2014. július 11., péntek

FIL World Lacrosse Championship 2014 - rájátszás rendszere

Mint egy korábbi posztomban már utaltam rá, a 2014-es lacrosse világbajnokság rájátszási rendszere igen bonyolult, de megpróbálom most a lehető legérthetőbb módon levezetni.



A világbajnokság mezőnyét eleve ketté kell szednünk. Van egyszer a hat kiemelt csapat a Kék Divízióban és van a többi 32 csapat.

Kezdjük először is a 32 "többi" csapattal.

Adott először is ugyebár a csoportkör, a divíziókon belül minden csapat játszik mindenki ellen egy mérkőzést (angol szakszóval ez a single round-robin). Ez a kör kialakítja a divíziókon belüli sorrendet. Ez után következhet a rájátszás.

Fontos itt kiemelni, hogy például a labdarúgó világbajnokság rájátszásával ellentétesen itt nem beszélhetünk egyenes kieséses szakaszról, ugyanis a párosítások vesztesei is tovább mennek még, hiszen minden egyes helyért külön helyosztóra kerül sor. Angol terminológia szerint ez nem is "playoff", hanem "play-in".
Szóval kialakult a divíziók végeredménye. Jöhet a második kör.
Fogjuk az összes divízió első helyzettjeit és összeeresztjük őket, majd a második helyezetteket, majd a harmadik helyezetteket, végül a negyedik helyezetteket. Így kialakul négy nyolc csapatos mezőny. Ezt a nyolc csapatos mezőnyt még ketté bontjuk, így lesz két négy csapatos csokor. Az eredeti diviziójuk szerint ezután összepárosítjuk őket: Fehéret a Türkízzel és Zöldet a Szilvával, valamint Pirosat a Szürkével és Sárgát a Naranccsal. A fehér-szürke győztesen játszik a zöld-szilva győztesével, a vesztesek pedig játszanak egymás ellen. Ugyanígy a piros-szürke páros győztese játszik a sárga-narancs győztesével, a vesztesek pedig a vesztesekkel. Ezzel kialakul a nyolc csapatos kis mezőnyben egy végeredmény, 2 csapat kettő győzelemmel, 2 csapat egy győzelemmel és egy vereséggel, 2 csapat egy vereséggel és egy győzelemmel, 2 csapat két vereséggel.

A második kör párosításai
A második kör után következnek a helyosztókért folytatott rájászás mérkőzések köre. A történet itt kezd el igazán bonyolódni.
A divízióelsők második körét két győzelemmel záró két csapat a világbajnoki negyeddöntőbe jut. Itt jutnak szerephez a kiemelt Kék Divízió csapatai. A negyeddöntőbe a Kékek harmadik és negyedik helyezettje jut be, ők játszanak az előbb említett két csapat ellen. A párosítások győztesei az elődöntőben a Kék Divízió első és második helyezettjével találkoznak. Az elődöntők győztesei döntőt játszanak, a vesztesek pedig a bronzmérkőzést. A negyeddöntők vesztesei pedig lejjebb csúsznak, az ötödik helyért folyó rájátszásba, ahol találkozhatnak a Kék Divízió ötödik és hatodik helyezettjével.
Egyébként a Blue Division résztvevői legrosszabb esetben is csak a 12. helyig csúszhatnak vissza.
A legmagasabb helyezések rájátszása
Az alábbi ágrajzok talán kicsit segítenek megérteni a helyosztók bonyolult rendszerét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése