2021. június 29., kedd

Alapszakaszok végén

Véget értek az alapszakaszok a hazai amerikai football bajnokságokban. Mind a HFL, mind a Divízió I, mind pedig a Divízió II alapszakaszai nagyjából befejeződtek, a csapatok készülhetnek a rájátszásra - vagy elkezdhetik a nyári szünetüket.

Fotó: Kutasi Petra

A Maker's Mark HFL kurta-furcsa alapszakasza már gyakorlatilag múlt héten hétfőn befejeződött. A Budapest Wolves Sharks ellen aratott hazai győzelmét követően minden kártyát leosztottak a XV. Hungarian Bowl előtt, egyértelmű volt, hogy az alapszakasz győztes Fehérvár Enthroners fog az alapszakasz második Budapest Wolves ellen pályára lépni a HFL fináléjában. Tekintettel arra, hogy az alapszakasz utolsó mérkőzését is a két csapat játszotta volna le és a mérkőzés eredménye semmit sem befolyásolt volna, a szövetség és az érintett két csapat konszenzusos döntése értelmében az alapszakasz utolsó meccse törlésre került. A HFL-ben tehát már csak egy lépés van hátra: a XV. Hungarian Bowl a Budapest Wolves és Fehérvár Enthroners részvételével.

Forrás: Magyar Amerikai Football Szövetség

A TD Store Divízió I mezőnyében befejeződött az alapszakasz. A nyugati csoportban az utolsó fordulóig nyitott volt az első kettő hely kérdése, végül meglepetésre a sokszoros bajnok NBA Crushers az egymás elleni eredmények következtében csak harmadik helyen végzett, míg második lett a Budapest Titans, a csoport élén pedig a Budapest Cowbells végzett. A tavaly még nagyon ígéretes szezont produkáló VSD Rangers idén nem kapott olyan erősítést az Enthroners-től, mint 2020-ban és önállóan a jelek szerint még nem érik el a Divízió I szintjét, nyeretlenül, az utolsó helyen zárták az alapszakaszt. Keleten nagyon egyértelműek voltak az erőviszonyok nagyjából az első mérkőzést követően (talán már előtte is). A Miskolc AFT (leánykori nevein Steelers és Renegades) a szezon előtt még nem tudta, milyen szinten tudják majd összerakni a csapatot. Sajnos nem voltak elég optimisták ahhoz, hogy neki merjenek indulni a HFL-nek, pedig gyorsan kiderült, hogy inkább HFL-be illő kerettel rendelkeznek, mint Div I-essel. A második vonal toronymagas esélyesei, valójában az év meglepetése lenne, ha nem tudnák megnyerni a Divízió I-et. Mellettük már évek óta szépen épül és erősödik a DEAC Gladiators. A debreceni székhelyű csapatot egyedül a Miskolc tudta legyőzni, mindenki más ellen győzelmet arattak. Az Eger komoly mélyrepülésben van, meghatározó játékosokat vesztettek és jelenleg nem igazán tudnak komoly erőt képviselni, a 0-5-ös mérlegük is ezt bizonyítja. Bár ebből a csoportból nagyjából eleve lehetetlen lett volna számukra rájátszásba jutni, de a Dabas Sparks évek óta egy erős középcsapata a Divízió I-nek, talán egy szerencsésebb csoportbeosztás mellett megcsíphették volna az idei playoffot, de így csak a csoportharmadikként hely jutott nekik és a nyári szünet.

Forrás: Hungarian Football

Ezen a hétvégén kerül sor a Divízió I elődöntőire. Szombaton a Cowbells 2 fogadja a DEAC Gladiators csapatát, vasárnap pedig a Titans utazik Miskolcra. Az elődöntő győztesei egy héttel a Hungarian Bowl után, július 17-én mérkőznek meg a Pannon Bowl trófeájáért.

A Redda-Futár Divízió II-ben még kettő mérkőzés a hétvégén kerül megrendezésre, mindkettő a keleti csoportban. A DAK Acél Gorillaz és a Levelek Spartans összecsapása már csak presztízs jelleggel bír, a győztes végez majd a csoport harmadik helyén, a vesztes a negyedik lesz. A másik meccs azonban sokkal több mindenről dönthet. Bár a CFS Guardians és az Újpest Bulldogs is kiharcolta az elődöntős szereplést, ráadásul mindkettő csapat veretlenül áll jelenleg. Kettejük párharcának győztese hazai pályán fogadhatja a Tatabánya Mustangs csapatát, míg a vesztesnek a Budapest Wolves 2 otthonába kell utaznia. Mivel alapvetően jó hazai pályán játszani (és rossz a Wolves ellen idegenben pályára lépni), feltételezhetően mindkét csapat nagyon hajtani fog a győzelemre. A csoportban talán két meglepetés volt, egyrészt a Rebels Oldboys visszalépése rajzolta át az erőviszonyokat, másrészt a Gorillaz finoman szólva is mérsékelt teljesítményével kalkuláltak talán kevesen. A nyugati csoportban is volt visszalépő, a Kaposvár-Taszár Hornets végül nem tudta vállalni a meccseket.Viszont már a kiírás során tudni lehetett, hogy a csoport két favoritja a Tatabánya Mustangs lesz és a főleg fiatalokból és újoncokból álló Budapest Wolves 2 lesz. Bár a Wolves 2-nek volt néhány hajmeresztően nehéz meccse, Blaschek Bence által vezetett csapat végül veretlenül megnyerte a csoportot és várja, hogy a keleti csoportban ki végez másodikként. A Tatabánya Mustangs évek óta a Divízió II egyik legerősebb csapatának számít, de hiába vannak ott konstansan az élmezőnyben, a Divízió I-gyel még nem akarnak megpróbálkozni. Pedig idén is csak a Wolves 2 tudta őket megverni. 

Forrás: Hungarian Football

A harmadik osztályban az elődöntőkre majd a Hungarian Bowlt követő hétvégén kerül majd sor, vasárnap kerül megrendezésre a legjobb négy csatája. A Budapest Wolves fogadja majd a Guardians-Bulldogs párharc vesztesét, a győzteshez pedig utazik majd a Tatabánya Mustangs. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése