2006. május 5., péntek

Az amerikai football alapjai - 3

A csapatrészek, a játékosok - 1. rész


Mint már korábban említettem, három fő csapatrészből áll egy amerikai football csapat:
- védelem (defense)
- támadás (offense)
- speciális csapatrész (special team)

Most akkor részletezzük a csapatrészeket:
VÉDELEM
A védelem legnagyobb tagjai a falemberek (Defense Line-DL).
Sokféle védekező felállás ismert, ettől függően változhat a falemberek száma, leggyakrabban 3 vagy 4 falemberrel áll fel a védelem. A két középső falembert szokás defensive tackle-nek (DT) hívni, a fal két szélén álló játékosok a defensive end-ek (DE). A játékosok elhelyezkedése szerint is nevesítve vannak a pozíciók, a két DT lehet Nose Tackle (vagy Nose Guard), vagy Three Tackle, a két DE elnevezése pedig lehet Down és Rush.
A fal elsődleges feladata futójátéknál, hogy lezárják a támadófal által nyitott réseket, hogy ne tudjon az ellenfél futójátékosa keresztülfutni, passzjátéknál pedig az irányítóra nagy nyomás gyakorlása az elsődleges cél.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
DT: Marcus Stroud (Jacksonville Jaguars)
DE: Richard Seymour (New England Patriots)
       Dwight Freeney (Indianapolis Colts)

A falemberek mögött sorakoznak fel a védelem leglátványosabb munkáját végző játékosai, a Linebacker-ek (LB).
Ezek a játékosok valamivel kisebb termetűek, mint a falemberek, náluk nagyon fontos a testi erőn kívül a sebesség is. Számuk - akárcsak a falembereké - a védelem felállásától függően változhat, leggyakrabban 3 vagy 4 LB lép pályára egyszerre, de az NFL-ben előfordul 5 vagy akár 1 LB-es védelmi stratégia is. A két szélső LB összefoglaló elnevezése outside linbacker (OLB), a középső linebackereké pedig inside vagy middle linebacker (ILB/MLB). Akárcsak a falnál, itt is az elhelyezkedés szerint egyedi neveket kapnak a játékosok, például a belső LB-ek elnevezései lehetnek Mike és Quick, a két külső LB-ek elnevezése pedig például Will és Sam.
A linebackerek eléggé összetett feladatkört látnak el. Fő feladatuk a futások megállítása, valamint az ellenfél irányítójára nyomás gyakorlása. A védelmi stratégiától függően terület-védekezést is el kell látniuk.
Ahogy az Amerikából eredő mondás tartja, a linebackereket a defensive line teszi naggyá, ugyanis egy jól dolgozó védőfal mögül sokkal könnyebben indíthatnak rohamot a LB-ek, sokkal látványosabb, nagyobb szereléseket tudnak véghezvinni.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
ILB: Brian Urlacher (Chicago Bears)
        Tedy Bruschi (New England Patriots)
OLB: Joey Porter (Pittsburgh Steelers)
         Mike Vrabel (New England Patriots)

A védelem legkisebb (legalábbis testsúlyra) de egyben legmozgékonyabb része a secondary, melyet a defensive back-ek (DB) képeznek.
A DB-knek két nagy csoportja van, a Cornerback-ek (CB), a Safety-k (Free Safety - FS, Strong Safety - SS). Alapesetben CB-ből kettő, FS-ből és SS-ből egy-egy van a pályán, de ez is a védelem felállásától függhet, NFL-ben láttam már olyan felállást, ahol 7 defensive back volt egyszerre a pályán (ez kifejezetten a passzjáték levédekezésére irányult).
A CB-ek a pálya szélén helyezkednek el és elsődleges feladatuk a szélső elkapók elleni védelem. Passzjátéknál a védelmi stratégiától függően vagy területet védekeznek (zóna védekezés), vagy szorosan követik ellenfelüket (emberfogás), futásnál feladatuk, hogy a széleken a futójátékos ne mehessen el.
A FS leghátul áll, a védelmi stratégiától függően kb 10-15 yardra a labda vonalától. Ő a védelem utolsó embere, egy feladata van, mögé nem kerülhet senki. Passzvédekezésnél saját zónája van és besegít a CB-eknek is szükség esetén.
A SS a defensive back-ek között kicsit kakukktojásnak számít, ugyanis nagyon sok védelmi felállásban inkább linebacker feladatot lát el, mintsem DB feladatkört. Fizikai adottságait tekintve gyorsnak kell lennie, és erősebb felépítésűnek, mint egy CB vagy egy FS, ugyanis a futásvédekezésben jelentős feladatok hárulhatnak rá.
Napjaink legnagyobb játékosai (személyes véleményem):
CB: Champ Bailey (Denver Broncos)
        Ty Law (New York Jets)
FS: Bob Sanders (Indianapolis Colts)
SS: Troy Polamalu (Pittsburgh Steelers)

Most a védelemmel végeztük is. Azért ezzel kezdtem, mert bár a támadósor játékosai általában ismertebbek, örök mondás szerint "a bajnokságot a védelem nyeri", és én is védőjátékos vagyok (CB), így közelebb áll a szívemhez ez a csapatrész. Szokás úgy emlegetni az amerikai football csapatot, hogy a támadósor egy hadsereg, a védelem pedig egy rablóbanda. És ez abból a szempontból igaz is, hogy míg a támadók egy precízen kidolgozott terv alapján hajtanak végre minden egyes támadást, addig a védők kapnak a koordinátortól egy alapot, és - szaknyelven szólva - leolvassák a támadók első lépéseiből, hogy mit csinálnak, majd, törnek-zúznak, hogy megállítsák a labdát.

További fejezetek az amerikai football alapjai sorozatból:
Az amerikai football alapjai 1 - A játék
Az amerikai football alapjai 2 - Egy mérkőzés
Az amerikai football alapjai 4 - A csapatrészek, a játékosok - 2. rész
Az amerikai football alapjai 5 - A csapatrészek, a játékosok - 3. rész
Az amerikai football alapjai 6 - Gyakori kifejezések
Az amerikai football alapjai 7 - Mire figyeljünk, amikor egy play-t látunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése