2021. július 6., kedd

UEFA Labdarúgó EB - 3 (Negyeddöntők)

Már csak 8 csapat maradt talpon a 2020-as Európa-bajnokság mezőnyéből. Néhány meglepetésnek számító nemzeti válogatott mellett a belgák, a spanyolok az olaszok és az angolok harcoltak a továbbjutásért. Talán nem kérdés hogy a negyeddöntők párosításai közül a legerősebbnek Belgium és Olaszország találkozója ígérkezett. 

A bracket (magyarul ágrajz) felső ága már a legjobb 16 mezőnyében is kicsit erősebbnek tűnt nekem, de a legjobb 8 között már vitathatatlan a felső ág erőssége.

Belgium és Olaszország összecsapása igazi csemegének számított. Egyrészt a belgák vezetik a FIFA világranglistáját, így leírni őket semmiképpen sem lehet, simán nyerték a csoportjukat és a nyolcaddöntőben a regnáló Európa-bajnok Portugáliát búcsúztatták. Az olaszok pedig szimplán bomba formában vannak. Több, mint 30 meccs óta veretlen az Azzurri, Mancini mester pedig egy nagyon jó, hajtós, küzdő, ugyanakkor felettébb látványos focit játszó keretet rakott össze. Úgyhogy a magas színvonalú mérkőzés gyakorlatilag borítékolható volt. Az első félidő egyértelműen olasz fölényt hozott, a magabiztosan és jól játszó olasz válogatott két gólos vezetést is szerzett előbb Barella, majd Insigne találataival. Az első játékrész utolsó perceiben aztán egy belga támadásnál az olasz védő lökött (elvileg) a tizenhatoson belül és a játékvezető büntetőt ítélt - többszöri visszajátszás után sem voltam meggyőzve arról, hogy jogosan. Persze az én meggyőződésem nem sokat számít a kérdésben, Lukaku pedig értékesítette a tizenegyest és 2-1-es eredménnyel fordultak a csapatok a második félidőre. A második játékrész első 35 perce remek focit hozott, mindkét csapat szépen dolgozott, jó ritmusú meccset produkáltak, és mindkét oldalon szép helyzeteket dolgoztak ki, de gól nem született. Aztán a 80. perctől a meccs színvonala nagyon leült, Olaszország már csak ki akarta húzni a végéig, Belgium pedig kétségbeesetten próbálkozott. A mélypont az volt, amikor Spinazzola sérülését követően (aki a hírek szerint Achilles-szakadást szenvedett) a belga drukkerek kifütyülték a fűben fekvő és látványosan kínok között szenvedő játékost. Nem volt egy sportszerű pillanat. A meccset viszont Olaszország nyerte és elődöntőt játszhat.


Ahogy az várható is volt, a svájci-spanyol mérkőzés óriási küzdelmet hozott. Nagyon gyorsan, már a 8. percben vezetést szerzett Spanyolország, de aki azt gondolta volna ekkor, hogy lefutott mérkőzést lesz, az nagyot tévedett. A második félidőig kellett várni az egyenlítésre, de Svájc elég komoly magabiztossággal játszott és vezettek is néhány bíztató támadást. A 68. percben kiegyenlítettek, de nem egészen tíz perc múlva jött a hidegzuhany, ugyanis egy piroslapnak köszönhetően a 77. percben emberhátrányba került Svájc. Létszámfölényét azonban Spanyolország nem tudta gólokra váltani a masszívan és pontosan (mondhatni, egy svájci óramű pontosságával) védekező svájci csapat ellen. Így a legjobb 16 után mindkét csapat újra hosszabbításra kényszerült. A nyolcaddöntőben a spanyolok a hosszabbításban lelépték Horvátországot, azonban ezt nem tudták megtenni Svájc ellen. Jöhettek a tizenegyesek. Svájc a legjobb 16-ban nagyon magabiztosan, zsinórban 5 büntetőt értékesítve jutott tovább Franciaország ellen. Nos, a spanyolok ellen ez nem sikerült. Az első büntetőt még értékesítették, az összes többi azonban kimaradt, miközben a spanyolok mindössze egyszer hibáztak és így 3-1-es büntető-összesítéssel tovább jutottak az elődöntőbe.


Az alsó ágon a legpatinásabb nevű válogatott Anglia maradt és Ukrajnának némi csodára volt szükséges ahhoz, hogy a Stadio Olimpicoból tovább tudjon jutni. Ráadásul Anglia semmit sem bízott a véletlenre. Egy meggyőző első félidő  után egy még meggyőzőbb második félidőt produkáltak, teljesen felőrölték fizikálisan és fejben is az ukrán válogatottat. Az első játékrész legelső perceiben Kane találatával szereztek vezetést az angolok és innentől kezdve kicsit kapkodóssá vált az ukrán válogatott. A második játékrészben szintén az első percekben (konkrétan az elsőben) megduplázta az előnyt Maguire és ezután már - a játék képét elnézve - eléggé eldőlt a mérkőzés. Kane második gólja és Henderson találata pedig olyan gödörbe ásta el Ukrajnát, ahonnan nem tudtak kimászni. Nagyon meggyőző, magabiztos győzelemmel jutott Anglia a legjobb négy közé.


A cseh-dán mérkőzés volt az, amelyik talán a legkisebb érdeklődésre tett szert. Bár a csoportkör első meccse óta Dánia médiakedvenc lett, mégis Csehország elleni találkozójuk azért eltörpült mondjuk a belga-olasz mellett. Maga a mérkőzés sem volt egy fantasztikusan látványos és magas színvonalú összecsapás. Dánia nagyon gyorsan el kívánta dönteni a továbbjutás kérdését. Delaney 5. percben szerzett góljával meg is szerezte az északi csapat a vezetést és a félidő utolsó perceiben Dolberg találatával 2-0-ra növelték előnyüket. A második játékrész elején Schick még szépíteni tudott és visszahozta Csehország továbbjutásba vetett hitét. A csehek támadtak, Dánia védekezett, de a minimális mezőnyfölényt Csehország nem tudta további gólokra váltani és Dánia játszhat elődöntőt. 



Az elődöntők párosítása tehát:
OLASZORSZÁG - SPANYOLORSZÁG
ANGLIA - DÁNIA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése