2014. január 5., vasárnap

NFL Wild Card - első nap

Hosszú egy este volt a tegnapi. Mint már korábban írtam - és nyilván mindenki, akit az amerikai football érdekel, tudja - elkezdődött az NFL rájátszásának első, úgynevezett Wild Card köre. A 12 rájátszásba jutó csapat közül négyen pihennek a Wild Card körben, és a maradék nyolc csapat eldönti, hogy a második, úgynevezett Divisional Round körbe (kvázi negyeddöntőbe) mely négy csapat csatlakozzon az első körben first round-bye pihenőjüket élvező négyeshez.



A rájátszás az AFC konferencia déli csoportját megnyerő (összességében negyedik helyen rájátszásba jutó) Indianapolis Colts otthonában kezdődött. Ellefelük az alapszakaszt szintén 11-5-ös mérleggel záró, de az AFC West divizióban csak második helyen végző, így összességében 5. helyen rájátszásba jutó Kansas City Chiefs volt. A Colts tulajdonképpen egy teljesen szürke szezont produkált az NFL egyértelműen leggyengébb csoportjában (csoportellenfeleik a Texans, a Jaguars és a Titans volt... idén összesen hárman 13 győzelmet tudtak felmutatni), a Chiefs pedig egy iszonyatosan erős rajtott vett, de a végére kicsit elfogyott a kakaó a rendszerből.
Nos, gyakorlatilag a két félidő alatt kettő teljesen különböző mérkőzést láthattunk, teljesen különböző előjellel. (Egyébként az a véleményem, hogy ha ilyen nagyon eltérő félidőket látunk, mindig a második félidőben jobban teljesítő csapat megsüvegelendő, mert egyrészt mentálisan erősebbnek bizonyulnak, másrészt pedig ez az edzői stáb jobban tudott reagálni az ellenfél stratégiáira. De ez persze csak nagy általánosítás, zárójelben jegyzem csak meg.) Az első félidőben tarolt a Chiefs, nekik minden összejött, a Colts pedig bénázott és semmi sem sikerült nekik. A második félidőre pedig minden megfordult, a Colts jobban játszott és még szerencséjük is volt. Egy példát kiragadva (várhatóan ezt a média is nyomtatni fogja egy ideig): goalline szituációban, kb kettő yardra az end zone-tól támadott a Colts. Egy középső futás indult, az offense line szép lyukat nyitott, majd a nyíló lyukba berobbant a Chiefs (talán) safety-je, és kifejelte a labdát a running back kezéből. A kipattanó labda az indianapolis-i center, Samson Satele sisakját találta el, onnan Andrew Luck (Colts irányítója) előtt lepattant a földre, majd egyenesen Luck kezeibe, aki gondolkodás nélkül megindult és bevetődve touchdownt szerzett.

Így hiába vezetett 31-10 arányban a félidőben a Kansas City, a második félidei teljesítményével 28 pontos hátrányból fordított az Indianapolis Colts és végül 44-45 arányú végeredménnyel kiharcolta a továbbjutást. (A történethez hozzátartozik az is, hogy a Kansas City Chiefs csapata folyamatosan "fogyott el", ha minden igaz, hat kezdő játékos szenvedett el olyan sérülést, ami a mérkőzés végét jelentette számukra. A sérülések gyakoriságáról és súlyosságáról Bill Belichik is megemlékezett egy interjújában, erre, ha lehetőségem lesz, egy későbbi posztomban még visszatérek.) 
Andrew Luck - Indianapolis Colts QB

Magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődött a rájátszás második mérkőzése. Az NFC konferencia keleti csoportját az utolsó alapszakasz mérkőzésen 10-6-os mérleggel megnyerő (és ezáltal a rájátszásba 3. helyen bejutó) Philadelphia Eagles látta vendégül az NFL legerősebb csoportját 11-5-ös mérleggel második helyen záró New Orleans Saints csapatát.
A mérkőzés nagyon sok izgalmat rejtett magában, hiszen azért vitathatatlan, hogy a Drew Brees által vezetett Saints-offense a liga egyik legjobbja, főleg, ami a pass-offense-t illeti. Futni azonban nem igazán szoktak (oké, minek is futnának, ha ilyen jó a passzjátékuk?). Velük szemben pedig az a csapat áll, akit egy olyan vezetőedző irányít, Chip Kelly személyében, akivel kapcsolatos nagyobb várakozás még nem volt az NFL-ben. És tény, bár az Eagles-nek volt pár rossz mérkőzése, de az Oregon egyetemről érkezett vezetőedző által bevezetett up-tempo offense több, mint impresszív. Nos, pont ebből az impresszív offense-ből nem kaptunk túl sokat. Emellett a Saints pedig futott, Ingram egészen elképesztő munkát végzett. Elmondhatjuk, hogy a két csapat közül egyik sem játszotta igazán a saját játékát, főleg az első félidőben (mindketten majdnem ugyanazt az offense-t mutatták fel), és ehhez a Saints jobban tudott alkalmazkodni. Bár a mérkőzés a pontok tekintetében végig szoros volt, és a végeredmény (26-24) is azt mutatta, hogy az Eagles és a Saints végig fej fej mellett haladt, a mérkőzést elnézve - leszámítva az elsőnegyedet - egy pillanatra sem éreztem azt, hogy az Eagles megnyerheti a párharcot. A 26-24-es győzelmével végül a New Orleans Saints jutott a rájátszás következő körébe - rácáfolva a szakértői és rajongói tippek több, mint 95%-ra.
Cameron Jordan - New Orleans Saints DE

Ma pedig láthatjuk a további kettő Wild Card mérkőzést, melyen kiderül egyrészt - nyilván -, hogy melyik további két csapat jut a Divisional Roundba, másrészt, hogy melyik csapat ki ellen fog játszani.

Lássuk először az AFC-t. A San Diego Chargers játszik este a Cincinnati Bengals otthonában.
Amennyiben győz a Chargers, úgy a san diegoi csapat utazik Denverbe a Broncos ellen és a Colts megy Foxboroba megmérkőzni a New England Patriots-cal. Ha pedig a Bengals tud győzni, akkor ők játszanak a Patriots ellen és az Indianapolis játszik a Mile High Stadionban (a Broncos ellen).


Az NFC második Wild Card mérkőzését a Green Bay Packers és a San Francisco 49ers vívja.
Az már biztos, hogy a New Orleans Saints Seattle-be fog utazni a Seahawks ellen a második körben. A Packers-49ers meccs győztese pedig a Carolina Panthers vendége lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése