2021. június 30., szerda

UEFA Labdarúgó EB - 2 (Sweet Sixteen)

A 2020-as (ami ugye valójában '21-es) Európa-bajnokság eredetileg 24 csapatos mezőnye lejátszotta a kontinensviadal mérkőzéseinek több, mint 70%-át és a még "talpon maradó" csapatok száma ezzel egyharmadával megfogyatkozott. A megmaradt 16 csapat innentől kezdve egyenes kieséses rendszerben folytatja a versenyt a trófeáért.

A legjobb tizenhat (vagy a magyar terminológia szerint leginkább nyolcaddöntő) már komoly izgalmakat rejtett, bár a legtöbb párosítás esetében elég egyértelmű volt, hogy papíron ki a favorit. Persze egy ilyen bajnokságon a papírforma sokszor borul.

A nyolcaddöntők sora a Wales-Dánia összecsapással kezdődött. Két, kicsit nyögve nyelősen továbbjutó csapat találkozott, ahol egyértelműen Dánia volt a favorit. Ennek ellenére is én egy szoros, adott esetben hosszabbításba nyúló találkozóra számítottam. Gyakorlatilag azonban az első pillanattól kezdve egy nagyon egyértelmű, és nagyon egyoldalú találkozóra került sor, Dánia simán lelépte a 90. percben még emberhátrányba is kerülő Wales csapatát. 


A második nyolvaddöntőn a két bent maradt kedvenc csapatom egymás ellen lépett pályára. Természetesen Olaszország és Ausztria párharcában csak az olaszoknak szurkolhattam - és egyértelműen ők voltak a favoritok, egy könnyű Azurri-győzelemre számítottam. Szerintem ezzel sokan voltak még így, de mások, például az osztrák válogatott ezt nem így gondolta. Nem is játszott olyan határozottan és olyan hatékonyan Olaszország, mint a csoportkör meccsein, és Ausztria igencsak megnehezítette a dolgát. A rendes játékidő 0-0-val ért véget, a hosszabbítás 5. percében aztán Chiesa góljával vezetést szerzett az olasz válogatott, amit Pessina tíz perccel később meg is duplázott. A 114. percben még szépített Ausztria, de a továbbjutástól már nem tudta elütni Olaszországot.


A másik nagy esélyes holland válogatott Csehország ellen mérkőzött meg a legjobb 16 között. Az első félidő kemény küzdelmet hozott, de gólt nem láthattunk. A cseh válogatott nagyon szépen állta a sarat Hollandia ellen. Aztán az 55. percben a holland védő De Ligt már csak kézzel tudott megakadályozni egy cseh helyzetet a 16-os sarkában és ezért a VAR megtekintése után a játékvezető azonnal kiállította őt. A fordulat pedig megpecsételte az Oranje sorsát. Előbb Holes a 68., majd Schick a 80. percben betalált és óriási meglepetésre Hollandia kiesett, Csehország pedig tovább menetelhet.


A nyolcaddöntők között kettő sláger-meccs volt. Az egyik az angol-német össszecsapás, a másik pedig Belgium és Porugália találkozója. A belgák elég meggyőzően szerepeltek a csoportkör során, Portugália viszont regnáló Európa-bajnokként képes arra, hogy rossz játékkal is meccseket nyerjen (ld. Magyarország ellen kb 7 perc alatt nyertek). Az első 20 percben a portugálok gyakorlatilag labdához sem értek, elképesztően nagy volt a belga fölény. Aztán kicsit kiegyenlítődtek a labdabirtoklási viszonyok, de a félidő utolsó perceiben végül Belgium megszerezte a vezetést. A második játékrész már főleg arról szólt, hogy Portugália támad, Belgium pedig védekezik. Főleg az utolsó 20-25 perc hozott egészen durva portugál fölényt, Belgium jó, ha egy-két passz erejéig birtokolta a labdát (a végére már ijesztően pontatlanok és kapkodósak voltak a belga passzok). Portugália nyomott és helyzeteket alakított ki, de szerencséjük sem volt, Courtios kapus is magabiztos volt, végül nem sikerült kiegyenlíteni. Papírforma szerint a FIFA virágranglistát vezető Belgium jutott a legjobb 8 közé.


A spanyol-horvát meccs első félideje gyakorlatilag Spanyolországról szólt. Szinte végig náluk volt a labda és a mindkét kapuba lőttek egy-egy gólt. Az öngóllal Horvátország szerzett vezetést és egy kicsit akkor elkezdtek szabadabban játszani, azonban utána megint visszavette a gyeplőt a spanyol válogatott és a félidő végéig nem csak kiegyenlítettek, hanem teljesen kontrollálták a pályán történteket. A második játékrészben elég kiegyenlített játékot mutatott a két csapat, mindkét nemzeti tizenegy kidolgozott helyzeteket és eljutott lövésig, de viszonylag gyorsan, az ötvenötödik percben egy beívelésből vezetést szereztek a spanyolok. A kiegyenlített mezőnyképből aztán a 75. percben még egy szög került Horvátország koporsójába (vagyis azt gondolhattuk volna): egy hatalmas figyelmetlenségi hiba következtében tovább növelte előnyét Spanyolország. A 85. percben egy kaotikus szituációt követően Horvátország szépített, amit a VAR is jóvá hagyott. Az utolsó 10+ perc hatalmas csatát hozott, mindkét csapat nagyon küzdött, természetesen a horvátok igyekeztek támadni, a spanyolok pedig letámadtak és védekeztek. A 92. percben Horvátország egy beívelést követő fejessel kiegyenlítette a mérkőzést. Az extra játékrész aztán már egyértelmű spanyol fölényt hozott és a fölényt a 100. és a 102. percben gólra is váltották, amire már a horvátoknak nem volt válasza. Viszont szerintem ez volt az EB eddigi legjobb mérkőzése.


Az első negyedórányi eseménytelen tapogatózás és óvatoskodás után Svájc meglepetésre vezetést szerzett Seferovic révén Franciaország ellen. Hiába játszott innentől kezdve hátrányban a francia válogatott, a játékuk teljesen ötlettelen és esetlegesnek tűnt, míg a svájciak nagyon fegyelmezetten dolgoztak. Az 55. percben a játékvezető által továbbengedett szituáció után a VAR alapján büntetőhöz jutott Svájc, de a tizenegyest hárította Lloris. A kivédett büntető igazi momentum stiftnek bizonyult és talán új életet lehelt a regnáló világbajnokba, mert két perccel később két komoly helyzet után előbb Benzema gólt szerzett és egyenlített Franciaország, majd a következő percben ismét Benzema góljával vezetést is szerzett a francia válogatott. A vezetés birtokában a franciák elkezdtek felszabadultan és jól játszani, a mezőnyfölényt és a jobb játékot pedig előnyük további növelésére váltották: Pogba egy gyönyörű távoli bombával kínálta meg a svájci kaput. A 81. percben aztán a semmiből Seferovic megduplázta góljainak számát és rögtön felsejlett a délutáni spanyol-horvát emléke, ahol a horvátok 3-1-es hátrányból tudtak egyenlíteni és tolták hosszabbításra a meccset. A szépítő gól után nagyon beindultak a svájciak és előbb egy les-gólt lőttek, majd a 90. percben egy gyönyörűen helyezett góllal kiegyenlítettek. A hosszabbításban egyértelműen a franciák játszottak aktívabban és fölényben, de gólt nem hoztak az extra játékrészek (Mbappe nagyjából három meccset eldönthetett volna, annyi helyzetet hagyott ki). Jöhetett a büntető párbaj, az első ezen a kontinensviadalon. Hihetetlen, de 5-4-re Svájc nyert és továbbjutott!


Gary Linekernek, a legendás angol labdarúgónak volt egy mondása, miszerint: "A labdarúgás egy egyszerű játék, 22 ember vadászik egy labdára 90 percen keresztül és végül mindig a németek nyernek". Amikor ezt mondta, akkor viszont még nem sújtotta Németországot a magyar átok. Ugyanis az idei Európa-bajnokságon, az egyenes kieséses szakaszban eddig Magyarország korábbi csoportriválisai (Franciaország és Portugália) kiestek. Hiába birtokolta többet a labdát a Nationalelf, hiába volt majdnem kétszer annyi kapura tartó lövésük, mint az Angoloknak, az egyébként viszonylag kiegyensúlyozott mérkőzésen előbb Sterling a 75. percben, majd Kane a 86. percben betalált Neuer hálójába és sima 2-0-ás végeredménnyel Anglia válogatottja jutott a legjobb 8 közé. Az F csoport összes csapata ezzel elbúcsúzott a kontinensviadaltól. 


Ukrajna volt az egyetlen csapat, amelyik 3 szerzett ponttal tudott a nyolcaddöntőbe bejutni, ráadásul az egyetlen győzelmüket Észak-Macedónia ellen szerezték meg. Mellettük szól persze, hogy mind Hollandia, mind pedig Ausztria ellen egyetlen góllal maradtak csak alul, ennek ellenére számomra egyáltalán nem volt meggyőző, amit tőlük láttam. Igaz ez az ellenfelükre, Svédországra is. Bár a skandináv csapat az E csoportból csoportelsőként jutott tovább, szerintem közel sem azt a játékot mutatták, amit vártunk volna tőlük. Ennek ellenére a svédek számítottak a nyolcaddöntős párharc favoritjának. Egy viszonylag kiegyenlített mezőnyharcot hozó mérkőzésen ennek ellenére Ukrajna többet birtokolta a labdát és több támadást is vezetett. Még az első félidő derekán Zinchenko találatával vezetést szerzett Ukrajna, de a félidő végén Forsberg ki tudott egyenlíteni. A második félidőben egyik csapat sem tudott felülkerekedni, ezért jöhetett a hosszabbítás. Svédország borzasztó helyzetben találta magát, amit a 98. percben Danielson megkapta a második sárgalapját, amit rögtön be is váltott egy pirosra, így az extra játékrészek háromnegyedét emberhátrányban volt kénytelen lejátszani a skandináv válogatott. Előnyét azonban úgy tűnt, nem tudja Ukrajna gólokra váltani (bár nagyon keményen próbálkoztak) és már mindenki a büntetőpárbajra készült. A hosszabbítás hosszabbításában aztán a korábbi gólszerző Zinchenko beíveléséből Dovbyk fejelt a svéd kapuba, a VAR is leellenőrizte, hogy nem volt les és gyakorlatilag a gól eldöntötte a mérkőzést. Svédország kiesett.


Elég izgalmas és fordulatos nyolcaddöntő-sorozaton vagyunk túl, három bombameglepetéssel (gondolok itt Portugália, Franciaország és Németország kiesésére). Pénteken pedig elkezdődnek a negyeddöntők, az alábbi párosításokkal:
SVÁJC - SPANYOLORSZÁG
BELGIUM - OLASZORSZÁG
CSEHORSZÁG - DÁNIA
UKRAJNA - ANGLIA

Forrás: Daily Telegraph


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése