2014. június 5., csütörtök

NCAA Lacrosse - rövid szezonösszefoglaló

Május 23-tól 26-ig Maryland adott otthont az NCAA első osztályú lacrosse bajnoksága záró akkordjainak. Mind a férfi, mind a női mezőny legjobb négy csapata Marylandbe utazott. A férfi mérkőzésekre Baltimore-ban, a női meccsekre pedig Towsonban került sor.



Tulajdonképpen nincs új a nap alatt. Komolyabb meglepetésekre nem került sor, nagyjából azok a csapatok jutottak a rájátszásba a férfiak és a nők mezőnyében is, akiket a szakértők oda vártak.

A férfiak legjobb 16-os mezőnyében az első körben azért született néhány meglepetés. A három legnagyobb upset talán az volt, hogy az Albany nagy fölénnyel 13-6 arányban kiütötte a 3. kiemelt Loyola csapatát, hogy a  Drexler 16-11-re legyőzte a 4. University of Pennsylvaniát, valamint a Bryant izgalmas, 10-9-es győzelme a második kiemelt Syracuse ellen.
A negyeddöntők körében aztán visszaállt a világ rendje, a magasabban rangsorolt csapatok papírforma győzelmet arattak. Egyedül a Notre Dame játszott végletekig kiélezett meccset az Albany ellen.
Az elődöntők során - ezt már megtapasztalhattuk régen - a kiemelés már az égvilágon semmit sem számít. Kőkmény meccsekre került sor, a Notre Dame leiskolázta a hazai Maryland csapatát, aki látta a mérkőzést, az pontosan tudja, hogy a Terrapins-nek egy percre sem volt esélye döntőbe jutni.
Notre Dame Lacrosse
A másik elődöntő kicsit izgalmasabb volt, de a Duke így is három gólos győzelmet tudott aratni a Denver ellen.
Duke Lacrosse
A döntőben aztán az elképesztő alapszakaszt záró (16 győzelem, 3 vereség) Duke kezdett jobban, félidőben 5-1 arányban vezetett. Aztán a második félidőben elkezdett jobban játszani a Notre Dame, sőt a negyedik negyedben sikerült fel is zárkózniuk kicsit, de a négy gólos hátrányt ledolgozni már nem tudták. A Duke 11-9 arányban megnyerte a mérkőzést, és a bajnoki címet.

A képre kattintva a mérkőzés összefoglalója látható

Ezzel a Duke férfi lacrosse csapata zsinórban második alkalommal is megnyerte az egyetemi férfi lacrosse bajnokságot.

Back-to-back bajnok a Duke férfi lacrosse csapata

Ahogy fentebb írtam, a nők rájátszásának mezőnyében sem volt komolyabb meglepetés. Sőt, a lehető leginkább papírforma eredménynek nevezhető döntő alakult ki.
Az egyik elődöntőben az egészen egyszerűen zseniális alapszakaszt (18-2) záró Syracuse játszott az ötödik kiemelt Northwestern ellen. Bár a Wildcats védelme átlagon felül teljesített mindössze kilenc gólt engedélyezve az óriási formában játszó narancsok ellen, az első félidőben nem találták meg a Syracuse védelmének igazi ellenszerét. Ennek következtében a második kiemelt Syracuse 9-6 arányú győzelmet aratott a Northwestern felett és döntőbe jutott.
Syracuse Lacrosse
A másik elődöntőben az a Maryland szerepelt, akik az alapszakasz során egyetlen alkalommal találtak csak legyőzőre, a rájátszásból a negyeddöntőben búcsúzó North Carolina Tar Heels ellen. Ellenfelük a hatodik kiemelt Virginia volt. Ez az elődöntő már az első félidőben eltelt, a Virginiának egy pillanatnyi esélye sem volt. Meggyőző, 8 gólos különbséggel 16-8 arányban nyert és jutott a döntőben a Terrapins, negyedik alkalommal az elmúlt 5 évben.
Maryland Lacrosse
Ezzel kialakult a 2014-es versenyszezon álompárosítása, az első kiemelt Maryland a második kiemelt Syracuse ellen.
Elképesztően kezdett a kvázi hazai csapat, 5-0-ás előnyt szereztek az első félidőben, nem egészen 5 perc alatt. Ebből a komoly gödörből általában igen nehéz felállni, mégis a félidő második felére 5-4-re szépítette az Orange az eredményt. A félidei pihenőre 9-6-os Terrapins vezetéssel vonultak le a pályáról a csapatok. A második félidő hasonlóképpen kezdődött, mint az első, bár a Syracuse kezdett egy góllal, aztán mégis a Maryland négy válasz nélküli találattal növelte előnyét. Nagyjából 10 perccel a lefújás előtt a Terrapins már 15-8 arányban vezetett és a mérkőzés gyakorlatilag eldőlt, de az utolsó 10 percben még a Syracuse egy komoly rohamot indított. Az utolsó percek már úgy pörögtek le, hogy az Orange 15-12-re zárkózott fel. Izgalas és kemény mérkőzésen tehát a Maryland női lacrosse csapata hódította el a 2014-es bajnoki trófeát, az egyetem történetében a 11. bajnoki címet megszerezve.

11. alkalommal bajnok a Maryland női lacrosse csapata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése