2014. július 1., kedd

MAFSZ Divizió I

Már több poszt is közzé tétetett itt a MAFSZ Divizió II témakörében, ezért itt az ideje, hogy egy kicsit az egy osztállyal magasabban folyó bajnoksággal is foglalkozzunk, felületet kapjon a Pannon Bowl is.

Lássuk tehát a 2014-es szezon rövid összefoglalóját!

A MAFSZ Divizió I bajnokságát 2014-ben hét csapat kezdte meg. Ahogy azt már a Divizió II esetében is leírtam, itt is igen érdekesen lett megszerkesztve a rájátszás rendszere, hiszen az alapszakaszt követően a hét csapatból hat jogot szerzett a rájátszásban való részvételre.
A tavalyi bajnokságot megnyerő Budapest Cowboys egy osztállyal feljebb lépett, idén már a legmagasabb magyar ligában, a HFL-ben fognak versenyezni, így papírforma szerint a legnagyobb esélyeskét a tavalyi döntős Dunaújváros Gorillaz lépett elő. Azonban, a szezon kezdetekor ez tényleg csak papíron létezett, ugyanis a mezőnyhöz csatlakozott a Divizió II-t tavaly győztesként záró és ezen a szinten meglehetősen komoly játékerőt képviselő Újpest Bulldogs is. A Bulldogs-ról azt is tudni illik, hogy komoly HFL-terveket szövögettek még a szezon előtt.

Az alapszakaszban, a két említett csapat közül a Gorillaz volt az, amelyik az elvárásokat inkább teljesítette, hiszen a bajnokság első részét veretlenül, 4-0-ás összesítéssel, első helyen zárták. Ráadásul a szerzett és kapott pontok aránya (137:37) is meglehetősen impresszív, kétséget sem hagytak a dunaújvárosiak afelől, hogy ők a bajnokság toronymagas esélyesei.

Második helyen végzett talán kisebb meglepetésre a Miskolc Steelers. Számomra azért meglepő az ő 3-1-es alapszakaszuk, mert a borsodi csapatot néhány éve komolyan súlytott egy belső viszály, melynek eredménye a Miskolc Renegades létrejötte lett. Bár annyira nem ismerem a miskolci körülményeket, de tekintve, hogy a Renegades is a rájátszásban jár már a Divizió II-ben, úgy tűnik, Miskolc képes kettő életképes csapatot is eltartani. Ez pedig a hazai football fejlődésében mintaértékű lehet.

Harmadik helyen zárta az alapszakaszt szintén 3 győzelemmel és egy vereséggel a Budapest Titans. A Kollár Balázs által vezetett alakulat nagyon csöndesen, de már évek óta jelen van a Divizió I élmezőnyében.

Az Újpest Bulldogs az előzetes tervekhez képest kissé csalódást keltő negyedik helyen zárták az alapszakaszt. Bár az is igaz, hogy akárcsak a második és harmadik helyen végzett csapatok, ők is három győzelmet és egy vereséget gyűjtöttek be. Ami első ránézésre kicsit furcsa lehet, az a többiekhez képest szembetűnően kevés szerzett pont. Ebben, gondolom, elsődleges szerepet játszik az, hogy (nem hivatalos információim szerint) Paczuk László vezetőedző erre a szezonra egy sémaváltást eszközölt az offense-ben, amit a jelek szerint még nem igazán tudott a csapat adoptálni. A védelemre komolyabb panasz nem lehet, hiszen az alapszakasz második legkevesebb pontját kapták.

A Bulldogs mellett a Tata Mustangs is várhatóan jobb helyezést várt az alapszakasztól, de az 1-3-as mérleg csak az ötödik helyre volt jó.

A versenykiírás érdekessége (vagy visszássága - ez nézőpont kérdése), hogy hatodik helyen rájátszásba kerülhetett nyeretlenül, azaz négy vereséggel a szebb időket is látott Békéscsaba Raptors.

Az alapszakaszt utolsó helyen, szintén négy vereséggel és botrányos pontkülönbséggel zárta az Eger Heroes. Ha a Raptors esetében el lehetett mondani, hogy látott már szebb napokat is, akkor ez tökéletesen helytálló kijelentés az Eger Heroes tekintetében is. Talán (számomra legalábbis) az alapszakasz legnagyobb meglepetése a Heroes gyenge szereplése. A négy mérkőzésen szerzett mindösszesen 45 pont, mellyel szemben 134 kapott pont (ez meccsenként átlagosan több, mint 30 pont) áll, arra enged következtetni, hogy baj van a Heroes háza táján.
Forrás: Aggod Péter, Miskolc Steelers

Az alapszakasz eredményei alapján a Gorillaz és a Steelers automatikusan elődöntőbe jutott. A másik négy csapat egy Wild Card körben döntött a továbbjutásról. A Wild Card kör az égvilágon semmilyen meglepetéssel nem szolgáltatott, mindkét mérkőzésen papírforma eredmények és nagyarányú győzelmek születettek. A Budapest Titans 43-26 arányú győzelmével búcsúztatta a Békéscsaba Raptors-t, míg az Újpest Bulldogs 49-6-ra ütötte ki a Tata Mustangs-ot.

Annyit mindenképpen érdemes kiemelni, hogy az Újpest Bulldogs nagyon megnehezítette a saját sorsát azzal, hogy az alapszakaszt csak negyedik helyen tudták zárni. Azt gondolom, hogy a Divizió I jelenlegi két legjobb és legnagyobb potenciállal rendelkező csapata a Gorillaz és a Bulldogs, viszont az már biztos, hogy a két csapat közül csak az egyik tud döntőbe jutni. Márpedig, hiába fűz több szál is az újpesti csapathoz, az alapszakasz eredményeire alapozva kettejük közül a Gorillaz képvisel nagyobb erőt.

Miskolcnak pedig jó esélye van arra, hogy úgy rendezze meg a döntő mérkőzésnapját, hogy mind a Divizió I-ben, mind pedig a Divizió II-ben érdekelt lesz egyik csapata.

Az elődöntők párosításai:
Dunaújváros Gorillaz vs Újpest Bulldogs
Miskolc Steelers vs Budapest Titans

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése