2006. május 3., szerda

Az amerikai football alapjai - 1

A játék

Az amerikai football egy igen kemény sportág. Nevéből adódóan az Amerikai Egyesült Államokban találták ki, játszották és fejlesztették a mai szintre. Gyökerei az anyaország (Anglia) nemzeti sportjában, a rugby-ben kereshető, bár a football mai formája, játékmenete gyakorlatilag csak abban hasonlít a rugby-hez, hogy hasonló labdával játsszák.

Az észak-amerikai profi football szövetség, az NFL mérkőzéseit világszerte több millióan követik nyomon, a döntők (Super Bowl) a televíziós közvetítések történetének legnagyobb nézőszámot vonzó eseményei.
A sportág - bár nagyon kemény és laikus szemeknek indokolatlanul durvának tűnhet - egyike a legsportszerűbb csapatjátékoknak. A nagy sebesség, a nagy testsúlyok és az ebből adódó hatalmas ütközések miatt a játékosokat védőfelszerelések borítják. Az osztrák és magyar szabályok (melyek főként az észak-amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) szabályaira épülnék) szerint a játékos köteles sisakot (sisakráccsal), vállvédőt, comb-, térd- és farkcsontvédőt hordani a komoly sérülések elkerülése végett. (Megjegyzendő, hogy a fent említett felszerelések nem garantálják a sérülések elmaradását, de a nagyon komoly - akár halálos kimenetelű - sérüléseket megakadályozzák.)

Azonban a játékosok testi épségét elsősorban nem is a védőfelszerelések megléte, hanem a nagyon szigorú szabályok védik. Ezek a szabályok is a sportág fejlődésével együtt folyamatosan alakultak, hogy a lehető legtöbb esetben szigorúan megtoroljanak mindent, ami a játékosok testi épségét veszélyezteti. Éppen ezért elég egyszerű elsajátítani a szabályok egy jelentős részét. Csupán fel kell tenni a kérdést: a megmozdulás veszélyt jelenthet a testi épségre? Ha igen, akkor nagy valószínűség szerint szabálytalan a tett. Észrevehető tendencia egyébként, hogy a szabálymódosítók egyre nagyon hangsúlyt fektetnek a játékosok védelmére, így az idő múlásával egyre szigorúbbak a szabályok, egyre kevesebb dolog fér bele a szabályos amerikai footballba. Lehet vitatkozni azon, hogy ez jó dolog, vagy éppen a sportág keménységét, látványosságát veszélyezteti-e.
A szigorú szabályok, és ebből adódóan a játék sportszerűsége a lelátókra is jelentős hatással van. Amerikában egy football mérkőzés családi esemény, a közvetítések során láthatunk egészen kicsi, 4-5 éves gyerekeket, akik a saját csapatuk mezében, festett arccal szurkolnak - vagy éppen szunyókálnak - a lelátókon. És mindezt teszik úgy, hogy mellettük az ellenfél csapatának fanatikus szurkolója lengeti a hatalmas szivacskezet. Amerikában elképzelhetetlen, vagy legalábbis nagyon ritka (és ez igaz az NHL jégkorong-, az NBA kosárlabda- vagy az MLB baseball-mérkőzéseire is) az, ami nálunk a labdarúgó meccseken már sajnos mindennapivá vált, hogy verekedés törjön ki a lelátón, nyomdafestéket nem tűrő bekiabálások legyenek a játékosok, az ellenfél szurkolói vagy a játékvezetők felé. Az USÁban a játék szent és sérthetetlen.
Mindannyiunk - akik ezzel a sporttal foglalkoznak hazánkban - célja, hogy nálunk is hasonló szellemiséggel ragadjon meg ez a sportág, hogy a sportesemények nagy közönséget vonzva igazi családi programok legyenek, a SPORT (csupa nagybetűvel) ünnepévé váljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése