2010. július 30., péntek

Lacrosse világbajnokság


Sokan tudják olvasóim közül, hogy nemrég ért véget Manchesterben az idei lacrosse világbajnokság.
30 csapat, hét csoportba osztva küzdött a végsõ gyõzelemért. Illetve azért ez így nem teljesen igaz. Egyrészt csak 29 válogatott vett részt a tornán, de erre majd kédõbb visszatérek. Másrészt a hét csoportból csak az egyik, a kék csoport küzdött a világbajnoki címért, a többiek a legjobbak közé kerülésért harcoltak.
A kék csoport résztvevõi (Ausztrália, Anglia, Japán, Németország, Kanada, USA) közül is messze kimagaslott az Egyesült Államok és Kanada válogatottja, nem meglepõ, hogy a döntõt is ez a két csapat játszotta.
A csapatok egyébként kilenc nap alatt összesen 108 mérkõzést játszottak a Manchester University sporttelepén (4 edzõpályán és a stadionban).
Az elõbb megemlítettem, hogy végül csak 29 csapat vett részt a tornán. Történt ez azért, mert a politika közbeszólt. És erre ugyebár manapság viszonylag ritkán kerül sor, fõleg a "fejlett" világban. Nos, ezúttal a probléma okozója a fejlett világ egyik legfejlettebb országa volt, az Egyesült Királyság. A 29 ország csapata mellett indult volna a tradícionális lacrosse nemzet, az irokéz válogatott. Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy az indián csapat saját útlevéllel utazzon Manchesterbe, probléma csak akkor merült fel, amikor az angol hatóságok nem fogadták el ezt az uti okmányt és visszafordították a csapatot. A nagy nemzetközi felháborodás, az Egyesült Államok és Kanada közbenjárása sem térítette jobb belátásra a vaskalapos angol bürokratákat, így az irokéz válogatott kimaradni kényszerült a világversenybõl.

A torna minden eseményét felsoroni nehéz lenne, erre a célra ott van a nagyon jól szerkesztett hivatalos honlap: www.2010worldlacrosse.com.
A világbajnokság végeredménye azért álljon itt:
1. USA
2. Kanada
3. Ausztrália
4. Japán
5. Anglia
6. Németország
7. Skócia
8. Hollandia
9. Írország
10. Svédország
11. Wales
12. Finnország
13. Csehország
14. Lengyelország
15. Új-Zéland
16. Spanyolország
17. Szlovákia
18. Bermuda
19. Olaszország
20. Lettország
21. Ausztria
22. Hong Kong
23. Svájc
24. Norvégia
25. Korea
26. Dánia
27. Franciaország
28. Argentína
29. Mexikó

Számunkra két igazán fontos eredmény szerepel ezen a listán, egyrészt Szlovákia 17. helye, másrészt Ausztria 21. helyezése. Már csak azért is ezek jelentõsek, mert eddig osztrák és szlovák csapatok ellen játsztottunk, így õk a viszonyítási alap. Ha azt vesszük alapul, hogy pillanatnyilag mekkora a különbség az osztrák klubcsapatok és a Budapest Blax között, akkor meg kell állapítanunk, hogy esetleg a világbajnoki táblázat utolsó szekciójában küzdhetünk pozícióért. Ami persze egy ilyen frissen alakult sportág esetében nem is meglepõ és egyáltalán nem szégyenletes.

De hogy miért is fontos ez?
A világbajnokság ideje alatt Manchesterben ülésezett a Nemzetközi Lacrosse Szövetség (FIL) és egyben az Európai Lacrosse Szövetség (ELF) is. És egy new yorki barátunk, George Rohonczy hathatós közbenjárásával és segítségével ezalatt az idõ alatt beadtunk egy prezentációt és egy pályázatot az ELF-hez. A pályázatunk elbírásra került és pozitív fogatatásra egyúttal. Az ELF felvette Magyarországot a tagjai közé. És ez azért nagyon fontos, mert így indulni tudunk a 2012-ben Amszterdamban megrendezésre kerülõ lacrosse Európa Bajnokságon. Szóval érdemes böngészgetni a lacrosse vb honlapján található eredményeket, mert két év múlva mi is versengeni fogunk. Hogy milyen eredményeket tudunk majd felmutatni, azt nehéz lenne elõre megjósolni, de azt gondolom, hogy messze nem a legsikertelenebb európai csapat leszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése