2011. május 31., kedd

NBA rájátszás


Még a rájátszás kezdete előtt írtam az észak-amerikai profi kosárlabda ligáról - azóta eljutottunk a nagydöntőig.
De mi is volt eddig?

Első kör
Egészen álomszerűen kezdődött a rájátszás, a Boston Celtics kisöpörte a New York Knicks csapatát. A Miami Heat hozta a kötelezőt és 4-1-re verte a Philadelphia 76ers-t, a Chickago Bulls pedig szintén papírforma szerint verte az Indiana Pacers csapatát. Számomra kisebb meglepetés volt Keleten, hogy az Atlanta Hawks legyőzte 4-2-es összesítéssel az Orlando Magic-et.
Így a keleti továbbjutók a Celtics, a Heat, a Bulls és a Hawks.
Nyugaton sem volt szükség egyik párosításnál sem 7 mérkőzésre, az Oklahoma City Thunder 4-1-re verte a Denver Nuggets csapatát, míg 4-2-es eredmény született a San Antonio Spurs-Mamphis Grizzlies, a Dallas Mavericks-Portland Trailblazers és a Los Angeles Lakers-New Orleans Saints párosításnál is.
A nyugati továbbjutók a Grizzlies, a Lakers, a Thunder és a Mavericks.
Az első kör talán legnagyobb meglepetése az volt, hogy a legjobb alapszakaszeredménnyel végző San Antonio Spurs-t az utolsóként a rájátszásba jutó Memphis Grizzlies búcsúztatta.

Második kör
Sajnos Keleten itt is papírforma eredmény született, az idén elképesztően erős Miami Heat 4-1 arányban búcsúztatta a Boston Celtics csapatát, ebben többek között komoly szerepet játszott Rajon Rondo könyöksérülése és az, hogy Kevin Garnettet teljesen kiszedték a játékból a Miami magas emberei. A másik konferencia-elődöntőn Derrick Rose elképesztő játékával a Chicago Bulls 4-2-re verte az Atlanta Hawks-ot.
Így a konferenciaböntőbe a Bulls és a Heat jutott.
Nyugaton meglepetés született. A Dallas Mavericks kisöpörte a Lakerst. A negyedik mérkőzés egyik stúdió kommentátora volt Earvin Johnson (közismertebb nevén Magic Johnson), aki volt lakers-es játékosoként szó szerint könnybelábadt szemmel ecsetelte az okokat, amik ahhoz vezettek, hogy a Dallas nagyon durván kiüsse az egyik állandó favoritot. Kobe Bryant csak bocsánatot kért a rajongóktól, Phil Jackson (aki minden idők egyik legsikeresebb edzője - minden amerikai sportágat együttvéve) pedig várhatóan visszavonul. A másik konferencia-elődöntő nem volt sokkoló, a Memphis Grizzlies óriásit játszott és hét mérkőzésre volt szüksége az Oklahoma City Thundernek, hogy megszerezze a továbbjutást.
Tehát a konferenciadöntőbe a Mavericks és a Thunder jutott.

Konferenciadöntők
Keleten az egész szezon és főleg az egész rájátszás alatt nagyon meggyőző volt a Heat játéka. És a chicagoi Derrick Rose egyedül nem tudott mit kezdeni a Heat kemény védelmével. A szintén chicagoi Deng pedig várhatóan élete legrosszabb sorozatát produkálta, Bosh és társai teljesen kiszedték a magas chicagoit. Meglehetősen könnyedén - bíztam benne, hogy nem lesz ennyire egyszerű -, 4-1-gyel nyert a Miami Heat és az NBA döntőjébe jutott.
Nyugaton is látszott, hogy a Dallas mavericks óriási lendülettel söpör végig az egész playoffon, így csöppet sem meglepő, hogy 4-1 arányban verték az OC Thundert, nagydöntőbe jutva ezzel.
Miami idő szerint este 9-kor (azaz itthoni idő szerint hajnali háromkor) kezdődik az NBA nagydöntője. Két meccs Miamiban, majd két meccs Dallasban. Aztán a többit meglátjuk.
Bár mind a két csapat nagyon erős, nem látom esélyét annak, hogy ezt a Heatet idén bárki is megállítsa... Főleg úgy, hogy Dwayne Wade ismét 100%-os állapotban van.

De meglátjuk hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése