2011. március 20., vasárnap

Három éve lacrosse - gyors visszatekintés


Szerdán volt három éve, hogy Fülöp Ákossal és Titz Dániellel üldögéltünk egy kávézóban. Akkor és ott indult minden. A Budapest Blax és egyáltalán a magyarországi lacrosse története.

Ha egészen őszinte akarok lenni, azért kicsit dinamikusabb fejlődésben bíztam az induláskor. De az elvárások időközben változtak, hiszen hamar kiderült, hogy a sportágat rendkívül kevesen ismerik itthon. Ráadásul ugyebár viszonylag drága is a felszerelés, ami a jelenlegi gazdasági viszonyok között tovább nehezítette a toborzást.
Viszont a csapat szépen fejlődött, jelenleg több, mint húsz játékossal büszkélkedhetünk.
Már két szezon az osztrák ligában és két New Years Cup is mögöttünk áll. Ami figyelembe véve, hogy nincs még három éve, hogy először felszerelést húztunk, nem is rossz teljesítmény. Az egyetlen nagy hiányosság még a történetben, hogy nem sikerült még mérkőzést nyernünk. Volt már néhány nagyon szoros meccsünk, de sajnos sorsdöntő pillanatokban hibáztunk, így mindig alul maradtunk.
De a hétvégén kezdődik a harmadik osztrák szezonunk, és idénre mindenképpen célkitűzés, hogy a White Coats előtt tudjunk végezni.
Az indulás utáni első két évben a magyarországi lacrosse egyet jelentett a Budapest Blax történetével. A változás 2010 nyarán állt be, amikor George Rohonczy (egy magyar származású new yorki lacrosse játékos) közreműködésével Magyarországot felvette tagjai közé az ELF. Ősszel két korábbi játékosunk, a német Albrecht Johannes Wenzel és Eördögh Ádám Pécsett elkezdték szervezni az ottani lacrosse-t.
Decemberben eljutottunk odáig, hogy az FIL felvette Magyarországot mint fejlődő lacrosse nemzet, ráadásul egy jókora támogatási csomagot is kaptunk tőlük.
Amerikából egyidejűleg George elkezdte szervezni a nemzeti válogatottat 2012-re, az Európa Bajnokságra. Ennek érdekében hirtelen nagyon fontos és sürgős lett, hogy megalapítsuk a magyar szövetséget. Mivel a magyar jogszabályok szerint legalább két egyesület kell a szövetség alapításához, ezért kézenfekvő volt hogy felvegyem a kapcsolatot Szakály Ferenccel, a magyarországi inter-crosse fejével. Nagyon pozitívan állt hozzá a közös szövetség gondolatához, és biztos vagyok benne, hogy sikeresen fogunk tudni együttműködni.
Szóval elmondható, hogy három év alatt a semmiből sikerült felépítenünk a sportág alapjait. A következő három évben a fejlődés és a terjeszkedés lesz a cél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése