2021. június 15., kedd

Lezárult a HFL alapszakaszának első köre, elindult a középszakasz

Már többször is megírtam, milyen fura az idei Hungarian Football League lebonyolításának rendszere. Az alapszakasz két részre oszlik. Az első alapszakaszi körben az induló négy csapat mindegyike játszik egy meccset minden riválisával, majd az utolsó helyen végző csapat elbúcsúzik a küzdelmektől. A második alapszakaszi körben (vagy ahogy helyenként megjelenik: középszakaszban) a bent maradt három csapat viszi magával azokat a pontokat, amiket az első alapszakaszban megszerzett, levonva belőle a kiesett csapat elleni eredményeket, majd itt is mindhárom csapat játszik mindenkivel egy mérkőzést. A középszakasz első két helyezettje pedig részt vehet a XV. Hungarian Bowlon.
Az első alapszakaszi kör a Wolves és az Enthroners mérkőzésével zárult.

Fotó: Kardifotó


A két csapat még nem sok meccset játszott egymás ellen, de az Enthroners eddig egyetlen alkalommal sem tudott győzni a fővárosi csapat ellen. Ráadásul a Wolves még nem veszített mérkőzést a First Fielden (hazai pályaként már több alkalommal is igénybe vettük a székesfehérvári létesítményt korábban). Szóval az előjelek egészen jók voltak. Persze számos nehézségre is fel kellett készülnünk. Ugyebár a Cowbells ellen Achilles-szakadást szenvedett David Casarrubias defensive linemanünk, helyette kutyafuttában kellett idehoznunk Jamaal Lane defensive backet, ráadásul a védelem több tagja is kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódott (Ágota Balázs és Bicskei Dániel sérülései tűntek kicsit aggasztóbbaknak). A sötétebb felhők azonban az offense feje fölött gyülekeztek, ugyanis Gombos Dávid center vállsérülést szenvedett és a mérkőzés előtti napokban derült ki, hogy nem léphet pályára, dr. Vághy Ádámra pedig esküvője miatt (amihez ezúton is sok boldogságot kívánok neki) nem tudott a csapat számítani. Kovács István ezért kénytelen volt a teljes offensive line-t átszervezni, végül senki sem ott játszott, ahol az előző mérkőzésen - és ahol egész felkészülési időszak alatt dolgozott. 
Az a tény persze viszonylag megnyugtató volt, hogy miután a Cowbells súlyos vereséget szenvedett el a Győr Sharks ellenében és 0-3-mal zárta a bajnokságot, az már biztos volt, hogy az Enthroners elleni mérkőzésünk nem befolyásolja azt, hogy folytatódhat-e számunkra a bajnokság a középszakaszban. Persze, a Hungarian Bowlba jutásért folytatott versenyben minden egyes győzelemre óriási szükség volt. 

Forrás: Hungarian Football

Mivel már több, mint egy hét eltelt a mérkőzés óta - egyszerűen nem volt időm korábban megírni ezt a posztot -, ezért nagyon részletesen ezt a meccset nem fogom leírni. Legyen annyi elég, hogy a védelem nagyon nagy munkát végzett el, 152 yardon tartotta az egyébként elég hatékony fehérvári offense-t, két touchdownt kaptunk mindösszesen (egyiket egy 30 yardos rövid pályán), 3 labdát szereztünk és ugyanennyi 10 yardnál hosszabb play-t engedtünk. Mindent együttvéve nagyon büszke vagyok a srácokra!
Sajnos az offense-nek és a special teamnek közel sem volt ilyen jó napja, még az első félidőben kaptunk a punt csapaton és az offense-en is egy-egy visszahordott touchdownt. A fehérvári védelem egész nap hatalmas nyomás alatt tartotta Bencsics Márk irányítót, aki várhatóan ezen a meccsen többet kapott, mint egy átlagos szezonban összesen, főleg Jebrai Reagan, az Enthroners zseniális import játékosa jelentett számára folyamatos veszélyt. Végül az a teljesen szokatlan (konkrétan eddig még soha elő nem forduló) helyzet adódott, hogy a Wolves offense-nek négy negyed alatt sem sikerült pontokat feltenni a táblára, így az Enthroners könnyedén, 26-0 arányban legyőzött minket.

Fotó: Kardifotó

Ezzel lezárult az első alapszakaszi kör. Az Enthorners minden meccsét megnyerte, így (levonva a Cowbells elleni eredményeket) 2-0-ás összesítéssel ment tovább a középszakaszba. Második lett a Győr Sharks, akik 1-1-gyel várták a folytatást és kis lépéshátrányban, 0-2-es összesítéssel a harmadik helyen csúszott be a Budapest Wolves.

A középszakasz első körében - ez is nagyon érdekes - a kiírás szerint az első és második helyen továbbjutott csapat találkozott. Az Enthroners és a Sharks összecsapásán a fehérváriak egy nagyon sima győzelmet arattak - és ezzel elkezdhetett főni a szervezők feje. Ugyanis így a középszakasz második körében megrendezésre kerülő Wolves-Sharks mérkőzés mindent eldönt majd. Ha a Wolves 7 pontnál nagyobb különbséggel le tudja győzni a Sharks-ot, akkor a fővárosi csapat jut a Hungarian Bowlba, ha győz a Sharks, vagy pedig nyer a Wolves, de 7 pontnál kisebb különbséggel, akkor pedig a Cápák jutnak a fináléba (ha a Wolves győz és a két csapat között pontosan 7 pont lenne a különbség, akkor további számolgatásokra lenne szükség). Tehát, a lebonyolítási rendszer miatt a középszakasz harmadik meccse (Wolves-Enthroners) már az égvilágon semmiről sem fog dönteni. Vagy a két döntős csapatnak kell még egy teljesen lényegtelen meccset lejátszania, vagy a döntőbe jutott csapatnak kell pályára lépnie egy olyan csapat ellen, amelyiknek már minden mindegy. Nem túl optimális a helyzet.

Forrás: Hungarian Football

Cserébe a hétvégén a Budapest Wolves az Angyalföldi Sportközpontban gyakorlatilag elődöntőt játszik a Sharks ellen. Biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat ott fog hagyni mindent a pályán, úgyhogy egy fantasztikusan jó mérkőzésre van kilátás. Aki teheti, ne mulassza el a találkozót! A jelenlegi információk szerint a mérkőzésre lelátót kap a Rozsnyay utcai pálya, így személyesen is ki lehet majd látogatni (ráadásul remek időt jósolnak a meteorológusok), aki pedig inkább a szoba hűvöséből nézné a találkozót, a HFL Tv jóvoltából erre is lehetősége lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése