2014. január 18., szombat

Konferenciadöntők

Kevesebb, mint 24 óra van hátra és elkezdődik a legjobb négy csapat küzdelme az NFL-ben. A két konferenciadöntő kimenetelét biztosra szinte lehetetlen megtippelni, így nem is bajlódom vele, csak leírom, hogy mit is várhatunk a négy csapattól és a két mérkőzéstől.
Bevezetésként lássuk a PULS 4 német sportcsatorna bevezető videóját:


Szóval négy csapat, két mérkőzés. Ráadásul nagyon furcsa, hogy mindkét mérkőzés két hasonló csapatot köt össze, arról nem is beszélve, hogy az NFC konferenciadöntő két nyugati parti csapat csatáját hozza, az AFC konferenciadöntő pedig egy keleti parti és egy középső állambeli franchise összecsapása lesz. Az AFC mérkőzés továbbá két elképesztően nagy kaliberű, tapasztalt, field general típusú irányító küzdelmét, míg az NFC meccsen két fiatal, tehetséges, mobilis irányító csapata csap majd össze.

Az amerikai média is a négy irányítóra hegyezi ki a konferenciadöntőket. Bár lehet, hogy nem jártam az elmúlt napokban eleget az amerikai sportportálokon, de nekem az a benyomásom, hogy a 15. alkalommal megvalósuló Manning-Brady összecsapás kissé lesöpri az asztalról a két ifjú titán küzdelmét.

Azt gondolom, hogy az AFC döntőben nem is az offense-ek fognak dönteni, hiszen két olyan irányítóról van szó, akik gyakorlatilag bármilyen helyzetet meg tudnak oldani. Sokkal inkább azt gondolom, hogy a defense teljesítményén lesz a hangsúly. Ha valamelyik csapat védelme a megszokottnál többet fog tudni nyújtani, csapategység szintjén és egyéni teljesítmény szintjén egyaránt, akkor az nyerni fog. Nagyon nagy érdeklődéssel várom ez az összecsapást, nem is csak azért, mert a Patriots mérkőzéséről van szó, hanem azért, mert úgy gondolom, a szezon végére mindkét alakulat nagyon egyben van. A pass offense-ről ugye nem is kell beszélnem, minden NFL-követő tudja, hogy milyen irányítókról van szó és ugyan Brady mellett idén nincsenek hatalmas elkapó-fenoménok, mint a Denverben, de így is kezdenek nagyon szépen összeszokni. De a passzjáték mellett a New England is talált magának futójátékot, LaGarrette Blount elképeszt, hogy mit művelt az utolsó néhány mérkőzésen - az ő futójátéka nélkül nem lenne konferenciadöntőben a Patriots. A denveri oldalon pedig nem meglepetésként Knowshon Moreno nagy szezont tudhat maga mögött.
És a két nagyon szépen muzsikáló offense mellett ott vannak a védelmek. A Patriots a szezon közepén finoman szólva is szenvedett, főleg azért mert a védelmi rendszer kulcsfontosságú játékosai estek ki, például Vince Wilfork defensive tackle, aki köré a Patriots az egész futás elleni védelme fel volt építve. Bill Belichik vezetőedző és Matt Patricia defensive coordinator hozzáértését dícséri az a változás, amit a szezon végére fel tudtak mutatni továbbra is csonka rosterrel. A Broncos elképesztő secondary-vel rendelkezik, Chris Harris, Champ Bailey, Dominique Rodgers-Cromartie hármasa nagyon szépen teljesít a szezonban, mellettük a front sevenben pedig olyan, kimagasló egyéni teljesítményre bármikor képes játékosok szerepelnek, mint Danny Trevathan és Von Miller linebackerek vagy éppen Shaun Phillips defensive end.
Mindent együttvéve egy nagyon kiélezett, a végletekig nyitott és izgalmas, jó mérkőzést várok.

Ha az AFC esetében azt írtam, hogy a védelmek dönthetnek a Super Bowlba jutás kérdéséről, akkor az NFC konferenciadöntőbben ez hatványozottan igaz. Bár a statisztikák nem feltétlenül ezt mutatják, de azt gondolom, hogy a San Francisco 49ers rendelkezik a liga legjobb védelmével. Túloldalon pedig ott van Pete Carroll, aki igazi védelmi zseni. Offense szintjén nem találunk olyan nagy kaliberű játékosokat, mint az AFC-ben, viszont arra Colin Kaepernick és Russell Wilson is tökéletesen alkalmas, hogy egy ilyen mérkőzést levezessen. Ráadásul mind a ketten dual threat QB-k, azaz a passzjátékuk mellett (ami olyan, amilyen), futott yardokkal is hozzá tudnak tenni a teljesítményükhöz. Ráadásul mindkét oldalon egészen elképesztő receiverekkel rendelkeznek, san franciscoi oldalon ott van Vernon Davis, Michael Crabtree, Jon Baldwin és Kassim Osgood, míg a Seahawks-nál Golden Tate, Percy Harvin és Doug Baldwin a legnagyobb nevek. Viszont mégis, ami a két csapat pass offense-ét a legjobban segíti, az mindkét oldalon a futógépezet. A Seattle running backje a ligaelit Marshawn Lynch, egészen elképesztő, amire az az ember képes. Friscoi oldalon pedig a szintén top running back Frank Gore (kiegészítve Kendall Hunter és LaMichael James játékával) termelheti a yardokat.
Azonban nagyon nehéz lesz futni ez ellen a 49ers defense ellen. Az alapszakaszban átlag 100 yard alatt futottak ellenük, ami nagyon szép teljesítmény. Nehéz is lenne kiemelni valakit a front sevenből, hiszen Bowman, Willis, Brooks és a két Smith egészen fantasztikus teljesítményt nyújtanak. A secondary-ben elsősorban a két safety-t kell kiemelni, Donte Whitner és Eric Reed is remek idényben vannak. A Seahawks védelme sem marad el sokkal véleményem szerint a 49ers defense-étől - bár én kevésbé érzem konzisztensnek. Earl Thomas, Bobby Wagner, Kam Chancellor, K.J. Wrigth és Richard Sherman neve fémjelzi a védelmet. Itt azonban inkább a hátsó régióban találkoztunk nagy teljesítményekkel, a defense line idén nem volt annyira meggyőző. Cserébe viszont a csapat 28 interceptiont regisztrált. Az emellé társuló 11 fumble-ből megszerzett labdával az alapszakaszban legtöbb takeaway-t regisztráló csapat lett, igazi ballhawks defense.
Nálam a legnagyobb kérdés így az, hogy Colin Kaepernick mennyire fog tudni vigyázni a labdára, illetve, hogy a Marshawn Lynch (+természetesen a Seahawks offensive line) vs 49ers defense csata győztese ki lesz. Itt is egy hatalmas küzdelemre számítok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése