2006. május 19., péntek

Az amerikai football alapjai - 4

A csapatrészek, a játékosok - 2. rész

TÁMADÁS
Akárcsak a védelemnél, az offense esetében is a csapatrész "tömegét" a falemberek (Offense Line - OL) adják.
A falmeberek száma - egészen ritka és kirívó esetektől eltekintve - minden esetben 5 darab. Középen található a Center (C). Az ő feladata, hogy a labdát a földről az irányító kezébe adja minden egyes játéknál (ez a mozdulat a snap). A Center két oldalán található a két Offensive Guard (OG). Elnevezésük a Centerhez viszonyított helyük szerint Jobb- és Bal Guard (RG, LG). A Guardok mellett állnak a Offensive Tackle (OT)-k. Elnevezésük a Guardokéhoz hasonlóan Jobb- vagy bal Tackle (RT, LT). A Guardokat és a Tackle-öket a play során betöltött szerepük szerint szokás Play Side Guardnak vagy Tackle-nek (PSG/PST) illetve Back Side Guardnak vagy tackle-nek (BSG/BST) nevezni.
A Centernek gyorsnak kell lennie, ugyanis a labda feladását követően rögtön blokkolnia is kell a rohamozó védelmet. A Guardok nagyok és erősek, mégis a fal igazán "ijesztő" tagjai a Tackle-ök. Egy kedves csapattársam (és egyben edzőtársam) szavaival élve ők a "böszme mamutok". Magasságuk és testsúlyuk is tiszteletet parancsol. A fal feladata egységesen az, hogy a futó játékoknál a futó játékos részére utat nyissanak a védelemben, passz játéknál pedig meg kell védeniük az irányítót. A támadás kulcsa a jól működő OL.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
C: Olin Kreutz (Chicago Bears)
G: Alan Faneca (Pittsburgh Steelers)
     Steve Hutchinson (Seattle Seahawks)
T: Orlando Pace (St. Louis Rams)
    Jonathan Ogden (Baltimore Ravens)

A támadófal részét képezi, de mégis különálló egységként a Tight End (TE). A TE általában magasabb és erősebb, mint egy elkapó játékos, de gyengébb, mint egy falember. A TE a falak szélén áll, azaz valamelyik Tackle mellett kap helyet. Futójátéknál általában blokkol, mint a falemberek, passzjátéknál blokkolhat is, de a falból egyedüliként kaphat passzt is.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
TE: Tony Gonzalez (Kansas City Chiefs)
      Jeremy Shockey (New York Giants)

Szintén elkapók, de a pálya két szélén (vagy legalábbis a faltól elkülönülve) helyezkednek el a Wide Receiverek (WR). Ők a támadó csapat legkönnyebb és általában a leggyorsabb (talán a futót leszámítva) játékosai. Elhelyezkedésüktől függően beszélhetünk olyan WR-rel, aki a fallal egyvonalban áll, ő a Split End (SE), és olyan elkapóval, aki a fal vonalánál kicsit hátrébb áll, ő a Flanker (FL). A falhoz közelebb elhelyezkedő elkapót Slot Receivernek nevezik. Az elsődleges feladatuk, hogy passzjátéknál az előre kijelölt útvonalukat (pass route) megfussák és ott az irányító passzát elkapva minél előrébb jussanak az ellenfél gólterülete felé. Futójáték esetén a CB-ek és szélső LB-ek blokkolása lehet elsődleges feladatuk.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
WR: Chad Johnson (Cincinnatti Bengals)
        Hines Ward (Pittsburgh Steelers)

A támadó csapatrészek egyik legnagyobb sztárjai a futó játékosok, a Running Backek (RB).
Többféle elnevezésük is használatos a RB-en kívül: Tail Back (TB)Half Back (HB). Általában viszonylag alacsony játékosokról van szó, de minden esetben erősek és nagyon robbanékonyak. Ők a fal mögött helyezkednek el. Elsődleges feladatuk - nevükből következően - a futójátékok alkalmával az, hogy amikor az irányító a kezükbe adja, vagy dobja a labdát, elindulnak és olyan gyorsan és olyan sokat futnak az ellenfél gólterülete felé, amennyire és amennyit csak lehetséges. Passzjátékok során előfordul ritkább esetekben, hogy a RB-ek is route-ot futnak és passzt kapnak, gyakrabban, hogy blokkolniuk kell a védekező játékosokat, megvédve ezzel az irányítót.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
RB: LaDainian Tomlinson (San Diego Chargers)
      Edgerrin James (Indianapolis Colts)

Az éppen játszott támadó felállástól függően a futójátékosok előtt helyet kaphat a futóblokkoló, a Full Back (FB). A Full Backek nagyobbak, erősebbek, mint a RB-ek, viszont ezáltal lassabbak is. Elsődleges feladatuk, hogy utat törjenek az őket követő RB-nek, vagy máshol blokkolják az ellenfelet. Ritkább esetekben, általában, amikor csak 1-2 yardot kell megtenni és a labdát átpasszírozni a védőfalon, a FB-ek is megkaphatják a labdát, hogy áttörjenek vele a védelmen elérve a kívánt célt.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
FB: Mack Strong (Seattle Seahawks)

A végére hagytam a támadás fejét. A sztárt. Az irányítót, azaz a Quarter Back-et (QB).
Egy támadójáték úgy néz ki, hogy a támadó koordinátor (offensive coordinator) közli valamilyen módon a játszani kívánt formációt az irányítóval, ő pedig elmondja ezt a támadó egységének. Az irányítók fizikai alkatra nagyon sokfélék lehetnek, és ez meghatározza a játékuk stílusát is. Fontos az irányítóknál, hogy viszonylag magasak legyenek. Ez azért fontos, hogy jól kilássanak a támadófal mögül. Vannak irányítók, akik az amerikai football mezőnyéhez képest kifejezetten véznának tűnnek, ők ritkábban vállalnak futásokat, gyakrabban passzolnak. Vannak irányítók, akik nagyobb termetűek, ők bátrabban vállalnak futásokat (és ez által keményebb ütközéseket). Vannak akik a fal által kialakított és védett területből, az úgynevezett zsebből (pocket) dobálják a labdát és vannak, akik előszeretettel csatangolnak ki a zsebből (scrambling). Vannak, akik szentírásnak veszik azt a játékot, amit számukra a támadó koordinátor kijelölt, és vannak, akik megváltoztatják (áthívják) a játékokat, ez az audible. Az irányítóknak karizmatikus egyéniségeknek és improvizatívaknak kell lenniük azon kívül, hogy rettentően pontosan kell dobniuk. Mivel gyakorlatilag minden irányító külön egyéniség, nehéz őket egy kalap alá sorolni. És talán még nehezebb kiválasztani a legjobbat, ezért itt csak leírom az NFL jelenlegi legnagyobb alakjait és a személyes kedvenceimet:
Vitathatatlanul a jelenlegi NFL egyik legszínesebb alakja Payton Manning (Indianapolis Colts), aki arról híres, hogy gyakorlatilag minden egyes játék előtt legalább egyszer áthívja a formációt és a paly-t. Személy szerint nem kedvelem, de vitathatatlanul meg kell említeni a nevét. Talán az eredményei és a játéka alapján a legkiemelkedőbb irányító ma Tom Brady (New England Patriots). Nagyon hidegfejű, és irtózatosan pontosan passzol nagy nyomás alatt is. Ö nagy kedvencem. Szintén kedvelem a fiatal irányító, Carson Palmer (Cincinnatti Bengals) játékát. Az irányítói paletta üde színfoltja Michael Vick (Atlanta Falcons), aki azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy irányító létére meccsenként 100 yard körül fut, ami nagyon sok a többi irányítóhoz képest. Az ő személye újraértelmezni látszik az irányítói feladatkör fogalmát. Szintén említést érdemes tenni a csapatát az idei Super Bowl győzelemig vezető hatalmas méretű irányítóról, Ben Roethlisberger-ről (Pittsburgh Steelers), akit testalkata miatt csak Big Bennek hívnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése