2013. október 27., vasárnap

Bajnokok vagyunk!

Azt kérdezed, hogy milyen érzés kb. 5000 néző előtt játszani? Felemelő. Azt kérdezed, hogy milyen érzés egy erős csapat ellen győzni? Remek. Azt kérdezed, milyen érzés a Wolves-t legyőzni? Csodálatos. Azt kérdezed, milyen érzés az utolsó percekben megfordítani egy mérkőzést? Fantasztikus. Azt kérdezed, milyen érzés bajnoki címet nyerni? Maga a menyország. És akkor megkérdezed, hogy milyen érzés, amikor mindez egyszerre valósul meg? Nincsenek rá szavak.



Szerintem a BVSC Szőnyi úti stadionja hosszú-hosszú évek óta nem fogadott be annyi nézőt, mint tegnap. Csurig teltek a lelátók, a rövid íven is álltak a nézők, egészen fantasztikus volt a hangulat ezen a villanyfényes szombat délutánon/estén.

A Docler Wolves kezdett erősebben egy field goal és egy touchdown megszerzésével 10 pontos előnyre tettek szert. A negyedik negyed végéig pedig hiába csináltunk bármit, valahogy legalább 3 pont mindig ott volt a két csapat között az ő javukra.

A Docler Wolves bevonulása
Ahogy az várható volt, offense elsősorban a futójátékot erőltette ellenfelünk és kifejezetten sikeresen is tették azt, Lenner Péter nagyon jó futásokat mutatott be köszönhetően annak, hogy előtte az offense fal nagyon szépen blokkolt. Több alkalommal is eljutottak a red zone-ig, ott azonban a védelmünk több alkalommal is összekapta magát. Lenner végül 3 futott TD-t szerzett, amivel csapata legjobbja lett.


A mi offense-ünk a szezon legrosszabb napját fogta ki. Nem szeretek kiemelni egy játékost és bűnbakként állítani be, de amikor egy center folyamatosan rosszul snappel, akkor igen nehéz eltekinteni ettől. A rossz snapek mellett Bencsics Márknak folyamatosan hatalmas nyomás alatt kellett játszania, többször megütötték (többször bőven roughing the passer volt, amire az egész mérkőzés alatt egyetlen zászlót dobtak csak a bírók), többször sackelték. Ennek ellenére, köszönhetően főleg Igari Szűcs Tamás és Tokaji Péter elkapók elképesztő játékának, haladt a passzjáték és Márk két passzolt TD-t, illetve egy futott TD-t szerzett.
A rossz snapek mellett tovább nehezítette a field positionért vívott harcunkat az, hogy a punt csapat is nagyon rossz napot fogott ki. A hatalmas nyomás miatt a punter Szakács Kristóf nagyjából átlagosan 10 yardot tudott puntolni, ami a rossz teljesítménynél még egy kicsit gyengébb.
Így aztán a védelmünknek is rendszeresen rossz field positionből kellett védekeznie. Ráadásul a defensive line ezen a mérkőzésen kicsit kevésnek bizonyult a jóval nagyobb darab és tapasztaltabb Wolves offensive line ellen, így a linebackereimre extra nyomás hárult.

Elek Ádám 97 yardos kickoff return touchdownja közben
Bár teljesen felesleges belemenni mi-lett-volna-ha találgatásokba, de azt mindenképpen fontosnak érzem kiemelni, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültünk volna, ha Storcz András, a Wolves kickere-puntere-receivere nem sérül meg az első negyedben. Hiánya miatt Kovács István vezetőedző többször is kénytelen volt lehetetlen helyzetből is negyedik kísérleteket bevállalni. Emellett tudjuk, hogy Storcz elképesztően hosszú rúgásokra képes és pontosan is rúg, a meccs előtt én úgy számoltam, hogy játékában kb. 3 field goal benne lesz. Ebből egyet tudott teljesíteni, majd egy kickoff returnnél (ráadásul amiből touchdownt szereztünk) elszakadt az egyébként is sérült combizma.
Aki olvasta korábban a blogomat, annak nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem kedvelem Storczot, kiváltképpen a tavalyi junior döntőn mutatott viselkedése miatt, de egy ilyen sérülést senkinek sem kívánok (tegnap is én voltam az első, aki odamentem hozzá megnézni, hogy mi történt vele). Gyors gyógyulást kívánok neki!

A negyedik negyed vége előtt 21-24 volt az állás a Wolves javára. alig több, mint hét perc volt hátra a mérkőzésből, amikor visszaadtuk a labdát az offense-nek. Egy elképesztően hosszú, büntetésekkel, harmadik- és negyedik kísérletekkel teli hosszú drive végén Bencsics Márk touchdownt szerzett. Igazi, fantasztikus comeback drive volt, ezért minden tiszteletem az offensive coordinatoré és az egész offense-é. Gyönyörű volt. A mérkőzés során először vezetést szereztünk, 28-24 volt az állás.
Kicsit kevesebb, mint kettő perccel a vége előtt a védelmünön volt a sor. Két feladatunk volt, egyrészt fusson az óra, másrészt az ellenfél ne szerezzen touchdownt (ugye a 3 pontot érő field goal már nem lett volna elég ellenfelünknek). Kivédekeztük az első három kísérletet, majd következett egy 4&10 szituáció. Meglepő módon az ellenfél vezetőedzője úgy döntött, hogy a kicsit visszahúzódó defense-ünk ellen megpróbálja az irányítót futtatni egy bootleg play-ből. Érdekes döntés, hiszen a mi védelmünk edzéseken ilyennel rendszeresen találkozik, ráadásul azt Bencsics Márk futja. Most a Wolves irányítója, Récsey Dávid indult el a labdával, aki sokkal lassabb Márknál, így a védelmünk könnyedén oda tudott érni és megállította az irányítót.
56 másodperc volt hátra, amikor visszaadtuk a labdát a támadó alakulatunknak. A játékvezetőkkel történt egy kis egyeztetés, majd megállapították, hogy igen, ki tudjuk térdelni a hátralévő időt. Elkezdődött az ünneplés az oldalvonalnál. Márk térdelt egyet. A Wolves időt kért. Márk térdelt még egyet. A Wolves időt kért. Majd a játékvezetők kértek időt. És hosszas tanácskozás után megállapították, hogy elszámolták, és mivel a Wolves-nak kettő időkérése is volt még, ezért az óra nem fog tudni leperegni 3 térdeléssel. Kitört a botrány az oldalvonalunkon, ez a döntés akár a győzelmünkbe is kerülhetett volna. A három térdelés után, amint a támadóidő lepergett, időt kértünk és pályára lépett a punt csapat. Megkérdeztem az egyik játékvezetőt, hogy mennyi idő van még hátra, azt a választ kaptam, hogy kettő másodperc. Ez alapján utasítást adtunk a punternek. Majd a vezetőbíró közölte, hogy a hátralévő idő 15 másodperc. Az indulatok megfékezhetetlenek maradtak a mi kispadunknál, Kovács Zsolt vezetőedzőt kizárták a mérkőzésből és Zagyva Balázs edző is kapott egy büntetést sportszerűtlen magatartásért. Jött a punt, az ellenfél játékosa Cseperkáló Péter ledarálta a puntert, így továbbra is miénk maradt a labda és egy újabb térdeléssel véget is ért a találkozó.
Az utolsó perceket azért írtam le ilyen nagy részletességgel, mert a helyszínen kint lévő 5000 szurkoló sem tudta, mi történik a pályán. Viszonylag ritkán (soha) látni olyat, hogy egy csapat háromszor térdel, majd puntol. Elképesztően nagy játékvezetői hiba volt.

És ez a "bénázás" a végén egy kicsit rontott a hangulaton is, ennek ellenére, amikor végre lefújásra került a döntős, fergeteges hangulat és óriási ünneplés vette kezdetét.



Történelmi tettet hajtottunk végre, a magyarországi amerikai football történetében először sikerült döntőben legyőznünk a Budapest Wolves csapatát. De ellenfelünknek sincs semmi oka szégyenkezni, egy sportszerű, kemény, fantasztikus mérkőzést hoztunk össze, olyat, ami egészen biztos, hogy rettentően pozitív hatással van az amerikai football életre és biztos vagyok benne, hogy további nézőket fog vonzani a mérkőzésekre - ha másra nem, hát a két csapat találkozóira.

Az edzői gárda (balról jobbra): Kovács Sándor, Zagyva Balázs, Sződy Ferenc, Kovács Zsolt

Köszönet a fotókért: Photo:in-visible

A Bajnok csapat névsora:
Bencsics Márk csapatkapitány QB
Szűcs Máté csapatkapitány LB
Szobonya Bence csapatkapitány LB
Danku Dávid csapatkapitány RB
Ambrus Tamás - DL
Bakonyi Norbert - OL
Bíró Szabolcs - OL
Bittner István - DL
Dr. Borhegyi Ferenc - DL
Czirók Márton - QB/WR
Elek Ádám - WR
Fazekas Roland - OL
Gál Tamás - DL
Hadzsi Márton - OL
Hatlaczki Ádám - LB/DB
Hartai Gábor - OL
Igari Szűcs Tamás - WR/TE
Illés Álmos - DL
Joó Sándor - DL
Kapás László - LB
Kordován Csaba - LB
Kovács Gábor - OL
Madarassy Kristóf - K/P/DB
Madarassy Richárd - DB
Mórocz András - WR/TE
Novakov Dávid - LB
Popovics Tibor - DB
Puha Gábor - DB
Rinyu Béla - WR
Sápi András - DB
Sipiczki Ádám - LB
Slézia Bálint - DB
Stefanidesz Ádám - DB
Szakács Kristóf - K/P/DB
Szekeres Ádám - RB
Szűcs Gábor - LB
Tokaji Péter - WR
Varga Ferenc - LB
Varga György - WR
Varga Tibor - DL

Kovács Zsolt - head coach
Sződy Ferenc - defensive coordinator
Kovács Sándor - defensive coach
Zagyva Balázs - offensive line coach
Hajós Róbertné - general manager




9 megjegyzés:

  1. Nézőként valóban nem volt érthető, mi történik a végén, a Volves viszont nagy (rutintalan?) hibát követett el, amikor szabálytalankodott a punterrel, ezzel elveszítette még az esélyét is, hogy az utolsó pillanatban fordíthassanak. Mindegy, a ló is megbotlik…
    Remek meccs volt, szebben játszottatok, a Volves szinte csak futott, amit a végén már jól levédekeztetek!
    Gratulálok a csapatnak, történelmet írtatok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyszerű mérkőzés volt, fantasztikusan éreztük magunkat, és szívből gratulálunk a győztes csapat minden tagjának! Pártatlan focirajongóként léptem be a stadionba, de úgy jöttem ki a kapun, hogy azt gondoltam, "Legközelebb a Hurricanes-nek fogok szurkolni, mert sokkal szimpatikusabb és látványosabb volt a játékuk, és mert ezek után nagyon megérdemlik."
      Azt még megkérdezném, hogy Storcz egész pontosan milyen és mennyire súlyos sérülést szenvedett el, mert nagy csend volt, amikor levitték a pályáról, és utána csak azt láttuk, hogy a mentőautó ment a pálya túloldalára, de további információkat nem közöltek.
      Még egyszer köszönöm az élményt mindannyiunk nevében, egy életre szólt, és ezek után megígérhetem, a továbbiakban is kint leszek a döntőkön! :)

      Törlés
    2. Köszönjük szépen, mindig nagy öröm, amikor a játékunkkal új rajongókat szerzünk a csapatunknak és a sportágnak!
      Storcz Andrisról sajnos egészen konkrét információim nincsenek. Azt tudom, hogy combizom-szakadást szenvedett, de hogy mennyire súlyos, mennyi izomrost sérült és hogy mikorra várható a felépülése, azt nem tudom.

      Törlés
  2. A hírek szerint részleges szakadás, és nem kell műteni. Reméljük mielőbb rendbe jön.

    VálaszTörlés
  3. Én csak azt szeretném laikusként megkérdezni, hogy miért a bíróktól kell megkérdezni, hogy letérdelhető-e a hátralévő idő?

    VálaszTörlés
  4. Mert az általuk mért meccsidő a hivatalos, nem pedig a kijelzőn lévő.

    VálaszTörlés
  5. És akkor miért nem elég megkérdezni az időt? Nekem egy kicsit viccesnek tűnik, hogy a bírók mondják meg, hogy térdeljen-e egy csapat vagy sem. Megnézve a meccs videóját ( nem emlékeztem, hogy hallottam-e a helyszínen ), a bírók be is mondták mennyi van hátra. Tehát a kérdés továbbra is áll... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár kicsit kötözködés szagú a komment, azért próbálok érdemben válaszolni:
      A bírókhoz intézett kérdés elsősorban az volt, hogy a Wolves-nak mennyi időkérése maradt. Erre az volt a válasz, hogy egy. Ezek után puszta formalitás volt, hogy megkérdezték a refet, hogy ugye, ki tudják térdelni a hátralévő időt, amire a válasz az volt, hogy igen. Az első térdelés és wolves-időkérés után derült ki, hogy maradt még egy időkérése a Wolves-nak. Ami miatt már nem lehetett kitérdelni a hátralévő időt.
      Összefoglalva: a bírói hiba nem az volt, hogy azt mondták, hogy igen, ki lehet térdelni (mert ezt nyilván a játékosok és az edzők is ki tudják számolni), hanem az, hogy tévesen közölték a Wolves meglévő időkéréseit.
      Remélem, így már érthető.

      Törlés