2015. június 1., hétfő

Az alapszakaszok végéhez közeledve

Nagyjából elmondhatjuk, hogy egy forduló van hátra a MAFSZ idei három versenykiírásának alapszakaszaiból (a Divízió II-ben már annyi sincs), úgyhogy időszerű komolyabban foglalkozni a tabellákkal és a rájátszásba jutás esélyeivel. Ehhez segítségül fogom hívni a MAFSZ Versenyszabályzatának tiebreaker szabályait, melyek azt írják le, hogy azonos pontszám esetén mi befolyásolja a csapatok sorrendjét.


Kezdjük először a minket - engem - legjobban érdeklő és érintő bajnoksággal, az ESA Divízió II-vel.
Az már biztos, hogy a Szekszárd Bad Bones veretlen alapszakaszt zárt és így egyenesen az elődöntőbe jutott. A kérdés csak az, hogy első vagy második helyen teszi ezt - ami igazából annyit befolyásol csak, hogy az elődöntőben a magasabb vagy az alacsonyabb alapszakasz-rangsorolású csapatot kapjuk-e ellenfélül. A helyezést a Debrecen Gladiators utolsó alapszakasz meccse fogja befolyásolni. A két, eddig veretlen csapat nem játszik egymással az alapszakaszban, így köztük a pontkülönbség dönt. Pillanatnyilag mindkét gárda +78-as mutatóval áll, ami azt jelenti, hogy ha a Gladiators akár egy ponttal is megveri az utolsó fordulóban a Dabas Sparks csapatát (ami papírforma eredmény lenne), akkor ők nyernék meg az alapszakaszt, a Bad Bones pedig másodikként zárna. A hajdúságiaknak még egy esetleges vereség sem jelentene komolyabb gondot, hiszen mind a Jászberény Wolverines-t, mind pedig a Budapest Eagles-t (ennek a két csapatnak van még lehetősége 3-1-es alapszakaszra) már legyőzték az alapszakaszban, így az egymás elleni eredmények miatt előttük végezne.
Tehát az már biztos, hogy a két, egyenes ágon elődöntőbe jutott csapat a Szekszárd Bad Bones és a Debrecen Gladiators.
Az is biztos már, hogy mely csapatok jutnak a rájátszásba, ugyanis a Győr Sharks II, az Újpest Bulldogs II és a Dabas Sparks egyaránt esélytelen megszerezni a tabella hatodik helyét. Azonban a sorrend, ezáltal párosítások és a hazai csapatok itt is kérdésesek még. Minderről a Jászberény Wolverines és a Budapest Eagles összecsapása fog dönteni. Az Eagles győzelme esetén ők szerzik meg a harmadik helyet, a másik három csapat (Wolverines, Enthroners és Predators) 2-2-es mérleggel fog állni, közöttük pedig az úgynevezett "mini tabella" szabályt kel alkalmazni. Eszerint (mivel az Enthroners megverte a Predators-t az alapszakaszban) a Fehárvár Enthroners lesz a negyedik, a pontkülönbségek miatt pedig Zala Predators az ötödik és a Jászberény Wolverines a hatodik. Ez azt eredményezné tehát, hogy a Wild Card körben két visszavágóra, egy Eagles-Wolverines és egy Enthroners-Predators harcra kerülne sor. A Wolverines győzelme az utolsó alapszakasz meccsen azt jelentené, hogy a Jászberény harmadik és az Eagles kerülne 2-2-es mérleggel a "mini tabellára". A rangsorolás várhatóan hasonlóképpen történne itt is, mint az előző verzióban, azaz 4. az Enthroners, 5. a Predators, 6. az Eagles.

A magyar topligában (Cellect HFL) igen érdekes a helyzet.
Ha jól értelmezem a hírfoszlányokat, akkor a Bratislava Monarchs és a Budapest Cowbells elmaradt párharca nem is lesz pótolva, így ez a két csapat öt meccses alapszakaszt fog játszani. (Amennyiben rossz az értesülésem, akkor remélem, kijavít valaki!) Hozzáteszem, hogy nem hiszem, hogy bármit is befolyásolna az elmaradt mérkőzés kimenetele a rájátszás szempontjából. UPDATE: Kijavítottak! (Köszönet érte Kunkli Tibornak) A Monarchs és a Cowbells elmaradt mérkőzését végül június 13-án pótolják a felek.
Ugye négy csapat jut rájátszásba (elődöntőbe), így "üldözőbolynak" az ötödik csapatot hívhatjuk. Mivel a tiebreaker szabályok szerint az egymás elleni mérkőzés eredménye a mérvadó, így (mivel a jelenleg 3 győzelemmel álló csapatok közül mindegyik megverte korábban a Győr Sharks csapatát) az ötödik helyen álló Győr Sharks-nak nincs esélye rájátszásba jutni. Az eddig nyeretlen Miskolc Steelers és Újpest Bulldogs szintén biztos, hogy nem jut elődöntőbe.
A négy elődöntős helynél is ketté lehet osztani a mezőnyt. Egyrészt van a Cowbells-Monarchs páros, ők már biztos, hogy az első és a második helyen végeznek, így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül hazai pálya előnyét élvezik az elődöntőben. Tekintettel arra, hogy a két csapat végül nem játszott egymás ellen, így sorrendjükről azonos győzelmi mutató esetén a pontkülönbség fog dönteni. A harmadik és negyedik helyen a Budapest Wolves és a Nyíregyháza Tigers osztozik. Kettejük között azonban azonos győzelmi mutató esetén a Wolves felé billen a mérleg, hiszen a szezonnyitón a Farkasok legyőzték a nyírségieket. Hozzáteszem, hogy míg a Wolves-nak a Steelers van hátra, addig a Tigers a Cowbells-zel kénytelen zárni az alapszakaszt.

Teljesen kettészakadt a mezőny a McDavid Divízió I bajnokságban.
Három csapat 3-1-es, három pedig 1-3-as mérleggel áll négy forduló után.
Az élen álló három csapat már biztos rájátszás (elődöntő) résztvevő, ráadásul az is biztos, hogy az első három helyen csak ők osztoznak. A három csapat sorrendjéről teljes mértékben az utolsó forduló dönt, ez elsősorban a hazai pálya megszerzése szempontjából fontos.
Amennyiben győzni tud a Gorillaz, akkor a Renegades bármit csinálhat, az egymás elleni eredmények miatt első a Gorillaz, második a Renegades és harmadik a Heroes. Egy fokkal érdekesebb, ha a Gorillaz-Heroes összecsapást az egriek nyerik. Akkor ugyanis a Renegades győzelmén múlik minden. Miskolci győzelem esetén első a Renegades, második a Heroes és harmadik a Gorillaz, míg vereség következtében első a Heroes, második a Gozillaz és csak harmadik a Renegades.
Az "alsóházban" is kiélezett a helyzet, három csapat fut még a rájátszást érő negyedik helyért. Lássuk a forgatókönyveket:
Győz a Tata Mustangs (veszít a Cowbells II) és győz a Titans: elődöntős a Mustangs,
Győz a Tata Mustangs (veszít a Cowbells II) és veszít a Titans: elődöntős a Mustangs,
Győz a Budapest Cowbells II (veszít a Mustangs) és győz a Titans: elődöntős a Titans,
Győz a Budapest Cowbells II (veszít a Mustangs) és veszít a Titans: elődöntős a Cowbells II.
Tisztán látszik, hogy a Titans-nek nagyon sokba kerülhet az egy pontos tatai vereség. Tulajdonképpen a legjobb helyzetben a Mustangs van, mert a döntés kizárólag a saját kezükben van. Ha nyernek, akkor elődöntőt játszanak, vereségük esetén pedig kiestek. A másik két csapat sorsa pedig egyaránt a másik alapszakasz záró mérkőzés eredményétől függ.


Mindhárom versenysorozat összes eredménye és a tabellák pontos állása ITT találhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése