2014. január 22., szerda

Egy milliárd dollár a jól tippelőnek

Bár még messze van március és odébb van a March Madness (az egyetemi férfi kosárlabda bajnokság rájátszása), de ahogy az már lenni szokott, január vége felé elkezdtek befutni a felajánlások.
Sportcsatornák és különböző cégek minden évben hatalmas összegeket ajánlanak fel annak, aki egy úgynevezett "perfect bracket"-et össze tud hozni, azaz a 64 rájátszásba jutó csapat összes mérkőzésének győztesét helyesen tippeli meg.



Az ESPN amerikai sportcsatorna szerint az elmúlt 16 évben több, mint 30 millió bracket érkezett be hozzájuk, de még nem volt tökéletes tipp - és ez csak az ESPN. A többi nagy sportcsatorna, számos étteremlánc, nyomtatott - és online média minden évben meghírdeti a maga versenyét, és a legjobban tippelők nagyon magas díjakat kapnak. A díjak mellett pedig minden évben egészen elképesztő fődíj-ajánlatokkal licitálnak egymás fölé különböző cégek. Idén a Quicken Loans Inc. (egy detroiti jelzálogcég) és a Warren Buffett (egy omahai befektető cég) közös felajánlása vezeti a listát, ők a perfect bracketért 1 milliárd dollárt (223 milliárd 790 millió forint) ajánlottak fel. Ezt a hatalmas pénzt nem egyösszegben fizetné ki a két társaság, hanem 40 év alatt évi 25 millió dolláros (5 milliárd 594 millió 750 ezer forint) részletekben. Emellett a legjobb 20 tippelő fejenként kap 100 000 dollárt (22 millió 379 ezer forint).

Egetverően nagy pénzekről van itt szó, de az esélyek is nagyon kicsik, egészen pontosan a tökéletes bracket elkészítésének esélye (legalábbis az ESPN honlapja szerint - a Francesco's Sports nem számolt utána):

1 : 9 223 372 036 854 775 808
(kimondva: egy a kilenctrillió-kettőszázhuszonhárombilliárd-háromszázhetvenkettőbillió-harminchatmilliárd-
nyolcszázötvennégymillió-hétszázhetvenötezer-nyolcszáznyolchoz) 

A 2010-es March Madness bracket

Azt gondolom, hogy ez az esély értelmezhetetlenül kicsi. Ha jól számolom, annak a statisztikai esélye, hogy a következő viharban belém csapjon egy villám, 27 milliárdszor nagyobb, mint annak, hogy valaki egy perfect bracketet összehozzon.
John Diver, az ESPN Fantasy fejlesztője így fogalmazott: "Nem akarom azt mondani, hogy lehetetlen... de alapvetően lehetetlen".


Szóval ha valaki próbára akarja tenni a szerencséjét és szembe akar szállni a statisztikákkal és az odds-okkal, február második felétől kezdjen el kutakodni bracket challenge-ek után az interneten. Sok szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése