2014. június 27., péntek

Európa leszerepelt?

A FIFA Labdarúgó Világbajnokság 32 csapatos mezőnye tegnap a felére csökkent.
Érdekes módon rengeteg olyan hangot lehetett hallani, hogy mennyire leszereplet úgy egészében az európai labdarúgás. Hogy is van ez? Vessünk erre egy pillantást.




Rendben, kiesett a címvédő Spanyolország, búcsúzott Anglia, Olaszország és Portugália is. Nagy nevek, ikonikus játékosok és patinás múlttal rendelkező válogatottak búcsúztak a küzdelmektől a csoportkör után, néhány esetben komolyabb meglepetésre.

De tekintsünk el a nevektől és a tradícióktól, ezúttal hagyatkozzunk csupán a száraz tényekre, a számokra.

A világbajnokság mezőnye hat selejtező csoportból épül fel. Ezeket fentiek miatt érdemes egyesével végignézni.

Kezdjük a kritizált európai UEFA selejtező csoporttal. A selejtezők (és pótselejtezők) nyomán 13 válogatottat adott a világbajnokságnak Európa, ez a 32 fős mezőny 40%-a. Ebből a 13 csapatból hatan jutottak tovább, ami az eredeti létszám 46%-a. A nyolcaddöntők mezőnyének pedig a 37,5%-a.

Az afrikai (CAF) selejtező csoportból 5 nemzet válogatottja jutott ki Brazíliába. Ez a teljes mezőny 16%-a. Az öt csapatból kettő jutott a legjobb 16 közé, ez az eredeti létszám 40%-a és a nyolcaddöntők mezőnyének 12,5%-a.

Az ázsiai (AFC) selejtező csoportból négyen jutottak ki a VB-re. Ez a teljes mezőny 12,5%-a. A négy csapatból egy sem jutott tovább.

A következő selejtező csoport a dél-amerikai CONMEBOL. A régió a házigazdával együtt hat válogatottat adott (a teljes mezőny 19%-a). Az induló hat csapatból öt a 16 között is még ott van, ami 83%-os arány, a nyolcaddöntők mezőnyének pedig a 31%-a.

Az Észak-Amerikát, Közép-Amerikát és a Karib térséget felölelő CONCACAF selejtező csoportból négy ország nemzeti csapata jutott el a világbajnokságig a teljes mezőny 12,5%-át adva. A négy csapatból három, azaz 75%-uk még a nyolcaddöntőkben is érdekelt (a rájátszás első körének 19%-át ők adják).

Az OFC, az óceániai térség ezúttal nem adott csapatot a Világbajnokságnak, köszönhetően főleg annak, hogy Ausztrália az ázsiai selejtezőben vett részt.


Az előbbiekben leírt adatok alapján a csoportkörből való továbbjutás tekintetében így rangsorolhatnánk a régiókat:

1. CONMEBOL
2. CONCACAF
3. UEFA
4. CAF
5. AFC


Az UEFA a lista közepén kap helyet, így aztán részemről azt gondolom, hogy Európa "leszereplését" túlzás lenne állítani. Leszereplésről inkább Ázsia tekintetében beszélhetünk - bár ott az elvárások sem voltak nagyok. Inkább arra helyeznék nagyobb hangsúlyt, hogy a CONMEBOL és a CONCACAF milyen jól, talán még elváráson felül is teljesített. Illetve lehet, hogy azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jól vannak-e meghatározva a selejtezőcsoportok közötti arányok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése