2015. június 22., hétfő

Magyar bajnok a Budapest Wolves

Az amerikai football sportágban, de főleg annak hazai viszonyaiban annyira nem jártas ismerőseim közül jópáran feltették a kérdést, hogy hogyan lehet az, hogy valakit bajnokká avatnak egy elődöntő után.
Merthogy ugyebár ez történt a Budapest Wolves esetében tegnap, miután a HFL elődöntőjét megnyerték a Budapest Cowbells ellen.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)

Nos, az a helyzet, hogy regionális szinten gyakran előfordul, hogy egy-egy ország nemzeti bajnokságába meghívást kapnak külföldi csapatok is. A környékünkön főleg Ausztriában találkozunk ilyennel. Annak idején még a Wolves Juniors-szal és a Budapest Hurricanes-szel is találkoztunk ezzel a jelenséggel. Azaz külföldi csapatként megnyerhettük az osztrák bajnokságot (vagy az osztrák junior kupát), de nem lehettünk soha osztrák bajnokok. Így aztán az osztrák bajnok mindig a második helyezett (azaz a legmagasabb helyezést elérő, ténylegesen osztrák csapat lett.) Sógoraink a bajnokságuk védelmét még tovább is fokozták, a versenykiírások ugyanis azt is tartalmazzák, hogy rájátszás mérkőzést külföldön nem lehet megszervezni. Ezt a szabályt egyébként azután vezették be, hogy 2007-ben a Wolves Juniors-szal kivívtuk a lehetőségét annak, hogy az osztrák junior kupa elődöntőjét és döntőjét is Budapesten kellett megszervezni.

Gyakorlatilag ugyanez az elgondolás érvényesül az idei HFL-ben. Az elődöntőbe bejutott - ráadásul toronymagas esélyesként - a Bratislava Monarchs. Mivel az várható volt, hogy a pozsonyiak legyőzik a Nyíregyháza Tigers-t, ezért gyanítani lehetett, hogy a Wolves-Cowbells meccs győztese lesz a lehető legmagasabban rangsorolt magyar csapat a bajnokság végén.
A gyanú be is igazolódott, a Monarchs játszi könnyedséggel, 44-6 arányban megverte a Nyíregyházát és döntőbe jutott. Ezek után egyértelmű volt, hogy csak a másik döntős lehet a magyar bajnok, így a Wolves és a Cowbells a HFL döntőjébe jutás mellett ezért a címért is külön küzdhetett. A meccs azonban végül nem lett olyan szoros, mint arra az előzetes erőviszonyok alapján számítani lehetett. A vége egy nagy arányú, 46-21-es Wolves győzelem lett.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
Ezzel a Budapest Wolves lett a 2015-ös magyar bajnok.


A HFL döntőjét, a X. Hungarian Bowlt pedig 2015. július 4-én a Budapest Wolves és a Bratislava Monarchs részvételével rendezik meg a BVSC Stadionban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése