2006. június 26., hétfő

Az amerikai football alapjai - 5

A csapatrészek, a játékosok - 3. rész

SPECIÁLIS CSAPATRÉSZEK
Aki látott már amerikai football mérkőzést, az láthatta, hogy a meccs egy hosszú rúgással (úgynevezett kickoff-fal) kezdődik, amit a másik csapat elkap, és ameddig tud, visszahoz. Ugyanez a felállás ha az egyik csapat TD-t ér el, a TD-t (és az azt követő extra pontot) követően egy kickoff következik. A rúgó csapatot Kickoff Team-nek, a visszahordó csapatot Kick Return Team-nek hívják.
Abban az esetben, ha a támadó csapatrész 3 próbálkozás alatt nem tudja elérni a 10 yardot, általában negyedik kísérletként rúgás következik. Attól függően, hogy a támadás hol tart, lehet elrúgás (Punt), vagy mezőnygól kísérlet (Field Goal). Punt esetén a védelem a Punt-visszahordó csapatát küldi pályára, a Punt Return Team-et, Field Goal kísérletnél pedig egy olyan speciális egységet, akiknek az elsődleges feladatuk a rúgás blokkolása.

Összefoglalva a speciális csapatok az alábbiak:
- kickoff / kick return
- punt / punt return
- field goal / field goal block

Most pedig akkor kicsit részletesebben szólok a különböző egységekről.

Kickoff
A kickoff a kirúgás. Minden félidő ezzel kezdődik, valamint ha egy csapat touchdownt ér el, vagy field goalt szerez, akkor így adja vissza a támadás jogát az ellenfél csapatának. Ez a csapatrész 10 gyors és erős játékosból és a rúgóból (akit ebben az esetben Kickernek-K hívnak) áll. A rúgó lehelyezi a labdát a földre, a 10 másik játékos feláll a labda vonatától 10 yardra egy vonalba és a rúgó jelére elindulnak. A rúgó feladata, hogy a labdát minél messzebbre elrúgja, de fontos, hogy az oldalvonalakon belül maradjon a labda, ellenkező esetben büntetést kap a rúgó csapat. A többi 10 játékos dolga, hogy a visszahordó játékost lehetőleg minél előbb megállítsa.
Esetenként előfordul, hogy a rúgó csapat olyan taktikát választ, hogy egészen röviden rúgja el a labdát, hogy megpróbálja visszaszerezni azt. Ez az onside kick.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
K: Adam Vinatieri (New England Patriots)
    Mike Vanderjagt (Dallas Cowboys)

Kick Return
A kick return csapatrész a kickoff-ok alkalmával lépnek pályára. Feladatuk, hogy az elrúgott labdát minél jobban, minél tovább vissza tudják vinni az ellenfél (a rúgó csapat) gólterülete felé. A kick return csapat általában úgy áll fel, hogy elől áll négy vagy öt falember, mögöttük négy vagy öt blokkolásra képes erős játékos (running backek, full backek, linebackerek) majd leghátul két játékos, akik a labdát elkapják és visszahordanak. Utóbbiak a Returnerek (KR), fontos, hogy gyorsak, labdabiztosak legyenek és különleges irányváltoztatási képességgel bírjanak. Mivel ezek a képességek bennük vannak meg, a returnerek általában WRek vagy RBk, némely esetekben defensive backek.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
KR: Dante Hall (Kansas City Chiefs)
       Reggie Bush (New Orleans Saints)

Punt
Amennyiben a támadó alakulatnak nem sikerül 3 próbálkozás alatt megtenni a 10 yardot és legalább 35 yardtávolságra vannak az ellenfél gólterületéről, lemondanak a labdabirtoklás jogáról, elrúgják a labdát. Itt az a cél, hogy a labda minél messzebbre repüljön és a visszahordás minél rövidebb legyen. Ezért a legjobb rúgók (akit ezesetben Punternek-P hívunk) úgy rúgják el a labdát, hogy az a gólvonal előtt 1-2 yarddal kimegy az oldalvonalon túlra, ugyanis ebben az esetben az ellenfél 1-2 yardos vonaláról kényszerül támadni. A punt csapatrész áll a punterből, aki elrúgja a labdát, az úgynevezett long snapperből (LS) (aki feldobja a labdát a rúgó kezébe), a personal protector-ből (PP), aki a rúgó előtt blokkol, hogy az ellenfél nehogy meggátolja a rúgást. A további 8 játékos azért felel, hogy megvédjék a rúgót, valamint minél előbb megállítsák a visszahordást. A felállástól függően a két szélen lehet egy-egy gunner, akiknek az a feladatuk, hogy minden más eseményt figyelmen kívül hagyva a visszahordó játékosra fussanak.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
P: Brian Moorman (Buffalo Bills)
    Scott Player (Arizona Cardinals)

Punt Return
A punt return csapat feladata, hogy lehetőleg blokkolják a rúgást, vagy ha ez nem sikerül, akkor a rúgást minél jobban vissza tudják vinni az ellenfél gólterülete felé. A kulcsjátékos a visszahordó, a punt returner (PR), akit a többi 10 játékos hivatott megvédeni a rúgó csapat játékosaitól.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
PR: Jerome Mathis (Houston Texans)
       Koren Robinson (Minnesota Vikings)

Field goal
Amennyiben a támadó alakulat harmadik próbálkozásra sem tudja megtenni a szükséges 10 yardot, és legfeljebb körülbelül 35 yardra vannak az ellenfél gólvonalától, mezőnygól kísérletet próbálhatnak meg. Ugyanez a csapat áll fel, amennyiben a touchdownt követően extra pontot rúg a csapat. Ez a csapatrész egy erős falból (nem csak falemberek képzik), egy long snapperből, egy holderből (H) és a rúgóból (K vagy Place Kicker-PK) áll. A fal megállítja a blokkoló csapat rohamát, míg a long snapper hátraadja a labdát a holdernek, aki leállítja azt a földre, majd a rúgó rárúgja a kapura.

Ezennel végére értem a csapatrészeket bemutató körutamnak.
A következőkben néhány alapvető kifejezés - ami egy közvetítés során gyakran elhangozhat - értelmezésével fogok foglalkozni.

További fejezetek az amerikai football alapjai sorozatból:
Az amerikai football alapjai 1 - A játék
Az amerikai football alapjai 2 - Egy mérkőzés
Az amerikai football alapjai 3 - A csapatrészek, a játékosok - 1. rész
Az amerikai football alapjai 4 - A csapatrészek, a játékosok - 2. rész
Az amerikai football alapjai 6 - Gyakori kifejezések
Az amerikai football alapjai 7 - Mire figyeljünk, amikor egy play-t látunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése