2013. november 10., vasárnap

Rivalry 8.0 - Hurricanes vs Wolves

Amikor először összecsapott a Hurricanes és a Wolves, azonnal elmondhattuk, hogy egy rivalry meccsre került sor. Ugyan a kifejezés a tengerentúlról érkezett és azokat az összecsapásokat jellemzi elsősorban, amik hosszú és változatos múltra tekintenek vissza, ezáltal sokkal nagyobb feszültséget kelt és figyelmet vonz.
Nálunk - a sportág fiatal voltára tekintettel - a klasszikus rivalizálást vad lenne kijelenteni. Mégsem kétséges, hogy a két fővárosi csapat, a Wolves és Hurricanes találkozója - hazai viszonylatban -  igazi rivalry lett.




Ennek a rivalizálásnak két kiindulópontja is van. Egyrészt a közös gyökerek és az elválás körüli feszültség, másrészt pedig az, hogy kétségtelen, hogy Magyarország két legjobb csapatáról, két legjobb sportszervezetéről van szó. Ez a két fő összetevő, emellé kapcsolódik az a fontos tény is, hogy ennek a két csapatnak van a legnagyobb rajongótábora. Ráadásul ezek a rajongótáborok tudják is, hogy hogyan kell egy amerikai football mérkőzésen viselkedni, hogyan kell szurkolni. Így a mérkőzések során a pályán és a lelátón is itthon utánozhatatlan és utolérhetetlen hangulat uralkodik. (Csak érdekességképpen: ha jól számolom, a Hurricanes és a Wolves első számú csapatának eddigi négy találkozójára kb 13000 néző volt kiváncsi)

Forrás: Budapest Hurricanes
Tavaly egyértelmű volt, hogy Magyarország legjobb amerikai football sportszervezete a Budapest Wolves, hiszen mind a felnőtt, mind pedig a junior korosztály trónjára ők tudtak felülni, miután mind a két döntőben legyőzték a Hurricanes-t.

Idén változott a helyzet. A párharc úgy kezdődött, hogy a Wolves második számú csapata találkozott a Hurricanes második számú csapatával a divizó 2 alapszakaszában. Ekkor a Wolves győzelmét hozta az összecsapás. Ezt követően a HFL alapszakaszában találkozott össze a két felnőtt csapat, ahogy 2012-ben is, idén is a Hurricanes nyert. Majd következett a HFL döntő, ahol megint a Hurricanes tudott győzedelmeskedni.

Forrás: Budapest Hurricanes
És elérkezett a junior elődöntő.
Miután utánpótlás csapatunk a Wild Card mérkőzésen legyőzte a Budapest Cowboys ifjait, elődöntőbe jutott, ahol ellenfele az alapszakasz másik csoportját első helyen záró Budapest Wolves lett.
Nagyon jól indult számunkra a mérkőzés, félidőben 17-0 arányban vezettünk. A második játékrészben kicsit magára talált a Wolves Juniors, kicsit szerencséjük is volt, így a vége majdhogynem izgalmas lett, 31-20 arányban nyertünk. Ezzel a junior csapatunk döntőbe jutott, a Wolves pedig búcsúzott az itthoni junior versenysorozattól.
Hatalmas gratuláció juniorjainknak és edzőiknek.

Forrás: Budapest Hurricanes
Ha már a Hurricanes-Wolves rivalry-ről beszélünk, nézzük meg mindezt számokban! Eddig összesen 8 alkalommal találkozott a két csapat valamilyen szintéren. A első számú felnőtt csapatunk négy alkalomból háromszor verte meg a Wolves-t, a juniorok háromból kettő alkalommal, míg a második számú csapat elvesztette az egyetlen találkozót. Így összességében 5 győzelemmel és 3 vereséggel a Budapest Hurricanes áll jobban. De éppen azért, mert egy rivalry-ről van szó, sosem szabad majd biztosra mennünk.

A Budapest Hurricanes szezonjából egyetlen mérkőzés maradt hátra, a junior döntő. A másik elődöntőben az Újpest Bulldogs 34-12 arányban legyőzte a Székesfehérvár Enthroners juniorjait, így aztán jövő héten a Hurricanes Juniors a Bulldogs Juniors-szal vívják a korosztály döntőjét.
Mindkét csapattól nagy eredmény lenne a döntő behúzása. Ha a Hurricanes juniorjai nyernek, kétségtelen, hogy 2013-ban Magyarország legjobb amerikai football sportszervezete a Budapest Hurricanes. Amennyiben a Bulldogs fiataljai nyerik meg a junior kupát, úgy elmondhatják, hogy a felnőtt legalsóbb osztály megnyerését követően az utánpótlás terén is nagy erőt tudnak felvonultatni.
Forrás: Újpest Bulldogs

Mindenképpen említést érdemel, hogy tegnap, 2007 után először ismét nyerni tudott magyar junior csapat Ausztriában. A Budapest Wolves U19-es csapata veretlenül nyerte meg a korosztály bajnokságát Ausztriában, hosszabbításban, 20-18 arányban legyőzve a Generali Invaders csapatát. Érdekesség, hogy az Invaders-nek nem lehet jó emléke a Wolves juniorjaival játszott rájátszás-mérkőzésekről, 2007-ben ugyanis (akkor még a mi vezényletünk alatt) a Wolves Juniors hosszabbításban búcsúztatta az elődöntőben a St. Pölten Invaders-t.
Igaz ugyan, hogy a bajnokság igencsak csonka mezőnnyel indult (hiszen a Wolves mellett csak a Styrian Bears, a Generali Invaders (St. Pölten), a Vienna Warlords és Villach Eagles indított csapatot, a komolyabb egyesületek és komolyabb játékosaik (Vikings, Raiders, Dragons, Knights, stb.) a válogatottra készülnek), ennek ellenére ezúton is hatalmas gratuláció a Budapest Wolves Juniors-nak és edzői stábjának! Külön azért, hogy egymást követő két napon két mérkőzést le tudtak játszani. Ez hatalmas dolog.

Fotó: Kökény János

2 megjegyzés:

  1. a Wolves Juniorok nevében köszönjük az elismerő szavakat. Jó lett volna kipihent csapattal kiállni, de a sorsolás így hozta. Gratulálunk a győzelemhez. A két csapatnak pedig egyre magasabb szintű izgalmas, nézővonzó összecsapásokat kívánunk!

    VálaszTörlés
  2. nagyon jot tett az amerikai focinak az a rivalizalas. Jobb lett volna, ha a korulmenyek nem ugy alakulnak, hogy ki kell valtonot a csapatbol es masik egyesulet kerul ebbe a helyzete, de ha mar igy alakult, akkor orulok, hogy a wolves is ujra rendezni tudta a junior kerdest! :)

    VálaszTörlés