2011. május 31., kedd

NCAA lacrosse


Véget ért a 2011-es NCAA lacrosse bajnokság.
A 15 mérkőzéses alapszakaszt a Syracuse zárta a legjobban, elképesztő, 14-1-es mérleggel. Eleve az idei kiírás egyik legesélyesebb csapatának tartották őket a szakértők, de a legjobbak között ott volt még a Duke, a Cornell, a Notre Dame, a North Carolina, akik bármikor képesek egy akár elúszott mérkőzést is győzelemre vinni. Szóval a bajnokság az alapszakasz végén még közel sem volt lefutott.

A rájátszás első körében a Syracuse mellé még 15 csapat csatlakozott, és egy kivételével mind a nyolc összecsapáson papírforma eredmény született. Sajnos éppen az a mérkőzés borította fel a papírformát, amelyik nekem a leginkább számított, a North Carolina Tar Heels 6-13 arányban kikapott a Marylandtől. Mint említettem, a többi meccsen papírforma eredmény született, továbbjutott a Syracuse (10-4 vs Siena), a Cornell (12-5 vs hartford), a Johns Hopkins (12-5 vs Hofstra), a Notre Dame (13-6 vs Penn), a Duke (15-14 vs Delaware), a Denver (13-10 vs Villanova), a Virginia (hosszabbításban 13-12 vs Bucknell).
A második körben aztán borult minden papírforma, mind a négy meccsen az alacsonyabban rangsorolt csapat jutott tovább. A legnagyobb shocker az volt, amikor a Maryland hosszabbításban 6-5 arányban legyőzte a Syracuse-t. A Maryland egyébként a 12. helyen jutott a rájátszásba. A Cornell meglepetésre kikapott 13-9 arányban a Virginiától, a A Johns Hopkins pedig 14-9-re a Denvertől. A Duke és a Norte Dame óriásit csatázott, végül a Blue Devils 7-5-ös végeredménnyel hazaküldte a Harcos Íreket.
Az elődöntőre már tudtuk, a papírforma mit sem számít. Mind a Virginia, mind pedig a Maryland hatalmas morális boosttal - és nem mellesleg remek játékkal - jutott el idáig és folytatták is a sorozatot. A Virginia 14-8 arányban kiütötte a Denvert, míg a Maryland egy küzdelmes, de ugyanakkor elég egyértelmű 6-3-mal búcsúztatta a Duke egyetemet.
2011. május 30-án döntőzött tehát a Maryland és a Virginia. A Virginia 7. helyen jutott a rájátszásba, de kevés szakértő volt, aki az első kör előtt döntőbe várta volna a csapatot. Ugyanez persze elmondható a Marylandről is, akik kvázi hazai közönség előtt léphettek pályára, a döntőnek ugyanis baltimore városa adott otthont. A döntőben aztán megszakadt a Maryland mesébe illő sorozata, a Virginia 9-7 arányban legyőzte a "hazai" csapatot.
A Maryland egyébként két nap alatt két döntőt is elbukott. Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy idén két döntőbe is bejutott. Ugyanis a nők között is a Terrapins döntőbe jutott. Ott az ellenfelük az a Northwestern Wildcats volt, akik az elmúlt hat évben 5 alkalommal húzták be a bajnoki címet. A döntőben aztán 8-7 arányban a Vadmacskák győztek a rájátszásba egyébként elsőként bejutott Maryland ellen.
Ha már a nők szóba kerültek, akkor elmondhatjuk, hogy a bajnokság nagyjából az elvárások szerint történtek, a top lacrosse programmal rendelkező egyetemek ott voltak a végjátékban. A döntősök mellett a Duke, a Princeton, a North Carolina és a Navy is ott volt a rájátszásban.
Az alsóbb osztályokban is persze vége a küzdelmeknek.
A férfiaknál a division II-t a Mercyhurst College nyerte, a Lakers 9-8 arányban győzte le a long islandi Adelphi University-t.
Szintén a férfiaknál harmadosztályban a Salisbury Sea Gulls kilencedik bajnoki címét zsebelte be, amikor a döntőben 19-7 arányban ütötte ki a Tufts University együttesét.
A nőknél a másodosztályban az Adelphi University tökéletes szezont (20-0) produkálva sorozatban a harmadik bajnoki címet szerezte meg 17-4 arányban legyőzve a Limestone Saints gárdáját.
A hölgyek legalsó osztályában pedig kisebb meglepetés született, amikor a Gettysburg Bullets fennállása történetének első bajnoki címét szerezte 16-5 arányban búcsúztatva a Bowdoin Polar Bears csapatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése