2010. július 8., csütörtök

Eurobowl 2010


Hosszú évek után ez volt az első bécsi Eurobowl (az európai football liga, voltaképpen az amerikai football bajnokok ligájának döntője), amit ki kellett hagynom. Pedig kedvenc európai csapatom, a Raiffeisen Vienna Vikings játszott a Berlin Adler ellenében.

Az elmodások szerint egy nagyon hajtós mérkőzésen hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, majd néhány másodperccel a vége előtt az állás döntetlen volt. Ekkor éppen az Adler támadott, időt kértek és a kicker egy 52 yardos field goalt rúgott és ezzel megnyerték a meccset, pedig már mindenki a hosszabbítást várta.
 
Elmondhatjuk, hogy ez az év nem éppen a Vikings-é. Nem nyertek Eurobowl-t, az osztrák ligában elődöntőben kiestek. Utoljára 2008 volt hasonlóan sikertelen év a bécsi csapat számára, a korábbi dicsőséges időszaknak az az év vetett véget.
Vettem a fáradságot és utánanéztem egy kicsit a Vikings eredményeinek az elmúlt öt évben.
 
2005
Várhatóan minden idők legsikeresebb szezonját zárták, talán ezt még egész Európára kivetítve is kijelenthetjük. A bécsi csapat 10 címet szerzett:
- Eurobowl
- Austrian Bowl (osztrák legfelsőbb liga győzelme)
- Silver Bowl (osztrák divizió I győzelem - voltaképpen az osztrák másodosztály)
- Ladies Bowl
- Junior Bowl
- Jugend Bowl
- Schüler Bowl
- Minis Bowl
- Junior Cheerleader Champions (Purple Cheerios)
- PeeWee Cheerleader Champions (Purple Minis)
 
2006
Kicsit visszafogottabb év, főleg, hogy az utánpótlás korosztályú csapatok közül egyik sem tudott nyerni, sőt, az osztrák bajnoki döntőben is alulmaradtak. Ennek ellenére három címet bezsebeltek:
- Eurobowl
- Silver Bowl
- Ladies Bowl
 
2007
Ismét dicsőségesebb évet zárt a Vikings, a két legrangosabb trófea mellett ezúttal talán a legfontosabb utánpótlás korosztályban (juniorok) is sikerült győzniük.
- Eurobowl
- Austrian Bowl
- Silver Bowl
- Ladies Bowl
- Junior Bowl
 
2008
Ahogy már korábban utaltam rá, ez az év mélyrepülés volt a felnőtt csapat számára. Második csapatot ekkor már nem indítottak, és bár Eurobowlban döntőbe jutottak, örök riválisuk, az innsbrucki Swarco Raiders Tirol ellenében alul maradtak (négy egymás követő Eurobowl győzelmi sorozat szakadt ezzel meg). Az osztrák pontvadászatban is csak az elődöntőig jutottak. Ellenben a lányok, mint mindig, most is bajnokságot nyertek, akár csak a két legfelső utánpótlás korosztály.
- Ladies Bowl
- Junior Bowl
- Jugend Bowl
 
2009
Részben sikeresebb évet tudhatott tavaly magának a lila bécsi csapat. Bár az Eurobowlba nem sikerült bejutniuk (az elődöntőben kiestek, ezzek 5 év utána először nem voltak ott az európai végjátékban), az osztrák ligát egy nagyon szoros és kiélezett meccsen megnyerték a Turek Graz Giants ellenében. A junior csapat ebben az évben csúnyán leszerepelt, nem jutottak döntőbe és a csapat vezetése úgy döntött - velünk egyetértésben -, hogy a harmadik helyért nem is játszanak.
- Austrian Bowl
- Ladies Bowl
- Jugend Bowl
- Schüler Bowl
 
2010
A 2010-es évben pedig, mint tudjuk, elbukták az Eurobowlt, és a bajnokságban is csak az elődöntőig jutottak. Azt, hogy az utánpótlás csapatok hogy fognak teljesíteni, azt még nem lehet előre megjósolni, mindig hatalmas meglepetéseket tud okozni a négy korosztály.
 
De nagy hiba lenne leírni ezt a csapatot. Eleve 1983 óta működnek (mindössze egy évvel fiatalabb a sportszervezet nálam) és 1998 óta 4 Eurobowl és 7 Austrian Bowl címet nyertek, pedig a mezőny nagyon erős. Ráadásul a csapat mögött egy hatalmas létszámú, elhivatott és profi stáb áll, valamint egy nagyon erős szponzor a Raiffeisen Bank személyében. Jövőre új év, új lehetőségek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése