2020. június 1., hétfő

Saját virtuális F1 szezonom

Ebben a folyamatosan frissülő posztban,  terveim szerint leírom a teljes első Forma 1 szezonomat, hátha van olyan, aki szereti a virtuális versenyek beszámolóit is – én például szeretem. 
Megnyertem ugyebár a Formula 2 versenysorozatot, úgy hogy olyan pilótákkal voltam egy bajnokságban, mint Landon Norris, George Russel és Alexander Albon. És persze a nagy rivális, Devon Butler. A történet szerint Butlerrel végig az egész bajnokság során elég feszült a viszony, Spielbergben például egy vad manőverének köszönhetően (amiért büntetést is kap) leszakad a szárnyam és cserélni kell. Végül a F2 világbajnoki cím eldöntése az Abu Dhabi Nagydíjra maradt, ha a Yas Marina Circuiten Devon előtt végzek, akkor világbajnok vagyok. Ez történt. A bajnokság megnyerését követően pedig jöhetett a Forma 1 csapatok közötti válogatás. Minden csapattól kaptam ajánlatot. A Russian Time versenyzője voltam egyébként az F2-ben és (mivel az elején be lehet állítani) a McLaren tehetséggondozó programjához csatlakoztam. Ennek megfelelően a legnagyobb szeretettel a McLaren várt, őket választottam. Csapattársamul Lando Norris és Carlos Sainz közül utóbbit választottam, bízva abban, hogy ő majd több pontot hoz a csapatnak.
Indulhatott a karrierem a Forma 1-ben.



A bajnokságot úgy állítottam be, hogy három szabadedzés legyen, melyet három szintes időmérő követ, majd 25% hosszú verseny zárja a hétvégi programot. 
Úgy terveztem el, hogy az edzéseket úgy csinálom végig, hogy kezdem egy „Track acclimatisation” programmal, hogy szépen megismergessem a pályát és megszokjam a kanyarokat. Ekkor a csapat a versenyre kiírt kötelező gumiknál egyel keményebb gumival küld a pályára (azaz, ha mondjuk a versenyre előírt kötelező gumi a közepes gumiszett, akkor ezt a programot kemény gumikon kell megcsinálnom). Ezt követően, még a FP1-ben (első szabadedzés) megcsinálom a „Qualification pace” programot, ami az időmérőre készít fel. Ebben a programban pedig a versenyszettnél egyel puhább gumikkal veszek részt – amit majd a kvalifikációnál is használni fogok. Az FP2-t a „Race strategy” programot futom meg, ami során a csapat adatokat gyűjt arról, hogy milyen időket tudok futni és, hogy a versenygumim mennyire kopik. A harmadik szabadedzésre hagyom a gumikopás - és az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére irányuló programokat, valamint az ERS rendszer kihasználását optimalizáló programot. Aztán pedig jöhetnek az időmérő edzések, kezdve a Q1-gyel. Mindig a legelején megyek ki és futok egy gyors kört. Ha a köreredmény után úgy érzem, hogy ha nem is volt tökéletes a kör, de az idő elég lesz Q1-ben a top 15-höz, Q2-ben pedig a top 10-hez, akkor megyek is ki a boxba  utána és figyelem, hogy tényleg ne essek ki. Q3-ban előfordul, hogy rögtön nekiugrom egy újabb gyors körnek, hátha tudok javítani.

Most pedig lássuk, mi történt az egyes versenyeken!

1. versenyhétvége – Ausztrál Nagydíj – Albert Park, Melbourne



Ezt a pályát elég jól ismerem és kedvelem is – annak ellenére, hogy utcai pálya. Egyedül az ötös és a 11-12-es kanyarkombinációkkal szokott meggyűlni a bajom. Mindenesetre elég jól ismerem már a pályát és ennek köszönhetően elég jó tempót tudtam autózni a szabadedzéseken. A P1-ben és a P2-ben a legjobb időket mentem, a P3-ban pedig nyilván nem, hiszen akkor a kímélés a lényeg. Elég jó előjelekkel kezdtem neki a kvalifikációnak. 
A Q1-ben sikerült egy majdnem hibátlan kört mennem, 1.4 másodperccel jobbat mentem mindenkinél. Később kiderült, hogy az egész kvalifikációs session legjobb köre volt. Nyugodtan vártam a Q2-t. A második időmérő edzésen is jó kört mentem, bár közel sem volt olyan jó, mint a Q1, mégis a Q2-ben is a leggyorsabb kört regisztráltam. A Q3-ban aztán begyúszott egy hiba, de még így is a legjobb időt mentem, de csak .2 másodperccel voltam a második helyen álló Bottas előtt. Ezért úgy döntöttem, kimegyek még egy gyors körre, biztos, ami biztos. Viszont elszámoltam magam, és a pár méter híján nem sikerült elérnem a rajtvonalat, hogy még időben el tudjam kezdeni a gyors körömet. Valtteri Bottas-nak pedig még belefért egy gyors kör és jobb időt autózott, mint én, így a második helyen végeztem az időmérő edzésen.
Az első három sor így alakult: Bottas (Mercedes), Sződy (McLaren), Hamilton (Mercedes), Vettel (Ferrari), Leclerc (Ferrari), Verstappen (Red Bull), Grosjean (Haas). Csapattársam, Carlos Sainz a 12. helyről rajtolhatott.
A verseny aztán nagyon érdekesen alakult. Eleve trükkössé tette a dolgot, hogy a teljes versenyidő háromnegyede alatt esett az eső (igaz, csak kicsit) és vizes volt ezért a pálya. A top 10-ben lévő versenyzők a szabály szerint nem válthatnak gumi szettet (kivéve, ha annyira vizes a pálya, hogy intermediate-re vagy esős gumikra kell cserélni), így mindenki lágy gumikon kezdte meg a versenyt. Gondoltam, nagyon trükkös leszek és átállítom az előre belőtt taktikát úgy, hogy a lágy gumik után nem közepes, hanem kemény szettet tetetek majd fel magamnak. Ez végül nem bizonyult jó taktikának.  
Nagyon jól sikerült a rajtom, Bottas-é meg kevésbé, így már az első kanyarban sikerült teljesen tisztán első helyen befordulnom. Azonban a lágy gumikon nagyon csúszkáltam, még a lassú körökben is küzdöttem keményen, hogy pályán tartsam az autót. Közben figyeltem, hogy a többiek esetleg kiállnak-e hamarabb gumit cserélni, de nem tették. Szerintem kicsit fel is tartottam a mezőnyt hat körön át, mire eljött a boxkiállás és a kerékcsere ideje. Kemény gumikat tettek fel nekem, míg a többiek később közepes abroncsokkal jöttek ki a boxból. A kerékcsere után a 14. helyre jöttem vissza a mezőnybe és nem nagyon tudtam megelőzni senkit, nem volt elég tempóm a kemény gumikon a nem annyira elhasználódott lágy gumikkal szemben. Miután a teljes mezőny kint volt már kerékcserén, a 7. helyen álltam, rendesen lemaradva a hatodik helyen autózó Kevin Magnussentől. Kisebb szerencsémre a renault-s Daniel Ricciardo kicsúszott és összetörte az autóját, ráadásul olyan helyen, hogy a safety car is bejött a pályára. Ezzel összerázódott a mezőny és eltűnt a lemaradásom az élen autózókkal szemben. Két körig volt a pályán a biztonsági autó, majd amikor kiment, az eső is elállt és a pálya is elkezdett felszáradni, így sikerült végre tempót autóznom. Lassan faragtam a különbséget az előttem autózók Magnussenhez képest, végül négy kanyaron keresztül nagy harcot vívtunk, mire sikerült megelőznöm. A manőverek során mindketten kaptunk egy-egy figyelmeztetést. Miután felléptem a hatodik helyre, egyre jobban tapadtak a kemény gumik is a felszáradt aszfaltcsíkon, egyre gyorsabb és gyorsabb köröket hoztam ki az autóból. Az utolsó előtti körben végül – egy apró koccanást követően – egy manőverrel két autót is megelőztem, így már a negyedik helyen voltam. Az utolsó körben borzasztóan nyomtam a gázt, és sikerült is utolérem a harmadik helyen autózó Leclerc-et, de .2 másodperccel végül előttem ért célba. 
Az ausztrál dobogón legfelső fokán Hamilton végzett, második lett Bottas, és ugyebár harmadik Leclerc. Csapattársam Sainz megtartva a rajtpozícióját 12. helyen végzett, így nem szerzett pontot a csapatnak. Az 1-2. befutójával a Mercedes rögtön az elején jól meglépett, 44 pontjuk van, második a Ferrari 19 ponttal, harmadik a Red Bull 16, negyedik a McLaren 12, örödik a Haas 8 ponttal. Pontot szerzett még a Racing Point (2 pont) és az Alfa Romeo (1 pont) is.

2. versenyhétvége – Bahreini Nagydíj – Bahrain International Circuit, Sakhir



Nagyon jól sikerült a P1, mind a pályaismereti programot, mind pedig a kvalifikációs tesztet egy kör alatt sikerült abszolválnom, ráadásul a kvalifikációs programban futott köröm közel 2 másodperccel jobb volt, mint Max Verstappen szintén lágy gumikon futott köre. A P2 is elég sikeresnek mondható, jó versenystratégia programot futottam, közepes gumikon sikerült olyan (vagy jobb) időket mennem, mint a legtöbb vetélytársnak lágy gumikon. Csak Leclerc és Hamilton futott jobb időt nálam, mindketten nagyjából .2 másodperccel múlták felül az én időmet – de mindketten lágy gumikon. A P3-ban szokásos gumi-, üzemanyag- és ERS programokkal bajlódtam – viszonylag mérsékelt sikerrel –, így az időeredményeim nem voltak jók. 
Mindent együttvéve elég jó előjelekkel mentem neki a kvalifikációs szakasznak. A Q1-ben ezúttal is nagyon jó kört autóztam, talán túlságosan jót is, ugyanis utolértem az előttem szintén gyors körön haladó Daniil Kvyatot (Toro Rosso), így az utolsó két kanyarban nem tudtam a saját tempómat autózni. Az időeredményem így is 1.3 másodperccel jobb lett, mint a második legjobb idő. A Q2-ben nem éreztem valami jónak a körömet, de mivel az idő 1:32 alatt volt, ezért úgy döntöttem, nem megyek újat, hogy a motort minél jobban kímélni tudjam, remélve, hogy az eredményem elég lesz a top 10-hez. Végül szerencsém volt és a többiek sem autóztak űridőket és az elért köridőm .9 másodperccel jobb lett a második helyen végző Vettel idejénél
A Q3-ban aztán valami egészen érdekes dolog történt. Éppen megkezdtem a gyors körömet, amikor láttam, hogy a boxból autó jön ki elém. Kicsit dühöngtem. Aztán, amikor az első kanyarban utolértem és megláttam, hogy a csapattársam, Carlos Sainz az, akkor nagyon dühöngtem. Nem értem, hogy küldhette ki a csapat Sainz-ot pont elém, pont a gyors körömben. El is rontottam rögtön az első kanyarkombinációt, miközben éppen igyekeztem elmenni a csapattársam mellett, rosszul fékeztem és kigyorsításkor kicsit meg is csúsztam. Ezzel együtt is még éppen 1:32 alatt volt az időm, ami elég lehetett a pole pozícióhoz, de biztosra mentem és rögtön új gyors körbe fogtam. Ez kifejezetten jól sikerült, .3 másodperccel jobb lett, mint az első. Végül enyém lett minden szektorban a leggyorsabb részidő, és így értelemszerűen mindenkinél jobb időt mentem. Sikerült megszereznem az első pole pozíciót.
Az első három sor így alakult: Sződy (McLaren), Hamilton (Mercedes), Leclerc (Ferrari), Bottas (Mercedes), Vettel (Ferrari), Verstappen (Red Bull), Csapattársam, Carlos Sainz a 17. helyről rajtolhatott.
Izgalmas futam volt ez is. A rajtom tökéletesen sikerült és első helyen autóztam. A második körben azonban George Russell összetörte magát és négy körön keresztül safety car mögött ment a mezőny. A legtöbb autó kiment a SC mögül kerék cserére, én azt gondoltam, hogy ha csak 1-2 körig van bent, akkor nem lesz erre szükségem és kint maradtam. Nem volt szerencsém, mert az ötödik kör végén ment ki a biztonsági autó. A hetedik körig húztam és akkor cseréltem le a már elfáradt lágy abroncsokat. A gumicsere után a kilencedik helyre értem vissza, majd, amikor mindenki kiment a kötelező pit-stopjára, akkor hetedik helyen álltam. Keresztül verekedtem magam Grosjeanon, Perezen, Leclerc-en és Verstappenen, de az élen autózó Lewis Hamiltonnak 9 másodperces előnye volt. Az utolsó három köröm arról szólt, hogy őt üldözöm, de végül hiába futottam egymás után a leggyorsabb köröket, így is 5.9 másodperces hátrányban értem célba. De legalább meglett így az első dobogós helyezés. Harmadik helyre a red Bullos Verstappen ért be, csapattársam, Sainz a 11. helyen zárt.


Hamilton megtartotta az első helyét a pilóták versenyében 51 ponttal, én felzárkóztam mögé 31 ponttal a második helyre, harmadik 27 ponttal Charles Leclerc. 
A konstruktőrök versenyében tovább növelte előnyét a Mercedes, de a második Ferrari és a negyedik McLaren között csak 6 pont a különbség, így nagy verseny várható (a két csapat közé ékelődött a Red Bull Racing).

A futamot követően lehetőségem nyílt rivális választani. A felajánlott lehetőségek közül kicsit óvatosan a Haas pilótáját, Kevin Magnussent választottam ki. Innentől kezdve majd első sorban azt kell figyelnem, hogy nála jobb teljesítményt nyújtsak és jobb eredményeket érjek el.

3. versenyhétvége – Kínai Nagydíj – Shanghai International Circuit, Shanghai



Szeretem ezt a pályát is. Gyors, dinamikus, jó ütemű kanyarokból és egy beutál gyors és hosszú egyenesből áll. Egyedül a célegyenes utáni csigavonalú hosszú kanyar nem tartozik a kedvenceim közé. Ettől függetlenül is jól sikerült az akklimatizációs program is a P1-ben, és a kvalifikációs teszt során is egy kör alatt teljesítettem (valójában 2.2 másodperccel túlteljesítettem) a csapat elvárásait. A legjobb köridőt regisztráltam a P1-ben és a riválisom, Kevin Magnussen előtt 2.1 másodperccel végeztem. A P2-ben leginkább magammal szoktam versenyezni, igyekszem a race strategy program teljesítése közben egyre jobb köröket futni. Most ezzel nem volt bajom, hiszen az első köröm finoman szólva is mérsékelt volt, a közepes gumikon nem igazán éreztem rá rögtön a tapadásra és a féktávokra. De aztán egyre jobb köridőket sikerült autóznom. Végül a legjobb időm .3 másodperccel lett csak gyengébb, mint az előttem végző Hamiltoné és Leclerc-é (de mindketten lágy gumikon voltak). A P3-ban a kilencedik legjobb időt autóztam, azonban, ami nagyobb baj, hogy mind a gumikímélő-, mind pedig az üzemanyagtakarékos program borzasztóan rosszul sikerült. Ez nagyban befolyásolta a versenystratégiát és az autó verseny előtti beállításait.
A Q1 aztán nagyon nem sikerült jól. Az felvezető köröm végén rosszul fordultam rá a célegyenesre, így eleve nem sikerült kellő sebességgel megkezdenem a mért körömet. Aztán túlságosan is nyomtam neki, elrontottam egy kanyart és megpördültem. Ezért mennem kellett egy második mért kört is, ami bár közel sem volt tökéletes, de megfelelő volt. Viszont a levezető körömben majdnem elfogyott az üzemanyagom, így csak araszolni tudtam a boxba. Hab a tortán pedig az volt, hogy még így is sikerült elvétenem a boxutca bejáratát és letörtem az első vezetőszárnyamat. A Q2-re azt a célt tűztem ki magam elég (figyelembe véve a Q1 eredményeit), hogy 1:36 alá vigyem le a köridőmet. Bár nem éreztem igazán jó körnek, amit futottam, mégis, 14 ezreddel még 1:35 alá is sikerült bemennem, és ezzel közel .7 másodperccel jobbat mentem a második Bottas-nál. A Q3-ban nagy gyenge körrel kezdtem, ezért kint maradtam még egy mért körre. Azzal sikerült az elsőt is alulmúlnom. Úgyhogy a box után még visszamentem a pályára, kétségbeesetten nyomtam neki, de megint gyenge kört mentem és nem tudtam javítani. Szerencsére nem volt indokolt a pánikom, a többiek sem mentek jó köröket. Hamilton végül az élen végzett, majdnem háromtized másodperccel jobb körrel, mint amilyen az enyém volt, én lettem a második. A rajtrács második és harmadik sora így alakult: Verstappen, Bottas, Vettel, Leclerc. Csapattársam, Sainz a 8., riválisom, Magnussen pedig a 9. helyről rajtolhatott.
A verseny nagy izgalmakat tartogatott, ugyanis az előrejelzések szerint menet közben megjön az eső. A rajtot remekül kaptam el és az első kanyarkombináció végén már első helyen autóztam. Aztán leszakadt az ég és a lágy gumikon nagyon csúszott az út. Az sem segített igazán, hogy a hosszú egyeneseknél minden alkalommal mellém értek a riválisok (a szabadedzés eredményei szerint a végsebességem a mért ponton a 15. volt a mezőnyben). Az eső közben olyan szinten áztatta el a pályát, hogy taktikát kellett váltani. A negyedik körben boxkiállást javasolt a csapat és mivel össze-vissza csúszkáltam a kanyarokban, örömmel mentem be. Ahogy a mezőny nagyrésze is. Heten maradtak kint még lágy gumikon egy körre, de az nem volt jó taktika, mindenkit megelőztem az intermediate gumikon a következő körben. A hatodik körben aztán jött megint egy csavar, Nico Hülkenberg (Renault) balesetet szenvedett és bejött a safety car. Mivel első helyen vezettem a biztonsági autó mögött, ez nem lett volna gond. Viszont a 8. kör elején közölte a csapat, hogy lassan szárad a pálya. A kilencedik körben kiállt a safety car is. A 14 körös versenyből így még volt hátra bőven és kétséges kezdett lenni, hogy az intermediate gumik meddig lesznek alkalmasak a versenyzésre. Amíg még vizes volt az aszfalt, elég szép előnyre (majdnem 7 másodperc) sikerült szert tennem, viszont ahogy száradt, úgy vesztette el a tapadását az autó a kanyarokban és egyre rosszabbul sikerült bevennem azokat. A második helyen autózó Hamilton pedig nagyon gyors volt, körről körre közelebb került hozzám olyannyira, hogy az utolsó kör közepén már DRS távolságra ért. És jött a hosszú egyenek. Az eleve gyorsabb autója utolért és nyílt a DRS. Három kanyarral a vége előtt megelőzött. Sikerült a belső ívet szépen megtartanom és a kigyorsításnál elé kerültem megint, végül .5 másodperces előnnyel megnyertem a Kínai Nagydíjat. A dobogó legalsó fokára Leclerc léphetett fel. Sainz végül a 12. helyen végzett, Magnussen pedig 9. lett.
A konstruktőri világbajnokságban a McLaren ezzel a futamgyőzelemmel feljött a 3. helyre, 8 ponttal megelőzve a Red Bullt, 7 ponttal pedig lemaradva a Ferrari mögött.

4. versenyhétvége – Azerbajdzsáni Nagydíj – Baku City Circuit, Baku

A negyedik hétvégén eljutottunk ide is... Az első szűkebb utcai pálya, amit nem igazán kedvelek. Az első szektort kifejezetten szeretem, viszont nincs még egy olyan kanyarkombináció a teljes F1 pályakínálatban, amit annyira gyűlölnék, mint az azeri 8-9-10-11-12-es kanyarkomló. Ettől függetlenül bizakodón, kipihenten, nyugodtan vágtam bele a versenybe.
A P1-ben elsőként szokás szerint a pályaismereti tesztet csináltam meg. Meglepően jól sikerült a teszt, majdnem hibátlan programot futottam. Majd a levezető körben egy kis hibát vétettem a 9. kanyarban és letört az első szárnyam. A boxkiállás (és a szárnycsere) után jöhetett a kvalifikációs program. Egy rossz és egy kevésbé rossz kört mentem. Az első mért körön pechemre Verstappen mögé értem és jól feltartott, de a másodikban csak egyszerűen nem mentem elég jól. Végül az első helyen végeztem, de csak azért, mert elég kevesen mentek mért kört lágy gumikon. A P2-ben aztán a verseny program első körében nagyon jó időt autóztam. Általában azt szoktam célozni, hogy egyre jobb köröket menjek. Nos, ezúttal ez pont fordítva volt, egyre rosszabb és rosszabb köröket mentem. Ami érdekes, az az, hogy a közepes gumikkal jobb időt mentem, mint a P1-ben a lágy gumin. És természetesen a program végén az első vezetőszárnyat is letörtem. A negyedik helyen zártam a szabadedzést.
A Q1-ben elképesztően jó első- és elfogadható második szektort mentem. Bár a harmadik szektorban nagyon feltartott Nico Hülkenberg, de még így is olyan időt mentem, ami 3 másodperccel jobb volt, mint bármelyik köröm a szabadedzések során. Legjobb idővel jutottam tovább, csapattársam, Carlos Sainz azonban a 15-be sem fért be. Az időmérő második etapjában sikerült 1:44 alá bemenni, de éppen az első szektorban hibáztam - amit az egész szabadedzés és a Q1 alatt uraltam -, így közel sem lett olyan jó a köröm, mint a Q1-ben. Reméltem, hogy az időm elég lesz a továbbjutáshoz, ezért nem mentem több mért kört. Meglepő módon végül ez lett a legjobb idő. A Q3-ban majdnem ugyanolyan jó kört mentem, mint a Q1-ben. Amikor beértem a boxba, 1.3 másodperccel volt jobb az időm, mint a második helyen álló Leclerc-é. Az időmérő végére ezt a különbséget sikerült lefeleznie a Ferrari fiatal pilótájának, de így is tetemes előnnyel nyertem meg az időmérőt és szereztem meg ismét a pole pozíciót. A második sorba Vettel és Hamilton kvalifikálta magát, ötödik helyen Bottas, hatodik helyen pedig Verstappen végzett. A riválisom, Kevin Magnussen 12. lett, Sainz pedig a 17. helyről indulhatott.
Az időjárás megint nem kedvezett nekem, szakadó esővel kezdődött a verseny, minden autó esőgumikkal rajtolt el. Tökéletesen sikerült a rajtom, de nagyon szenvedősek voltak a körök, nem igazán találtam a megfelelő féktávokat és az első négy körben végig a nyakamban lihegett Leclerc, a célegyenesben mindig megelőzött, de sikerült minden alkalommal úgy helyezkednem, hogy az első kanyarban belső íven vissza tudjam venni a vezető helyemet. Az ötödik kör elején Leclerc a manőverben ki is csúszott kicsit és Hamilton vette át a második helyet, és egy kis lélegzetvételhez jutottam. Az ötödik körben már a célegyenesben voltam, amikor a csapat közölte rádión, hogy szárad a pálya és intermediate gumikra váltunk. A gond csak az volt, hogy az élmezőnyből mindenki kiment az ötödik kör végén kereket cserélni, én pedig kint maradtam még így egy lassú körre. A kerékcserét követően így csak a 11. helyre tudtam visszatérni. Ekkor jött a baj, az 16. kanyarban kicsit lassabban sikerült a kigyorsítás és Stroll meglökött hátulról. Megcsúsztam és letört az első szárnyam. A kör végén ki kellett állnom lecserélni a szárnyat. Messze lemaradva mindenkitől, a 20. helyen tértem vissza a pályára, 5 körrel a vége előtt. Ekkor azonban történt egy váratlan dolog: Vettel balesetet szenvedett és bejött a safety car. Ezzel egyrészt lehetőségem nyílt felzárkózni (egy teljes körömbe tellett a vizes úton utolérni a 18. helyen autózó Kvyatot). Az újraindítást követően nyomtam neki, amennyire csak tudtam, fékezgettem ki az ellenfeleket a kanyarokban, majd az utolsó körben előbb megelőztem Sainz-ot, aztán pedig Magnussent. A Haas pilótája azonban nem hagyta magát és meglökött, mikor éppen befejeztem az előzési manővert. Aminek következtében - láss csodát - eltört az első szárnyam. Innentől kezdve egyetlen dologgal tudtam már csak foglalkozni, mégpedig, hogy riválisom ne előzzön meg a hátralévő fél kör alatt, a pontszerző helyet megcélozni már esélyem sem volt. Csalódást keltő, és nagyon hosszú, kimerítő verseny volt. Lewis Hamilton megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét, második lett Sergio Perez (Racing Point), a pódium legalsó fokán pedig Verstappen végzett. Az egyéni világbajnoki lista élén változás nem történt, Hamilton már nagyon vezet, én a második helyen állok, de Charles Leclerc már csak 4 ponttal van lemaradva mögöttem. A konstruktőrök versenyében a Mercedes tovább növelte az előnyét, a Red Bull pedig megelőzte a McLarent, így mi lecsúsztunk a negyedik helyre.


Mivel szerettem volna az autóversenyzés élményét még magasabb szintre emelni, ezért úgy döntöttem, beszerzek egy kormányt az Xbox-hoz. Az elérhető lehetőségek közül a választásom a Thrustmaster Ferrari 458 Spiderre esett. Nagyon jó a fogása, kényelmes is, egyetlen gondom vele, hogy a pedálok nagyon csúsznak a laminált padlón, arra még ki kell találnom valami megoldást. Egyelőre még nagyon szoknom kell a kormánnyal vezetést, nagyon más, mint kontrollerrel. Ezért addig, amíg nem szokom meg teljesen, a mért köröket és a versenyt kontrollerrel nyomom, viszont a levezető köröket és a P3-at igyekszem kormánnyal abszolválni.

5. versenyhétvége – Spanyol Nagydíj – Circuit de Catalunya, Barcelona


Szeretem a spanyol nagydíjat, jó, gyors pálya, bár van kettő igazán kihívást jelentő kanyarkombináció (a 12-13-as és a 14-15-ös kanyarkombó), amit ha elront az ember, elég sok időt tud veszíteni.
Az edzéseim minden esetre egészen jól sikerültek. A track acclimatisation program rendben volt, a kvalifikációs program viszont az 1:23.8-as idővel közel sem volt tökéletes (csak .7 másodperccel volt jobb azoknál az időknél, amit a versenytársak medium gumikkal futottak). A P2-ben aztán pontosan kiderült, hogy mennyire is volt rossz a qualification pace programban futott időm, ugyanis a medium gumikkal autózott versenystratégia program során mindhárom köröm jobban sikerült. 1. helyen végeztem, de Hamilton és Leclerc is 1 tizedmásodpercen belül voltak. A P3-ban az új kormány teszteltem, az eredmény értékelhetetlen idők és 2 törött szárny.
A Q1-ben egészen tűrhető kört mentem, pedig pechem volt, mert Perez pont úgy állt ki a boxból, hogy éppen az első kanyarban értem utol. Bár nem az ideális íven, de elég jó tempóban tudtam megelőzni.  1:23 alatti időm az 1. helyre volt elég. Ami érdekes, hogy sokan medium gumikon futották a Q1-et. A második kvalifikációs fordulóban a mért köröm érzésre nagyon rossz volt, de az időeredmény kicsit sem, 1:22.02-es kört futottam, ami megint elég volt az első helyre. A Q3-ban az első mért körömben az első kanyarkombinációt eléggé elrontottam, 1:23 feletti kört mentem, így mennem kellett még egyet. Amilyen rossz volt az első, olyan jó volt a második, 1:21.8-as időt mentem, azonban végül kiderült, hogy ez is csak éppen elég volt a pole positionhöz, 4 ezreddel vertem csak meg Valerti Bottast. A második sorból indult Verstappen és Hamilton, a hamrdikból Vettel és Albon. Csapattársam, Sainz 8. lett, riválisom, Magnussen pedig a 9. helyről rajtolhatott.
Aztán jött a verseny és a balszerencse áradása. Eleve megint esett az eső, ami általában nem sok jót jelent a számomra. Mivel állt a víz a pályán, a mezőny intermediate gumikkal rajtolt el, egy kiállásos taktikával. Megint jobban kaptam el a rajtot, mint a Mercedes, így első helyen kezdtem el autózni a csúszós pályán. Már a 2. kör közepén jött az üzenet a csapattól, hogy motorhibát észleltek, ezért lassabban fogok tudni menni. Ennek ellenére sikerült tartanom az előnyömet. A 4. körben szóltak rádión, hogy a váltóval is probléma van. Ennek ellenére is a kerékcserét követően is az élen maradtam. Éppen, amikor a pálya elkezdett kicsit száradni és elkezdtem jobb tempókat utózni, mint a többiek, a 13. körben Leclerc kiállni kényszerült és jött a safety car. Szépen fel tudtak így zárkózni mögém a leszakadt Mercedes-ek. A safety car távozása után két alkalommal is jelezte a csapat, hogy egy-egy sebességet elvesztettem a váltó hibája miatt, így sem a kanyarok utáni kigyorsítások, sem pedig a gyors egyenesekben sem tudtam rendes tempóval autózni. Minden figyelmemet arra összpontosítottam, hogy a kanyarokban zárjam a szögeket és ne tudjanak megelőzni a mögém szépen felsorakozott autók. Az utolsó két körben pedig már alig volt erő a McLarenemben, egy körrel a vége előtt Hamilton megelőzött, de még a így is a pódium megfelelő eredménynek tűnt. Aztán jött a kegyelemdöfés és a kockás zászló előtti utolsó kanyarban kifogyott az üzemanyag az autóból és a célvonalig, négyen előztek meg. Egy olyan versenyhétvégén, ahol gyakorlatilag a szabadedzésektől kezdődően végig uraltam a pályát, a 6. hely finoman szólva is csalódást keltő. A dobogó tetején Hamilton végzett, őt követte Vettel és csapattársam, Carlos Sainz. Sajnos, még a riválison, Kevin Magnussen is előttem végzett (a 4. helyen).
A világbajnoki pontversenyben - mivel Leclerc kiesett -  még megtartottam a második helyet. A konstruktőröknél harmadik a McLaren, 12 ponttal vagyunk lemaradva a Ferrari mögött, és 2-vel állunk a Red Bull előtt.

6. versenyhétvége – Monacói Nagydíj – Circuit de Monte Carlo, Monte Carlo


Bár Monte Carlo az autóversenyzés Mekkája, egy gyönyörű és izgalmas pálya. Számomra, e-versenyzőként azonban A Mumus. Ha vigyázok arra, hogy a kocsim egyben maradjon, akkor gyenge időket autózom, ha pedig próbálok minél gyorsabb lenni, akkor töröm a szárnyamat. Szóval a csalódást keltő Spanyol Nagydíj után mindhova vágytam volna, csak ide nem. Ráadásul a barcelonai "remeklést" követően a hétvége előtt cserélni kellett ugyebár a váltót az autóban, ami miatt eleve rajthely büntetésre számíthattam. Az előjelek közel sem kedveztek.
A P1-ben a pályaismereti programot megfeleltre tudtam teljesíteni, majd kiálltam szárnycserére. A kvalifikációs program már közel sem sikerült jól (a csapat által elvárt időtől több, mint 1 másodperccel maradtam el), összességében  a 17. időt futottam az első szabadedzésen. A P2-ben ugyebár versenystratégiai programot szoktam futni, mindig elég rá három kör, hogy tökéletes adatokkal szolgáljak a csapat számára. Ezúttal nem sikerült még megfeleltet sem elérnem 4 kör alatt sem, végén pedig szárnycserével zártam a P2-t. Frusztráltságomban harmadik szabadedzést ki is hagytam.
Természetesen nem meglepetés ezután, hogy rögtön a Q1-ben kiestem 16. helyen. A grid penalty következtében így a 20. helyről indultam. Az első három sorból sorrendben Bottas, Hamilton, Leclerc, Albon, Verstappen és Hülkenberg indulhatott. Sainz a hetedik helyről, Magnussen pedig a 8. helyről rajtolt.
A verseny tulajdonképpen egy eseménytelen kínszenvedés volt. Kétszer ugyan összerázta a mezőnyt a safety car, de így is szinte végig a mezőny végén kullogtam. Egyetlen előzést sikerült végrehajtanom Kvyattal szemben az egész futam alatt, illetve négyen kiestek előlem, így lettem 15. a kockás zászlónál, úgy, hogy az utolsó két körben nem volt már első szárnyam és négy autótól kört kaptam.
A dobogó tetején megint egy Mercedes végzett, ezúttal Bottas bizonyult a legjobbnak. Második lett Verstappen, harmadik pedig Leclerc. Magnussen a 9., Sainz pedig a 11. helyen végzett.
Ezzel a versennyel a világbajnoki pontversenyben lecsúsztam a negyedik helyre, egy ponttal van előttem Verstappen és hárommal Leclerc. A konstruktőrök versenyében a McLaren is lecsúszott a negyedik helyre, tetemes, 26 pontos hátrányba kerültünk a Red Bull Racinghez képest. Ami - figyelembe véve, hogy a McLaren a hetedik legjobb kocsi jelenleg -, még mindig nem katasztrofálisan rossz eredmény. A Mercedes meg lassan behozhatatlan előnyben van a Ferrarihoz képest a konstruktőri világbajnoki címért folytatott versenyben.

7. versenyhétvége – Kanadai Nagydíj – Circuit Gilles Villeneuve, Montreal



Alig vártam, hogy az Utazó Cirkusz továbbálljon Monte Carloból és menjünk Kanadába. Szeretem ezt a pályát. Viszont kezdem azt érezni, hogy szivat ez a bajnokság. Az előjelzések szerint megint esőben, sőt, ezúttal ömlő esőben kell majd versenyezni.
A szabadedzéseken viszont minden rendben volt. Korábban ilyen még sosem történt: maximális pontszámú track acclimatisation programot futottam. A kvalifikációs programban autózott köröm is elég jól sikerült, a csapat legalábbis elégedett volt vele. Lágy gumikon a legjobb kört rajtam kívül Verstappen futotta, ő 1.7 másodperccel maradt el az én időmtől. Szóval tényleg jó kör volt. A P2-ben szakadt az eső, ami jó is, mert így autentikus a verseny stratégia program, hiszen a versenyen is esni fog. A program egyébként elég jól sikerült, körönként több, mint 2 másodperccel mentem jobbat a csapat elvárásainál. A gumim viszont sokkal jobban elhasználódott a tervezetthez képest. Az esőgumikon messze a legjobb időt mentem, de a szabadedzés második szakaszában alább hagyott az eső és jöhettek az átmeneti gumik, azokon pedig Kubica kivételével mindenki verte az én időmet. A kvalifikációra legalább napsütést ígérnek.
A Q1-ben az első kanyarkombinációt elrontottam, így köröm a harmadik legjobb időre volt elég, igaz, az első hellyel szemben sem volt .1 másodperc hátrányom. A második időmérő etapban elég jól sikerült a mért köröm, jó érzéssel vettem be a kanyarokat és az időm is bement 1:12 alá, ami jónak tűnt az eddigi eredmények fényében. Sikerült is legalább .8 másodperccel megvernem mindenkit. Sajnos Sainz kiesett a Q2-ben, 12. helyen végzett. A Q3-ban megint sikerült 1:12 alá menni, de a mért kör utáni első szektorom olyan jól sikerült (-0.3 mp), hogy azt terveztem, kint maradok még egy körre. Sajnos a második szektort elrontottam, úgyhogy inkább mégis kiálltam a boxba. Végül ezúttal sem sikerült senkinek bemennie rajtam kívül 1:12 alá, így megnyertem az időmérőt.
A grid így nézett ki: Sződy, Hamilton, Bottas, Leclerc, Vettel, Verstappen. Sainz 12., a rivális Magnussen a 14. helyről rajtolhat.
A versenyen ömlő eső fogadott minket. Mindenki kiállás nélküli, esőgumis futamot tervezett. Az első három körben nagyon keményen dolgoztam azon, hogy a mögöttem autózó Bottas-t magam mögött tudjam tartani végig. Mivel állt a víz a pályán, ezért az autók közötti sebességkülönbség annyira nem jött ki. Aztán a negyedik kör végén Hamilton műszaki hiba miatt feladni kényszerült a versenyt és bejött a safety car. Az ötödik-hatodik kört a biztonsági autó mögött tette meg a mezőny, majd a hetedik kör végén ismét bejött a safety car - akkor nem tudom, hogy miért. Az eső még mindig ömlött. A kilencedik körben már ismét versenytempót ment a mezőny és én továbbra is Bottas-szal küzdöttem, de végig magam mögött tudtam tartani, bár a pálya elkezdett ekkor már száradni és az egyenesekben nagyon a nyakamra érkezett mindig a Mercedes. Aztán a 14. körben már csak csepegett az eső és a kör végén a csapat tájékoztatott, hogy akár ki is mehetek intermediate gumikért. Én úgy döntöttem, legyen. A mezőny fele ugyanúgy döntött, mint én és a kiállást követően a 11. helyre érkeztem vissza. Az intermediate gumikor körönként kb. 2 másodperccel jobb időt mentem, mint azok, akik kint maradtak esőgumival és szépen elkezdtem előzgetni a mezőny hátralévő részét. Albon és Verstappen második és harmadik helyen autóztak rajtuk elég nehezen jutottam át a nagy tempókülönbség ellenére is és az élen autózó Bottas így meg tudott lépni. Az utolsó kör elején értem utol és a kör közepén támadó pozícióba kerültem. Nem adta könnyen magát, megpróbált leszorítani az útról, de nem hagytam magam és az lett a vége, hogy megpördült. Végül az ötödik helyre esett vissza, én pedig a két Red Bull előtt megnyertem a futamot és ezzel Shanghai után megvan a második futamgyőzelmem idén. Magnussen a 10. helyen, Sainz sajnos megőrizve a rajtpozícióját, a 12. helyen zárta a Kanadai Nagydíjat.
Ami még extra volt számomra ezen a futamon, hogy megpróbáltam játszani az üzemanyaggal. Tanulván a Spanyol Nagydíjból, ahol elfogyott az üzemanyagom a végén és ez négy helyet jelentett nekem, most a safety carok mögött átállítottam az üzemanyagot "lean"-re, azaz ekkor a legjobb a fogyasztás, majd amikor már intermadiate gumikon voltam, átállítottam "rich"-re (ilyenkor a legnagyobb a fogyasztás, de a tempó is). Egyébként meg "standard" üzemanyag mixet használtam.
A futamgyőzelemmel visszaugrottam a második helyre. Hamilton 43 ponttal vezet előttem, Verstappen pedig 7 ponttal van mögöttem. A konstruktőrök versenyében nem sikerült előrébb lépnünk, köszönhetően a Red Bull remek futamának, így továbbra is negyedik helyen áll a McLaren, 29 ponttal lemaradva a Ferraritól (és 100 ponttal az élen álló Mercedes-től).

8. versenyhétvége – Francia Nagydíj – Circuit Paul Ricard, Le Castellet



Szeretem a Francia Nagydíj pályáját. Gyors, dinamikus kanyarjai ugyan nem könnyűek, mégis a kedvenceim egyike.
A P1-et egy közel hibátlan pályaismereti programmal kezdtem, nem csak a teszt eredménye, de az időm is egész jó lett annak ellenére, hogy kemény gumikon futott a program (Pierre Gasly lágy gumis idejénél is sikerült jobbat mennem). A qualification pace program azonban nem sikerült jól. Hiába futottam három gyors kört is (általában egy is elég szokott lenni), az időm a becslések szerint csak a hetedik helyre lesz elég az időmérő szakaszban. Mivel a top pilóták között csak én mentem lágy gumin mért kört, ráadásul a szabadedzés utolsó 5 percében az ég is leszakadt, így nem csoda, hogy a legjobb idővel zártam a P1-et. Az eső a P2-re is kitartóan esett, így a felázott pályán esőgumikkal kellett végrehajtanom a versenystratégiai programot. Az előny ebben az, hogy vizes pályán esőgumikkal messze (2-3 másodperccel) jobb köröket tudok autózni, mint amit a csapat elvár tőlem, így a programot könnyű teljesíteni. Emellett az is jó, hogy az előrejelzések szerint megint esőben fogunk versenyezni. (Komolyan??? Ne már!!!) A hátrány az, hogy ha elkezd felszáradni a pálya, mindenki jobb időt megy majd a szabadedzésen, mint én. Az eső azonban kitartóan esett végig (még a P3-ban is), így enyém maradt a legjobb kör, több, mint fél másodperccel voltam gyorsabb a második Verstappennél.
Jöhettek az időmérők. Nem voltam benne biztos, hogy mi a jobb nekem, ha esőben időmérünk, vagy ha száraz pályán (hiszen a többiekhez képest jobb időket mentem esőgumin). De a nap kisütött, a pálya felszáradt, így jöhettek a lágy gumik. A Q1-ben egy kifejezetten gyenge első szektort és egy gyalázatos második szektort mentem, alig találtam meg néha az ideális ívet. Ennek ellenére nem mentem több kört, próbáltam kínálni a motort, hiszen a cél itt csak az első 15-ben végezni. Talán a legjobban én voltam meglepve, hogy végül a legjobb második szektor az enyém lett, viszont összességében a hetedik helyen zártam. A második időmérő szakaszban éppen megörültem, hogy üres előttem az aszfalt, amikor pont elém érkezett meg a felvezető körét megkezdő Grosjean. A második kanyarban ezért teljesen el kellett hagynom az ideális ívet. Ettől függetlenül is kicsit jobbnak tűnt ez a kör, mint, a Q1-es köröm, ezért a borban vártam meg a session végét. Időm végül egytized másodperc előnnyel a legjobb lett, de Sainz sajnos a 12. helyen kiesett. A harmadik időmérő fordulóban aztán mindent egy lapra tettem fel. Az első szektorban az egyik kanyart csúnyán levágtam, de csak figyelmeztetést kaptam érte (a köridőmet nem vették el), így végül egy nagyon gyors kört sikerült mennem és megszereztem a pole pozíciót.
A rajtrácson második lett Bottas, őt követte Vettel, Hamilton, Albon és Verstappen. Kevin Magnussen a 9., Sainz pedig ugyebár a 12. helyről indult.
Döbbenetes futamon vagyok túl megint. Kezdem nem elhinni, hogy ilyen tényleg létezhet. Az eső miatt ugyebár átmeneti gumikkal rajtolt a mezőny és kiállás nélküli versenyt terveztek a mérnökök. Kicsit aggódtam, mert a race strategy program során az jött ki, hogy nagyon kopnak a gumijaim, de a prognózis jó volt. Tökéletesen rajtoltam megint és bár Bottas négy körön keresztül a nyomomban volt, szépen tartottam az előnyömet. Az ötödik és a hatodik kört aztán safety car mögött teljesítettük, hiszen Leclerc kiesett. Hiába sikerült egy kis előnyre szert tennem, a biztonsági autó mögött összerázódott a mezőny. Amint ismét szabadon versenyeztem, Hamiltonra kellett nagyon figyelnem, ugyanis folyamatosan gyorsabb volt a Mercedes az egyenesekben és így minden kanyarban támadás alatt álltam. De tartottam az előnyömet, sőt, a 10. körtől kezdődően kezdtem leszakítani magamról. A 11. körben elállt az eső és kezdett száradni a pálya, de kettő körrel a vége előtt már semmi értelme nem lett volna kiállni kerékcserére, mert lehetetlen lett volna utolérni a mezőnyt. Ezért mentem, de amint a 12. körben a DRS-t is engedélyezték a stewardok, kezdett nagyon feljönni rám Hamilton és Verstappen Aztán jött az utolsó kör és elfogytak a gumijaim. Alig tudtam az autót pályán tartani, de a többi autó mögöttem haladt. A legeslegutolsó kanyarban aztán teljesen elfogyott a gumim, az autóm nem haladt és a célvonalig 8 autó előzött meg. Azt hittem, felrobbanok. Ugyanúgy, ahogy Spanyolországban, az utolsó kanyarnál buktam el itt is a versenyt. Győzött Verstappen, második lett Hamilton és a dobogó legalján Albon végzett. Riválisom, Magnussen 5. helyen futott célban, de még egy Alfa Romeo is megelőzött... Saint végül a 17. helyen gurult be. Még nálam is nagyobbat bukott Bottas, aki a 2. rajtkockáról a 15. helyre esett vissza.
A világbajnoki pontversenyben ezzel megelőzött Max Verstappen, aki immáron 16 ponttal áll előttem a második helyen. A konstruktőrök versenyében nem változott semmi, szerencsére Leclerc kiesésével a harmadik helyen álló Ferrari még lőtávolon belül maradt csapatomnak.

9. versenyhétvége – Osztrák Nagydíj – Red Bull Ring, Spielberg



A felettébb bosszantó franciaországi kaland után elérkeztünk Spielbergbe, a kedvenc pályámhoz a versenysorozatban. Éppen ezért kilátásba helyeztem, hogy beépítem a kontrollert a tévémbe, ha itt is valami esős, trükkös versennyel kell majd bajlódnom.
Ahogy annak az ember kedvenc pályáján lennie is kell, egy tökéletes pályaismereti programmal kezdtem az első szabadedzést, majd a kvalifikációs programban is a lágy gumikon is rávertem két másodpercet a csapat elvárásaira - és mindenki más idejére. A Q2-ben, a versenystratégia programban az első három körömben hibáztam, és bár a csapat teljesen elégedett volt a köridőkkel, nekem azért voltak fenntartásaim, ezért mentem még egy kört. Na, az jól sikerült, lágy gumikon sem tudtak a közepes gumikkal futott körömnél gyorsabbat autózni. Ami Le Castellet után még nagyon fontos volt, az az, hogy a vártnál kevésbé koptak a gumijaim. Felbuzdulva a versenystratégia sikerén, a P3-ban egy tökéletesen sikerült gumikímélő programot is sikerült autóznom. Majd jött a bosszúság, az időmérő edzés előtt megkaptam az időjárás előrejelzést: a verseny megint esőben fog elkezdődni. Ez hihetetlen.
Remekül kezdődött a Q1. Az olajbefecskendező rendszerrel valami probléma volt, ezért 8 perccel később tudtam csak elkezdeni a mért körömet. Ennek persze előnye is volt: teljesen üres pályán autóztam végig. Az közepesen jó első szektor után egy brutálisan gyors második szektort mentem. A végsebességem ugyan csak a kilencedik helyre volt elegendő, de az időm több, mint 1.3 másodperccel jobb lett, mint a második Bottas-é. Sajnos Sainz megint nem érte meg a Q3-at, számára az időmérő a 17. helyen ért véget. A Q2-ben teljesen eseménytelen, precíz mért kört mentem. Gyakorlatilag végig az ideális íven maradtam, nem is igazán érintettem a kerékvetőket. Majdnem 2 másodpercet vertem a második Bottas-ra. A második időmérő végén leszakadt az eső is, ami kitartott a Q3-ra is. Ezért az időmérő utolsó szakaszát vizes pályán, átmeneti gumikkal kellett abszolválni. Ez két dolog miatt is rossz volt. Egyrészt nem volt viszonyítási alapom, hogy az 1:16-os időm milyennek számít, másrészt féltem, hogy ha tisztul az idő, a többiek jobb köröket fognak menni nálam. Aztán a levezető körömben közölték rádión, hogy még keményebb eső várható, illetve, hogy a végsebességem is nekem volt a legjobb a mért ponton, így nyugodtan, több, mint másfél másodperces előnnyel vártam a kvalifikáció végét. Mögöttem a két Mercedes (sorrendben Hamilton és Bottas) végzett, őket követte Verstappen, Leclerc és Albon. Ekkor jutott eszembe, hogy az előző futamon lezártam (megnyertem) rivalizálásomat Magnussennel, de elfelejtettem új riválist választani. Az időmérő után úgy gondoltam, húzok egy merészet és a ferraris Sebastian Vettelt választottam vetélytársul.
Szakadó esőben kezdődött meg a futam, és mindenki kiállás nélküli átmeneti gumis taktikát választott. A rajtom hibátlan volt és ezúttal teljesen eseménytelen versenyt futottam egészen a 10. körig. Végig körönként másfél-két másodpercet vertem a mögöttem autózó Bottas-ra. Aztán elállt az eső és közölték a csapattól, hogy a száradó pályán a gumim jobban kopik majd. A 16. körben úgy éreztem, már nem tudok a pályán maradni az elhasznált átmeneti gumikkal, de a csapat közölte, hogy szerintük maradjak kint és csináljam végig a versenyt. Hirtelen felelevenedett benne a Spanyol Nagydíj befutója. Mivel 25 másodperces előnyöm volt már ekkor a második helyen versenyző Bottas-szal szemben, ezért úgy döntöttem, a csapat döntésével szembemegyek és jeleztem, hogy kimegyek kerékcserére. Mint utóbb kiderült, nem voltam valami vagány, mert kemény gumikat tettem fel (a többiek, akik cseréltek, lágy gumikkal mentek vissza a pályára). A kerékcserét követően simán visszaértem az első helyre. A 17. körben futottam egy legjobb második és harmadik szektort, és a 18. körben a már bemelegedett kemény gumikon futottam egy leggyorsabb kört. Ami pedig még ennél is fontosabb, első helyen értem célba a kedvenc pályámon. Második Bottas lett, harmadik pedig Hamilton. Sainz ugyan négy helyet javított rajtpozíciójához képest, de még így is csak a 13 helyen zárt. Riválisom, Vettel a hetedik lett.
Győzelmemmel utolértem a világbajnoki pontversenyben Verstappent (118 pontunk van mindkettőnknek), viszont, mivel nekem több futamgyőzelmem van, ezért pillanatnyilag előtte állok, második helyen. Az első helyen tanyázó Hamilton eddig 49 ponttal szerzett többet nálam. A konstruktőrök versenyében nem történt változás. A Mercedes megint nagyon jó versenyt zárt a két dobogós helyével, és a Ferrari még mindig 25 ponttal előz meg minket a harmadik helyért folytatott küzdelemben.

10. versenyhétvége – Angol Nagydíj – Silverstone Circuit, Silverstone


Az újabb futamgyőzelmet követően következett a McLaren számára a legfontosabb nagydíj következett, a hazai verseny. Szeretem ezt a pályát, igazi oldschool vonalvezetése van, dinamikus kanyarokkal és gyors egyenesekkel. Ami pedig szinte meglepő volt: az időjárás-előrejelzés szerint nem várható eső a hétvégén.
Az első szabadedzés során megcsináltam a pályaismereti tesztet, majd a sikeres gyors kört követően olyan jónak éreztem az első szektort, hogy mentem még egy gyors kört. Kemény gumikon olyan időt mentem, hogy egyedül Verstappen előzött meg a közepes gumikkal a P1 feléig. Elég jó előjellel indultam tehát neki a kvalifikációs tempó-programnak. Bár az első szektorom nem tetszett igazán, de összességében 1 másodperccel jobb időt mentem a csapat elvárásánál és ez a P1 legjobb idejére lett elegendő. A második szabadedzésen jöhetett a versenystratégia program. Az első körömben úgy éreztem, remek első szektort autóztam, végig az ideális íven maradtam, és 3 másodperccel jobb időt mentem, mint amit a csapat elvárt tőlem. A második körben javítottam az első szektoromon, de a másodikban hibáztam, így "csak" 2 másodperccel múltam felül a csapatelvárásokat. A harmadik mért körömön minden szektorban javítottam és a csapatelvárásokhoz képest 3.6 másodperccel mentem jobbat. Érdekesség, hogy az időeredményem mindösszesen 1 tizedmásodperccel maradt el a lágy gumikon futott kvalifikációs tesztidőmhöz képest. Hiába lett csak nyolcadik a végsebességem, a lágy gumikon ment edzéseredmények mindegyikét is megvertem legalább fél másodperccel. Viszont aggasztó, hogy a gumikat nagyon leharcoltam, 3 kör alatt 20%-ot koptak. A versenystratégiánál ezt mindenképpen figyelembe kell majd venni.
A Q1-ben nem igazán éreztem jónak a mért körömet, de az időeredményem még így is elég volt az első helyre, igaz Verstappen éppen csak negyed másodperccel végzett mögöttem. Az időmérő edzés második szakaszában már elégedettebb voltam a körömmel, az időm is jobb volt majdnem kilenc tizedmásodperccel, mint a Q1-ben. Természetesen bőven elég volt az első helyre. A mindent eldöntő harmadik fordulóban - bár első helyre értem be - nem tetszett a mért köröm, ezért rögtön neki iramodtam egy újabb gyors körnek. Az első szektorban ugyan még néhány századmásodperccel elmaradtam saját időmhöz képest, de a második és a harmadik szektorban csúcsidőt mentem és végül több, mint .75 másodperccel jobb időt autóztam saját legjobb időmnél. Ez az egész időmérő edzés legjobb ideje lett. A Q3 végén az is kiderült, hogy ha nem megyek egy javító kört, akkor az időm csak az ötödik helyre lett volna elég. Második lett Hamilton, harmadik Verstappen, negyedik Bottas, ötödik Leclerc és hatodik Vettel. Csapattársam is jó helyről rajtolhat, Sainz a 7. helyen vághatott neki az Angol Nagydíjnak.
Kissé feszülten indult a verseny. Bár sikerült megint tökéletes rajtot vennem és simán elsőként fordultam be az első kanyarban, azonban alig léptem át a célvonalat és kezdtem neki a második körömnek, közölték rádión, hogy némi elhasználódást érzékelnem az ICE-ben (belső égésű motor). A harmadik körben aztán megerősítették, hogy a motorom elhasználódása miatt a kigyorsítások lassabbak lehetnek. Aggódtam, szerettem volna, ha nem kell feladnom a versenyt idejekorán. Eredetileg úgy terveztem, hogy a hetedik körben megyek ki a boxba és cserélem le a lágy gumikat közepesekre, de a csapat szólt, hogy fogy a gumim erősen (amit a szabadedzésen tapasztaltak is teljes mértékben alátámasztottak), ezért újraterveztük a taktikát és a hatodik körben kiálltam kerékcserére. Hiába volt 8 másodperces előnyöm a második helyen autózó Verstappen előtt, a Silverstone pályán a botkiállás több, mint 30 másodpercet vesz igénybe. Így a 20., utolsó helyre jöttem vissza a kiállást követően. A hetedik körben utolértem a mezőnyt és mivel többen is kiálltak a boxba, a 12. helyről kezdtem el előzgetni a mezőnyt. Három körömbe került, mire szépen visszadolgoztam magam az élre, viszont volt egy-két kisebb koccanásom közben és kettő miatt figyelmeztetést is kaptam. Utána mondott valamit a csapat a rádióban, de éppen egy előzéssel voltam elfoglalva és lemaradtam az elejéről, csak annyit értettem, hogy az agresszív vezetés miatt időbüntetést kapok. Utóbb kiderült, hogy vélhetően azt mondták, hogy ha még egy figyelmeztetést kapok, akkor majd azért jár a bünti. De ezt akkor még nem tudtam, és mivel csak 2 másodpercre volt mögöttem lemaradva Hamilton, feltettem az üzemanyagot maximális telítettségre és nekilódultam. Két leggyorsabb kört futottam egymás után és az előnyömet 10 másodpercre növeltem. Ekkor visszavettem az üzemanyagot, nehogy kiürüljön a tank és kényelmesen autóztam be a célba. Büntetést sem kaptam, így 10 másodperces előnnyel megnyertem az Angol Nagydíjat. Második lett Hamilton, harmadik pedig Bottas (tehát megint nagyot ment a Mercedes). Riválisom, Vettel a hatodik helyen zárt, Carlos Sainz pedig nyolcadik helyen futott be (végre mindketten pontszerző helyen zártuk a hétvégét).
A világbajnoki pontversenyben kicsit megerősítettem a második helyemet, 144 pontommal 16 ponttal előzöm meg Verstappent és 41-gyel vagyok lemaradva Hamilton mögött. A konstruktőri világbajnokság tekintetében az élbolyban továbbra is mindenki megőrizte a helyét, de sikerült megint egy kicsit zárkóznunk a Ferrari mögé. A McLaren már csak 15 ponttal van lemaradva az olasz istállótól.

11. versenyhétvége – Német Nagydíj – Hockenheimring, Baden-Würtenberg


Ömlő esőben és teljesen elázott pályán kezdődött az első szabadedzés Németországban. Gyorsan meg is csináltam a pályaismereti programot - szépen lassan, esőgumikon. A csapat a szabadedzés második felére ígérte, hogy alább fog hagyni kicsit az eső, ezért úgy döntöttem, várok a kvalifikációs tesztprogrammal. Nagyjából öt perccel a vége előtt már csak szemerkélt az eső és az ideális ív is kezdett felszáradni, ezért kimentem átmeneti gumikkal megcsinálni a programot. A legjobb idővel zártam a P1-et. A második szabadedzésen már száraz volt a pálya, így a versenyprogramot rendesen, közepes gumikon tudtam megcsinálni. A csapatcélokhoz képest megint 2 másodperccel jobb időket futottam, mindösszesen négyen mentek nálam jobb időt, mindannyian lágy gumikon és mindannyian egytized másodpercen belül vertek csak meg.
Az első időmérő szakaszban nem mentem valami űr-időt. Nem volt jó ötlet esőben megcsinálni a kvalifikációs programot, mert így egyáltalán nem éreztem a pályát. Végül a negyedik helyre volt elég az időm, .2 másodperccel lemaradva az első helyen végző Verstappentől. A második időmérő futam esőben, átmeneti gumikor, DRS nélkül zajlott. Ismerős volt. Nem sikerült valami hűde jól a mért köröm, de úgy voltam vele, hogy a top 10-hez csak elég lesz, de nagyon figyelnem kellett az időjárást és a pálya állapotát, nehogy a felszáradó pályán leessek a 10. hely alá. Az eső azonban kitartott és én a második helyen végeztem a Q2-ben, 0.129 másodperccel Verstappen mögött. A Q3-ban az időjárás még rosszabb volt. Rögtön a futam elején kimentem és esőgumikkal küldött ki a csapat. Mindenki más átmeneti papucsokon volt, így messze az enyém lett a legrosszabb idő, ezért a boxkiállás követően máris egy újabb kört indítottam intermediate gumikon. Sajnos az időm így is csak a hatodik helyre volt elég. Verstappen verhetetlen volt az időmérőkön. Második helyen végzett Hamilton, harmadik Leclerc, negyedik lett Sainz, ötödik Bottas és a harmadik sort én zártam. Vettel a 14. helyről rajtolhatott.
A rajtnál nagyon izgalmas volt a szituáció, ugyanis csapattársam éppen előlem indult, így extrán fontos volt, hogy nehogy őt hozzam rossz helyzetbe egy manőverrel. Szerencsére Sainz is jól kapta el a rajtot, de balra ment, én pedig jobbra. Az első kanyarba így sokkal jobban értem be és harmadik helyen fordultam be. A második kör közepén sikerült megszereznem a vezetést. Az ötödik körben egyszerre álltunk ki a boxba a mögöttem haladó Verstappennel, így nem vesztettem időt hozzá képest. A boxkiállást követően a 11. helyre értem vissza és előznöm sem kellett senkit, mert a kör végén mindenki kiállt előlem is. A hetedik körben közel öt másodperces előnyöm volt Verstappenhez képest, de akkor ő nagyon rákapcsolt és körönként hozott rajtam legalább .3 másodperceket. Nem kétséges, hogy a Hockenheim Ring leggyorsabb versenyzője ezen a hétvégén a Red Bull pilótája volt. A 15. körben aztán jól elrontottam az első szektort és Verstappen megérkezett mögém, DRS távolságon belül. A 15. és a 16. köröm arról szólt, hogy mindent megtettem annak érdekében, hogy magam mögött tudjam tartani a holland pilótát. Az utolsó, 16. köröm végén úgy tűnt, elég jól állok üzemanyaggal, ezért maximumra állítottam a fuel mixet és ezzel sikerült olyan tempót autóznom, hogy megtartottam az első helyemet. Verstappent .5 másodperccel utánam intették le. Harmadik Bottas lett, több, mint 7 másodperccel lemaradva. Vettel nagyot autózott, a 14 helyről feljött az ötödikre. Sajnos Sainz éppen ellentétes utat járt be, ő a negyedik helyről rajtolva végül 11 helyen ért célba és nem szerzett pontot a csapatnak.
Mivel Hamilton kivételesen nem lett dobogós, kicsit közelebb kerültem hozzá a világbajnoki pontversenyben és már csak 28 ponttal vagyok lemaradva hozzá képest, egyúttal 22-vel előzöm meg Verstappent. A konstruktőrök között még mindig tetemes előnnyel élen áll a Mercedes, második a Red Bull, azonban a McLaren utolérte a Ferrarit és egyaránt 188 ponttal állunk.

Túl a szezon felén így néz ki a pilóták közötti verseny:


12. versenyhétvége – Magyar Nagydíj – Hungaroring, Mogyoród



Túl a világbajnokság felén jöhetett a hazai pálya.
Ahogy az a Hungaroringen egyáltalán nem meglepő, szakadó eső és felázott pálya várt az első szabadedzésen. Ennek előnye is van persze, sokkal könnyebb elvégezni a pályaismereti tesztet. Rádión jelezték, hogy a pálya állapota csak a P1 végére fog javulni, így a kvalifikációs programot egészen az első szabadedzés végén hajtottam csak végre, akkor is intermediate gumikon. A csapat elvárását másfél másodperccel múltam felül. A levezető körömben olyan jól vettem az első kanyart, hogy úgy döntöttem, megyek még egy mért kört. További fél másodpercet javítottam a köridőmön és ezzel másfél másodperccel futottam jobb időt, mint bárki más. A második szabadedzésre már javultak a körülmények és száraz pályán, közepes gumikkal tehettem meg a versenyprogramot. Viszonylag ritkán fordul elő, de a második mért körömben kipördültem, így öt körre volt szükségem, hogy tökéletesre megcsináljam a programot. Ez főleg azért is volt elég érzékeny dolog, mert az edzésváltó már eleve nem volt jó állapotban, el is veszítettem az ötödik mért körön a 4. sebességi fokozatot. Egyébként a legjobb időt autóztam a közepes gumikon, csak Bottas és Albon lágy gumis köre volt jobb az enyémnél. A váltóm leharcoltsága miatt ezúttal a P3-at teljesen ki is hagytam, pedig jó lett volna lágy gumikon is futni pár kört a Q1 előtt.
A kvalifikációra a pálya teljesen felszáradt, így jöhettek a lágy gumik. Egy közepesen jó körrel kezdtem az időmérő futamot, ami a harmadik helyre volt elég. Már kiderült, hogy a Red Bullok nagyon gyorsak, mindketten előttem végeztek, nagyjából .2 másodperccel. A Q1 elég jó referencia volt arra, hogy milyen köridőre lesz szükségem. Ennek megfelelően indultam neki a Q2-nek. Az első és a második szektorban remek időt mentem, majd utolértem a felvezető körén autózó Grosjeant, aki nagyon feltartott az utolsó szektorban, így nem lett valami fényes a köridőm. Úgy gondoltam, a top 10-re ez is elég lesz, így nem mentem több mért kört. Meglepetésre végül a Q2 leggyorsabb köre lett így is, éppen hogy megelőzve a két Red Bullt. A harmadik időmérőn egész jó időt mentem, de közel sem voltam biztos benne, hogy elég lesz-e a rajtrács első helyére. Ezért kimentem a vége előtt még egy mért körre. Illetve ezt terveztem, de elszámoltam magam. Már a célegyenesben voltam, amikor letelt az idő és nem tudtam megindítani a gyors körömet. Bosszantó, de kettő századmásodperccel így is az élen tudtam maradni. Nagyon kemény versenynek ígérkezik a Magyar Nagydíj.
A rajtrács első három sora így néz ki: Sződy, Verstappen, Hamilton, Bottas, Vettel, Sainz.
A verseny aztán eseménytelenül indult, mégis nagyon intenzív futam volt. Sikerült jól elkapnom a rajtot és míg az első kanyarban én gond nélkül el tudtam fordulni, addig Hamilton, Verstappen és Bottas kicsit viaskodtak. Ezzel sikerült is nagyjából 2 másodperces előnyre szert tennem már a második kör végére és ezt az előnyt sikerült tartanom a hatodik körig, amikor is kiálltam a boxba. Kicsit izgalmas lett innentől kezdve a történet, ugyanis a kerékcserét követően az utolsó helyre értem vissza a pályára. Bár a williams-es Robert Kubicát rögtön az első kanyarban sikerült is megelőznöm, Viszont Russell olyan jól védekezett (vagy én támadtam rosszul), hogy csak a kör legvégén sikerült elmennem mellette. Ekkor további 10 pilóta kiállt a boxba, így a nyolcadik helyen autóztam és előzgettem a többieket. Az élboly ekkor már tetemes előnnyel haladt előttem, de kiálltak ők is a kerékcseréjükre, így a 8. kör végén már csak Stroll volt előttem. Ő kint maradt még egy körre, ami nekem nagyon kapóra jött, mert a szélárnyékában, DRS-sel olyan tempót tudtam felvenni, hogy az első kanyarban éppen befértem a boxból pont akkor kiálló Verstappen elé. Ezzel élre kerültem és innentől kezdve nem is volt más dolgom, mint autózni a köröket. Gondoltam én. Azonban Gasly a kilencedik körben balesetet szenvedett, ezért a tizedik és a tizenegyedik kört a biztonsági autó mögött kellett teljesíteni. Míg a safety car pályán volt, addig levettem az üzemanyag keverékemet minimálisra, hogy miután újra szabad lesz a pálya, fel tudjam nyomni hatékonyabb fokozatra, hogy el tudjak szakadni a mögém felzárkózott mezőnytől. Így is tettem, ahogy kiállt a biztonsági autó, körönként egy másodpercet vertem a mögöttem haladókra, majd három kör után visszavettem a tempót és már tényleg csak végig kellett autóznom. Szerencsére Hamilton és Verstappen folyamatosan egymással voltak elfoglalva az egész futam alatt, így ők hiába tudták majdnem minden körben a DRS-t is használni, én zavartalanul futhattam be az első helyre.
Végül második helyen Verstappen futott be és harmadik lett Hamilton. Riválisom, Vettel feljött a negyedik helyre és bár Sainz a rajtpozíciójához képest visszaesett két helyet, de még így is pontszerző helyen futott be, nyolcadikként.
A világbajnoki pontverseny élmezőnyében változás nem történt, csak annyi, hogy már csak 17 pont Hamilton előnye hozzám képest, én pedig 30 ponttal vezetek Verstappen előtt. A konstruktőröknél végre megtörtént a hőn áhított helycsere, a McLaren megelőzte a Ferrarit. A Mercedes előnye már nagyjából behozhatatlan, 122 ponttal vezet előttünk, nagy a Red Bull is még 45 ponttal jobb, mint mi vagyunk.


A Belga Nagydíj előtt rögtön egy meglepetés fogadott, a versenyhétvége előtti eligazításon tájékoztattak arról, hogy Carlos Sainz-ot kirúgták, helyére Kevin Magnussen érkezett. Magnussen helyét a Haas-nál Lando Norris vette át. Meglepő, bár az biztos, hogy Magnussen eddig 40 pontot szedett össze, míg Sainz csak 23-at.

13. versenyhétvége – Belga Nagydíj – Spa-Francorchamps, Stavelot

Spa-Francorchamps az egyik legjobb pálya szerintem az F1 versenysorozatban. Brutálisan gyors egyenesek és egy-két nagyon szűk kanyar kivételével gyors, kellemes ívű kanyarok váltogatják egymást. Viszont elég egy-egy kisebb hiba és máris vége. Én például gyakran elkövetem azt a hibát, hogy a kanyar belső ívén rámegyek a kerékvetőre. Mondjuk az Eau Rouge kanyarkombinációban (3-4-5.), vagy a Pouhon kanyarban (12-es) ez végzetes lehet a nagy sebesség miatt. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a hosszú és gyors egyenesek nem feltétlenül a McLareneknek kedveznek, hiszen általában a 12. hely körül végzünk a végsebesség tekintetében.


Az első szabadedzés rosszabbul nem is indulhatott volna. Eresztett a fékhidraulika, ezért hét perccel később tudtam csak megindítani a szabadedzésemet. Ettől függetlenül is a pályaismereti programom egyből tökéletesre sikerült. Viszont a levezető körömben a 12-es kanyarban megcsúsztam a kerékvetőn és eltörtem a szárnyamat. A javítása követően megcsináltam a kvalifikációs programot, amivel bőven kiemelkedő idővel meg is szereztem az első helyet a szabadedzésen (mondjuk csak Vettel és Grosjean ment lágy gumikon rajtam kívül). A P2-ben aztán megcsináltam a versenystratégiát. Az első körben kicsit megszenvedtem Kimi Raikönnennel és az ő Alfa Romeojával, de így is mindig körben közel 4 másodperccel mentem jobb időt, mint amit a csapat elvárt volna tőlem. Viszont egyértelművé vált, hogy ez az elvárás nem volt valami magas, hiszen alig bírtam egy Alfával az adott körben, ráadásul, a levezető körömben, amikor levettem az üzemanyag-telítettséget a minimumra, akkor is majdnem egy másodperccel mentem jobb időt, mint a csapat által belőtt időterv. Ami viszont nagyon jó hír volt, az az, hogy a gumim a vártnál kevésbé kopott a három gyors kör alatt. A szabadedzés végére úgy tűnt, hogy tényleg nem volt rossz az időm, hiszen minden lágy gumin tett körnél jobbat mentem, még a második helyen végzett Hamilton is közel 8 tizedmásodperccel lassabb időt futott nálam.
Az időmérő futam első fordulójában közel sem volt tökéletes a köröm, az Eau Rouge-ben kicsit meg is csúsztam, de így is messze a legjobb kört autóztam, a második helyen végző Verstappen is másfél másodperccel lassabb kört futott nálam. A Q2-ben (bár rögtön az 1-es kanyarban döbbenetesen elmértem a féktávot), sikerült javítanom az időmön, még mindig az egyetlen pilóta voltam, aki bement 1:49 alá (valójában 1:50 alatti időt is csak Hamiltonnak sikerült kihoznia az autóból). Nem tudom, mi van köztem és az 1-es kanyar között, de a Q3 első körében egyből keresztbe fordultam, úgyhogy egy lassú kör után egyből megkezdtem egy tényleges gyors kört. Még tovább tudtam javítani az időmön, és bár most már négy másik pilóta is bement 1:50 alá, messze jobb időt autóztam mindenkinél. Bottas lett a második, a két Ferrari végzett a harmadik és negyedik helyen, Hamilton lett az ötödik és Verstappen a hatodik. Újdonsült csapattársam, Magnussen a 8. helyen zárta az időmérő edzéseket.
Úgy döntöttem, igyekszem minél gyorsabban lerázni az üldözőimet és mielőbb DRS távolságon kívül kerülni, ezért rögtön a rajt után javítottam az üzemanyag-keverékemen. Addig gépészkeddem, hogy alig bírtam bevenni a La Source kanyart (1-es kanyar). Viszont első helyre fordultam és egy kör alatt 2 másodperces előnyre tettem szert. Ez a negyedik körre már 7 másodpercre nőtt. A top 5 autó éppen befejezte a negyedik kört, amikor jeleztek a rádión, hogy Albon balesetet szenvedett és bejön a safety car. Hatodik helytől lefelé mindenki ment boxkiállásra (a 11 körös versenyben nem is rosszkor). Mivel már esélyem sem volt kimenni, ezért nyomtam (amennyire csak lehetett) és az ötödik kör végén kiálltam kereket cserélni. Érdekes módon a mögöttem haladó 4 autó úgy döntött, ők kint maradnak, így a gumicserét követően az ötödik helyre tudtam visszazárkózni a biztonsági autó mögé. A hatodik kör végén a safety car kiállt és folytatódott a verseny. Az előttem haladó Verstappent a La Source-ban meg is előztem gyorsan, viszont az első három autót csak követni tudtam (mint kiderült, azért, mert elfelejtettem az üzemanyag keveréket visszaállítani "standard"-re, miután a safety car kiállt). A hetedik kör végén az élen haladó hármasnak is ki kellett állnia kerékcserére (és mögöttem Verstappennek is), így első helyen autóztam végig a verseny hátralévő részére. Érdekes, hogy mennyire eltaktikázták magukat Hamiltonék, hiszen a a biztonsági autó mögött összerázódott mezőny hátsó szekciójába tudtak csak visszajönni a kerékcserét követően, így meglepően rossz helyen végeztek a versenyben (Bottas 2. volt, 14. lett, Leclerc 3. volt, 13. lett,  Hamilton 4. volt, 15. lett, Verstappen 5. volt, 16. lett). A safety car és a felborult taktikák nagy győztese Sebastian Vettel és Sergio Perez lett, ők végeztek még dobogón. Magnussen fantasztikusan jó debütált a McLaren színeiben, hiszen a negyedik helyen ért célba.


Hamilton betlijével óriási lehetőséghez jutottam, ugyanis átvettem a vezetést a világbajnoki pontversenyben. A konstruktőrök versenyében is nagyon jól jött, hogy a hétvégén 38 pontot szereztünk, míg a riválisok közül csak a Ferrari ért el pontokat, ők is csak 18-at. Így már csak 7 ponttal van lemaradva a McLaren a második helyen álló Red Bull Racingtől. Előnyünk a Ferrarihoz képest pedig 28 pontra nőtt. Ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően a McLaren F1 Team már a harmadik legjobb autóval rendelkezik!


14. versenyhétvége – Olasz Nagydíj – Autodromo Nazionale di Monza, Monza



A motorsport olaszországi Mekkája, Monza következett a sorban.
A pályaismereti tesztet hibátlanul teljesítettem, bár a Rettifilo sikánban (1-2. kanyarkombináció) nagyon nem éreztem a fékezés és kigyorsítás időpontját. Azután mentem egy gyors kört a kvalifikációs program keretében. A kör végén annyira jól érkeztem meg Grosjean mögé, hogy a második kört szélárnyékban száguldva kezdhettem meg. A Rettifilo és jól sikerült, így első körömhöz képest 4 tizedmásodperccel álltam jobban. Sajnos túlságosan is nyomtam neki és az Ascariban (8-9-10-es kanyarkombó) kicsúsztam és széttörtem az első vezető szárnyamat. Bár kevesen mentek mért kört lágy gumin, én lettem a leggyorsabb az első szabadedzésen, 1.7 másodperccel megelőzve a második helyen álló Valtteri Bottas szintén lágy gumis köridejét. A P2-ben már nagyon aggódtam, hogy a váltóm kibírja-e a szabadedzést, eléggé le volt már harcolva az alkatrész, a csapat többször is rászólt a fülemre, hogy óvatosabban a váltóval (ami vicces, mert automata sebességváltással megyek).  A versenyprogram első két körében több, mint 2 másodperccel mentem jobb időket a csapat elvárásához képest. A harmadik kör volt a legviccesebb. Az Ascariban utolértem az előttem autózó Ricciardo-t és megelőztem. Viszont a Parabolicára (11. kanyar) rávezető hosszú egyenesen mellém ért. Ekkor gondoltam egyet és próbaképpen átállítottam az üzemanyag keveréket maximumra. A Parabolica elnyújtott, hosszú kanyarjában simán autóztam körbe Ricciardo-t és 3.7 másodperccel jobb időt mentem a csapat elvárásainál. Úgy érzem, a fejlesztéseknek hála kezd beutál jó lenni az autó. Közepes gumikon is mindenkinél jobb időt mentem, egyedül Albon tudott megközelíteni, ő fél másodperccel ment lassan kört lágy gumikon. Mivel a P2 után a váltóm már 90%-os elhasználódást mutatott, ezért a P3-at ezúttal kihagytam.
A Q1-ben az első mért köröm érzésre elég jól sikerült. Aztán az adatok is igazolták az érzést, minden szektorban enyém lett a legjobb idő és egyedüliként mentem be 1:23 alá. Ráadásul Hamilton volt az egyetlen a mezőnyben, aki 1:24 alá be tudott menni (éppen csak), így messze a legjobb idővel zártam ez első szakaszt. A Q2-ben futott mért köröm borzasztóra sikerült, konkrétan mindhárom kanyarkombinációt elrontottam. Ettől függetlenül is 1:24 alatti időmre úgy gondoltam, a top 10-be elég lesz, nem akartam túlhajtani a motoromat. Az időeredményem a második helyre volt elegendő, Bottas autózott egy, az enyémnél jobb kört. Örültem, mert az első időmérőn csapattársam, Magnussen a 11. időt futotta és tartottam tőle, hogy kiesik a Q2-ben, de itt az 5. időt mente, ami remek. A Q3-ban aztán nagyon koncentráltam. Bár volt egy-két kisebb hibám, de végül sikerült nagyjából olyan jó köridőt autóznom, mint a Q1-ben. Bottas az első szektorban 1 századdal jobb időt regisztrált nálam, de összességében megint én voltam az egyetlen versenyző, aki az 1:23-as határ alá be tudott menni. Második helyen Bottas végzett, harmadik lett Hamilton, negyedik Verstappen, ötödik Vettel és hatodik Stroll. Csapattársam, Magnussen a 9. helyről rajtolhatott. A monzai lett az idei 10. pole pozícióm. (Az időmérő futam után vettem észre, hogy nem választottam új riválist magamnak, így ezt a futam előtt tettem meg. Úgy döntöttem, legyen kihívás és a Red Bullos Max Verstappent választottam.)
Nagyon sok múlt azon, hogy a Rettilifo-ban elsőként tudok-e befordulni, így igazán koncentráltam a rajtnál. Sikerült is remekül elkapnom a rajtot és egyből az élre kerültem. Mögöttem Bottas és Hamilton több körön keresztül harcolt, míg én két kör alatt kényelmes 3 másodperces előnyre tettem szert. A csatából Bottas került ki győztesen és Hamilton egy kicsit visszaesett. A hatodik körben elsőként álltam ki a boxba, így a kerékcserét követően a 18. helyre sikerült visszaérkeznem. Néhány előzést (és ellenfelek boxkiállását) követően a 9. helyre dolgoztam fel magamat a nyolcadik körben mindenki kiállt kerékcserére, kivéve a Racing Pointos Lance Stroll, így a második helyen autóztam. A kilencedik kör végén Antonio Giovinazzi Alfa Romeója feladta a küzdelmeket és kiesett, jött a biztonsági autó. Strollnak már muszáj volt lecserélnie a kerekeit, így az élen autózva követhettem a safety cart két körön keresztül. Mivel már addigra majdnem mindenki túl volt a tervezett kerékcserén, a biztonsági autó ezúttal nem zavart be nagyon a stratégiákba, egyedül az volt bosszantó, hogy hat másodperces előnyt veszítettem el azzal, hogy a safety car mögött felsorakozott a mezőny. Viszont az üzemanyaggal nagyon jól gazdálkodtam, és mivel a biztonsági autó kiállását követően már csak két kör volt hátra, jó üzemanyag-keverékkel két nagyon gyors kört autózva nyertem meg az Olasz Nagydíjat. Második helyen ért célba Bottas, harmadik lett Verstappen. Csapattársam a 9. helyen ért célba, tehát ezen a hétvégén is mindkét McLaren pontszerző helyen végzett. Ennek következtében sikerült megelőznünk a Red Bull Racing csapatát a konstruktőri világbajnokságban, 6 ponttal vezetünk előttük. A Mercedes azonban még mindig nagyon messze van, tőlünk (86 pont) - bár az is igaz szezon első felében senki sem számított arra, hogy a McLaren bármilyen szinten is célba veheti a Mercedes-t. A pilóták világbajnoki pontversenyében nem történt változás az első 10 helyen, de már 23 ponttal vezetek Lewis Hamilton előtt.

15. versenyhétvége – Szingapúri Nagydíj – Marina Bay Street Circuit, Singapore


Megint egy utcai pályára érkezett a Száguldó Cirkusz. A Marina Bay Circuit nem tartozik a kedvenceim közé. Annyira nem rémes, mint Monte Carlo, de gyakorlatilag ezen a pályán is vagy gyorsan megyek, vagy nem töröm össze a kocsit. Egyébként a pálya első szakasza egészen jó, de a második fele szűk, és rövid kanyarokból áll, ami nekem nagyon nem fekszik. A P1-ben, a pályaismereti teszten rögtön kijött, hogy mennyire nem megyek jól, három körből sem sikerült tökéletesen megoldanom a programot és ráadásul törött szárnnyal jöttem ki a boxba. Félve mentem ki a kvalifikációs tesztre - és mint kiderült, minden okom megvolt rá, még a felvezető körömben letörtem az első vezető szárnyamat, ezért még a mért kör előtt vissza kellett mennem a boxba. A programot újraindítva futottam egy mért kört, amivel a csapat meg volt elégedve, de nagyon messze volt attól az időtől, amit elégnek gondoltak az első helyre. A becslések szerint az ötödik helyre lehetett jó az időm. Viszont több kört nem tudtam menni, ugyanis megadta magát a váltóm - amit sajnos elfelejtettem kicserélni a hétvége előtt. Szerencsére az edzésre használt váltót büntetés nélkül lecserélhettem, így meg tudtam csinálni a szabadedzés többi eseményét is. A P2 az üzemanyag-rendszer meghibásodásával kezdődött, így 6 perces késéssel tudtam belevágni a versenystratégia program elvégzésébe. Az első köröm elég jól sikerült, bőven a csapat elvárásai felett teljesítettem. A második köröm nem volt túl acélos, mert Kubicával bajlódtam az elején, a harmadik pedig egy kicsit nyögve nyelős volt. De lényeg, hogy tökéletesre teljesítettem a programot. Ami még ennél is fontosabb, hogy levezettem négy kört úgy, hogy nem törtem össze az autóm. A legjobb köridőm a negyedik helyre volt elég, de előttem csak lágy gumin mért köridők kaptak helyet, ami egészen bíztató - és legalább annyira meglepő is volt.
A kvalifikáció előtt kifejezetten izgultam. A 10-11-12-13-as kanyarkombinációt egyszerűen képtelen vagyok normálisan bevenni. Bár sokáig vezettem a Q1-et, az utolsó percben hárman is jobb időt autóztak nálam. Ami viszont megnyugtató, hogy a legjobb időtől is csak .14 másodperccel maradtam el. A Q2-ben az első és a második szektorban kifejezetten gyorsnak éreztem magam, sőt, még a harmadik szektorral is egészen elégedett voltam. Végülis lehettem is, fél másodperccel jobb időt mentem a második helyen végző Verstappennél. Aztán az időjárás is segített ebben, hiszen a Q2 végén leszakadt az ég, így senki nem ment már második mért kört. A Q3 aztn izgalmasra sikerült. Az eső végig esett, így átmeneti gumikkal mentek mért kört az autók. Az én köröm egészen jól sikerült, rögtön a leggyorsabb kört futottam, majd úgy éreztem, megy ez ennél jobban is és kint maradtam még egy gyors körre. 1.1 másodpercet sikerült javítanom saját időmön. Utána viszont már alig tudtam begurulni a boxba, mert kiürült a tankom. Mindent együttvéve megköszönhetem az égieknek az esőt, mert komoly fölénnyel, 1.4 másodperces előnnyel nyertem meg az időmérő edzést. Második Hamilton lett, harmadik és negyedik helyen a két Red Bull (Albon és Verstappen) végzett, ötödik Vettel lett, míg Bottas végzett a hatodik helyen. Magnussen a nyolcadik helyről rajtolhatott.
A verseny nagyon jól indult számomra, egy remek rajtot követően szépen növeltem a távolságot a második helyen autózó Hamilton előtt. Aztán jött a nagy meglepetés és amikor a második kör harmadik szektorában jártam, Ricciardo balesetet szenvedett és bejött a biztonsági autó. A csapat rögtön számolt és közölték velem, hogy új stratégia áll rendelkezésre, a tervezett hatodik kör helyett menjek ki most a boxba és utána a fennmaradó 13 kört tegyem meg a közepes gumikon. Mivel a versenystratégia program elvégzésekor kicsit jobban kopott a gumim a tervezettnél, nem voltam biztos benne, hogy ez lesz a jó döntés, viszont, mivel már az utolsó kanyarban voltam, kb 5 másodpercem volt dönteni. Bíztam a csapatban és kiálltam a boxba. 13 versenytárs is ugyanezt a stratégiát követte, így a kerékcserét követően a hatodik helyen, Giovinazzi mögé zárkóztam fel a biztonsági autó mögé. A harmadik és a negyedik kört a safety car mögött tette meg a mezőny, majd az ötödik kör már ismét versenytempóban kezdődött. Mivel azt semmiképpen nem akartam, hogy Hamilton a nyakamban lihegjen, miközben én a nálunk lassabb autókkal szenvedek, ezért rögtön az első kanyarban, egy kicsit agresszív manőverrel (a kerekek összeütköztek), két autót is leelőztem, majd még az első szektorban további kettőt, így Kimi Raikkonen mögött a második helyen fejeztem be az ötödik kört. Örömömre Hamiltonnak nem sikerült így kiugrania és már ekkor tetemes előnyre tettem szert. Ami nagyon meglepő volt, az az, hogy mennyire gyors volt Kimi Alfa Romeója. Egy egész kör kellett hozzá, hogy utolérjem, majd még egy fél kör, hogy meg is tudjam előzni. A nyolcadik körben kiállt a boxba az az ötös is, akik nem eltérő taktikát választottak és ekkor már 15 másodperces előnyöm volt Hamiltonnal szemben, ugyanis Lance Stroll végig maga mögött tudta tartani a Mercedes pilótáját. A hátralévő hét körben már csak azon dolgoztam, hogy túléljék a gumijaim (és az autóm is), illetve azért az előnyöm is megmaradjon. Hamilton viszont nagyon gyors volt, körönként legalább egy másodpercet hozott rajtam. Végül, talán saját magam legnagyobb meglepetésére én hajtottam át elsőként a célvonalon a lengő kockás zászló és a villanó tűzijátékok között. Második Hamilton lett, hét másodperccel lemaradva tőlem, harmadikként Alexander Albon ért célba. Albon mögött 4 másodperccel lemaradva futott be a célba csapattársam, így a McLaren remek versenyt zárt. Riválisom, Verstappen a 8. helyen végzett. Ezen a futamon saját személyes hősöm (akinek voltaképpen a futamgyőzelmet köszönhetem), Lance Stroll a 16. helyen finiselt. Érdekes, hogy a futam a világbajnoki pontverseny állását csak annyiban befolyásolta, hogy Lando Norris és Pierre Gasly helyet cseréltek a 18 és a 19. helyen. Előnyöm viszont 29 pontra növekedett Hamiltonhoz képet. A konstruktőröknél egyáltalán nem volt változás, de már "csak" 70 pont a Mercedes előnye a McLarenhez képest, és már 24 ponttal vezetünk a Red Bull, és 67 ponttal a Ferrari előtt.

16. versenyhétvége – Orosz Nagydíj – Sochi Autodrome, Сочи


Elég keveset mentem még a sochi pályán, nem ismerem még igazán jól. De ha egy szóval kellene jellemeznem, azt gondolom, az a "vagány" lenne. Brutál gyors egyenesek és ívek, valamint szokatlan vonalvezetésű kanyarok alkotják ezt a gyors pályát. Ráadásul a legtöbb kanyar kimeneti ívén ki is van szélesítve műfűvel a pálya a rázóköveken túl is, így az agresszívabb kigyorsításoknak is teret ad. Szóval jó pálya, na.
Lelkesedésemnek megfelelően a P1-ben egy-egy kör alatt sikerült megcsinálnom a pályaismereti - és a kvalifikációs programot is. Utóbbi 2.7 másodperccel jobb eredménnyel zárult, mint amit a csapat elvárt, mindegyik szektorban legjobb időt futottam és bár a mezőny fele kipróbálta a lágy gumikat, egyedül Valtteri Bottas tudta 3.5 másodpercnél jobban megközelíteni a köridőmet. Ami jó előjelnek számított. (Lehet, hogy ennyit jelentett, hogy a verseny előtt cseréltem a turbó töltőt és az MGU-H (motor hőgenerátor egység) rendszert?) A második szabadedzés során jöhetett a versenystratégia program. Úgy érzem, az autó - a fejlesztéseknek köszönhetően - kezd olyan jó lenni, hogy nagyon könnyen szárnyalom túl az elvárásokat. Az első körben 3.9 másodperccel, a másodikban 4.1 másodperccel, a harmadikban pedig 4.7 másodperccel menten gyorsabb kört, mint amit a csapat elvárt volna tőlem (vicces, hogy még a levezető körömben is, DRS nélkül, gyenge üzemanyag-keverékkel is, a boxutca bejáratánál 2.6 másodperccel voltam előrébb a csapatelváráshoz képest). Ami nagyon jó még, hogy hiába nyomtam neki, a gumik remekül bírták, bőven jobban a vártnál. Az a durva, hogy még lágy gumikkal sem igazán tudták megközelíteni az én közepes gumikkal futott legjobb körömet. Azért is volt jó, hogy ennyire gyors voltam ezen a pályán,  mert a P3-ban így, ebben a szezonban először, nagyon könnyen tökéletesre tudtam megcsinálni az ERS kímélő programot (konkrétan a kör elején levettem az ERS-t minimumra és így is 2 másodperccel a határon belül teljesítettem a kört. Egyre jobban megtetszett ez a pálya.
Az időmérő futamoknak nagyon jó érzéssel vágtam neki. A Q1-ben kellemes kört autóztam és másfél másodperccel a mezőny előtt végeztem. A Q2-ben közel sem mentem tökéletes kört, viszont, mivel bementem megint 1:36 alá (ami még a versenyhétvégén másnak még nem sikerül - 1:37 alá is csak én mentem), ezért nem erőltettem a javítókört. Továbbra is az összes szektort uralva, 2 másodperccel vertem ezúttal a mezőnyt. A Q3-ban azt terveztem, hogy bemegyek 1:35 alá. Sajnos olyan hibát sikerült elkövetnem a mért körömön amire még nem volt példa: elfelejtettem az első DRS zónában bekapcsolni a DRS-emet. Ennek ellenére csak néhány századmásodpercen múlt tervem megvalósítása. Mivel továbbra sem tudott senki más bemenni 1:37 alá, így nagyon fölényesen nyertem meg az időmérő edzést. Mögöttem a sorrend a következőképpen alakult: Bottas, Verstappen, Hamilton, Albon és Leclerc. Magnussen a hetedik helyről rajtolhatott.
A verseny izgalmasan indult, végre volt a rajtnál egy kis kakaskodásban részem, ugyanis a rajt utáni hosszú egyenesben Bottas gyorsabbnak bizonyult, mint én és mellém ért, két kanyaron keresztül egymás mellett autóztunk, végül jobban zártam a hármas kanyart és első helyre mentem. Utána Bottas Hamiltonnal és Leclerc-kel csatázgatott, közben én meg mentem. A hetedik körben álltam ki kereket cserélni, addigra 12 másodperces előnyre tettem szert. A nagy előnyöm gyorsan el is fogyott a boxkiállással és a kilencedik helyre tudtam visszajönni. A kör végére az ötödik helyre dolgoztam fel magam és négyen kiálltak előlem. Így első helyen folytattam a versenyt, de Vettel még egy körön keresztül nagyon tapadt rám. A kilencedik körben aztán ő is kiállt. Kimi Raikkonen ennek a futamnak is egyik érdekes résztvevője lett, ugyanis valamiért úgy döntöttek, hogy csak a 11 körben jönnek ki kereket cserélni (a 13 körös versenyben), szóval a Vettel kiállását követően az Alfa Romeo autózott még két körig a második helyen. Aztán ő is kiment kereket cserélni és a Leclerc-Hamilton-Verstappen trió érkezett meg "mögém". Én pedig szépen kényelmesen végigautóztam a versenyt, végül majdnem 24 másodperces előnnyel futamgyőzelmet szereztem. A dobogó második fokára Verstappen állt, míg Hamilton lett a harmadik. Magnussen ismét pontot szerzett, de ezúttal csak 2-t, a kilencedik helyen futott célba. A világbajnoki pontverseny helyezéseiben ezúttal is csak Lando Norris szereplése jelentett változást (jó döntés volt a Haas-tól, hogy leigazolta), Giovinazzit megelőzve feljött a 17. helyre. Az élen én 40 pontra növeltem az előnyömet Hamiltonnal szemben. A konstruktőri világbajnokság állása sem változott. Továbbra is élen a Mercedes áll, második a McLaren 67 pontos hátránnyal, harmadik pedig a Red Bull Racing már 34 ponttal lemaradva a wokingi csapat mögött.

17. versenyhétvége – Japán Nagydíj – Suzuka International Racing Cirtuit, Suzuka


Suzuka nem tartozik a legegyszerűbb pályák közé, de az biztos, hogy elég izgalmas eleme a szezonnak. Sok-sok kanyar, ráadásul közülük viszonylag kevés az, ami szépen fel van vezetve, inkább hirtelen bukkannak elő a semmiből. Vannak kanyarok, amire nem is ráfordul az autó, sokkal inkább bevetődik. Emellett a kerékvetők csúsznak és ha egy kicsit hibázol, máris leestél az ideális ívről - sőt, jó eséllyel a pályáról is. Főleg az első szektor trükkös, rögtön a célegyenes után egy hat kanyaros szlalomba kezd az aszfaltcsík. Szóval technikás egy pálya és nagyon kell tudni, mikor mi következik. A P1-ben - bár sikerült optimálisra megcsinálnom - a pályaismereti program sem sikerült valami jól. Olyannyira nem, hogy úgy döntöttem, ezúttal nem is a kvalifikációs programmal folytatom a szabadedzést, hanem megcsinálom a versenystratégia programot. Az első két köröm - bár az elvárt időn belül volt - gyalázatosan sikerült. Aztán a harmadik körhöz érve végre megfejtettem egy-két kanyarkombinációt. Ennek köszönhetően a harmadik körben már 1.7 másodperccel jobb időt autóztam a csapat elvárásánál, a negyedik körben pedig sikerült 2 másodpercet vernem a szintidőre. Ami érdekes, hogy a speed trapnél (ahol a csúcssebességet mérik) csak a huszadik (azaz utolsó) időt sikerült regisztrálnom. Az időeredményem viszont nem volt rossz (a P1 legjobb ideje lett), közel 1 tizeddel jobbat mentem még Hamilton lágy gumis körénél is. A P2-ben aztán nekiindultam a kvalifikációs programnak. Ezúttal nem sok örömömet leltem benne. Az első szektor nagyon nem ment, így a program első és harmadik körében nem értem el a csapat által kijelölt szintidőt. A második körben ugyan közel fél másodperccel sikerült jobb időt autóznom a tervezettnél, de így sem lehetek elégedett. A szabadedzésen a leggyorsabb időt autóztam így is, de közel sem voltam nyugodt a kvalifikáció előtt.
A Q1-ben rögtön nagyon megszívatott a Ferrari. Eleve nem vagyok túl jó viszonyban az első szektorral, ráadásul Leclerc is úgy érkezett meg a felvezető körére, hogy pont ott kellett kikerülgetnem. Ennek ellenére a szabadedzésen mért köreimnél sokkal jobbat sikerült autóznom. Végül az időeredményem a negyedik helyre volt elég. A Q2-ben semmivel sem sikerült jobban az első szektorom, így néhány tizeddel még a Q1-es időmnél is lassabb kört tettem meg. A motorom kezd elég leharcolt lenni, így kockáztattam, hátha ez is elég lesz a top 10-be és a Q3-ba jutáshoz. Végül éppen, hogy csak elég volt, a 9. helyen mentem tovább. A Q3-ban egy egészen tetszetős kört mentem, de kint maradtam még egy mért körre. Egészen jó első -és egy pazar második szektort autóztam, de az utolsó kanyarkombinációban hibáztam, így nem sikerült javítanom sajnos. Ezért a boxkiállás után egyből mentem vissza a pályára.   Úgy éreztem, remekül autózom a pályán, de az időeredményem messze elmaradt a korábbi időimtől. Nem értettem, miért. Aztán, amikor megfutottam a mért körömet (amit több, mint 1 másodperccel lett lassabb, mint a korábbi köridőim), akkor vettem észre, hogy nem állítottam vissza az üzemanyag-keverékemet maximálisra, hanem a legenyhébb keverékkel mentem. Óriási hiba volt, a büntetésem pedig ezért az lett, hogy a negyedik helyről vághattam neki a versenynek. A pole positiont, Verstappen szerezte meg (ami nem jó, mert ugyebár ő a rivális), második lett Hamilton, harmadik Albon, negyedik lettem én, ötödik helyről rajtol Bottas és hatodikról Vettel. Magnussen a kilencedik helyen zárta az időmérő edzést.
A verseny nem volt valami kellemes. A rajtnál Albon rögtön az első kanyarban lelökött a pályáról, így hatodik helyre kerültem és két körön keresztül küzdöttem, mire sikerült visszadolgoznom magam a harmadik helyre, de minden körben óriási csatában voltam Bottas-szal, a Mercedes ugyanis lényegesen gyorsabb volt, mint az én McLarenem. Ennek okaira már a második körben fény derült, amikor közölte a csapat a rádión, hogy mind a sebességváltóm, mind pedig a motorom elég rendesen el van használódva. Szeretem, amikor már a verseny elején stresszel a csapat. Aztán a nagy küzdelemnek az lett a vége, hogy az egyik kanyarban Bottas megpróbált kifékezni, de elrontotta és rendesen visszaesett. A hatodik körben álltam ki kerékcserére és az utolsó helyre értem vissza a pályán, ráadásul elég rossz kört is mentem. A hetedik kör végén a kiment a mezőny fele kereket cserélni és a 10. helyre felugrottam, de a nyolcadik köröm sem lett valami fényes. Viszont akkor már mindenki kint volt kerékcserén és én vissza tudtam érkezni a harmadik helyre. Előttem Hamilton autózott 5 másodperces előnnyel, mögöttem pedig Leclerc szintén 5 másodperccel lemaradva. Nem segített a versenyemen, hogy az autó nem úgy ment, ahogy kellett volna, de az sem, hogy egyedül a 10. körben tudtam hibátlan kört menni. Hamilton folyamatosan szakadt le tőlem, Leclerc pedig zárkózott fel. Végül sikerült kihúznom a végéig (az utolsó körben annyira a nyakamon volt már Leclerc, hogy úgy döntöttem, nem érdekel a motor, muszáj feltolnom az üzemanyag-keveréke és menni, amíg csak bírok). A kockás zászlónál 10 másodperccel Hamilton mögött és 3 másodperccel Leclerc előtt futottam be. Az élen Max Verstappen végzett, második lett Hamilton és a dobogó legalsó fokára én is fel tudtam állni. Csapattársam, Magnussen a hatodik helyen futott be, így a konstruktőrök között a McLaren zárta a legjobban a japán hétvégét.
A világbajnoki pontverseny élmezőnyében változás nem történt, csak Hamilton faragott a hátrányából 4 pontot. A csapatok versenyében sem történt változás, viszont a McLaren hátránya az élen álló Mercedes-hez képest már csak 63 pont.

18. versenyhétvége – Mexikói Nagydíj – Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexikóváros


Nem voltam teljesen nyugodt a Mexikói Nagydíj előtt. A pálya remek, viszont a motorom nem az, több alkatrész is eléggé elhasználódott mostanra és csak rajthely büntetés terhe mellett cserélhetem. Ezért úgy döntöttem, megpróbálok nem cserélni, viszont közel sem volt biztos, hogy végig tudom csinálni ezzel a szettel a hétvégét.
Ráadásul a pályaismereti program első körében rontottam is, úgyhogy második kört is kellett mennem, pedig minden kör itt számít a motorom állapota miatt. A kvalifikációs programom eleje elég ijesztően indult, a hosszú célegyenes végén majdnem fél másodperccel voltam elmaradva a csapat elvárásaitól, azt hittem, ebből is több kör lesz, végül azért sikerült a szintidőnél egy másodperccel jobb időt mennem, így nem kényszerültem további körök megtételére. Ráadásul messze a legjobb időt autóztam a P1-ben (igaz, hogy velem együtt összesen csak 4 autó ment mért kört lágy gumikon). Úgy terveztem, majd a P2-ben nem csak a versenyprogram számít, hanem a többiek lágy gumis idejeit is figyelem. Nos, az időjárás közbeszólt, a gumiválasztásnál vettem észre, hogy esik az eső. Az esőben megfutott versenystratégiai program előnye, hogy egyrészt simát teljesítettem a csapat elvárásait, másrészt szépen kényelmesen autóztam, nem is hajtottam annyira szét a motort. Hátránya, hogy teljesen irreleváns adatokat kaptam. Az viszont biztos, hogy messze-messze jobban elhasználtam az átmeneti gumikat, mint ahogy azt eredetileg várták volna. Nagyon gondolkodtam, hogy a P3-at egyáltalán bevállaljam-e, de úgy döntöttem, kellenek a fejlesztési pontok (mivel az elmúlt két futamban csak a szabályváltozásokhoz való alkalmazkodásra fordította a csapat az összes fejlesztési kapacitását).
A kvalifikációknak úgy mentem neki, hogy lesz, ami lesz, csak egy gyors kört megyek majd. A Q1-ben mentem egy mért kört és már vettem is vissza a tempót, hogy ne fogyjon a motor. A box-ba érve az a meglepetés fogadott, hogy második legjobb időt autózta csapattársam. Persze ez a Q1 végére megváltozott, de jó volt látni a két McLarent az időmérő élén. Mivel egyedüliként sikerült bemennem 1:18 alá, így több, mint fél másodperccel megvertem a mezőnyt. A Q2-ben kicsit pórul jártam. A felvezető körömben láttam, hogy az egyik Mercedes viszonylag kevéssel van előttem, ezért visszavettem a tempóból, hogy ne tartson majd fel. Igenám, de így Nico Hülkenberg a Renault-jával éppen elém érkezett meg a felvezető körére, ráadásul éppen hármas S kanyarban értem utol, ami nagyon nem tett jót a köridőmnek. Végül még így is sikerült a legjobb időt regisztrálnom. A Q3-ban az eddigi legjobb körömet autóztam, így a gyors kört követően szépen bevánszorogtam a box-ba és vártam a többi eredményt. Az első szektorban volt, aki jobb időt ment nálam, viszont a 2. és a 3. szektorban meg sem közelítettek. Több, mint 1.3 másodperccel lettem gyorsabb a második Verstappennél. A második sorból Bottas és Leclerc, a harmadikból Perez és Hamilton indulhattak. Magnussen a 7. rajtpozíciót szerezte meg. (Verstappen végül 10 helyes büntetést kapott, így mindenki feljebb csúszott kicsit.)
A verseny előtt még ránéztem a motorom állapotára, elvileg még 67 kör benne volt a konstrukcióban. Ettől függetlenül izgalommal vágtam neki a versenynek, főleg, hogy a 18 körös futamot a gumijaim tűrőképessége szempontjából is figyelnem kellett. A rajtom nagyon jól sikerült, de így is számítottam arra (ami meg is történt), hogy a hosszú egyenes miatt a többi autó sokkal gyorsabb lesz, negyedikként értem oda az első kanyarban de az azt követő kanyarkombinációban sikerült visszavennem az első helyemet, igaz, közben egy kicsit megsérült az első szárnyam - aminek csak később lett jelentősége. Nagyon jó tempót autóztam az első és a második körömben is, azonban a második kör végén Kubica beleállt a falba, így a harmadik, negyedik és ötödik kört a biztonsági autó mögött tette meg a mezőny és az előnyöm is odalett. A safety car kiállását követően sikerült továbbra is megőriznem a tempómat és megnyugtató előny birtokában gurultam ki a boxba a 10. kör végén. Azonban ekkor bekövetkezett, amire nem voltam felkészülve. A csapat nem csak kereket cserélt nekem, hanem orrkúpot is, így értékes másodperceket (7-et pontosan) buktam a dolgon. Az ötödik helyre érkeztem vissza. Vettelt és Bottas-t megelőztem rögtön a 11. körben, de Perez kemény dió volt, két kör kellett hozzá, hogy meg tudjam előzni, és egy döbbenetes manőverét követően megint megsérült az első szárnyam. A 13. körben feltornáztam magam a második helyre, viszont Hamilton egyre távolabb került tőlem. Aztán a 14. körtől kisebb gondom is nagyobb lett Hamilton előnyétől. Verstappen rákapcsolt és egyre jobban dolgozta le a hátrányát hozzám képest. Én pedig tartott szárnnyal és elhasznált motorral közel sem tudtam azt a tempót autózni, amit szerettem volna. Az utolsó két kör maga volt a pokol. A hosszú egyenesekben minden alkalommal DRS-en megérkezett mellém/elém Verstappen és minden egyes alkalommal kínkeserves munkával tudtam csak mögém parancsolni. Végül nagy nehezen sikerült magam mögött tartani a Red Bull pilótáját, 0.17 másodperccel ért be mögöttem a célba. Magnussen a futam közben valami technikai problémával küszködött, így végül éppen lemaradva a pontszerző helyről, 11-ként futott célba.
A világbajnoki pontversenyt ez a futam annyiban befolyásolta, hogy Hamilton 30 pontra faragta hátrányát hozzám képest, de a helyezések egyáltalán meg változtak. Hasonló a helyzet a konstruktőrök között is. A helyezések nem változtak, azonban a Mercedes 79 pontra növelte előnyét a McLaren előtt, a Red Bull Racing pedig már csak 28 ponttal van mögöttünk.
A versenyt követően két alkatrészt is cserélni kellett a kocsiban, így a következő versenyen 10 rajthelyes büntetéssel nézek szembe.

19. versenyhétvége – Amerikai Nagydíj – Circuit of the Americas, Austin


Három futammal a vége előtt a száguldó cirkusz a texas-i Austinba költözött, az Amerikai Nagydíjra. A pálya egyébként remek, gyors és helyenként trükkös kanyarokból áll, egyedül az első szektor kettős S-kanyara az, amit nem igazán szeretek.
A szabadedzések rögtön "remekül" indultak, szivárgott a hűtőrendszer, így 8 perccel később vághattam neki a pályának. A pályaismereti programom első köre nem sikerült különösebben jól, de a második körben már bátrabban nyomtam neki és sikerült egy tökéletes programot végrehajtanom. Ennek ellenére is úgy gondoltam, hogy még nem érzem eléggé a pályát, ezért még a P1-ben csináltam meg a versenystratégai programot. Megállapítottam, hogy ez a pálya is olyan, mint az Hermanos Rodríguez volt, ha az S-kanyart jól csinálom meg, akkor jó időt megyek, ha nem, akkor biztos, hogy nem. Ennek megfelelően a program első körömben sikerült majdnem hibátlanul megoldanom az S-kanyar, így közel 4 másodperccel jobb időt futottam, mint amit a csapat elvárt tőlem. A második és a harmadik mért köröm nem sikerült ilyen jól, de így is bőven 1 másodpercen belül maradtam a szintidőhöz képest. Ráadásul a gumikopásom is elég bíztató volt. Ami fontos, a többiekhez képest is jó időt autóztam. Viszont a P1 időeredményeinek átnézésekor jött a felismerés: nem 10, hanem 20 rajthelyes büntetést kaptam.
Tehát gyakorlatilag mindegy, hogy milyen időt autózom az időmérő edzésen, az utolsó rajtkockáról vágok neki a versenynek. Ettől függetlenül úgy voltam velem, hogy azért is presztízs kérdést csinálok a dologból. Ennek megfelelően ugrottam neki a kvalifikációs programnak a P2-ben és sikerült egy, az elvárásokat több, mint 2 másodperccel felülmúló kört mennem. Mivel az időeredményeim ennyivel jobbak voltak a szintidőnél, kényelmesen csináltam végig tökéletesre az ERS és a gumikímélő programot is, hiszen minimálisra állítva előbb az ERS-t, majd az üzemanyag-keveréket is simán hoztam a szintidőket. A lágy gumikon futott köröm pedig messze a legjobb volt a mezőnyben (1.4 másodperccel vertem a második Bottas-t), uraltam az összes szektort.
A Q1-ben autózott első köröm közel sem volt tökéletesnek mondható, de a tempómmal alapvetően meg voltam elégedve. Időeredményem pedig bőven elég volt az első helyre (1.2 másodperccel megelőzve Hamilton idejét és 1.6-tal a harmadik Magnussenét). A Q2-ben egy nagyon gyors első szektort sikerült kihoznom az autóból, viszont a harmadikban sajnos hibáztam, így a Q1-es időmnél jóval gyengébb kört produkáltam, azonban még ez az időeredmény is bőven elég volt az első helyre. A Q3-ban ismét jó első szektort autóztam, de utána egyre rosszabbul mentem és a harmadik szektorra valahogy szétesett minden. Ismét nem tudtam 1:36 alá bevinni a köridőmet. Még így is majdnem fél másodperccel vertem a második Hamilton, de a vezetésem nem volt jó. Harmadik lett Bottas, negyedik Verstappen, ötödik Vettel és hatodik Perez (aki innentől kezdve a riválisom lett). Magnussen a 10. helyen végzett.
Az a szabadedzések és az időmérő futamok alatt is egyértelművé vált, hogy Hamilton nagyon gyors ezen a pályán. És mivel első helyről rajtolhatott - és mivel benne volt a pakliban, hogy én pont nélkül zárom az Amerikai Nagydíjat - jó esély volt rá, hogy nagyon szorossá fog válni a világbajnoki pontverseny. A verseny során aztán kiderült, hogy bőven volt még büntetés, így a 18. helyről indulhattam neki a 14 körös versenynek. A rajtom remekül sikerült. Nem elég, hogy a hátsó mezőnynél sokkal gyorsabban tudtam elindulni, nagyon jól sikerült beérnem az első kanyarba és egy agresszív fékezéssel rögtön a hetedik helyre ugrottam fel. Előttem Perez autózott és vele sok kanyaron keresztül nagyot vívtam, mire sikerült megelőznöm. Az egyik manővernél kicsit össze is értek a kocsik és megsérült kicsit az első szárnyam, ami érezhető volt a kanyarok ívében. A második kör végére már a negyedik helyen autóztam, előttem Verstappen, mögöttem pedig Vettel volt. A negyedik körben sikerült megelőznöm Verstappent és az élen haladó, egymással harcoló két Mercedes után iramodtam. Mivel szinte biztos voltam benne, hogy szárnyat is kell cserélnem a boxkiállásnál, így az üzemanyag-keverék szintjét a maximumra nyomtam fel és mentem utánuk. A hatodik körben, a második szektorban annyira egymással volt elfoglalva a két Mercedes, hogy egy manőverrel előztem meg mindkettőt és a köt végén több, mint egy másodperces előnnyel álltam ki - a futamban elsőként - a boxba. Legnagyobb meglepetésemre nem került sor szárnycserére. Így is a 16. helyre értem vissza a pályára. A hetedik körben megelőztem Kvyatot és Norris-t, majd az első boykiállás-hullám végén már a 9. helyen voltam. Ami a legfontosabb volt: Hamilton a kerékcserét követően mögém került. Megelőztem Leclerc-et és Strollt, majd a második pit stop hullám után már csak Giovinazzi autózott előttem, Bottas is mögöttem ért vissza a pályára. Az Alfa Romeot viszonylag könnyen és gyorsan előztem meg és onnantól kezdve már csak annyi dolgom volt, hogy végigvigyem az autót. Körönként közel egy másodpercet vertem a mögöttem autózó Mercedes-duóra. A 10. körben aztán jött az izgalom, ugyanis csapattársam, Magnussen sajnos kiesett, és tartottam tőle, hogy ez nem csak a csapatvilágbajnoki álmainkat fogja érinteni, hanem azt is, hogy pályára jön a safety car és elveszítem az eddig megszerzett előnyömet. Szerencsére jó helyen kényszerült feladni a versenyt Magnussen, így folytathattuk a versenyt. A 11. és a 12. körben még futottam egy-egy leggyorsabb kört, és hiába hibáztam egy elég nagyot a 13. körben, a 14. végén 11 másodperces előnnyel értem célba. Második lett Bottas, harmadik pedig Hamilton. Újdonsült riválison, Perez az ötödik helyen végzett.
Két futammal a vége előtt 41 pontra nőtt így az előnyöm a világbajnoki pontversenyben, a következő két futam alatt ha szerzek legalább 12 pontot, akkor már mindentől függetlenül egyéni világbajnoki címet szerzek. A konstruktőrök között azonban már 86 pont a hátrányunk a Mercedes-hez képest. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a Mercedes a következő két futam alatt szerez összesen legalább 3 pontot (ami lássuk be, nem egy elképzelhetetlen szcenárió), akkor megnyeri a világbajnokságot. Szóval elég nagy az esély arra, hogy az Interlagos pályán világbajnoki avatásra kerül sor.

20. versenyhétvége – Brazil Nagydíj – Autódromo José Carlos Pace, Sao Paulo


Magam sem tudom, hogy miért, de annyira nem szeretem a brazil Interlagos pályát. Főleg a csúszós, teljesen lehetetlen szögű kanyarjaitól kapok hülyét, meg a nagyjából indycaros dőlésű célegyenestől. A kerékvetők pedig itt sem a barátaid, főleg a belső íven. Ettől függetlenül nagyon oda kellett tennem magam, ha világbajnoki címet már itt meg akartam szerezni.
A P1-ben ellenérzéseim ellenére is sikerült kiválóra teljesítenem a pályaismereti programot, igaz, hogy a kiváló eredményhez szükséges határ legeslegalját sikerült megcsípnem. A qualification pace programban a lágy gumikon már egy fokkal jobb érzés volt elvezetgetni az autót mint a kemény gumikon, de még így is csúszkáltam időnként. Valamint nagyon ijesztő volt látni, hogy az elvárt időhöz képest a második szektor közepéig negatívban volt az eredményem. A végére aztán .9 másodperccel jobb időt mentem, mint a határként belőtt idő és sikeres lett a program.  A top autók közül egyedül Albon futott mért kört lágy gumikon, nála 1.1 másodperccel autóztam jobb időt. A P2-ben a versenystratégia program egész jól sikerült, egyre gyorsabb köröket futottam és úgy éreztem, sikerült felvennem a pálya tempóját. Ráadásul a gumik is a vártnál kevésbé koptak, ami szintén jó. A mért időkre sem lehet igazán panaszom, csak lágy gumikon vertek meg, úgy is az élen záró Leclerc csak .3 másodperccel ment nálam jobb időt. Ez bíztató volt.
A Q1-ben sikerült rögtön az egyes kanyart elrontanom (későn fékeztem és ezért alig tudtam bevenni a fordulót), ennek ellenére elfogadhatónak tűnt az időm, 2 századmásodperccel maradtam csak el Verstappen legjobb idejétől. A Q2 előtt az volt a tervem, hogy 1:11:500 alá bevigyem az időmet. Ez sikerült is, az 1:11:2-es időmmel több, mint 2 másodperccel gyorsabban teljesítettem a kört, mint a második Verstappen. A Q3-ban nagyon jó tempóban tudtam bevenni az egyes kanyart és ez megalapozta a körömet. Bár éppen elém jött ki Vettel a felvezető körére, de nagyon előzékenyen elengedett, csak egy pillanatra kellett elvennem a gázt. Úgy terveztem, ha 1:11 alá be tudok menni, akkor megnyerem vele az időmérőt. Sikerült is ezt az időt autóznom, az első és a második szektorban is enyém lett a leggyorsabb idő. Második lett Hamilton, harmadik Vettel, negyedik Verstappen, ötödik Bottas és hatodik Ricciardo. Magnussen a 9. helyen zárt, riválisom, Perez pedig 17. helyen zárt.
Ennél egyszerűbb versenyt nem is képzelhettem volna el magamnak. Sima rajt után elsőként fordultam be az egyes kanyarba, majd onnantól kezdve végig növeltem az előnyömet a mögöttem autózó Hamilton előtt. A 10. körben már 13 másodperces előnyöm volt hozzá képest, az eredeti tervek szerint akkor mentem volna ki kereket cserélni. Viszont olyan jó tempót autóztam és olyan jól bírták a gumik, hogy a csapattal abban maradtunk, hogy még egy kört kint maradok. Kimentem a boxba, hibátlanul megtörtént a kerékcsere és ahogy jöttem vissza a pályára, közvetlenül Raikkönen mögé érkeztem meg. Érdekes, hogy megint az Alfa Romeo tartotta kint a legtovább a pilótáját. Az addigra agyonhasznált lágy gumikon haladó Alfát rögtön az első kanyarban simán kifékeztem és innentől kezdve csak a saját tempómat kellett autóznom. Közben Bottas megelőzte mögöttem Hamiltont, de így is folyamatosan nőtt az előnyöm a két Mercedes-hez képest. Végül, a 18. kör végén 18.6 másodperces előnnyel értem célba. Magnussen (10 pozíciós rajthely-büntetését követően csak a 16. helyen tudott befutni, Perez pedig a 10. lett a Racing Pointtal.


Futamgyőzelmemmel megnyertem az egyéni világbajnokságot (hiszen előnyöm már 52 pont lett Hamilton előtt), a Mercedes pedig azzal, hogy megint mindkét pilótája dobogóra állt, megnyerte a konstruktőrök világbajnokságát. Ami jó, hogy a Red Bull Racing csak valami fantasztikus bravúros (és számunkra pedig fantasztikusan balszerencsés) utolsó futam esetén tudja a McLarent leszorítani a második helyről.

21. versenyhétvége – Abu-dzabi Nagydíj – Yas Marina Circuit, Yas Island


A lényegi kérdések gyakorlatilag már eldőltek, így utazott a Száguldó Cirkusz Abu-Dzabiba, a Forma 1 szezon utolsó nagydíjára.
A P1-ben megcsináltam tökéletesre (bár kicsit kínszenvedősen) a pályaismereti programot, majd egy egész jó kört futottam a kvalifikációs programban (ez lett a legjobb idő az első szabadedzésen) és mellé csaptam még ez ERS-kímélő programot is. A második szabadedzésen, a versenystratégia program keretében egy elég jó első kört futottam, 3.5 másodperccel jobbat az elvárt időnél. Sajnos mind a második, mind pedig a harmadik körömben fél másodpercet rontottam az előző körhöz képest, ami nem túl jó előjel egy verseny előtt. Ezzel együtt is a leggyorsabb köröm messze kiemelkedett a mezőnyből, még lágy gumikon sem tudták 1 másodpercre sem megközelíteni a köridőmet és vittem minden szektort.
A Q1-ben az első szektorom majdhogynem tökéletes lett, viszont sajnos a második szektorom elejét elrontottam. Az időeredményem ettől függetlenül sem volt használhatatlan, csak Hamilton tudott a közelembe férkőzni, ő is 3 tizedmásodperccel lemaradva zárta az első időmérő futamot. A Q2-ben az első szektorban érzésre ugyanúgy mentem, mint az első időmérőn (mint kiderült, ezredmásodpercre azonos időt mentem), és ezúttal a második szektort sem rontottam el nagyon, azonban a harmadik szektorban elrontottam egy kanyart(a Yas Marina egyetlen igazán nehéz kanyarkombinációját) és lesodródtam a pályáról. Az időeredményem így rosszabb lett, mint a Q1-ben, de így is elég volt az első helyre (igaz, Hamilton mindösszesen 49 századmásodperccel volt csak lassabb nálam). Sajnos Magnussen nagyon gyenge időt autózott és 15-ként esett ki. A kvalifikáció harmadik szakaszában tudtam, hogy nem hibázhatok, mert akkor Hamilton előttem végzett. Ezzel a gondolattal csináltam végig a mért körömet és a korábbi időeredményeimen több, mint 1 másodpercet javítottam. Második lett Bottas, harmadik Perez, negyedik Ricciardo, ötödik Raikkönen és hatodik Hamilton. Egészen meglepő eredményeket hozott ez a Q3, egyrészt az eddig leggyorsabb Hamilton majdnem egy másodperccel ment lassabb kört a korábbi eredményeinél, másrészt Verstappen és Vettel 9. és 10. helye is egészen meglepő. Akárcsak Perez harmadik, Ricciardo negyedik és Raikkönen ötödik rajtpozíciója. Jól felborult a világ így a végére.
Ahogy az előző futam, ez is nagyon egyszerű kis verseny volt számomra. Simán elsőként rajtoltam és senkitől nem zavartatva autóztam, egyre jobban, körönként nagyjából 1 másodperccel leszakítva magamról az üldözőimet. A hatodik körben kiálltam kerékcserére és a nyolcadik helyen értem vissza a pályára. Russellt egyből meg is előztem, majd Raikkönen következett. Az ötödik helyen csapattársam autózott, ezért őt a harmadik szektorban csak végig követtem (ugyan jól feltartott), nehogy valami manőver következtében kiessen a versenyből. Aztán mindenki kiállt előlem és folytattam magányos körözésemet. Egyetlen igazán izgalmas tényező a versenyen Sergio Perez volt. A Racing Point mexikói pilótája idén nem sokat mutatott, de ezúttal nagyon szépen megverte a két Mercedes-t és a második helyen ért célba, 11 másodperccel mögöttem. Harmadik lett Hamilton. Magnussen végül a 13. helyről felnőtt a pontszerző 8. helyre.

Így zárult a világbajnoki pontverseny:


És így a konstruktőrök közötti verseny:


Úgy érzem, végül nincs miért panaszkodnom, 15 alkalommal szereztem pole pozíciót, 13 futamgyőzelmet könyvelhettem el magamnak és a McLarennek, 16 alkalommal álltam fel a dobogó valamely fokára és mindösszesen kétszer nem sikerült pontszerző helyen befutnom.



Most biztos, hogy egy kis szünet következik majd számomra, biztos vagyok benne, hogy egy-két hónapnak el kell telnie, hogy belevágjak a következő szezonomba. Ugyanis azt tervezem, hogy a második évemet már kormánnyal, pedállal és visszajátszás lehetősége nélkül fogom megcsinálni, várhatóan nehezebb AI ellen - addig viszont még nagyon sokat kell gyakorolnom, mert pillanatnyilag egy gyors kört sem sikerül megfutnom kormánnyal.

Addig is megtekinthető az utolsó futamomról készült felvétel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése