2017. május 17., szerda

Flag footall

Még 2015 nyarán elindítottam egy cikksorozatot a különböző csapatsportok tömegsport jellegű változatáról. Sajnos a tervezett sorozatban egyelőre csak egy cikk jelent meg, az is a jégkorong „egyszerűsített”, tömegsporttá avanzsálható változatáról, a floorballról szólt és a remek Nagy Dórával készült interjúval sikerült színesítenem a posztot.
Közel két év elteltével, személyes érintettség okán jutottam el odáig, hogy a a cikksorozat második elemét is megírjam. Ez a cikk pedig az amerikai football tömegsport jellegű változatáról, a flag footballról fog szólni.
Deim Vilmos, a Wolves fiatal tehetsége, aki a tackle foci mellett a hétvégén ebben a sportágban is megcsillogtatta képességeit. (Fotó: Nagy Dániel)

Mint ahogy azt a bevezetőben is említettem, személyes érintettség vezetett ahhoz, hogy végre megírjam ezt a posztot. Történt ugyanis, hogy a hétvégén nekem kellett vezetnem a Budapest Wolves egyik U16-os flag foci csapatát. Korábban nem sok közöm volt a sportág ezen válfajához, de mivel a kicsiket nekem kellett irányítanom, kénytelen voltam kicsit utánanézni a dolgoknak, hogy miről is szól mindez.

Az amerikai football önmagában egy kemény, agresszív, fizikai kontaktust igénylő sportág. Nyilvánvaló, hogy bárki, komolyabban kontrollált felkészítés nélkül ezt a sportot nem űzheti. Ráadásul a megfelelő – és a versenykiírások szerint kötelező – felszerelés sem két fillér, úgyhogy tömegsportként nyilván nem tud megjelenni. Azonban, áthidalandó az előbb említett nehézségeket, Amerikában már nagyon régen kialakult az úgynevezett „touch football” nevű változat, ahol védőfelszerelés nélkül játszottak a játékosok és egymás érintésével véget ért a play. Ennek a touch footballnak az egyik legnagyobb hátulütője az volt, hogy nehéz volt kontrollálni. Azaz volt, hogy a touch, azaz az érintés olyan nagyra sikerült, hogy kórházba juttatta a másikat, illetve a másik véglet az volt, amikor az érintés annyira kicsit volt, hogy a labdás játékos el sem ismerte a „szerelés” tényét.
A „félreértések” elkerülése érdekében vezették be a flag footballt. Ennek a sportágnak az a lényege, hogy a játékosok a derekukon viselnek egy övet, melyen,  a két csípőnél egy-egy lazán rögzített szalag (ez a flag) található. A szerelés pedig akkor valósul meg, amikor ezt a szalagot az ellenfél játékosa le tudja rántani a labdás övéről.

A flag foci alapvető szabályait az alábbiakban tudnám összefoglalni.
Kis pályán játszák a flag footballt, 25x25 yardos félpályákhoz 10 yard mély end zone kapcsolódik. Ezen a pályán játszik a két csapat, öt az öt ellen. Akárcsak a fociban, a labdát snappeléssel kell játékba hozni, majd az irányító passzol vagy leadja a labdát a futónak. Flag footballban a center is route-ot futhat és jogosult elkapó (szemben a „rendes” footballal). Blokkolni nem lehet, kizárólag a kosárlabdában is alkalmazott elzárás szabályos, azaz a „blokkolónak” mozdulatlan pozíciót kell felvennie. Egyébként az öt yardosról indulva négy kísérlet áll rendelkezésére a csapatnak, hogy eljusson a félpályáig, majd megint négy, hogy az ellenfél end zone-jába juttassa a labdát. Ha a négy kísérlet alatt nem sikerül eljutni a kijelölt pontig, akkor az ellenfél támadhat a saját 5 yardosáról. Speciális szabály még, hogy az ellenfél 5 yardosán belül csak passzjátékot lehet indítani. A touchdown 6 pontot ér, az 5 yardosról indított extra pont (itt ugyebár futni nem lehet, csak passzolni) 1 pontot, a 12 yardosról indított kísérlet pedig 2 pontot ad hozzá.

Hazánkban még 2011. körül, Tóth László szövetségi elnöksége során került előtérbe a flag football kérdése, mint a sportág bővítésére, népszerűsítésére tett kísérlet, azonban azt követően egy kicsit elsikkadt a téma. Az elmúlt egy-két évben azonban az utánpótlás egyre komolyabb szervezésével újra terítékre került és már évek óta kupanapokat rendeznek a szövetségi tagok flag football játékosai számára.
A kérdésben éppen ezért Garajszki Beátát, a MAFSZ Utánpótlás Bizottságának elnökét és a Budapest Titans edzőjét kérdezem meg.
Garajszki Beáta
Francesco’s Sports:
Mikor kerültél kapcsolatba először az itthoni football-miliővel?

Garajszki Beáta:
2008-ban néztem végig  az első NFL meccsem, ami egy Steelers-San Diego mérkőzés volt, nem sokat értettem belőle, de éreztem, hogy szerelem első látásra. Pár évvel később itthon is megnéztem egy Dabas Sparks-Szekszárd Bad Bones mérkőzést, attól a naptól tagja lettem a Sparks vezetőségének és gyakorlatilag a mindennapjaim részévé vált a foootball.

FS: 
És a flag footballal?

GB:
Amikor a Titanshez kerültem (2,5 éve), akkor itthon már ment a flag foci, ekkor kezdtem ismerkedni a kontakt nélküli változattal, de bevallom elsőre nem értettem, hogyha nincs ütközés akkor ebben mi a jó ☺

FS: 
Le tudnád írni röviden a flag football lényegét, alapvető szabályait és sajátosságait?

GB:
A flag foci az amerikai football kontakt nélküli változata.  Az ütközés és a blokkolás nem megengedett, a flag footballt nemtől, kortól, előképzettségtől függetlenül mindenki játszhatja. A tackle focihoz hasonlóan rendkívül taktikus csapatjáték, amely a gyorsaság, labdaérzék és játékintelligencia mellett fejleszti a kooperációs és koncentrációs készségeket, valamint a fegyelmet és az önbizalmat is. Nagyon jó felkészítés a tackle focira.
Két ötfős csapat próbál minél több pontot szerezni egymás ellen.  A támadó csapat az ellenfél gólvonalán túlra próbálja juttatni azt dobás vagy futás útján. A védekező csapat ezt próbálja megakadályozni olyan módon, hogy a labdát vivő játékosról eltávolítja a flaget , azaz leszereli. Ez a mozdulat „helyettesíti” a tacklet.

FS: 
Ha jól tudom, jelenleg csak az utánpótlás keretében (U13 és U16 korosztályokban) rendez a Szövetség flag tornákat.  Tervezitek a jövőben ezt kiterjeszteni a felnőttekre is? Ha igen, milyen ütemezéssel? Egyáltalán a csapatok részéről mutatkozik erre igény?

GB: 
Az elmúlt 1 évben komoly fejlődés mutatkozik itthon a flagben. A csapatok egyre nyitottabbak, eljuttattuk a sportot több iskolába is, ahol nagyon pozitív fogadtatása volt. 
A idei szezon előtt már felmerült, hogy lenne igény felnőtt korosztályra, ezért a nyár végén rendezünk egy beach flag kupanapot, ahol 16 év feletti játékosok részvételére számítunk.
Jelenleg 3 csapatról tudok, aki már jelentkezett felnőtt korosztállyal flag bajnokságra, ezért mindenképpen cél, hogy a jövő szezonban már indítani tudjuk ezt a lehetőséget is.

FS:
Ismereteim szerint Ausztriában elég komoly szinten művelik már a flag footballt, különböző korosztályok (többek között felnőtt) többszintes bajnokságait rendezi meg az AFBÖ. Felvettétek már a kapcsolatot az osztrákokkal a sportág hazai fejlesztése, esetleg nemzetközi versenyeztetés érdekében?

GB: 
Igen, ez valóban így van. A Szatymaz felnőtt csapata rendszeresen részt vesz ilyen nemzetközi megmérettetéseken. Tájékozódás céllal már történt megkeresés, de erre azt mondanám, hogy jövőre lesz megalapozott a verseny célú kapcsolatfelvétel. Addig tanulunk tőlük amit lehet.

FS:
Milyen közösségben tervezitek – ha tervezitek – elterjeszteni a flag footballt? Csak a MAFSZ tagszervezetei körében, vagy szövetségen kívül is (pl. iskolák, egyetemek)?

GB: 
A tavalyi utánpótlás program célja már az volt, hogy szövetségen kívülre is koncentráljunk, így az iskolákra és a fiatalabb korosztályra fókuszáltunk. A következő programmal már szeretnénk megszólítani az egyetemeket is, sőt az is cél, hogy a testnevelés órák szerves része legyen a flag oktatás. A program szeptemberi indulással van tervezve.

FS:
Mit jósolsz a sportágnak a fenti tervek tükrében?

GB:
A tavalyi év nagy áttörés volt, elindultunk egy úton, ami hál istennek ki van kövezve a szövetség által, így abban hiszek, hogy tömegsport lesz pár éven belül a flag foci. Ez a tervem.

FS:
Ha három mondatban össze kellene foglalnod, hogy valaki miért kezdjen el flag focizni, mi lenne az a három mondat?

GB:  Minden érdeklődőnek azt szoktam mondani, hogy gyere el, próbáld ki és szeretni fogod ☺ 

FS: 
Köszönöm szépen a válaszaidat!

Kiindulva a saját, flag footballal kapcsolatosan szerzett tapasztalataimból, azt gondolom, hogy a flag football egy nagyon jó alapot és felvevő bázist tud(na) biztosítani az amerikai football számára, hiszen offense oldalon nagyon szépen meg lehet tanulni a passzolást, az elkapást, az útvonalak (route-ok) pontos futását, defense oldalon pedig a passz elleni védekezést (legyen az emberfogás vagy zónavédekezés) valamint a flagek leszedése pedig jó alapot szolgál a tackle-ök elsajátításához.

A Budapest Wolves három flag-csapata (Fotó: Nagy Dániel)
A hétvégi kupanap egyébként jó móka volt.
Az U13-as korosztályban a Budapest Wolves csapata hatalmas dominanciával, veretlenül nyerte meg a kupanapot, Kócs Máté vezetőedző, valamint Barkóczi Bálint és Répászky Botond edzők nagyon szépen felkészítették a srácokat.

Coach Kócs Máté és a bajnok U13-ok (Fotó: Nagy Dániel)
Az U16-os korosztályban jóval kevesebb lehetőség volt a készülésre (hiszen a csapat a tavaszi tackle football meccseire koncentrál), azonban még így is a Deák Balázs által vezetett tehetséges csapat második helyen végzett, míg az általam dirigált, újoncokból álló keret is a negyedik helyen tudott végezni.  A korosztályt egyébként a Tatabánya Mustangs ifjoncai nyerték, harmadik helyen pedig az Isaszeg Pirates végzett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése