2014. január 7., kedd

Tim Tebow szakkommentátorként

Még nem volt olyan offense játékos, akit az egyetemi fociban annyira kedveltem volna és annyira sokra tartottam volna, mint a Florida Gators korábbi irányítója, Tim Tebow. A kőkemény játéka mellett nagyon szimpatikussá tették a nyilatkozatai és azok a belsős (vagy legalábbis vélt belsős) információk, amiket hallani lehetett róla.


Nagyon drukkoltam neki, hogy az NFL-ben is folytassa azt, amit college-ben abbahagyott. Ez nem sikerült. Ennek okairól hosszan lehetne elmélkedni. Akit érdekel mélyebbe, olvassa el Thomas Lake The Book of Tebow című angol nyelvű cikkét a Sports Illustrated honlapján, nagyon megéri.
Miután úgy néz ki, hogy nem lesz irányító az NFL-ben, az ESPN sportcsatorna szerződtette Tebow-t, hogy legyen az SEC szakértője. Tegnap debütált a BCS National Championship Game alatt - és egyöntetű vélemény, hogy remek munkát végzett.



Mind a meglátásai, mind pedig a tippjei nagyon pontosnak és nagyon átgondoltnak tűntek. Látszott rajta, hogy amellett, hogy nagyon érti, amiről beszél, még nagyon át is érzi, benne tud élni.

Először az Auburn motivációjáról beszélt. Arról, hogy hosszú etek óta esélytelennek tartották őket arra, hogy egyáltalán a nemzeti döntőben jussanak, nemhogy a győzelemre. Azonban a sorozatos lenézés ahelyett, hogy lehúzta volna őket, elképesztő módon feltüzelte a csapatot. Elmondta, hogy ez a tűz már látszott az Alabama elleni meccsen, majd az SEC bajnoki mérkőzésen is (a Missouri ellen), de azt jósolta, hogy ez a döntőn még jobban ki fog teljesedni.
Igaza lett. Az Auburn úgy játszott, mint ahogy talán ebben a szezonban még soha, elképesztő erővel, lenülettel, akarással. A támadósoruk darált, a védelmük megakasztotta a hírhedt FSU támadó gépezetet.

Ez követően az Auburn futórendszerét mutatta be elképesztő nagy pontossággal. Elmondta, hogy gyakorlatilag csak néhány típusú futást használ a csapat (futnak powert, countert, inside zone-t és jet sweepet), ezeket viszont rengeteg formációból. Elmondta, hogy azért jó, hogy csak kevés féle dolgot csinálnak, mert azokat viszont hihetetlen nagy magabiztossággal fogják tudni végrehajtani.
Megintcsak ez valósult meg. Főleg az első félidőben a Seminoles nem igazán találta az ellenszerét a Tre Mason vezette futógépezetnek. Aztán ugyan a második félidőben az FSU remek fizikai adottsággal megáldott defense-e megállította a belső futásokat és ezzel gátat is szabtak a további nagy menetelésnek.

Harmadik kérdésként Tebow a Seminoles irányítóját, a Heisman Trophy győztes Jameis Winstont kapta, konkrétan azt kérdezték tőle, hogy mi lehet a gyengéje. Szó szerint azt válaszolta erre a kérdésre, hogy "Nem úgy mész neki egy ilyen meccsnek, hogy megállítod őt, hanem, hogy irányítsd őt." Elmondta, hogy idén ezt a Duke és a Boston College tette meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző belső felállásokkal, különböző blitz-sémákkal és coverage-ekkel lehet igazán megzavarni. Azt is hozzátette, hogy úgy érzi, akkor mutat inkább rosszabb formát, amikor belső route-okat (bender, in cut, dig, shallow cross) kell megpasszolnia és akkor, amikor nagy a nyomás rajta.
Megnézve a meccset megint teljesen igazat kellett adni neki. Winston főleg kifelé próbált passzolni, ráadásul - elsősorban az első félidőben - nagyon szenvedett a Tigers defense-ének nyomása alatt.

Végül egy tippet kértek Tebow-tól. Ő azt mondta, hogy bár az Auburn remek és "team of destiny", ennek ellenére a Florida State University-t nevezte meg győztesnek, azt mondta, hogy nyerni fognak 35-31 arányban.
Tévedett, 34-31 arányban nyert a Seminoles. :) Soha ennél rosszabb tippet.


Szóval játékosi karrierje leáldozni látszik - bár elmondása szerint nagyon keményen dolgozik továbbra is, és nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, aki szívesen látnám visszatérni az NFL-be játszani -, szakkommentátori karrierjét kitűnően kezdte. És be kell látni, ebben található meg Tebow igazi emberi nagysága, bármilyen feladatot is kell végrehajtania, teljes odaadással és akarással hajtja végre, mely mellé azért jókora tudás is társul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése