2014. június 23., hétfő

FIFA Labdarúgó Vilgábajnokság - Út a legjobb 16 közé

Négy nap múlva vége a 20. FIFA Labdarúgó Világbajnokság csoportkörének. A nyolc csoport mindegyikéből az első két helyezett jut tovább a legjobb 16 közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben folyik tovább a küzdelem.
Van olyan csoport, ahol már most tudhatjuk, hogy pontosan mely nemzetek válogatottjai jutnak tovább, de olyan csoport is van, ahol még teljesen nyílt a továbbjutás és a kiesés kérdésre.
Ezeket tekintjük most át.



A csoport

Az A csoport elég kiegyenlített küzdelmeket hozott az első két fordulóban. Jelenleg az élen Brazília és Mexikó áll 4-4 ponttal, harmadik Horvátország 3 ponttal. Eddig egyedül az biztos, hogy a 2 vereséggel az utolsó helyen álló Kamerun már nem juthat tovább.
A Brazília-Kamerun mérkőzésnek nagyon komoly tétje nincs. Brazíliának mindösszesen egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy biztosan továbbjusson. Eddig Brazília nem volt valami meggyőző, de azt gondolom, nem lehet probléma a győzelem az eddig rém gyengén szereplő Kamerun ellen.
A csoport másik mérkőzése, a Horvátország-Mexikó összecsapás ennél sokkal izgalmasabb lehet, hiszen sokkal nagyobb a tét. Horvátországnak a vereség a kiesést jelentené és a döntetlen is csak akkor jelenthet továbbjutást, ha Brazília kikap Kamerun ellen. Így gyakorlatilag Horvátországnak csak a győzelem lehet megoldás. Mexikó ennél jobb helyzetben van, hiszen amennyiben pontot szereznek, a másik mérkőzés eredményétől függetlenül továbbjutnak.

Azt gondolom, hogy első helyen Brazília, második helyen pedig Mexikó fog továbbjutni az A csoportból.
Forrás: ESPN
B csoport

A B csoportban az első két forduló alapján eldőlt, hogy mely csapatok jutnak tovább az egyenes kiesős körbe. Hollandia és Chile 2-2 győzelemmel állnak az élen és mivel a másik két válogatott (Ausztrália és Spanyolország) egyaránt 0-0 ponttal állnak, így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül már eldőlt a továbbjutás és a kiesés sorsan.
Azonban nem lehet azt mondani, hogy az utolsó fordulónak nincs tétje. A tét ugyanis az, hogy ki kerülheti el Brazíliát az legjobb 16 között, ugyanis (Brazília csoportgyőzelme esetén) a csoportmásodik kerül szembe a házigazdákkal.
A csoport úgymond döntője lesz a Hollandia-Chile összecsapás. Jelenleg a csoport élén Hollandia áll jobb gólkülönbségével (+5, míg Chile gólkülönbsége +4). Ebből következően ha Hollandia győzni tud vagy döntetlent játszik a két csapat, akkor a csoportgyőztes Hollandia, a második pedig Chile.
Az Ausztrália-Spanyolország mérkőzés már semmi másról sem szól, csak a presztízsről. Tulajdonképpen a két csapat közül csak Spanyolországnak illene bizonyítania, Ausztrália továbbjutásában nem hiszem, hogy sokan hittek volna egy ilyen erős csoportban.

Véleményem szerint Hollandia első helyen jut tovább, Chile pedig a másodikként végez a B csoportban.
Forrás: ESPN
C csoport

A C csoportban már sokkal összetettebb a kép. Élen áll és már biztos továbbjutó Kolumbia 6 ponttal, azonban a másik továbbjutó hely még kiadó. Második a csoportban Elefántcsontpart 3 ponttal, harmadik Japán 1 ponttal és negyedik Görögország szintén 1 ponttal.
A Japán-Kolumbia mérkőzésnek értelemszerűen Kolumbia megy neki jobb feltételekkel, hiszen a dél-amerikai csapatnak már egy pont is a csoportelsőséget jelenti. Japán már rosszabb helyzetben van, hiszen csak győzelem esetén van esélyük továbbjutni, ráadásul győzelmük is csak akkor elég nekik ha Görögország nyerni tud Elefántcsontpart ellen (úgy, hogy Görögország ne nyerjen kettő gólnál nagyobb különbséggel, mint Japán). Elefántcsontpart döntetlene esetén a továbbjutáshoz Japánnak egynél nagyobb gólkülönbséggel kel nyerni.
A csoport másik összecsapását (Görögország-Elefántcsontpart) az afrikai ország kezdi egy kicsi lépéselőnnyel. Ugyan Elefántcsontpartnak a döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz, de ehhez az kell, hogy Japán ne verje meg egynél nagyobb gólkülönbséggel Kolumbiát. Elefántcsontpart győzelme esetén egyértelmű továbbjutó függetlenül a másik mérkőzés eredményétől (matematikailag, egy nagyarányú győzelem és Kolumbia nagyarányú veresége - a kettő között legalább 5 gólnak kellene lennie - csoportelsőként is végezhetnek). Görögország számra elég egyértelmű a szituáció, csak a győzelem jelenthet továbbjutást, de még akkor is nagyon figyelni kell a másik mérkőzést, ugyani Japán győzelme (jobb gólkülönbségül miatt) bezavarhat.

A látott mérkőzések alapján valószínűnek tartom, hogy a C csoport első helyén Kolumbia, második helyén pedig Elefántcsontpart jut tovább.
Forrás: ESPN
D csoport

A D csoport is nagyon erősnek és kiegyenlítettnek bizonyult. Még így is meglepetés, hogy Anglia két vereséggel más biztosan nem juthat a legjobb 16 közés. A csoportot két forduló után a rendkívül magabiztosan játszó (és már biztos továbbjutónak számító) Costa Rica vezeti 6 ponttal. Második Olaszország 3 ponttal, szintén 3 pontja van Uruguay válogatottjának.
Ezért aztán a Costa Rica-Anglia mérkőzés puszta formalitás. Amennyiben Costa Rica pontot szerez, már biztos csoportelő, de még veresége esetén is a többiekhez képest sokkal jobb gólkülönbsége miatt nehéz lenne elbuknia a csoport első helyét. Anglia számra a cél csak az lehet, hogy ne szégyenszemre az utolsó helyen végezzen. Egy jelentős győzelem kell ehhez és az, hogy a másik mérkőzés végeredménye ne döntetlen legyen.
Az Olaszország-Uruguay gyakorlatilag már rájátszás mérkőzésnek mondható. Nekik már nem kell a másik mérkőzés eredményére figyelniük, csak ők léteznek ebben a párharcban. Aki győz, az továbbjut,  a vesztes kiesik. A döntetlen eredmény a jobb gólkülönbség miatt Olaszországnak kedvez.  Elnézve a két csapat játékát, erre nincs nagy esély, de matematikailag arra is van lehetősége mindkét csapatnak, hogy egy komolyabb győzelem és Costa Rica komolyabb veresége esetén csoportelsők legyenek.

A D csoport első helyén valószínűleg Costa Rica végez, második pedig Olaszország lesz.
Forrás: ESPN
E csoport

Az E csoportban is nagyon nyitott még a szituáció. Ugyan Honduras a két vereségével már nem juthat tovább, de a két továbbjutó hely még nyitott. A csoportot két forduló után Franciaország vezeti 6 ponttal, második Ecuador 3 ponttal, harmadik pedig Svájc szintén 3 ponttal.
Tekintettel arra, hogy a harmadik körben Ecuador-Franciaország párosításra kerül sor, a dél-amerikai ország nagyon rossz helyzetben van. A zseniális formában játszó Franciaország ellen kell játszaniuk. Ettől függetlenül akár még a vereség is továbbjutást jelenthet nekik, ha Honduras is meg tudja verni Svájcot és nem kisebb gólkülönbséggel, mint amennyire ők kikapnak Franciaországtól. Döntetlen esetén akkor juthatnak tovább, ha Svájc nem tud nyerni (azaz maximum döntetlent játszanak Honduras-szal). Még a győzelem sem jelent biztos továbbjutást, akkor Svájc győzelme esetén a gólkülönbségeket kell figyelembevenni. Franciaország számára már az egy pont is biztos csoportelsőséget jelent, de vereségük esetén is az kellene a kiesésükhöz, hogy nagyon súlyos vereséget szenvedjenek és Svájc is hatalmas győzelmet arasson. Franciaország +6-os gólkülönbségével természetesen csak matematikailag van esélye felvenni a versenyt bármelyik csapatnak.
A másik, Honduras-Svájc mérkőzésen előbbinek semmi esélye már továbbjutni. Svájc sorsa teljesen megegyezik Ecuadoréval. Svájc még vereségük esetén is továbbjuthatnak, ha hozzájuk képest Ecuador kettővel nagyobb különbséggel kap ki. A döntetlen csak akkor elég Svájcnak, ha Ecuador kikap. Svájc győzelme esetén akkor jut tovább, ha Ecuador nem nyer Franciaország ellen (vagy ha nyer is, legalább kettő góllal kevesebbel, mint Svájc).

Az E csoport továbbjutói az eddigi meccsekre alapozva: első helyen Franciaország, második helyen Svájc.
Forrás: ESPN
F csoport

Az F csoportban a rém kiábrándítóan játszó Argentína 6 pontjával már biztos továbbjutónak számít, míg a nagyot küzdő Bosznia és Hercegovina két vereségével már biztos kieső. A továbbjutásért még a 4 pontos Nigéria és az 1 pontos Irán küzdhet.
A Nigéria-Argentína mérkőzés jó eséllyel eldöntheti a továbbjutás sorsát. Argentína, ha pontot szerez, csoportelsőként végez. Nigériának is bőven elég az egy pont a továbbjutáshoz. A helyzet akkor lesz érdekes, ha Nigéria vereséget szenved. Ebben az esetben ugyanis egy iráni győzelem a Szuper Sasok kiesését jelenti (itt is figyelembe kell majd venni a gólkülönbségeket, jelenleg Nigéria +1-gyel, Irán -1-gyel áll).
Az Bosznia és Hercegovina-Irán összecsapáson a bosnyákok már semmi jóra nem számíthatnak. Győzelmükkel elkerülhetik azt, hogy utolsó helyen zárják a csoportot, de már egy döntetlen is a negyedik helyet jelenti nekik. Iránnak ellenben a továbbjutásuk múlhat a mérkőzésen. Nigéria ugyan lépéselőnyben van hozzájuk képest, de ha Irán nyerni tud és Argentína megrázza magát és elveri az afrikai csapatot, akkor még tovább is juthatnak. Egy iráni döntetlen vagy vereség a kiesést jelenti számukra.

Véleményem szerint az F csoport első helyén Argentína, a második helyen Nigéria jut majd tovább.

Forrás: ESPN
G csoport

Nincs még egy olyan nyitott csoport, mint a G csoport. Az utolsó forduló előtt még mind a négy csapatnak van esélye továbbjutni. Jelenleg első Németország 4 ponttal. Második az USA szintén 4 ponttal. Harmadik Ghána 1 ponttal, negyedik pedig szintén 1 ponttal Portugália. Mégis, elég szimpla a továbbjutás feltételrendszere.
Az USA-Németország mérkőzésen talán a legkellemesebb megoldás mindkét csapat számára a döntetlen lenne. Ebben az esetben USA és Németország a továbbjutó. Azonban amennyiben valamelyik csapat nyerni tud, már figyelni kell a többi eredményt. Bármelyik csapat nyer is, azzal egyértelműen csoportelső lesz. A vesztes csapat pedig abban az esetben juthat tovább a csoport második helyén, amennyiben a másik mérkőzésen döntetlen születik, vagy a gólkülönbsége jobb lesz, mint a győztesé. (Jelenleg Németország gólkülönbsége +4, USA +1, Ghána -1, Portugália -4 gólkülönbésgggel áll.)
A másik összecsapáson (Portugália-Ghána) csak a győzelem számít. Döntetlen esetén mindkét csapat kiesik, Portugália utolsó helyen végez, a csoport harmadik helyezettje pedig Ghána. Szintén biztos kieső mindkét csapat, amennyiben USA és Németország döntetlent játszik, függetlenül a saját mérkőzésük eredményétől. Abban az esetben, ha akár Portugália, akár Ghána nyer, akkor jut tovább, ha a másik mérkőzésnek van vesztese és a gólkülönbségük jobb lesz a vesztesénél.

A csoportkör első két fordulója alapjána valószínűnek látom, hogy a G csoport első helyén Németország, második helyén pedig USA jut tovább.
Forrás: ESPN
H csoport 

Bár közel sem voltak igazán meggyőzők, az igen gyenge H csoport első helyén két győzelemmel Belgium áll és már biztos továbbjutónak számít. A másik továbbjutó hely még kiadó, ezért a jelenleg 3 ponttal második helyen álló Algéria, az 1 ponttal harmadik helyezett Oroszország és a szintén 1 ponttal csoportutolsó Dél-Korea száll küzdelembe a harmadik fordulóban.
A Dél-Korea-Belgium összecsapás igazán az ázsiai csapatnak létfontosságú. Nekik csak a győzelem jelenthet továbbjutást, de ez is további feltételektől függ. Ha Algéria győzni tud Oroszország ellen, akkor nem jut tovább Dél-Korea. Amennyiben Algéria és Oroszország döntetlent játszik, nézni kell a dél-koreai és az algériai gólkülönbséget. (Jelenleg a gólkülönbségek: Bélgium +2, Algéria +1, Oroszország -1, Dél-Korea -2.) Amennyiben Oroszország nyer a másik mérkőzésen, szintén a gólkülönbségek számítanak, Dél-Koreának legalább egy ponttal többel kell nyernie, mint amennyivel Oroszország győz. Belgium szemszögéből a mérkőzés kevés izgalmat rejt. Amennyiben akár egy pontot is szereznek, akkor csoportelsők lesznek. Vereségük esetén csak akkor nem tudják megtartani a csoportelsőséget, amennyiben Algéria nyerni tud és a gólkülönbségek alapján megelőzi Belgiumot.
Az Algéria-Oroszország mérkőzés mindkét csapatnak létfontosságú. Algéria győzelme esetén továbbjutó a másik mérkőzéstől függetlenül (a kérdés csak az, hogy első vagy második helyen - lásd fentebb). Döntetlen esetén akkor juthat tovább Algéria, amennyiben vagy nem nyer, vagy a gólkülönbségek alapján rosszabbul végez Dél-Korea. Algéria veresége esetén kiesik. A szituáció Oroszország szemszögéből kevésbé rózsás. Nekik csak a győzelem jelenthet továbbjutást. Győzelmük esetén is csak akkor tudnak továbbjutni, ha a másik mérkőzésen Dél-Korea nem nyer vagy ha nyer, de Oroszország nem kisebb különbséggel nyer, mint az ázsiai csapat.

Véleményem szerint a H csoportból első helyen Belgium jut tovább, második pedig Algéria lesz.

Forrás: ESPN


Fenti jósolgatásra alapozva a legjobb 16 párosításai:

BRAZÍLIA (a1) - CHILE (b2)
KOLUMBIA (c1) - OLASZORSZÁG (d2)
HOLLANDIA (b1) - MEXIKÓ (a2)
COSTA RICA (d1) - ELEFÁNTCSONTPART (c2)
FRANCIAORSZÁG (e1) - NIGÉRIA (f2)
NÉMETORSZÁG (g1) - ALGÉRIA (h2)
ARGENTÍNA (f1) - ECUADOR (e2)
BELGIUM (h1) - USA (g2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése