2013. október 26., szombat

HFL Döntő beharangozó - Interjú Sződy Ferenccel

A HFL döntőt beharangozó interjú-sorozat utolsó állomásaként én magam válaszolok a feltett kérdésekre. Szerettem volna Kovács Istvánnak, a Docler Wolves vezetőedzőjének is elküldeni a kérdéseket és közzé tenni a válaszait (mert így nagyon egyoldalúnak tűnik a beharangozás), de sajnos elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni (ami egy bajnoki döntő előtt egy nappal, valljuk be, teljesen érthető). Úgyhogy a Budapest Hurricanes defensive coordinatorának válaszaival zárul most az interjú-sorozat.



Francesco's Sports (FS): A vezetőedző beleszól a védekező taktika kialakításába?
Sződy Ferenc (SzF): Szezon előtt természetesen mindig vele is egyeztetem a használni kívánt rendszert. Inkább az irányvonalakat határozza meg, részleteibe nagyon ritkán szól bele.
Az idei HFL-t megelőzően is Kovács Zsolt vezetőedzővel és Kovács Sándor kollégámmal hármasban ültünk le és határoztuk meg, hogy mit is szeretnénk látni a védelmünktől, majd Sanyival ketten építettük fel a rendszert.
Amikor a rendszerünk kész, Zsolt már nem szól bele semmibe, mérkőzésen pláne nem.

FS: Mi alapján választod ki a védekező taktikát az egyes playekben?
SzF: Minden mérkőzésre úgy készülök fel, hogy megpróbálom megismerni az ellenfél offense-ét, ha tehetem úgy, hogy személyesen is elmegyek egy meccsüket megnézni, ha ez nem kivitelezhető, akkor úgy, hogy a más csapatokkal játszott összecsapásait elemzem ki. Ebben hatalmas nagy segítség, hogy idén a szövetség már kötelezte a csapatokat arra, hogy a mérkőzésüket követően legkésőbb szerdáig online elérhetővé kell tenniük a meccsvideókat. Természetesen a videó megnézése önmagában nem elég, megpróbálok tendenciákat, rendszerességet találni a játékukban, és erre tudom felépíteni a defense game planjét.
Emellett persze az adott meccsszituáció, a pályán látottak, a field position (hol tart a játék a pályán), a hátralévő idő, a mérkőzés állása, és rengeteg minden más (akár még az időjárás is) befolyásolhatja, hogy milyen playt hívok.

FS: Mennyire hagyod beleszólni a defense csapatkapitányt a taktikába?
SzF: A game plan kialakításában semennyire, mert ez az én dolgom, az én felelősségem. Az adott playeknél viszont igen. A pályán Szűcs Máté csapatkapitány a főnök. Mivel nyolc éve dolgozunk együtt (és mivel egy nagyon érett, jó játékos) ezért teljes bizalmamat élvezi. Ha látja, hogy a behívott play nem megfelelő a felálló offense ellen, ő áthívhatja. Emellett a jelenlegi védelmi rendszerbe beépítettünk néhány automatikus audible-t (áthívást) is, ami az ellenünk felálló offense-re reagál. Emellett minden drive után meghallgatom, hogy mit látott a pályán, ami esetleg okot adhat arra, hogy változtassak.

FS: Hogyan kommunikálsz a csapattal?
SzF: Kézjelekkel. Minden play után az a játékos, aki a következő playt hívja, kinéz rám, én kézjelekkel közlöm vele, mi a következő play és ő a defense huddle-ben (amikor a védő játékosok körbeállnak) elmondja a többieknek.

FS: Van kabalád, rituáléd mérkőzés előtt?
SzF: Rituálé nincs igazán, próbálom nagyon nyugodtan tölteni a mérkőzést megelőző estét és délelőttöt, hogy fejben kipihenjem magam és kiegyensúlyozottan mehessek a mérkőzésre. Egy kabalám van, minden mérkőzésre a feleségem által hímzett Hurricanes Defense-es cipőben megyek.

FS: Szoktál veszekedni a játékosokkal?
SzF: Ha a szituációt úgy ítélem meg, hogy építő jellegű lehet egy leszidás, akkor igen. Egyébként ez nagyon nehéz kérdés, mert egy hiba után van, akit az motivál, ha leordítja az edzője a fejét és van, akit az, ha megveregetem a vállát és megnyugtatom. Azoknál, akikkel régóta együtt dolgozom, nagyjából már tudom, hogy melyik módszer válik be, próbálok ez alapján cselekedni. Egyébként a veszekedés terhének oroszlánrészét szerencsére Kovács Sanyi barátom leveszi a vállamról :)

FS: Amíg az offense csapat van a pályán, tudsz a játékra koncentrálni, vagy már a következő defense meneten gondolkodsz?
SzF: Nagyon ritkán tudok az offense játékára figyelni. Nem is az a dolgom. A defense drive után a játékosokkal, a segédezdőkkel beszélek, felkészítem őket és magamat is a következő drive-ra.

FS: Melyik mérkőzésre emlékszel a legszívesebben?
SzF: Azt hiszem, életem mérkőzése eddig a 2008-as Junior Meisterschaft bronzmeccs volt, még a Budapest Wolves Juniors színeiben. A Raiders Tirol juniorjai megettek minket az első félidőben, majd a szünetben sikerült úgy felrázni a csapatot, hogy a második két negyedben mindösszesen két first downt kaptunk (az egyiket büntetésből). És végül kvázi egész Európa meglepetésére Innsbruckban bronz érmet nyertünk.

FS: Mi volt a legnagyobb sikered?
SzF: A 2007-es osztrák junior arany, a 2008-as osztrák bronzérem, és a 2011-es bajnoki címek.

FS: Szerinted milyen típusú, mentalitású, hozzáállású ember az ideális a védekező posztokra?
SzF: Legyen elszánt, legyen céltudatos, legyen kőkemény. És bocsánat, hogy most plagizálok, de legyenek olyanok, mint a Hurricanes defense játékosai.

FS: Mit jelent neked a Wolves ellen játszani?
SzF: Ezt nagyon nehéz megfogalmazni. Mindent, amit ez a sportág adhat itthon. A legnagyobb motivációt, a legnagyobb rivalizálást, a legjobb ellenfelet, a legjobb közönséget.

FS: Hogy készültél te és a csapatrészed a döntőre?
SzF: Már sokszor nyilatkoztam, hogy nekem a Wolves ellen játszani mindig különleges élmény. Nem lennék én football edző, sőt, a csapat sem létezne. Majdnem mindent, amit ebben a sportban elértünk azt valahol nekik is köszönhetjük. Hiszen onnan indultunk. Ráadásul nagyon sok ott tevékenykedő játékossal, edzővel, sportvezetővel jó viszonyt ápolok, jó dolog a pályán találkozni velük.
Azonban ez is csak egy football mérkőzés. Ugyanúgy kellett rá szakmailag felkészülnöm nekem is és a csapatrészemet is ugyanúgy készítettük fel, mint ahogy eddig. Egyedül az a különbség egy másik csapat elleni meccshez képest, hogy nagyobb figyelmet kellett fordítanunk a mentális felkészítésre, melyben Kovács Sanyi hatalmas segítségemre volt.

FS: Szerinted mi a Wolves legnagyobb erőssége, ki a legjobb játékosa?
SzF: A rutinjuk. Sok olyan játékosuk van, akik elképesztően sok meccset és nagyon sok nemzetközi meccset megjártak, rengetegféle footballt megismerhettek. Itthon szerintem mi vagyunk az egyetlen csapat, akik ellen a meccset nem tudják úgymond rutinból lehozni. Sok jó játékosuk van, a teljesség igénye nélkül kiemelném Pethő Ferit (OL), Péter Csabát (LB), Lenner Pétert (RB), de talán a legértékesebb játékosuk jelenleg Storcz András (WR, K, P).

FS: Szerinted mi a Hurricanes legnagyobb erőssége és ki a legjobb játékosotok?
SzF: A sebesség. Emellett a fiatal átlagéletkor és az ezzel szemben nagy nemzetközi rutin. És a csapategység. Nagyon nehéz legjobb játékost kiemelni, mert majdnem minden meccsen más teljesít a legjobban.

FS: Elkerülhető a tavalyi döntőbeli fiaskó?
SzF: Tavaly rosszul építettük fel a szezonunkat. Akkor az volt a célkitűzés, hogy legyőzzük a Wolves-t. És amikor ez az alapszakaszban megtörtént, leültünk. Idén ezt a hatalmas hibát nem követtük el, a 2013-as célunk egyértelműen a bajnoki cím megszerzése. Úgyhogy igen, elkerülhető.

FS: Készültök valami különlegességgel, amivel meg akarjátok lepni a Wolves-ot?
SzF: Defense oldalon nem. Mi csak csináljuk a dolgunkat, a saját játékunkat játszva akarjuk megállítani a Wolves erős offense-ét.

FS: Szerinted ki nyeri meg idén a HFL-t?
SzF: A Budapest Hurricanes. Az igazat megvallva nem is tudom elképzeni, hogy ne mi nyernénk. Hiszek a srácokban.



Az interjú-sorozat további részei:
Kovács Zsolt vezetőedző válaszai
Szűcs Máté csapatkapitány válaszai
Bencsics Márk csapatkapitány válaszai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése