2010. július 7., szerda

Itthoni körkép


Már jó sok idő telt el azóta, hogy utoljára a magyarországi amerikai footballról írtam - legalábbis a dolog érdemi részéről. Az is igaz, ezt töredelmesen be kell vallanom, hogy már második éve nem követem valami rendszeresen az itthoni football eseményeket. Ha minden a jelenlegi elképzelések szerint alakul, akkor ez a közeljövőben gyökeresen meg fog változni. Most pedig megpróbálok kicsit felzárkózni.

Először is idén csak két divizióban indultak a csapatok. Egy népes első divizióban 13 csapat verseng a hatodik Hungarian Bowl megnyeréséért. Idén a szezon - főleg a nagyobb csapatok külföldi jupaszereplései miatt - két részre szakadt, tavasszal kezdődtek az összecsapások és ősszel fejeződnek majd be. Mivel még csak a szezon derekánál vagyunk, ezért messzemenő következtetéseket nem igazán lehet levonni. De álljon itt a jelenlegi tabella. Első ránézésre szembetűnő, hogy a magyarországi amerikai football egyik meghatározó résztvevője, a Győr Sharks hiányzik a listáról. A győri vezetőség döntése nyomán idén ők nem vesznek részt a magyar pontvadászatban. Az is látványos, hogy a Cowboys és a Wolves az a két csapat, amely még nem kapott ki, sőt mindkét csapat meccsneként nagyjából átlag 50 pontot vitt ellenfelének. Ez önmagában nem is meglepő. Ami már kicsit meglepőbb számomra, hogy a szintén nagy múlttal rendelkező - már ha ilyet ki lehet jelenteni a magyarországi amerikai football kontextusában - Debrecen Gladiators, a sok csapatot egyesítő és szintén hosszabb múltra visszatekintő Budapest Titans, valamint a nagy reményekkel induló, amerikai vezetőedzővel felálló Újpest Bulldogs még nem tudott nyerni. De messze még a vége.
Veritas Gold VI. Hungarian Bowl tabella
A második, kevésbé népes divizió a IV. Pannon Bowl elnyeréséért küzdött a tavasz folyamán. Ők a csatát be is fejezték, a Miskolc Steelers makulátlan, 6 győzelemmel, veretlenül nyerte meg a pontvadászatot. A második helyezett Békéscsaba Raptors és a harmadik helyezett Fehérvár Enthroners egyaránt 4-2-es mérleggel zárt, kettejük között az egymás elleni eredmény döntött a Raptors javára. Ránézve a tabellára látjuk, hogy a jelenlegi két legnagyobb fővárosi csapat, a Budapest Wolves és a Budapest Cowboys is indított második számú csapatot a másodosztályban. Igen csekély sikerrel. A Cowboys 2 mindösszesen egy alkalommal tudott győzni, fővárosi riválisa ellen. A Wolves 2 6 vereséggel, nyeretlenül nagyon komoly negatív pontkülönbséggel fejezte be a pontvadászatot.
Bár nem tudom pontosan, hogy jelenleg milyen gárda alkotja a Wolves 2-t, de engem ez a nagyon gyenge teljesítmény megdöbbentett és nagy csalódást okozott, hiszen annak idején (2006-ban) játékosként a Wolves 2 csapatkapitánya voltam, majd rákövetkező évben az edzői stáb tagjaként segítettem a csapatot (mindkét alkalommal az első osztály elődöntőjéig jutott a Wolves 2).
Veritas Gold IV. Pannon Bowl tabella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése