2006. május 4., csütörtök

Az amerikai football alapjai - 2

Egy mérkőzés

Az amerikai football mérkőzés négy negyedből áll. A negyedek egyenként 15 percesek (a magyar - és regionális - szabályozás szerint 12 percesek). Azonban nem futó óráról beszélünk, így egy mérkőzés lefuthat akár másfél óra alatt is, de nem ritkák a három órás - vagy még hosszabb - meccsek sem.
Az első és a második, valamint a harmadik és a negyedik negyed között minimális szünet van, csak addig tart a pihenő, amíg a csapatok helyet cserélnek.
A második és a harmadik negyed között van a nagyszünet, mely alatt a csapatok bevonulnak az öltözőbe, pihennek, az edzők elmondják az észrevételeiket, új taktikai megbeszéléseket tartanak. Ezalatt a közönség kinyújtóztathatja lábait és közben a pom-pon lányok (cheerleaderek) előadását élvezhetik.

Egyszerre az egyik csapat vagy támad, vagy védekezik, ennek megfelelően, van pályán 11 támadó vagy 11 védő játékosa. Bizonyos esetekben (rúgások alkalmával) úgynevezett special teamek lépnek pályára. (A játékosokról és a special teamről bővebben a harmadik részben ejtek szót)

A játék lényege: 10 yardot (kb 9,4 méter) megtenni négy kísérlet alatt. Amennyiben sikerült megtenni a 10 yardot, újabb 10 yard a cél és így tovább, egészen az ellenfél gólvonaláig.

A támadó csapat kétféleképpen viheti előre a labdát: passz-játékkal vagy futással.
Futás esetén általában az irányító átadja a labdát a futó játékosnak, aki megpróbál átfutni a védelmen.
Passz-játéknál az irányító megpróbálja odapasszolni a labdát az elkapó játékosoknak.

A cél, hogy a csapat több pontot szerezzen, mint az ellenfél. A pontok az alábbiak lehetnek:
- touchdown (TD): 6 pontot ér. TD az, amikor egy támadó játékos labdával a kezében átszalad az ellenfél gólvonalán, vagy a gólterületen (end zone) belül elkapja a passzt. NFL-ben az a feltétel, hogy mi hogy a játékos mindkét lába földet érjen a gólterületen belül, az NCAA szabályozás (amihez az európai szabálykönyvek is igazodnak) egy láb földet érését írja elő.
- mezőnygól (field goal - FG): 3 pontot ér. Amennyiben a támadó csapat nem tudja megtenni 3 kísérlet alatt a 10 yardot, általában elrúgják a labdát (punt) hogy az ellenfél kedvezőtlenebb helyzetből támadhasson. Amennyiben azonban a támadott gólterület (és ezáltal a kapu) belátható távolságban van (általában 30-35 yardon belül), a rúgó képességeitől függően megkísérlik a mezőnygólt. Mezőnygól az, amikor a rúgó játékos átrúgja a kapu villái között a labdát..
- extra pont: 1 pontot ér. TD után a csapatnak lehetősége van arra, hogy a 3 yardos vonalról megkíséreljen egy mezőnygólt. Ha az sikerül, 1 pontot ér.
- 2 pontos kísérlet: 2 pontot ér. TD után a csapat választhatja azt is, hogy megkísérli inkább a gólterületre bevinni a labdát (passzal vagy futással, a TD szabályai szerint)
- safety: 2 pontot ér. Ez a védelem pontszerzési lehetősége. Safety az, amikor a védekező csapat visszaszorítja a támadókat a saját end zone-jukba. Viszonylag ritka, hogy a csapat így tudjon pontokat szerezni.

További fejezetek az amerikai football alapjai sorozatból:
Az amerikai football alapjai 1 - A játék
Az amerikai football alapjai 3 - A csapatrészek, a játékosok - 1. rész
Az amerikai football alapjai 4 - A csapatrészek, a játékosok - 2. rész
Az amerikai football alapjai 5 - A csapatrészek, a játékosok - 3. rész
Az amerikai football alapjai 6 - Gyakori kifejezések
Az amerikai football alapjai 7 - Mire figyeljünk, amikor egy play-t látunk?

1 megjegyzés:

  1. Nem értem, ha a TD során gólterületre jut a játékos a labdával, akkor hogy lehet még extra pontot szerezni azzal, hogy a gólterületre mégegyszer beviszi a labdát? Ha már TD után vagyunk, akkor miért kell bevinni gólterületre a labdát?
    - 2 pontos kísérlet: 2 pontot ér. TD után a csapat választhatja azt is, hogy megkísérli inkább a gólterületre bevinni a labdát (passzal vagy futással, a TD szabályai szerint)

    VálaszTörlés