2010. július 12., hétfő

Campéon del mundo


Ma este véget ért a 2010-es FIFA labdarúgó világbajnokság. Úgyhogy nagy valószínűség szerint két évig (a 2012-es EB-ig) nem is írok többet labdarúgásról.
Szombaton este a bronz-mérkőzésre került sor. A két "csalódott" csapat, Németország és Uruguay csapott össze. Egy nagyon kemény, hajtós, látványos és változatos mérkőzést játszott a két csapat. Először a gólkirály-aspiráns Thomas Müller góljával Németország már a 19. percben vezetést szerzett, majd Uruguay először Cavani góljával egyenlített, majd a második félidő elején Forlán góljával a dél-amerikaiak vezetést is szereztek. Németország nagy hajtásba kezdett ezután és pár perc múlva Jansen egyenlített. Egy kemény 20 perc következett, felváltva támadtak a csapatok, míg végül a 82. percben Khedira góljával ismét Németország ragadta magához a vezetést. Uruguay egy hihetetlen tíz percet produkált, a németek kétségbeesetten védekeztek, majd a 93. percben Friedrich a 16-os szélénél szabálytalankodott. Forlán állt a labda mögé és egy bődületes kapufát lőtt. És ez volt a mérkőzés záró akkordja, Németország bronzérmet nyert, Uruguay pedig emelt fővel, remek és látványos játékot maga mögött tudva utazhatott haza.
Ma a záró ünnepséget követően került sor a világbajnokság döntőjére. Hollandia már több alkalommal résztvevője volt döntőnek, azonban nyernie még sosem sikerült, míg Spanyolország történetében először jutott világbajnoki döntőbe - ráadásul most regnáló Európa Bajnokként. Az is érdekes, hogy még sosem nyert világbajnokságot európai csapat Európán kívül. És szintén érdekes, hogy az első három helyezett végül európai lett azután, hogy mennyire eltemette mindenki (köztük én is) az európai focit.
És akkor pályára lépett a spanyol és holland válogatott. Már korábbi posztjaimból is kiderül, hogy nagyon nem tetszik, amit a hollandok ezen a világbajnokságon művelnek a labdarúgás keretein belül. Nos, ez a meccs sem kifejezetten a labdarúgásról szólt a számukra. Legalábbis az első félidőben nem. Elképesztően brutálisan játszottak, irgalmatlan belépők, rúgások, taposások, lökések és a legszebb, De Joong teli talppal rúgta mellbe Xabi Alonsot. Bár Howard Webb játékvezető nem bánt szűkmarkúan a lapokkal (végül Hollandia 9 sárgát kapott, Spanyolország pedig ötöt), mégis, ha egy kicsit szigorúbb, akkor talán megfoghatta volna a mérkőzést és nem egy ilyen vagdalkozás lett volna a vége, ami véleményem szerint abszolút méltatlan egy világbajnoki döntőhöz. Hollandia végül 10 emberrel fejezte be a mérkőzést, de örülhet, hogy nem 9 vagy 8 játékosra fogyatkoztak. Egyébként egy kőkemény mezőnyjátékot hozott az összecsapás, néhány nagy helyzettel és néhány óriási mentéssel. 116 percen keresztül nem is született gól, ekkor, a már 10 főre fogyatkozott holland csapat nem bírta a spanyol nyomást és Iniesta egy nagy gólt lőtt a holland hálóba. Még volt néhány jelentősebb holland támadás, de Spanyolország már nem engedte ki a kezéből a nehezen megszerzett győzelmet. A mérkőzés lefújását követően a hollandok még hosszan reklamáltak, a spanyolok nagyon örültek, Iker Casillas sírdogált.
Aztán megkapták a játékvezetők az emlékplakettet, átvették a hollandok az ezüstérmeket, majd a spanyolok az aranyérmeket. Végül Iker Casillas magasba emelte az arany trófeát. Shakira még elénekelte a világbajnokság hivatalos dalát, a Waka Waka-t, majd végetért a 2010-es világbajnokság.
FIFA World Cup Trophy
A torna végeredménye:
1. Spanyolország
2. Hollandia
3. Németország
4. Uruguay

5. Argentína - 12 pont, +4
6. Brazília - 10 pont, +5
7. Paraguay - 8 pont, +1
8. Ghána - 7 pont, +1

9. Japán - 6 pont, +2
10. Chile - 6 pont, -2
11. Portugália - 5 pont, +6
12. USA - 5 pont, 0
13. Anglia - 5 pont, -2
14. Mexikó - 4 pont, -1
15. Dél-Korea, 4 pont, -2
16. Szlovákia - 4 pont, -2

17. Elefántcsontpart - 4 pont, +1
18. Svájc - 4 pont, 0
19. Szlovénia - 4 pont, 0
20. Dél-Afrika - 4 pont, -2
21. Ausztrália - 4 pont, -3
22. Új-Zéland - 3 pont, 0
23. Szerbia - 3 pont, -1
24. Dánia - 3 pont, -3
25. Görögország - 3 pont, -3
26. Olaszország - 2 pont, -1
27. Nigéria - 1 pont, -2
28. Algéria - 1 pont, -2
29. Honduras - 1 pont, -3
30. Franciaország - 1 pont, -3
31. Kamerun - 0 pont, -3
32. Észak-Korea - 0 pont, -11

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése