehek a hátralévő időben jobban játszottak, aktívabban támadtak és kihozták döntetlenre a meccset.
A legnagyobb arányú győzelmet is ez a forduló hozta. Előbb Spanyolország győzte le 3-0-ra Törökörszágot, majd másnap ugyanekkora győzelmet aratott Belgium az írek felett.
Sajnos ez a forduló már hozott gólnélküli döntetleneket. A Németország-Lengyelország egy unalmas 0-0 lett, azonban a Portugália-Ausztria egy rettentően jó gólnélküli döntetlen volt.

A mi szempontunkból az Izland elleni meccs volt a legfontosabb. Azt gondolom, hogy elfogulatlanság nélkül állíthatom, hogy sokkal jobbak voltunk. A magyar válogatott aktívan támadott az egész mérkőzés alatt, míg az izlandiak végig 11 emberrel védekeztek csak. A labdabirtoklás aránya is beszédes és ezt támasztja alá, csapatuk 64%-ban birtokolta a játékszert. Az is igaz, hogy az izlandi taktika a védekezésre épül, így tökéletesen hajtották végre a feladatukat. Ráadásul semmi szükségük nem is volt nagyon támadni, ugyanis még az első félidő első felében kaptak egy ajándék tizenegyest, amit értékesítettek is. Szerintem nem volt jogos a büntető megítélése (az orosz játékvezető kap is hideget-meleget a közösségi médiában), azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ahhoz, hogy a büntetőre került a sor, két nagyon nagy hiba vezetett. Előbb Guzmics adta el a labdát veszélyes helyen, amiből szöglet lett, majd Király Gábor hibázott nagyot, amikor kiesett a kezéből a beadott labda. Mindenesetre a gólt követően még nagyobb lelkesedéssel támadtak a mieink. Úgy éreztem, hogy a támadásaink a legtöbb esetben Gera Zoltánnál és Kleinheisler László miatt akadt el. Bár statisztikát nem láttam, de szerintem ők adták el a legtöbb labdát. Végül aztán a rohamozás kifizetődött, Priskin beadását követően egy izlandi öngóllal sikerült pontot mentenünk, de nagyon benne lett volna ebben a meccsben a győzelem.


Ma este kezdődik a harmadik forduló, az A csoport csapatainak meccseivel.
Szaladjunk végig a csoportokon, hogy mi várható!

Az A csoportban Franciaország már továbbjutott, azonban a helyezésük még kérdéses.
A franciák Svájccal játszanak majd. Az eddig megszerzett négy pontjával Svájc bizakodóan várhatja az utolsó kört, ugyanis még egy vereség esetén is legrosszabb esetben a csoport harmadik helyén végezhet (amennyiben Románia győzni tud).
Közel sem ennyire rózsás a helyzete Romániának, nekik egy Albánia elleni győzelem jelenthet csak továbbjutást, ráadásul hacsak Svájc nem kap ki, esélyük sincs a harmadik helynél jobb helyen végezni.
Albániának gyakorlatilag isteni csodára lenne szüksége a továbbjutáshoz. Jelenleg 0 ponttal állnak a csoport végén és még egy győzelem esetén is harmadik helyen végeznek csak a csoportban. Márpedig a csoportharmadikok összevetésénél a három pont nem biztos, hogy elég lesz a továbbjutáshoz.

A B csoport még teljesen nyitott, bármelyik csapat végezhet bármelyik helyen.
Lépéselőnyben Anglia van pillanatnyilag, mert ha Szlovákia ellen vereséget is szenvednek, és ha a másik meccs eredménye alapján a harmadik helyen végezek, a jelenlegi 4 pontjuk továbbjutást jelenthet.
Szlovákia és Wales azonban 3-3 ponttal állnak jelenleg. Nekik a továbbjutás biztosításához mindenképpen pontot kellene szerezni.
A legrosszabb helyzetben Oroszország van az eddig megszerzett egy pontjával. Nekik csak a győzelem lehet a cél Wales ellen, különben búcsúznak az EB-től.

A C csoportban továbbjutónk nincs, azonban van egy biztos távozónk. Ukrajnának már nincs esélye bejutni a legjobb 16 közé. A kelet-európai csapat győzelme esetén is csak három ponttal végez a csoportban és ha Észak-Írország vereséget szenved is (nekik is akkor 3 pontjuk lesz), az egymás elleni eredmény miatt (2-0) az észak-írek végeznek előrébb.
A másik három csapat számára azonban nyitott a küzdelem. A németek Észak-Írország ellen játszanak. A biztos továbbjutáshoz (az első vagy második hely megszerzéséhez) elég Németországnak pontot szerezni. Az észak-íreknek is nagyon fontos, hogy pontot szerezzenek, négy ponttal akár csoportharmadikként is továbbjuthatnak.
Lengyelországnak is 4 pontja van jelenleg, ami azt jelenti, hogy ha Ukrajna ellen legalább egy pontot szereznek, akkor már biztos továbbjutók.

A D csoportban is van már biztos továbbjutónk.
A címvédő Spanyolország két győzelmével 6 pontot szerzett és biztos továbbjutó. A horvátok ellen játszanak majd és csak akkor nem elsőként jutnak tovább, ha Horvátország legyőzi őket. Horvátországnak pedig elég egyetlen pont ahhoz, hogy bebiztosítsa továbbjutását.
Csehország a törökök ellen fog játszani. Mivel a cseheknek csak egy pontjuk van eddig, számukra élet-halál küzdelem lesz. Győzelmük és a horvátok veresége esetén még van esélyük a második helyet megcsípni, azonban ha Horvátország pontot szerez, legjobb esetben is csak harmadikként várhatják, hogy a többi csoportban mi történik.
Törökország számára már kisebb csodára lenne szükség a továbbjutáshoz. 0 pontjuk van, így még ha le is győzik Csehországot, akkor is csak harmadikok lehetnek a csoportban és 3 ponttal nehéz lesz csoportharmadikként továbbjutni.

Az E csoport is nyitott még, bár Olaszország már biztos továbbjutó, sőt az is biztos, hogy a csoport első helyén jutott a legjobb 16 közé.
Olaszország az írek ellen fog játszani. Írországnak csak egy nagyarányú győzelem és egy 1-0-ás svéd győzelem jelenthet második helyet. De az írek egy győztes meccsel már harmadik helyen is továbbjuthatnak. A döntetlen számukra nem opció.
Hasonló a helyzet Svédországgal is. Az északiak eddig 1 pontot szedtek össze és borzasztóan nehéz meccs elé néznek Belgium ellen. Győzelmük esetén a svédek jó eséllyel a második helyen zárhatnak. Ha nem győznek, nagyon kicsi az esélyük arra, hogy továbbjussanak.
Belgium helyzete kicsit rózsásabb. A svédek ellen elég egy pont is számukra és csoportmásodikok. Vereségük esetén azonban a többi csoportot is kell majd figyelniük.

Az F csoport számunkra a legfontosabb. Két forduló után 4 ponttal vezetjük a csoportot.
Azonban az utolsó körben Portugália lesz az ellenfelünk. A biztos továbbjutáshoz elég lesz nekünk egy pont is portugálok ellen, egy döntetlen esetében is második helyen jutunk tovább a csoportból, győzelemmel természetesen csoportelősként.
Az összes többi csapatnak azonban győzelemre van szükségük. Mind Izland, mind pedig Portugália rossz helyzetben van a jelenlegi 2 pontjával, ugyanis döntetlenre nem építhetnek, ugyanis 3 ponttal harmadik helyen nem biztos, hogy tovább tudnak jutni (igaz, a három ponttal ebben a csoportban meg lehet csípni a második helyet is).
Ausztria van a legrosszabb helyzetben. Egy döntetlen nekik semmire sem elég. Ha nem akarnak hazautazni a csoportkör végén, mindenképpen nyerniük kell és még az sem garancia semmire. Győzelmük mellett a második helyhez az is kell, hogy Portugália nyerjen Magyarország ellen (pontazonosság esetén ugye mi végzünk előrébb az egymás elleni eredmény miatt).


Izgalmas harmadik kör elé nézünk.
Az Euro2016 linkre kattintva elérhetők az eredmények és csoportok állása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése