2011. május 22., vasárnap

Első lépcső


A Budapest Hurricanes ma hozta az idény előtt célul kitűzött négy lépcsőfok közül az elsőt, azaz a veretlen alapszakaszt a magyar bajnokságban.

A győzelem és az 5-0-s alapszakasz tényét egy kicsit beárnyékolja, hogy 12 pontot kapot csapatunk ezen a meccsen. A két kapott TD ezzel megduplázta az előző négy összecsapáson kapott TD-jaink számát. A 4 elszenvedett touchdown egyébként jóval több, mint amit a szezon előtt elfogadhatónak tartottam volna.
De mi is történt ma? Gyakorlatilag annyi, hogy volt a Mustangs csapatában egy 23-as számú játékos, akit nem sikerült megfognunk. A srác jó kötésű, magas, erős, jó kezekkel és a tatai irányító legtöbb passza őt találta meg. Le a kalappal az elkapó előtt, nagyon hasznos játékos. Továbbá ismét ránk köszönt egy régebbi defense tendencia, harmadik és negyedik kísérletekre nézünk el passzokat. A problémáinkat tovább növelte, hogy legjobb cornerbackünk, Patrick Ogunji rögtön a legelső playben térdsérülést szenvedett és már csak később néhány snapre tudott beállni. Mellette Slézia Bálint és Szakács Kristóf safety is egész mérkőzés során sérüléssel küszködött. Hozzátéve azt, hogy Hatlaczki Ádám és Horváth Péter már hetek óta kiesett, egyértelmű, hogy nehéz helyzetben volt a secondary. És mint említettem, a tatai 23-as fiú nagyon szépen kapkodta el a labdát és tartotta meg akkor is, ha ütést kapott.
Rögtön az első drive-ból TD-t kapott védelmünk, ezáltal olyan történt velünk, ami idén még nem: vezetett ellenfelünk. Később a defense szépen összeszedte magát, hol hosszabb, hol rövidebb drive-oknak vetettek véget, hol turnoverrel (FR: Kovács Bence, INT: Slézia Bálint), hol turnover on downs-zal, hol punttal. A linebackerek és a fal nagyon szép munkát végzett, mind a régebbi játékosok, mind pedig a számos rookie (Rajki Márk például életében először egy bődületes sackkel tette emlékezetessé a meccset). A tatai irányító többi célpontja kevésbé volt sikeres (ha jól láttam, kedves Fűzővel kifelé!-s kollégám, Zahovay Ádám meg is sérült még az elején), a futások pedig rendre line of scrimmage környékén elhaltak.
A második félidőben a védelem kapott még egy TD-t. Akkor a már többször megemlített tatai játékos ellen Szobonya Bence védekezett, ráadásul elég jól. Szobonya Bence egyike azon kevés játékosnak, aki, ha azt mondja, hogy valami így vagy úgy történt a pályán, akkor kérdés nélkül elhiszem. Szerinte a 23-as számú elkapó (most már meg kéne néznem, hogy mi a neve... na mindegy) kint volt a vonalon kívül, amikor elkapta a labdát. Úgyhogy neki hiszek, nem pedig annak a játékvezetőnek, aki megítélte a TDt. Ő ugyanis megadott még egy TDt később is, úgy, hogy még a túloldalról is pontosan látszott, hogy a földről pattanva kapta el a labdát elkapónk. Akkor volt is egy kis kiabálás. De hogy mi is történt időrendben? Második és 5 környékén passz az end zone-ba, labda lepattant, spori mutatja, hogy TD. Elkezdődött a vita, vezetőbíró odament, mutatta, hogy TD. A vita folytatódott - mi a pálya túloldalán kaptunk egy zászlót, unsportsmanlike miatt -, majd egy kis konzultáció után a head ref még egyszer bemutatta a TDt. Utána fehér sapkás zebra átkocogott a mi oldalunkra, kiosztotta a büntit, majd megkérdezte, hogy miért reklamálunk, hiszen nem volt TD... Most akkor mi van? Kimérik a 15 yard büntetést, felezik a távolságot a labda és a goal line között, majd harmadik és gól. Mi van? Persze ezt ott nem tettük szóvá, két rossz passz és turnover on downs. De nem csak ez volt a baj játékvezetői döntésekkel. Gondok voltak azzal, hogy megkülönböztessenek egy "jammelést" egy holdingtól (Szobonya Bence teljesen tisztán ráütött kettőt receivere mellkasára, aki ettől nem tudott elindulni, megállt, széttette a kezét és holding miatt kaptunk egy zászlót). Egy másik alkalommal (miután már több alkalommal jeleztük a bíró sporttársaknak, hogy a 77-es számú tatai offense fal keményen holdingol), egy play alatt három szabálytalanság ment el: egy holding (77es fal átfogta és lerántotta a defensive endet), még egy holding (egy csak félig sikeres cut block után a guard megfogta a blitzelő linebacker lábát és nem engedte tovább), majd egy elképesztően nagy block in the back a linebackeren. Zászló? 0? A bíró nem látta. Más. Molnár Balázs "Bean" szépen védekezik, a labda a 22-es receiver és ő közte pattog, egymás kezéből pattog át a másikéba, együtt földre érnek, de a labda a cornerback kezében marad. A bíró szerint földet ért a labda, mert közel volt és látta. A vezetőbíró is látta pontosan ezt. Én, az esettől kb két méterre úgy láttam, hogy fizikailag lehetetlen lett volna, hogy a labda leessen (két emberke között).
Na mindegy, túl sokat írtam a játékvezetésről. Csak annyira nehéz átsiklani az ilyen dolgok felett.
Persze ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak. Például az, hogy a defense alig pihent. Azért, mert az offense és a special teamek remekeltek. Ujfalusi Ákos két puntot is TD-re vitt vissza, köszönhetően a remek blokkoknak (és persze a sebességének). Bencsics Márk pedig szokás szerint nagyon jól játszott. Alig volt incomplete passza, mellette 5 passzolt TDt jegyzett. Méltóképp ünnepelte meg a 70. mérkőzését. Gratula neki! És gyakorlatilag minden drive-ban elég volt egy-két-három play a pontszerzéshez. Ehhez szerintem nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni... Köszi, srácok! A második félidő második drive-jától kezdve pedig Szicherle Patrik irányított és egy 3/3-as drive után megszerezte élete első felnőtt passzolt TD-ját. Ezúton is gratulálok neki is!
Még egy érdekesség a meccsről: Kovács Zsolt vezetőedző úgy döntött, hogy lehozunk egy meccset úgy, hogy csak passzolunk. Ez így is történt, minden egyes behívott offense play egy passz play volt. Futott yardok csak abból keletkeztek, hogy amikor nem talált szabad elkapót, Bencsics Márk két alkalommal és Szicherle Patrik egy alkalommal maga futotta meg a szükséges távot.
A végeredmény: 57-12
Szóval az első állomás letudva. Most a magyar bajnokságban egy hosszabb szünet következik, mely alatt (elkövetkező két hét) letudjuk az osztrák alapszakaszt. A Dragons három vereségével már biztosan a csoport utolsó helyén végez, úgyhogy jövő héten a Hurricanes Arénában ők már csak a becsületükért játszanak. Nekünk viszont annál fontosabb a győzelem. Rákövetkező héten a csoportelsőségért játszunk Zágrábban. A csoportelsőség azt jelenti, hogy mi megyünk az Iron Bowl elődöntőjébe, a Patriots pedig a Challenge Bowlba. És ha veretlenül nyerjük a csoportot, az azt jelentené, hogy itthon játszhatjuk az elődöntőt. Ellenkező esetben Klagenfurtba kellene utaznunk a Black Lions második csapata ellen. Úgyhogy ez is extra motiváció a csapatnak.
Motivációra egyébként is szükség van, mert a magyar ellenfelek ellen szemmel láthatóan nem igazán tud teljes fordulatszámra pörögni a védelem. Márpedig a Dragons és a Patriots ellen is nagy szükség lesz a teljes koncentrációra és teljesítményre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése