2012. június 8., péntek

Lacrosse project

Egy nagyon izgalmas project ütötte fel a fejét.
Tulajdonképpen, ahogy az általában lenni szokott, egy apró kis ötletből gyakorlatilag kirobbant egy sokkal grandiózusabb valami.



A Budapest Blax vezetőségével arról beszélgettünk, hogy mennyire érdekes, hogy viszonylag sok pénzt befizettünk az osztrák lacrosse szövetségnek (ÖLaxV) a 2012-es Austrian Lacrosse League bajnokság nevezési díjaként, de gyakorlatilag semmit sem kaptunk cserébe. Az utazást mi fizettük, a szállást mi fizettük, a pályabérlést mi fizettük, a játékvezetők pedig mindig a jelenlévő, éppen nem játszó csapatok adják. És ezek után még érmeket sem csináltattak, sőt, még egy emléklapot sem kaptunk azért, hogy második helyen végeztünk. Meglehetősen furcsának és szégyenletesnek tartom én is, és az egyesület alelnöke is.
Abban maradtunk tehát, hogy jövőre lehet, hogy más utat kellene járnunk.
A más út - mivel jövőre akár három magyar csapat is harcképes lehet - kézenfekvő módon egy magyar bajnokság lenne. Azért, hogy a mezőnyt fel tudjuk tölteni, megkeresetem a szlovén, szerb és horvát képviselőket. Főleg a Belgrádban edző amerikai származású Brian Gorodetsky válasza volt inspiráló és fél nap múlva már arról folyt a csevely a Facebookon, hogy egy nyolc országot átölelő nemzetközi lacrosse tornát hozunk létre, két konferenciával.

Bár még csak ötlet szintjén működik a dolog (az érintettek elég lelkesnek tűntek), és lehet, hogy jövőre ez még nem megvalósítható, vagy legalábbis nem ebben a formájában, de a régió lacrosse-ának feljődése miatt kifejezetten érdekes lehet, ezért leírom, hogy jelenleg mi a koncepció.

Mint említettem, kettő konferencia lenne, az egyik az északi, Blue Danube Lacrosse Conference, a másik pedig a déli Balkans Lacrosse Conference. (Utóbbi azért ezt a nevet kapta, mert a bolgár lacrosse szövetség már egy ideje tervezi a Balkans Lacrosse League elindítását.)
A Blue Danube Lacrosse Conference gyakorlatilag a magyar és osztrák szövetség égisze és koprodukciója alatt futna és magyar, osztrák, szlovák, szlovén és horvát csapatokat (jelenleg 8-10 csapat lenne érintett).
A Balkans Lacrosse Conference pedig Szerbia, Bulgária és Törökország csapataiból állna a bolgár szövetség irányítása alatt (jelenleg 7-8 csapatról beszélünk).


Persze már most, a tervezés fázisában is felmerültek kisebb-nagyobb leküzdendő akadályok (például az utazások és az ezzel kapcsolatos komoly költségek kérdése, vagy éppen az, hogy a belgrádi csapat szívesebben játszana az "északi konferenciában"). Azonban augusztusban lesz Szófiában egy kupa és ennek keretében az összes érintett ország képviselője ott fog találkozni, leülünk és megbeszéljük, hogyan tovább.
Akárhogy is, nagyon izgalmas ez a szerveződés, ami elindult és valami nagyon jó, nagyon hasznos dolog sülhet ki belőle, ha mindent sikerül jól kidolgozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése